Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Aknavetősék nem tüzérek, nem számolnak koordináták alapján ( ha Allah úgy akarta volna akkor, számolnának, de hát nem, így is elég nagy gondjaik vannak a matekkal...), amivel "nem dolgoztak" az 2 pont amit felvittek GPS alapján a gugli térképre:), kaptak egy távolságot a két pont között a mérés alkalmazással, no meg van egy irányuk.
A módszer kielégítően működik néhány km-en belül ( néhány ezer láb:)), aknavetősék általában a min 1-1,5 max 3km távokat szeretik, pont a választűz miatt:)
Ami számol az egy mobíl teló applikáció , ehhez hasonló:
Volt ennél jobb bolgár is:), csak pár éve eltűnt a netről:), ugyanis nagyon nem mindegy hogy 25 vagy50- 100 m-es lépésekben számol és hány indítótöltet tárolható a memóriában, stb-stb.
Meteó ügyben aknavetősék rá vannak utalva egy ilyen kütyüre:), valakinek a fórumon talán ismerős:)
Az EÁP meg terület cél, ha már benne van egy találat abban a mondjuk 80x80 m -ben, lehet skandálni:)- a másik oldal meg ha nem mázlista akkor temethet.:(
Ma nem tud időben válaszolni ilyen kihívásra az MH, de más is nehezen.
Mekkora lőtávval dolgozik a két 82-es? Min 700 m kell, hogy az EÁP biztonsági távolsága a válaszcsapástól meglegyen.
Ami nélkül senki nem tud realtime válaszolni:
-Folyamatosan dolgozó röppálya-felderítő radar
-érvényes meteo, ballisztika, (nyilván saját hely és tájolás pontos), feldolgozva
-élő ügyeletes tűzalegység rendszer, lőtávnak megfelelően előkészített lőszer (ha hüvelyes)
Namost a 82-es kezelők az átlagnál jobban kiképzettek, merthogy, megnézném én azt a tüzért bárhol a világon, aki földrajzi koordinátából lőelemet számol.
Aztán az EÁP-nak nem sok baja lesz (a véletlenen fog múlni), mert az első lövés-találathoz a 82 is rászorul a meteora, ballisztikára, stb. Ezt még komolyabb hadseregek sem igen teszik ezzel a fegyverrel.
Nagyobb a fakszni, mint a hatás.
A reális az ő esetükben az, hogy a saccolt lőtávolságnak megfelelően emelik a csövet, optikai irányzék oldalban a célra (félfüggetlen irányzás), és tűz. Majd ha találni is akarnak, akkor az eltérésekkel helyesbítve belövik a célt. E nélkül ez nem más, mint amikor fej fölé tartott AK-val sorozatot lőnek.
Helyes megoldás: EÁP fedezékbe, vagy vizuális észlelés alapján megfelelő gépfegyverrel (ha van) lefogótűz.
Apropó, ha már úgyis fullban működik itt a tüzértanszék, lenne egy kérdésem.
Milyen technikai és kiképzési szint lenne szükséges hogy egy MH tüzér üteg kezelni tudjon egy ilyen forgatókönyvet...
Adva van:
- egy saját EÁP amely a legközelebbi ütegtől kb 12km-re van, sima lövészek üzemeltetik, nincs tüzérségi megfigyelőjük.
- nincs állandó drón megfigyelés vagy földi felderítés az EÁP körzetében, pont mert eddig nyugis környék volt. Drón helyszínre irányítása és odaérkezése a kb. 20 perc lenne.
- a terep hazai megfelelője a zalai,
- az ellen az EÁP megszórására rendelkezik 2 jól kiképzett aknavetős csoporttal, tehát 2 x82mm + a szokásos Toyoták:)
- nincs szükségük lőelem meghatározásra, ezt már elvégezték ( hála a modern technikának egy helyi lakos EÁP látogatása után tudják a GPS koordinátáit), egy üss és fuss akció lesz, tehát a helyesbítés sem lényeges
-ennek megfelelően a 2 csoportot kirakják, a járművek vissza olyan 100m-t, amikor kilőtték a csövenkénti 5-6 gránátot pakolás és kocsira, az érkezés és távozás között 5 perc lesz
- a lőállás közelében ( 500m-en belül) nincs település
Meggyőző videó, annyi észrevételem lenne hozzá hogy mindegyik ilyen videó amely lakott területen belül készült kissé gyanús, a fényszennyezés miatt. Erős a gyanúm hogy egy jó borús idő és kint a mezőn már nem lenne ennyire OK...
No de vissza a hazai vizekre meg az árakra, stb-stb.
Majd a hozzáértők/szakértők/rendszerben lévők megcáfolnak/helyesbítenek.
A MH ( most a mezei rész, nem a különlegesek ) alapvetően a szovjet technikával indult neki az évezrednek, a legutolsó komolyabb beszerzés a CCCP államadósság számlájára ment. Aztán csordogált itt ott német, svájci anyag, nem nagy mennyiségben. De nem volt tömeges rendszeresítés, hacsak nem vesszük annak némi jóindulattal amit a szolnokiak kaptak 2016-ban, link alább
Ami nagyobb beszerzés volt mostanában az tudtommal a készenléti rendőrségnek volt, fent van a kozbeszerzes.hu portálon, érdemes türelmesen keresgélni, de van ilyen:
Tehát szvsz kb itt tartunk: KMZ, BM szinten vannak ( még ha utóbbiak eszközeinek egy része biztos hogy a határőrizethez lett beszerezve), a nyuszibuszos és egyéb társaságnak nincs az AN/PVS-7 ( ill. annak egyéb nyugati megfelelője) fölötti képességű eszköze ( méghozzá nagy mennyiségben), ebben a ritmusban egy jó ideig még rá lesz utalva a harctéri megvilágításra, legyen az tüzérséggel vagy légierővel.
