Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.20 0 0 29650

ezek csinálták meg talpalatlanul a 100+ os kutat 1 rakatban, rétegzárás nélkül aztán hagyták ott a szarban a megrendelőt amikor még a szivattyú is beszorult. A video a mai napig a gépemen ha valakai kételkedne. Szép honlap sok ígéret, kiskunhalasi selejtcső :) -engedélyek nuku. De még "pár" munkájukat láttam belőlről. Peres ügyeik is voltak már.

Előzmény: Tonpika (29647)
Csuklósbusz Creative Commons License 2020.01.20 0 0 29649

Sokgazdás, azért is nem egyszerű. De nem elég sok ahhoz hogy kicsire csökkenjen a beruházási költség. 

Tehenészeti telepről beszélünk,  a talajvíz extrém fertőzött, márcsak azért is kell a mély kút, illetve ha nem elég mély akkor meg vasas a víz ami szerintem a permetezőgépeknek sem jó.

A kutat glóbusszal mindenestől átadnák ingyen is csak valaki üzemeltesse. De nyilván a végletekig leamortizált az egész így senkinek nem éri meg az átvétel.

Önkormányzat nem tud mit tenni, egyszer 1 évig nem volt víz, néha küldtek lajtoskocsit és kész... 

Az én véleményem az hogy mikor volt az a nagy visszaállamosítás akkor kellett volna alapítani egy közműcéget és utánna átadni valamely vízi közműnek. 

Nincs erre valami pályázati lehetőség?? 

Illetve hol tudok utánnanézni hogyan működnek ezek a glóbuszok? Van egy búvárszivattyú a kútban de gondolom az nem nyomja fel a toronyba a vizet, gondolom van mégegy átemelő is.. ?  Hogyan lehet ezekből a homokot kilapátolni egyáltalán? 

AMúgy akik üzemeltetik pont annyit értenek hozzá mint én...  :-(

Előzmény: Törölt nick (29645)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.01.20 0 0 29648

Gondolom, egy ekkora tételre úgyis mindenki több ajánlatot kér...

Előzmény: Tonpika (29647)
Tonpika Creative Commons License 2020.01.20 0 0 29647

Üdv!

Nem vagyok kútfúró és senkinek sem az ügynöke, de ha valaki körbenéz az

árakat illetően azt találja, hogy szinte minden kút egyedi árajánlatot kíván.

Itt például elég korrekt bemutatkozást találtam. Természetesen ezen kívül

is nagyon sok kútfúrfó honlapot lehet találni.

http://xn--ktfrs-0qa5oc.co.hu/index.php?&a=11&megyeid=15&varos=Balatonbogl%E1r

Tonpika

Előzmény: Csuklósbusz (29643)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.01.20 0 0 29646

Úgy tűnik, olcsóbb lenne egy kevésbé mély kút az első vízadó rétegig, meg egy ciszterna a permetező víz tárolásához.

Előzmény: Törölt nick (29645)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.20 0 0 29645

Árral kapcsolatban felelősséggel az tud nyilatkozni aki meg is tudja csinálni és ismeri a részleteket. Persze egy "sokgazdás" ügy esetén ez nem szokott egyszerű lenni. A "közösből" mindenki csak kivenni akar aztán arra vár hogy akinek fontosabb a víz az majd elintézi. Arról nem beszélve hogy biztosan muszály ott 270 méter hogy egy permetezőt meg lehessen tölteni vízzel  ? Itt ha vannak lakossági fogyasztók is akkor azért az önkormányzat tud segíteni hogy legalább a jogi helyzet legyen tiszata és ne legyetek zsarolhatóak.  

Itt találsz némi viszonyítási alapot a számokkal kapcsolatban a lap közepe körül :http://vizkutfurok.hu/hirek.html

öreg_néne_b Creative Commons License 2020.01.19 0 0 29644

Viszont garantáltan teljes értékű kút lesz belőle.

Csuklósbusz Creative Commons License 2020.01.19 0 0 29643

260 méteres kút újrafúrása gyanítom nem jönne ki 14 misiből se.. :-(

Előzmény: Törölt nick (29641)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.19 0 0 29642

"csod" = "csoda"

Előzmény: Törölt nick (29641)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.19 0 0 29641

Erre megint csak azt tudom mondani hogy matek. Kell csinálni egy nyitott tárolót kifóliázva ( rengeteg győmölcsösben így csinálják mert méh itató is) aztán abban letárolna a permetezések vízmennyiségét. A tárolandó vízmennyiség az előző évek permetezési naplóiból számítható. 

