Köszönöm. Első próbálkozásra a kiss akkut fél órára lekötöttem és az nem segített. Amúgy gyári, eszerint 8 éves és minden bizonnyal a végítélet felé haladt, mert (napi használatban levő autó, bár nincs garázsa) 12.2 voltot tudok mérni rajta nyugalmi állapotában. Lehetne még töltögetéssel próbálkozni, de inkább vettem egy újat gyorsan tegnap.
em eleg lett volna a kisakkut levenni, es ellenorizni h nem merult-e meg. Valszeg meg gyari es az elete vege fele jar. Ha nem, akkor meg kell diagolni techstreammel h mi faj neki.
Ez meghaladná egy laikus értelmi képességeit, nem érdemes vele foglalkozni. Az OBD kütyük játékok, én P2 és P3 autóinkon is kikapcsolva tartom az OBD aljzatot, lopás nehezítés érdekében. Kizárólag a gyári Techstream szoftver és interfész kábel használata ajánlható, főként diagnosztikára, hibakód kiolvasásra. Ide kell beregisztrálni, innen minden letölthető:
valahol van leírás arról,hogy működik a P3 ? Gondolok arra,hogy hány fokig melegíti be a motort,milyen algoritmusra kapcsol a villany és benzin között, stb..
Illetve melyik OBD-vel kompatibilis (ami olcsó és nem kavarja be a computert) és hova kell dugni,miket lehet rajta látni.
átélt már itteni Priusos kolléga az alábbiakban leírt "check híbrid system" jelenséget?
Autó Prius 3, 2012-es. Napi használatban, az előző 3 évben (amióta nálam van) kb 140 ezer km-ert tett meg.
Vasárnap este leállítottam. Hétfő délután előjel nélkül check hybrid system jelzéssel nem indult. Váltót nem lehetett sebességbe tenni, benzinmotor sem indult el.
Végül (Internetes + telefonos segítséget követően) mindkét akksi lekötése + a biztosíték táblánál egy vastag kábel lekötése után 15 perccel (kábelt és akksikat visszakötve) rendesen indul és megy. Tehát sem előzménye, sem utólagos nyoma nem tapasztalható a hibának.
Visszaolvastam itt a fórumban a check hybrides hszeket, de ha jól értettem, azokat más jelenséggel kapcsolatban írták az érintettek.
Elképzelhető, hogy van benne valami piszok ami miatt nehezebben jár. Ha leveszed a motorja fedelét, akkor meg lehet mozgatni. De szerintem ezt megtette az aki tisztította az EGR sort. (hacsak nem te voltál :-) )
Na, sikerult elérnem az ajánlott ismerősöd a tempomat beszerelésssel kapcsolatban. Még nem tudott pontos költséget mondani, de biztató volt elsőre. Utánanéz az anyagáraknak és pontosítjuk, de legalább felcsillant egy lehetőség :-)
Az egyenletesen járásban nem vagyok biztos, én is eléggé megijedtem. Csak kalapált pár másodpercig, utána megszűnt. Hetekkel később jelentkezett ismét, akkor rövidebb ideig. Az EGR sor tisztítása 200 e km környékén már megtörtént.
Lehet, hogy az EGR szelep akad meg? A megmozgatása segíthet ezen?
Kérdés, hogy a kalapáló hang mellé esetleg kis egyenetlen járás is párosult-e?
Nekem annó volt hasonló, főleg hideg időben volt erősebb. EGR sor tisztítás csodát művelt vele. Otthon 1-1,5 óra alatt elvégezhető és csodát tud művelni a hideg indítással.
Érdemes az EGR szelepről a kupakot levenni és kicsit megmozgatni a tekercset. Utána ne ijedj meg, mert az első 3-4 indításnál olyan hangja lesz a motornak, mintha belesett volna egy vasdarab valamelyik hengerbe, de ez eltűnik miután a motorvezérlő újra megtalálta a jó EGR pozíciót. (ha nekem nem szóltak volna előre hogy ilyen lesz, biztos összecsinálom magam olyan hangja volt...)
