Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
A súlyos honvédelmi balesetek hatósági kivizsgálásával kapcsolatos minden adat és irat a közigazgatási hatósági eljárásokra vonatkozó szabályok szerint kerül kezelésre, figyelemmel az Mvt. munkavédelmi hatósági eljárással kapcsolatos, sajátos adatkezelési szabályaira is. E szabályok alapján a hatósági eljárásban kezelt adatokat az eljárás jogerős befejezésétől számított két év elteltével törlésre kerülnek.Az utolsó belföldön bekövetkezett, halálos sérüléssel járó tűzszerész baleset 2006. októberében történt, így e baleset kivizsgálása során keletkezett iratok, adatok megküldésére nincs lehetőség.
Vazeeee, egy vacak ÁFA-s számlát 8 évig meg kell őrizni...
A "hatósági vizsgálat"-ról is lehet negatív vélemény? Csak gratulálni tudok:-((((
A RAND tanulmany könnyed, olvasmanyos modon, 248 laza oldalon összefoglalt velemeny a különbözö konfliktusok lehetösegeiröl, az elkepzelhetö szituaciokrol ... (2019-es datummal) ... es (csupan) az Army szemszögeböl nezve ...
In a future conflict with the Islamic State of Iraq and the Levant or similar organization, challenges include the need for highly precise targeting and munitions to provide fire support in urban areas without causing excessive collateral damage.
(A többi valtozat NEM "low-intensity conflict", ugyhogy oda mas (stretegiai) eszközök kellenek ...)
Szerintem ti vergődtök :D "nagytapasztalatú" tüzér elvtársad azt állította, hogy a Gvozgyika nem úszóképes. Videóval bizonyítottam, hogy hazudik. "nagytapasztalatú" tüzér elvtársad azt hazudta, a T-72 nem alkalmas vontatásra. Szintén videóval lett cáfolva. "nagytapasztalatú" tüzér elvtársad azt állította az okos lövedék csak és kizárólag álló cél ellen használható. Bizonyítottam, hogy rosszul tudja. De Berci is nagyon jó anyagokat hozott. Valahogy te és az elvtársaid csak a tekintélyre tudtok hivatkozni, sehol egy forrás, sehol egy ellentanulmány... Tüzér és Gyula elvtársad talán valamikor értett a szakmájához egy bizonyos szinten, de hát a kor... Egyeseknél a szenilitás hamarabb jön... Mára csak a gyűlölködés, hazudozás, politikai uszítás maradt. Szomorú ha egy katona ide süllyed. :)
Amúgy meg ne általánosíts. Véleményt csak erről a két jóemberről alkottam.
Mindenki hibázik. Mindenki!!! A különbség hogy Kovács olvtars elismert és javítja magát. Önt idáig hasonló helyzetben csak lapitani láttam. Ezek szerint ez az a bizonyos új honvédségi erkölcsi megújulás amiről olvasni lehet?
Némi katonai múlt után huzamos ideig más kötelékben szolgáltam. Egykori tűzszerész ismereteim, fogyatkozó kapcsolataim még megvannak. Aktív korszakomban is, utána is információkkal gazdálkodtam, ahol egyik lényeges követelmény volt az objektivitás /-ra törekvés/. Ezt szem előtt tartva írtam a hozzászólást és nem a bőrpaír szakértői véleményre alapozva.
A valós adatok alapján a vizsgálódásnak másabb kimenetele is lehetett volna!
Figyelmesebb olvasást követően érzékelhető lenne, hogy álláspontom nem azonos a korábban megszólalóéval.
Én híve vagyok az árnyaltabb fogalmazásnak, még akkor is, ha más a véleményem.
Ne vergődjél már gaunt! Úgy akarsz minősíteni profi szakembereket, hogy fogalmad nincs a szakmájukról, közelükben sem voltál soha, nincs semmilyen ismereted-gyakorlatod a Honvédség eszköz beszerzési eljárásairól, nem vettél részt soha tüzér lövészeten, illetve gyakorlaton, és még sorolhatnám a nem létező kompetenciáidat. Tévedek a veled kapcsolatos megállapításaimmal?
Végül is felsorolhatnál pár veled kapcsolatos kompetenciát, ami megalapozza hogy véleményt alkoss a Magyar Honvédség hivatásos, nyugállományú, és szerződéses katonáiról!