Az infra világító gránátok megint más kérdés, nagyon is használhatók éjjellátók hatékonyságának növeléséhez.
Még egy kiegészítés: meg lehet oldani afgánéknál hogy egy AC-130-as szépen köröz a harctér felett és eregeti a világító és infra bombákat, de ezt európai hadszintéren vagy európai szintű ellennel nem ajánlatos kipróbálni, marad a tüzérség, aknavetők.
Mondjuk ez a ramjet-es gyorsitos valtozat a Nammo termeke (többe-kevesbe norveg ceg) lenne.
(Különben allitolag erett a technologia ... mar 150 testlüvest adtak le vele ... ugyhogy par even belül valszeg rendelkezesre is all).
Nyilvan a kiterjesztett hatotav egy meteos csapatnak is (es sok masiknak is) uj feladat lenne ...
De, ha valaki nem tud, mondjuk 2026-2030 tajekan jo messze es preciziosan lüni ... akkor az nem nagyon lehet a regio meghatarozo törtenete lenni (legalabbis ezen a területen nem).
(A gyorsitos, ramjetes valtozat pl. alaposan összekuszalna az inditas helyet merö radarok lelkivilagat is (ha vannak/lennenek ilyenek) ... hiszen az indulo fazis NEM ballisztikus ... azonkvül probalkoznak egy air-to-air rakettaval is, amely hatotavja az ~500 km hatotav nagysagrendjet tudna ...)
Pillanatnyilag ott tartunk, hogy a 17,4km-re sincs harctérfelügyeleti, célképző eszközünk.Hogy fogalmazzak tapintatosan. A KMW nem fogja minden termékét "ránk erőltetni". KMW mérnök forgatja a kezében a kis biszbaszt. Ha ezt a magyar elvtársaknak beépítem, hány perc kell arra hogy legközelebb amikor lehegesztik az Andrássy út csatornafedeleit, nem ez lesz-e OV egyszeri tárgyjutalma a hőnszeretett vendégnek.
Mivel itt jo nagy a tüzerkedesi igeny ... a PzH2000 kibövitese kb. igy nezhet ki. Gaykorlatilag a csüvet kellene L52-röl L60-ra kicserelni ... valamint a rendszeresitett lüvedekeken egy kicsit modositani (egy reszük mar letezik).
Rheinmetall eppen azon küszködik, hogy az L60-as csöböl hogyan lehet ~155 km-re preciziosan lüvöldözni ...
Nekem a PA-63 nehéznek tűnt a nagyságához képest, bár más pisztolyról nincsenek tapasztalataim. A pisztoly menőbbnek számított a köztünk, de a szűk terekben való mozgáskor párszor elakadtam vele itt-ott.
Az AMD sorszámát leszerelés után még vagy tíz évig tudtam, de mára már feledésbe merült a fejemben.
Taszárért azért elég kár. Bár valszeg sok lenne két olyan reptér egymáshoz ilyen közel ,mint Sármellék meg ez, de akkor is.
Voltak hírek ,hogy Szentkirályon lesz valamilyen honvédségi beruházás. Elég csönd van körülötte.
A pécsi dandár igyekezett évente rendezni un. helyőrség lőbajnokságot. A résztvevők eleinte rendőrök, határőrök, fináncok, BV-sek, munkásőrök, amíg voltak. Új lendületet kapott a dolog, amikor beindult Bosznia, mert akkor kibővültünk taszári amerikaiakkal, a NORDPOL pécsi ellátói is csatlakoztak:lengyel, dán, skandináv. Kölcsönösen lőttünk egymás fegyvereivel is, sok tapasztalatot adott. 2000 után magunkra maradtunk, bent a laktanyai 100-as lőtéren csak pisztollyal lőttek a résztvevők. Már vagy két éve nyá. voltam de meghívtak. Elsőként közöltem a megjelentekkel, hogy 25 méterről akárki akármit is lőhet, menjünk hátra az 50-es zászlóhoz. Kaptam egy PA-t. a hatból két tízes a többi 9, 8,7,6 a tízestől lefele, ha lett volna nyakkendő berajzolva, abba mentek volna. Kaptam egy P9RC-t sokkal szarabbul lőttem vele, de 50-ről mind bent volt a célban olyan 7-es átlaggal. Egy rendőr elővett egy forgó táras, legalább 30 centi csőhosszúságú Coltot. Nagyjából úgy lőttem vele mint a P9RC-vel. Egyet direkt a golyófogó tető 40 centi átmérőjű tartóoszlopába lőttem. Simán átvitte 50-ről.Kérdeztem a rendőrtől, hogy te ezt a mordályt milyen jogcímen tartod? Mondta, hogy ez az önvédelmi fegyvere. Azután nem csak a heveny lövöldözések szűntek meg, hanem a dandár is.Már ki volt jelölve az új lőtér helye a területvédelmieknek, módosítottak, nem Pécsett, Szigetváron lesz.
Most az angol nyelv az irányadó, nemrég még az orosz volt igy.
"A legénységi állománynak, a fiatalabb katonáknak a zöme, jó fele nem nagyon beszél angolul, viszont ahogy megyünk fölfelé, az összes vezető, legyenek tűzcsoportparancsnokok, rajparancsnokok, szakaszparancsnokok, angol nyelvi képessége már kielégítő,"