Az a baj az ilyen " majd én megmondom a mesternek mit csináljon" történetekkel hogy ha valami balul sül el akkor a mester azt mondja "csak azt csináltam amit kértél" és én is ezt mondanám de az ilyesmiket el se vállalom mert hamar elfelejtik az emberek hogy miben állapodtunk meg ha a "csod"a mégsem történkik meg.  Az ilyen amúgy is zűrös melóknál általában az a sztori hogy pár millán megy a matek és a kockáztatás, közben egy újra fúrás mindent megoldana kockázatok nélkül. 

Előzmény: Csuklósbusz (29640)
Csuklósbusz Creative Commons License 2020.01.19 0 0 29640

Több technikai részletet nem tudok csak az árat hallottam sajnos. 

A hozamcsökkentés azért nem jó mert nyáron tűzoltótömlővel töltögetik a permetezőstraktorokat, olyankor a 100m3-es glóbusz így is leürül.  Cégek meg lakosság is onnan kapja a vizet de ahhoz meg kevesen vagyunk hogy ennyit kifizessünk. 

Annyit viszont tudok hogy előtte évekig csőtörések miatt elfolyt a víz amit tudtak de csak akkor javították mikor már nem tudott visszatöltődni a glóbusz mert leégett a szivattyú.  Magyarul éveken!!! keresztül kb nonstop üzemben mehetett a szivattyú amíg tönkre nem ment. Szerintem ezmiatt nemcsak a szűrő hanem maga a kút is károsodhatott. 

Csak ide akkor jön már csak szerelő ha leürült a 100m3.     A glóbusz ugyancsak soha nem látott karbantartást, kb majd összedől a sok homoktól.

De ugye mindenki attól fél hogy szarabb lesz, ha meg túltermeléssel esetleg tönkre is tették akkor meg szerintem hiába is cserélnek szűrőt..

A 200+ méternek már csak a kamerázása sem volt kis összeg.

Új cső dugása a régibe nélkül hogy a fenébe lehet olyan mélyen kicserélni a szűrőt esetleg?

Előzmény: Törölt nick (29638)
Freddy4 Creative Commons License 2020.01.19 0 0 29639

A kútfelújitást illetően lehet egy olcsóbb és egyszerűbb műszaki megoldás is. A betétcsővel történő új szűrőzési 

megoldás. Ennek a műszaki megoldásnak csupán annyi a feltétele, hogy a rossz kút technikailag átjárható legyen 

és a szűrőzött csőrakatnak a belső átmérője legalább legyen  150 mm vagy annál nagyobb. Ha ezek a 

feltételek biztositottak, akkor a kútjavitás költségei minimum megfeleződnének az emlitett megoldás költségével 

szemben. Ráadásúl a műszaki beavatkozás sikere garantálhatóbb ! A 10 milliósnál semmi sem garantálja a sikert.

Esetünkben van -e infónk a szűrőscsőrakat átmérőjéről vagy Kútkataszteri nyilvántartási számról? Pl   B -4,   K-4

Előzmény: Csuklósbusz (29636)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.18 0 0 29638

Ha glóbuszos akkor mondjuk nem kizárt hogy ha a jelenlegi hozam negyedével járatnák a kutat akkor is elég lenne a víz (csak mondjuk napi 22 órát menne a szivattyú és a homoktartalom valószínüleg csak töredéke lenne a mostaninak amikor lehet hogy pár órányi szivattyúzással van kitermelve a napi vízmennyiség. ( pl a tehenek nem sokat isznak éjszaka de lehet tölteni a glóbuszt) Az hogy mi reális és mi nem csak az tudja aki minden infónak a birtokában van. Nem mindegy a rakat mélységköze a rakatok száma a csövezet anyaga mérete a technológia a beépítésre kerülő anyagok és még sorolhatnám. Ha a dolog arról szól hogy dugnak új csövet a régi csőbe és megy mellé 5 zsák kavics és lesz ami lesz akkor drága, ha kicserélik a szűrős rakatot felkavicsolják újra és új tömszelence ahogy kell akkor nem biztos. Itt mindig az új kút árával kell a dolgot össze vetni és a kockázatokkal kompenzálni. No és a 270 métert se akárki csinálja már meg azért. 

