Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2020.10.14 0 0 18

 

A nőstények tojásaikat nyáron a talajban teniszlabdányi költőüregbe rakják. A tojásokból 1-3 hét múlva kelnek ki az apró, szürkés színű lárvák. Ezek viszont, mivel nem túl nagyok (2 év alatt nőnek a megszokott méretűvé) elkerülhetik a figyelmedet.

 

Szeretnek trágyakupac melegében telelni.    Jó módszer az irtásukra, hogy télen, mikor fagy szétszórjuk a trágyát, ami átfagy a lótetűvel együt és azok elpusztulnak.

Előzmény: Zoltán.S (17)
Zoltán.S Creative Commons License 2020.10.14 0 0 17

Sziasztok, lehet nem jó helyre írok, de megpróbálkozok vele :)

 

Sikerült szereznem érett, 3 éves marhatrágyát egy közeli gazdaságból.

Viszont kizsákolva őket, találtam benne lótetűt.

Amit láttam elpusztítottam.

 

Átnézem és porhanyítom őket kiszórás előtt, tehát az élő állatot ki tudom szűrni, viszont kell e attól félnem hogy pete áttelel benne, és károsítja a gyümölcsfáimat? (egyelőre csak a tányérokba szórtam)

 

köszönöm

Pilu855 Creative Commons License 2020.05.11 0 0 16

Nagyon köszönöm.

Marha trágya granulátumot énis használtam ültetéskor, hajtottak is mint a fene a szőlők. A marhajót felemelték 3500 ft-ra, így most valami olasz zöld zsákos granulátumot vettem 2800 ft-ért. 

Ahol nagyon kötött a talaj ott szabad homokkal keverni ezt a talajt?

Előzmény: Ali-bá (15)
Ali-bá Creative Commons License 2020.05.11 0 0 15

Kérdezted István :  " Kaptam 4 nagy zsák tyúktrágyát. Ki van száradva már. Van abban még
> tápanyag? Jó az még valamire?"

 

A nitrogén tartalom jócskán lecsökkenhetett, de sok más és főleg a szerves anyag benne van. Mindenképpen jó a kerti föld javításához.    Nagyon hasznos a komposztba is.  Két réteg zöld közé ideális. ,

 

Példaként had említsem az ORGEVIT pelletált szerves trágyát, ami 100 % baromfitrágyából készül.  A leírás szerint egy kiváló minőségű szerves trágya, amely 4-5 mm-es granulált forma, korszerű kiszerelésben. Különösen alkalmas kertészeti és szabadföldi termesztéshez, valamint gyümölcsös, szőlő és dísznövények trágyázásához. A készítmény nagy százalékban tartalmaz szerves anyagot, ami segít megelőzni a talaj termőképtelenségét, elősegíti a növények tápanyagfelvételét, javítja a talaj szerkezetét, növeli a vízkapacitást és meggátolja a kilúgozódást.

 

Tőbbek között ezt is rendszeresen használom.

Ali-bá Creative Commons License 2020.05.08 0 0 14

Egy kis granulált trágya sok mindennek segít. Én most szőlőnek adtam.

 

 

Azután ágdarálék mulcsal takartam.

 

 

Ali-bá Creative Commons License 2020.05.08 0 0 13

Ha a tyúktrágyát komposztálod, akkor nem éget akármennyit keversz a földbe. Igyz várni kell fék-egy évet, hogy össze érjen.

Előzmény: Mrs. von Bernau (12)
Mrs. von Bernau Creative Commons License 2020.05.08 0 0 12

Az is vita tárgya nálunk, hogy mikor kell trágyázni? Én tavasszal szoktam, de más mindenki az őszit javasolja, és valamit én rontok  el, valószínűleg, mert akik ősszel trágyáznak, azoknak szebbek a növényeik. De az is lehet, hogy nem merek elegendő trágyát adni, mert attól félek, elégetem vele a növényeket. Csak tyúktrágyánk van, és rengeteget hallottam, hogy óvatosan kell vele bánni, mert éget. Így aztán olyan keveset adtam, szerintem, amit meg sem éreztek a növények.

Előzmény: Ali-bá (11)
Ali-bá Creative Commons License 2020.05.07 0 0 11

A módszered jó, de nem csak gombatrágyát használhatsz. A gödrök földjét bátran keverd meg valamilyen granulált trágyával. Én ezeket szoktam alkalmazni külön-külön, vagy keverve - a növények igényeitől függően.

 

Előzmény: Mrs. von Bernau (10)
Mrs. von Bernau Creative Commons License 2020.05.07 0 0 10

Nem veteményeskertről van szó, hanem a családi házunk udvarában ilyen rossz a föld. Amikor a ház épült, sajnos az összes termőföldet el kellett hordani. Még meg is sirattam, amikor markolták, és elvitték a sok szép földet. Csak a kavics, meg az agyag maradt.Most az udvarba szeretnék ültetni kényesebb díszbokrokat hogy szép legyen az udvar, de így elég nehéz. Ültetőgödröket szoktam ásni, és talicskával hozok bele földet.

Gombatrágyáról még nem hallottam.