Jó, tegyük fel tévedtem. De akkor tévdett a KMW és a BAE systems is, tévedett a német hadsereg, a svéd, és a többi akik ezeket az eszközöket megvásárolták.
Lehet perelni őket, mert hazudtak, hivatkozhattok a "nagy tudású" tüzértisztek "széleskörű" tapasztalataira a modern tüzérségi eszközökről :D
Csak tudod a különbség az, hogy én hoztam forrásokat állításaim alátámasztására. Berci is hozott. Ti mit hoztatok? Okoskodást. No meg a szokásos nagypofájú dumát, hogy én ekkora tüzér tiszt vagyok, meg ilyen oktató, meg olyan. Annak ellenére, hogy nem egyszer derült már ki, hogy a "nagy" tüzértisztek talán mégsem annyira jól képzettek szakmájukat illetően, mint állítják. Bezzeg ha a balos politikát kell tolni...
Nem csak aknavető, ágyúk és rakéta sorozatvetők esetében is használják a módszert. Persze nem az oroszok, hanem a szíriai arab hadsereg, de akkor is, működik.
No, meg egy beirkalas a topikba, mert közben elökerült egy tanulmany, amely pont ezzel foglalkozik (pörgö lövedekek stabilizalasa es elteritese). Az US Army keszitette 2008-ban ... (amikor mar elötte, 2007-ben az Excalibur-t ezres szamban teszteltek Afganisztanban).
A feltetelezes az, hogy kilövünk egy nagyon Excalibur-szerü lövedeket (hasonlo tömeg) ~22 km-re ... amely felmegy ~5,5 km-re. Milyen korrekcios erök hatnak ... es azok mekkora modositast tudnak okozni a röppalyan?
Control Mechanism Strategies for Spin-Stabilized Projectiles
Hat nagyon ugy nez ki, hogy a tanulmany arra a megallapitasra jut, hogy a röppalya akar több km-rel is modosithato. Ez mondjuk (ha egy lövedek ilyen ... azt nem tudjuk, hogy az Excalibur pontosan ilyen-e) azt is jelentene, hogy mindenfele segedadat nelkül is lehetne egy PzH2000-rel ~20-30 km tavolsagra lüvöldözni.
Az Nc erö a megfelelö iranyu korrekcios erö. A 34 oldalas tudálék fö mondanivaloja nagyjabol ez az abra (persze, ha esetleg nem igy van, elö lehet vezetni a megfelelö "ellentanulmanyt" is) ...
Az x-tengely a löves iranyaban levö korrekcio ... mig az y-tengely a keresztiranyu korrekcio tartomanyat jelöli.
Ha egy lövedek tulajdonsaga ilyen (a 60N-t kepes tartani), akkor 1-1,5 km-es korrigalas minden különösebb nelkül lehetseges ...
Ha valoban ilyen a karakterisztika, akkor ennyivel "melle lehet löni", a lövedek korrigal ... es <5 meter pontossaggal talal is ... persze cserebe ~100-150 lövedekkel is le lehet tarolni ~5-6 hektart ... oszt talan egy lövedek majdcsak eltalalja azt, amire celzunk ...
Az Excaliburt eddig nyilvan csak optimalis körülmenyek között vetettek be pontszerü celok ellen ... de nem zarhato ki, hogy egyes valtozatok (talan pont a legujabb Excalibur) különösebb meteo tamogatas nelkül is müködhet ilyen (~20-30 km tavolsagra) ...
(Ha UBUL81 ezt maskeppen latja ... varjuk töle a megfelelö infot.)
A "költői szabadosság" és a helyszíni szemle adatai, valamint a személyes beszámolók tartalma nem keverendők.
A kegyelet és tisztelet fenntartása mellett megemlítendő, hogy a szabálytalanságok sorozata idézte elő a rendkívüli eseményt.
Egyrészt a személyi állomány embertelen igénybevétele és a lehetetlen körülmények, másrészt az írott és íratlan szabályok "áthidalása" idézte elő a tragédiát.
Ha valakit érdekel - célszerű utána nézni annak, hogy mentesítés során az operátornak, segítőinek mi a feladata, hol van a tartózkodási körlete, stb. Arról is lehet okoskodni, hogy a nedves, hűvös közegből előkerülő, kikristályosodott robbanóanyagot célszerű-e ebédidőben a tűző napon hagyni árnyékolás-hűtés nélkül és a közelében falatozni?