Azért azt se feledjük hogy üres telekre könnyebb házat építeni mint ahol le kell bontani a régit előtte. Tehát ki kell venni azt a régi csövet ami nem biztos hogy csak csiklandozástól kiugrik magától.

Előzmény: Csuklósbusz (29636)
köszörűs XXI Che Creative Commons License 2020.01.17 0 0 29637

Fóton is a frászt hozták az emberekre :)

Előzmény: Törölt nick (29635)
Csuklósbusz Creative Commons License 2020.01.17 0 0 29636

Adott egy 260 méter mély, kb 70 éves kút. ( Hg-100 hidroglóbusz üzemel róla) A szűrözés kútkamerázás által kiderítve át van szakadva és nagyon homokol a kút. Pár éve kb 10 milliós árajánlatot kaptak a javításra ( szűrőcsere).

A kérdés az hogy mennyire reális ez az ajánlat, illetve hogy a fenébe lehet ezt a hibát kijavítani?

De egyenlőre az a döntés hogy hagyják így üzemelni amíg megy. Csak a szivattyú már a sokadik illetve a hidroglóbusz 100m3 helyébe kb 50 m3 homok is van. 

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.16 0 0 29635

Ez egy megtévesztő szórólap. "Felhívás" 

- Kik ezek hatóság ? 

Előzmény: Jacktwoo (29634)
Jacktwoo Creative Commons License 2020.01.16 0 0 29634

Hatvan.

Kezdődik.

Tomkó Roland Creative Commons License 2020.01.15 0 0 29633

Üdvözlök mindenkit.

Nem jártam még itt, viszont egy probléma miatt rátaláltam a fórumra. A 18 méter mélyen lévő kutamba (125 mm cső) beleszakadt a szivattyú ( d=100 mm). Valamennyire homokolt a kút. Pár nappal beszorulása előtt még nem volt semmi gond vele. Lenne valaki itt aki Miskolc környékén meg tudná oldani a kivételét ?!

Előre is köszönöm.

Roland.

Klinker-sas Creative Commons License 2020.01.08 0 1 29632

Üdvözlök mindenkit!

Víz iszap zagy és egyéb más célra képen látható dugattyús szivattyúktól megválnék.

Hetven 2 négyhetven5hathat9

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.06 0 1 29631

Mondjuk én ilyen messze nem járok el de ha felhívsz megmondom kb mennyi. Viszont nem szívesen indítanék alaptalan anyázásokat az eldobható mailcímmel regisztráltak körében amire azért volt itt már példa. 

- Volt hogy már mondtam : van egy üzembiztos és engedélyekkel rendelkező gépem, ennek van egy értéke. Aki sokallja a vállalási árat vegye meg a gépet, (vagy bármely másik papíros gépet) keressen rá szakembert és segédet aki dolgozhat vele. Fúrja meg a kutat (kutakat) magának aztán ugyanannyiért el is adhatja a gépet mint amiért vette ha vigyáz rá. Szerinted akart bárki kutat fúrni ? - legfeljebb csak feketén. 

De valami ilyesmiből kellene elindulni ami itt van : 2019 márciusi hírek körül 

http://vizkutfurok.hu/hirek.html

Előzmény: östermelő (29630)
östermelő Creative Commons License 2020.01.05 0 0 29630

Megmondom őszintén legál kutam nincs sőt a környéken sem tudok.

Az itteni kutak  99.5 %-a 70 méteresek 3 vízadó réteg szitázva-szűrőzve,a fúrás relatíve könnyű,kő nincs a rétegzáró anyaga agyag. Rétegek 0-6 homok 6-12 agyag 12-20 homok 20-32 agyag 32-40 homok 40-60 agyag 60-70 homok eltérés pár százalék.

Ilyen viszonyok mellett egy  200-as kút körülbelül mennyit kóstál legálisan?Szivattyú 20 méteren. Tudom,hogy így nem lehet konkrét ajánlatot adni elég egy tól-ig ár. Helyileg Ruzsa.