A Youtube videoban lévő készlet 274 USD + szállítás. Plussz ha nem én csinálom, akkor munkadíj, plussz 1 nap szabadság és még az utiköltség Gödöllőre meg vissza. Akárhogy is számolom ez legalább bő százezer forint, ami meggondolandó, hogy megéri-e.
A szerviz a VIN alapján látja, hogy ez tempomat nélkül volt eladva, ezért mondja, hogy nem lehet. De K. Sándor barátom Gödöllőn már több ilyent beépített (autóvill. szerelő), van vagy 3 Prius a családjukban. Neki lehet hinni. Nem javasoltam Neked magadnak a bütykölést. De érdemes átlátni, hogy miről van szó. A youtube videókhoz nem kell FB. A valóságban a művelet nem annyira ijesztő, mint a youtube-on. A légzsákot nem kell lekapcsolni vezetékeiről.
Ne márkaszervizt kérdezz meg. Vannak olyan szakik, akik értenek is hozzá. Akár itt, ha visszaolvasol, vagy a Facebook csoportban. (Bocsi a néhány, kevés kivételt képező márkaszerviztől. :) )
Azért is kérdeztem meg két szervízt, mert nem bíztam benne, hogy ugyanazt mondják két helyen, de sajnos igen.
Mindegy én nem erőltetem, mert annyira nem érzem magam szakinak, hogy nekiálljak buherálni. Keresgéltem a neten, hogy a környéken van-e valami villamossági szervíz, ahol csinálnak utólagos, akár nem gyári tempomat beépítést, de nem találtam. Valószínűeleg marad így.
A tempomat kapcsoló bejelentkezett a műszerfalon, amint megnyomtam a gombját, de villogva. Ez azt jelenti, hogy még hiba van. A féklámpa kapcsoló 2 lábú, és 4 lábú kell (záró kapcsoló a féklámpa felkapcsolásra, nyitó kapcsoló a tempomat kikapcsolásár a fékpedál benyomása pillanatában). A féklámpa kapcsoló csatijába gyárilag 4 vezeték ér fut, a kábelkorbács egységes tempomat nélküli és tempomatos autókra. Az illetékes ECU programozása is egységes, tartalmazza a tempomat funkciót.
Ba..meg! Hát persze, hogy nem. Neked új Prius való, van 10 millcsid?
Én is próbáltam decemberben az Emil Frey Mogyoródi úton, a fiam 2008-as Prius 2 autójára legalább féklámpa kapcsolót, 4 lábút gyárit venni. Mert sejtettem, hogy amit vettem Kínából (5 dollár), az nem fog passzolni. VIN számmal mentem, nem voltak hajlandók megmondani, hogy milyen kellene, úgymond hátha nem lesz jó, és nem akarják vállalni a felelősséget. Amúgy 20000 Ft feletti az ára.
Erre vettem azonnal az angol eBay-en 26 fonttért egyet, na az sem lett jó, visszaküldtem és visszatérítik az árát. Majd kiszereltem, megnéztem, és Kínából rendeltem 8 dollárért egy másikat, keskenyebbet. A szomszéd sufni szervizben megegyeztünk, hogy 10 perc alatt 10 fontért be fogják rakni.
A szintén kínai tempomat kapcsolót magam szereltem be, könnyű így utólag elmondani, K. Sándor Gödöllőn elmagyarázta. Kis akku negatív saru le, 2 kis műanyag panel a volán hátuljáról lepiszkálva, T30 torx kulccsal 2 db csavar kicsavarva, légzsák óvatosan félretéve, kapcsoló 2 csavarja a meglévő menetbe becsavarva, kábel csati a meglévő aljzatba bedugva, és minden vissza szerelve, ennyi. A tempomat kar részére egy jó nagy lyukat kell kifaragni a műanyag fedélen.
Nekem pl a vvti pogácsa hibája miatt csinál hasonlót, kimegy az olaj állás alatt. Van egy mechanikus retesz aminek zárnia kéne amikor szárazon fut. De nem zár, és a mechanika ide-oda verődik.
Hosszabb állás után normálisnak mondható a hangosabb indulás, mivel a (teljesen lefolyt) motorolajnak el kell jutni hirtelen a szükséges helyekre. Ha viszont mondjuk másnap is hangosan indul, akkor valóban valami bibi lesz. Az olajszint is megfelelő?