A kastélyt se mindegy ám, hogy jó áron vagy olcsón adja el valaki. Most amúgy már megállt az áremelkedés november óta. Az utóbbi héten már naponta jelennek meg elemzések, a panelárak már lefele mennek, szóval úgy fest, hogy kipukkadt ez a lufi.
A házvásárlás a környékünkön szinte lehetetlennek bizonyult az elmúlt 1,5 évben (túlárazott romok a csok miatt). Ezért maradt az építkezés. Mobilház ötletemet elvetettem. A telek megvan, de még papírozási gondokkal küzdök, a szülői ház telkét szeretném megosztatni, mivel 2 utca frontos. Jelenleg folyamatban a jelzálogjog törlése, ehhez ki kel fizetni a hitelt (nem én fizetem). Majd megosztás (még nem biztos lehet-e rá építeni, valószínűleg ikerházas megoldás lehetséges csak), és végül közművesítés következik. Így idén legjobb esetben is csak alapozás lesz meg. Itt a faluba 5 millió körül vannak telkek, így nagyon meg kéne oldani a meglévőre lévő építkezést.
Egy nettó 67 m2-es fa szerkezetű házról lenne szó, amit gázkazánnal szeretnék fűteni, viszont 2021-től a primer energia igény 25%-át ugye "helyben" kell előállítani. Max 6700 Kwh/a lehet a primer energia (81-100 Kwh/m2a a közel nulla feltétele) igény (6700/9,44~710 Nm3 gáz). Ez 185 fűtött napra (4400 óra) nézve, napi átlag 36,21 Kwh (3,83 Nm3). Ha veszek egy fűtésre optimalizált 3,5 Kw-os split klímát SCOP 4 körüli értékkel (H tarifás) akkor annak elméletileg fedeznie kellene azt a 25%-ot.
Átlag 6 órát üzemel a fűtési rendszer naponta, azaz (3,5 Kw/4 SCOP)*6 h=5,25 Kwh elektromos energiából előállít 21 Kwh-ot, különbség 15,75 Kwh -->Napi átlag (15,75/36,21)*100=43,5%-át fedezi. Úgy sejtem a H tarifát nem kell igényelnem, mert Kwh-ot néznek nem pedig Ft-ot. Nagyon valószínű, hogy csak hűtésre használnám. A legolcsóbb megoldást keresem, nem szeretnék sem napelemet, sem pedig víz-levegő hőszivattyút!
van aki úgy ragasztja fel, hogy nem telibe keni, hanem pogácsaszerűen felrak a táblára 6-8 pogácsát, oszt jól van... a fal minőségétől függően meg akkora rés lesz mögötte amilyen sikerül...
Gázszilikát házam van egy képet se lehet rendesen felakasztani, de a bojler meg a konyha szekrény csak felkerült. Ne essünk már kétségbe egy gipszkarton táblától.
Ez nem ilyen egyszerű. Mutass egy dübelt, ami 100%-os, hogy fog üreges téglába. Ha a fal és a karton között nagy a távolság, oda már egy 8-as facsavar jár, azt se lehet kapni minden boltba.
Akkor valamit be kell ragasztani. Harisnyás (halós) dübel, hilti vagy fischer kétkomponenses gyorcsement, menetes szár, vagy valami hasonló. Egy asztalos nincs erre felkészülve.
Hát, ha valaki észleli, hogy gipszkarton van a falakon, de ennek ellenére nem használ másfélszer hosszabb dűbelt és csavart a szekrény felszereléséhez, az megérdemli, hogy a polgár lehülyézze :-))
Minél messzebb van a téglától a fal szoba felöli síkja annál problémásabb. Sima fizika (erőkar stb..).
A hiba legtöbbször az, hogy "pogácsa módszerrel szerelik a kartont, és így a rétegrend kb úgy alakul, hogy gipsz légrés majd tégla. Persze ha totál gáz volt a kőműves akkor ez a légrés több cm vastag is lehet...
Olyan szépek a tervek a papírokon, és persze mindenki szuperprofin követi is a kivitelezők közül, aztán még is, amikor nekem kell szekrényt szerelnem, sem merevítés, se felfekvés, se semmi...
:(
A megrendelő meg megállapítja, hogy hülye az asztalos...
Van sín és dübel is, 2 vagy 3 rétegbe burkolt lemezprofilos gipszkartonszerkezetre, amivel vagy 50 konyha
felső testét felszerltettem. Csak meg kell építeni előírás szerint az a szerkezetet: pl. UA profilok beépítésével és ahova a sín jár oda be kell szerelni erősítéseket.
"
Ez mind így van, és oké is.
De...
A legjobb esetben is max a gipszkarton falak fele az, ami szabványosan készül kishazánkban...
Van sín és dübel is, 2 vagy 3 rétegbe burkolt lemezprofilos gipszkartonszerkezetre, amivel vagy 50 konyha
felső testét felszerltettem. Csak meg kell építeni előírás szerint az a szerkezetet: pl. UA profilok beépítésével és ahova a sín jár oda be kell szerelni erősítéseket.
Egyenesen a gipszkraton falba, erősítés nélkül, ha egy 3 méteres sínre befúrsz 6 ilyen dübelt, akkor komolyan megterhelhető.
Ilyen dübelt használunk. Ez egy gipszkartonra való, van hosszabb is 2 vagy 3 réteg gipszkartonnak.
Meg kell fúrni a lyukat, betenni a furatba a dübelt és egy roppantó fogóval meg kell húzni a csavar fejét,
utánna kicsavarni a csavart, feltenni a sínt és becsavarni a csavart.
A saját munkáimhoz Nida gyártmányű gipszkarton lapokat használok, abba van üvegszál erősíts, két réteg olyan masszív szerkezetet képez, hogy senki nem mondja meg, hogy az nem téglafal. Csak meg kell építeni a szerkezetett, ahogy meg van tervezve a profilgyártók által, nem szabad semmit kisporólni.
Így az ára kb. pariban van egy halozott es glettolt Ytong falall, csak sokkal gyorsabban meg lehet csinálni.
Fent van a konyhaszekrény, a tv, tv konzol, képek is a falon, és semmi baja egyiknek sem. Sajnos az építkezés során szorított minket az idő, időre kellett beköltözni és kiköltözni az albérletből, ezért folyamodtunk ahhoz, hogy kartont ragasszunk a falra. Hidd el, ha lett volna 1-2 évem az épitkezésre, akkor nem karton lenne a fal. :) De így hogy 5 hónap volt rá, valahol kellett egy kis időt nyerni.
Nem látni hogy karton ,ennél az eljárásnál ütheted a falat nem kong ,bivaly kemény,fúrhadsz is mert egyből a fal van mellesleg tükör sima felületet kapsz .
Azért kartonoztuk, mert sokkal gyorsabb folyamat mint a kézi vakolás. Ennek a kőműves csapatnak egy ilyen ház kivakolása 1.5-2 hét, és nem lesz hibátlan a munka. A kartont meg 3! Nap alatt feldobták a falra, és szintbe van, minden f@sza vele.