Előzmény: taormina001 (7)
taormina001 Creative Commons License 2020.04.30 0 0 9

Ezek a sápadt, kifehéredett levelek nekem is ismerösek, nálam sok teljesen különbözö növény szenved benne. Pl. egy öszibarack, ami a veteményes közepén áll, így trágyában és víben is böségesen részesül.

Előzmény: Ali-bá (5)
Ali-bá Creative Commons License 2020.04.29 0 0 8

A fával, vagy a termésével.   Az előbbit metszem, permetezem, az utóbbit jobbára megesszük. Az alma (két sor sövény) termése áprilisig eláll a pincében és lassan elfogy.   Az őszibaracba besegítenek a szomszédok, ismerősök -  ők is örülnek, mi is.

 

A szerves trágya valóban sokat javít a talaj állagán!

Előzmény: taormina001 (6)
taormina001 Creative Commons License 2020.04.29 0 0 7

Öntözésre van lehetöséged? Mennyire nagy a terület? Esetleg rotálni tudnál, mint Ali Bá?

 

Azt javaslom, hozass egyszer egy kocsi gombatrágyát bele. Abból könnyü nagy mennyiséghez jutni és remekül javítja a talaj szerkezetét, ha a tápanyagtartalma nem is olyan, mint az istállótrágyáé. Könnyebb is dolgozni vele. Ha nem tudsz rotálni, kezdd el kis területen: szedd ki a köveket, teríts szét mondjuk 3 zsák trágyát 2x2 méteren, aztán jövöre megint ugyanennyit.

Előzmény: Mrs. von Bernau (4)
taormina001 Creative Commons License 2020.04.29 0 0 6

De a fák szemlátomást nem bánják. Mit csinálsz ennyivel?

Előzmény: Ali-bá (3)
Ali-bá Creative Commons License 2020.04.27 0 0 5

Évekig kínlódtam vele, mire sikerült betelepítenem. Volt őszibarackosom homokos területen. gondoltam ide is telepítek. Nem mentek benne a magoncra oltott fák. Sápadtak, olykor teljesen kifehéredett leveleket, hajtásokat hoztak. Mindenféle mikroelemet adtam neki, lombtrágyáztam. Átmenetileg segített, egy-két hétre visszazöldültek a levelek, de csak nem volt az igazi. Az egyik kiment fa helyére véletlenül egy GNX15 alanyú fa került. Szépen élt. Kipróbáltam GF 677-es alannyal, az is jó volt. Ami a lenti képen látható az is ilyen alanyon van. Ki gondolná, hogy ilyesmin múlik!?

 

Alma, körte és kajszi jól viselkedik és a brokkoli is megterem benne.   Néha öntözök is - van rá lehetőség. 

 

Ám a talajművelés időpontját nagyon el kell kapni!!!

Előzmény: Mrs. von Bernau (4)
Mrs. von Bernau Creative Commons License 2020.04.27 0 0 4

Végre megtaláltam a nekem való témát. Tizenkét éve küszködök az agyagos talajjal.?Pont olyan, amit leírtak , hogy el kell találni a nedvességtartalmat, mert nedvesen ragad, ha meg kiszárad, akkor beton. Már mindenféle növénnyel megpróbálkoztam, és pár mindent kibíró fajtán kívül mind kiveszett.Gyümölcsfák közül csak az alma , meg a dió marad meg. Kisebb növények közül pedig a füge, a rozmaring, meg a levendula.

De még a fekvéssel is baj van, mert délnyugati a tájolás, és egész nap égeti a nap. Nagy meglepetésemre még a kövirózsa is kiégett.

A diófák, meg a ház árnyékában próbálunk valamit elültetni, ahol nem ég ki a palánta.

A tápkockát találtam érdekesnek az interneten. Van-e valakinek tapasztalata a tápanyagszegény, agyagos talaj tápkockával való feljavításával kapcsolatban?

 

Ali-bá Creative Commons License 2020.04.20 0 0 3

 

Így néz ki:

 

A fasorok közötti út nincs 'lebetonozva',  csak száraz időben  olyannak tűnik. Annyira tömör és kemény a megszáradt agyag.

 

 

Előzmény: Ali-bá (2)
Ali-bá Creative Commons License 2020.04.19 0 0 2

A szomszédom kertje alja (évek óta én művelem) éppen ilyen. Gyümölcsfék vannak benne, a talaját rotációs kapával tartom rendben, gaztalanítom. Nagyon el kell találni a föld nedvesség tartalmát, mert eső után az ideális állapot előtt ragad, később pedig kőkemény.

Előzmény: taormina001 (1)
taormina001 Creative Commons License 2020.04.19 0 0 1

Engem azért maga a téma is érdekelne, tömör, enyhén lúgos kémhatású talajom van, ha nem ásom föl minden évben egyik sarkától a másikig, következö évben már csak csákánnyal lehetne müvelni.

Előzmény: Ali-bá (-)
random seed Creative Commons License 2020.01.01 0 0 0

0

Ali-bá Creative Commons License 2019.12.31 0 0 topiknyitó

 Az év utolsó napján minden itt járónak kiváló kerti talajt és boldog új évet kívánok.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!