Előzmény: Törölt nick (29629)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.05 0 0 29629

Ha kútfúró lennél akkor tudnád hogy nem mert ismernéd az MSZ 22116 előírásait a kút kivitelezésére és a 101/2007 es rendeletet a szakmai követelményekről. (és még van néhány ami ezt azt előír) . Attól hogy pályázatos öntöző kút, vagy más gazdasági tevékenységet szolgáló kút  meg kell feleljen a szabványnak és a törvényi előírásoknak. De a konkrét számokat a kivitelező kútfúrótól kérdezd aki majd a tervek és az engedély ismeretében tud felelősséggel nyilatkozni hogy mi mibe kerül. 

- De lehet hogy tudatnod kellene az olvasókkal hogy nem vagy szakmabeli (mint ahogy néhányan ezt rajtad kívül meg is teszik itt) mert időnként ugyan jó dolgokat írsz de esetenként nagyon távol áll a hatályos jogtól és a szakmától az amit nagy határozottsággal állítasz ebben a fórumban.  

Egyébként sok megkeresésem van pályázatos fúrásra de mikor szembesülnek azzal hogy a papírmunkára sem elég a meghirdetett összeg akkor elég nagy csalódás szokott lenni. 

Az hogy nagy beharangozás közepette ingyenességet emlegetnek ilyen olyan kiadványokban az gyakorlatilag az eljárási illetékek mentességét jelenti ami a legkisebb tétel az egész engedélyeztetési eljárás során a katasztrófa védelemnél. 

Előzmény: Kapocska (29628)
Kapocska Creative Commons License 2020.01.05 0 0 29628

És a kútfúró díjazása kijön belőle?

(tételes számlát az egészről projektről nem láttam)

Előzmény: Törölt nick (29627)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.05 0 0 29627

Ne beszélj szamárságokat. Ha nem hivatalos a munka nincs támogatás. 600 e pénzből a tervek és az engedélyek nem jönnek ki egy vízjogis kúton. 

Előzmény: Kapocska (29626)
Kapocska Creative Commons License 2020.01.05 0 0 29626

Beettem ide egy lehetőséget és ,hogy ezzel v. mással ki tud v. ki akar élni az nem az én dolgom.

Amit tudok az az,hogy 600eFt/kút támogatásért az alföldön meg is fúrják a kutakat a kútfúrók.

És mint írtam fogynak a csövek!

Előzmény: Nobody1 (29625)
Nobody1 Creative Commons License 2020.01.05 0 0 29625

Lehet, hogy ott nem egy kút van, ahogy ekkora földterületen felénk sem, de itt még nem hallottam, hogy valaki részben vagy egészben támogatásból fúratot volna kutat, pedig nagyon sok szabadföldi és fóliás kertészet van a környező falvakban. Még azok sem igényeltek támogatást akik ~270 m-es artézi kutat fúrattak a tiszta öntözővíz miatt. Pedig ilyen is van pár...

Illetve egy virágkertészről mégis tudok a faluban aki kért és kapott támogatást, de az ő kútja messze van az itt tárgyalt témától mert kb 2000 m-es termálkút (+ 2 db 1600-as visszatápláló.)... 

Előzmény: Kapocska (29624)
Kapocska Creative Commons License 2020.01.05 0 0 29624

Igazad van ,lehetséges,de biztosan nem egy kút van ahhoz a területhez.

Előzmény: östermelő (29623)
östermelő Creative Commons License 2020.01.05 0 0 29623

Ez kút vagy csak a csővezeték felállása?Szerintem az utóbbi.

Előzmény: Kapocska (29620)
Kapocska Creative Commons License 2020.01.05 0 1 29622

Azt tudjuk,hogy politikusok irányítják az országot ezáltal minden politika

még akkor is ,ha nem Orbán a miniszterelnök.

Előzmény: Törölt nick (29618)
Kapocska Creative Commons License 2020.01.05 0 1 29621

Majd,ha a vizet úgy exportáljuk mint mások a kőolajat/földgázt akkor lesznek kemény intézkedések.

De lehet tévedek és már korábban fájni fog.

Előzmény: lala1961 (29617)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!