Mindenesetre nem etikus politikai tőkét kovácsolni egy ilyen eseményből!
A katonák nem felejtik, hogy a fideszes Hende Csaba kényszerítette a tűzszerészeket arra, hogy a hortobágyi volt bombázó lőtéren heti hét napban, napi 10-12 órát dolgozzanak 50 fokban a tűző napon. A vonatkozó tűzszerészeti szabályzókkal ellentétesen ne a feltalálás helyén robbantsák fel a bombákat, hanem ássák ki azokat a föld alól, a gyújtó szerkezet kicsavarásával hatástalanítsák, szállítsák gyűjtőhelyre és ott robbantsák fel a bombákat, mintha a munka sűrűn lakott településen történt volna és nem a lőtéri végeláthatatlan pusztában. Az eredmény négy halott tűzszerész. A VKF azt hazudta, hogy ebédre várás közben robbant a bomba, közben a szemtanú Podzerka Attila bajtársainak emléket állító verse, ami a robbanás éjszakáján megjelent a FB-on, egyértelműen akció idején történő robbanásról ír.
Érdemes felhívni a koronavírussal kapcsolatban az MH EK járványügyi osztályát, akik ugye elvileg profi módon kezelik a járványokat. Azt mondják, ha van gyanús eset, akkor keresd fel a háziorvosodat!
Sokkal hasznosabb lenne, ha oda írnál, politizálás helyett. Szakmailag alkalmas cikk biztos megjelenne, biztatatnálak erre az irányra. Bár 6400 hibád figyelmezeto jel.😀
Tüzér témában sikerült lekuzdened magad Berci szintre. A külsőmseg annyi hogy Berci hisz abban amit állít te viszont tudod hogy tévedtél csak képtelen vagy szemben ni ezzel.
Tudod vannak sokan akik váltig állítják hogy a T 34 és milyen nagyszerű harckocsi volt. Nem értenek hozzá. Sosem volt dolguk harckocsikkal. Sosem tanultak róla de állítják.
Csak egy kérdés: a szír ügyben a mobíl teló GPS-el és iránytűvel +loptop gugli térképpel+mobíl aknavető ballisztikai applikációval kombóról van szó?
( plusz persze a civil:) aki szabadon mozog a terepen és 2-3 helyen végez koordináta és irány méréseket, lakott területen még egyszerűbb, bemértek előre pár helyet:))
Mert azok nem tüzérség hanem aknavetős esetek voltak:)
Nem kell feltetlenül precizios löszereket hasznalni ... csak eppenn egyre több helyen es szituacioban esik majd a döntes ezekre (nem kicsit a lakossag kimelese miatt is). A regi, meglevö raktari keszletet meg nyilvan el kell valamikor hasznalni.
Berci! Nézegetve a jelenlegi háborús területeken készült felvételeket, 21. század ide-vagy oda, a csöves tüzérség még mindig tonnaszám lövöldözi erdőn-mezőn, városban a hagyományos lövedékeket, és nem lesznek depressziósak attól, ha településeket kell földig rombolniuk. Lásd Ukrajnát, vagy Szíriát. Valószínűleg a tüzérség még nem értesült arról, hogy nekik ezentúl precíziós lőszereket kell használni az emberi élet, és a környezet védelme érdekében.
Gaunt! Se te, sem én nem vagyunk tüzérek ezért csak ugathatjuk ezt a szakmát, bár én egy picit többet tudok nálad a tüzérségről, főleg az eszközeikről. Ezért a korlátoltak bátorságának nevezném azt a megállapítást tőled, hogy levitézlett tüzéreknek nevezed a Közszolgálati Egyetem tüzér szakcsoportjának azon oktató főtisztjét, áttételesen a szakcsoportvezető alezredest, rajtuk keresztül pedig a tüzér tiszteket, akik hosszú évekig oktatták a szakmára a jövendő tüzér tisztjeit.
Fogalmad sincs róla, hogy milyen szinten művelik a szakmájukat, mit tudnak, és kikkel állhatnak kapcsolatban, ha a magyar tüzérség fejlesztéséről beszélünk.
Felhívom a figyelmedet arra, hogy a jelenleg regnáló kormány honvédelmi minisztere is eredetileg tüzér tiszt volt.