Sokat állt autók indításánál, meg kerti gépeknél jön elő folyton ez a "szétesik a benzin", "mgromlik a benzin", "nem indul be, csak új benzinnel" téma.
Én csak leírtam, amit tapasztalok.
L98 hengerenkénti injektoros, semmi karburátor meg membrán nem játszik.
Mondjuk haver Yamaha Virago-jába sem szoktunk új benzint hozni kannában, mikor évi 1x-2x(!) megy vele, és abban bizony két membrános karburátor van. Oké, elzárja a csapot, de az úszóházat nem üríti le sehogy (nem is igen lehet apróra szedés nélkül)
Nem mondom ,hogy gyári állapotú 0km-es a gép, vagy tutik a karbik (bár szerintem esztétikailag, és a blokk mechanikailag, a korához képest 99%-os) , de a membránok nincsenek elrohadva, kiszakadva, az biztos.
en raktam anno mindenbe.. ( arol 2T nel nem mindegy volt ?* :) mzbe. simsonba, bobitaba.. egyiknek sem lett baja.
viszont soha nem raktam sthill, husqy vonalba.. azoknal mas a terheles ,meg ha az mzm sem jart hat ezer alatt.
szvsz itt nem a 4T olaj a 2T be a problem, hanem hogy mi az a 2T...
arrol meg nem irt, igy meg akar igaza is lehet.
*suldo koromban minden verseny utan szetzuhant a motor. ...30 eve.
az akkor falun kaphato arol 2Tt magassan verte a a shell2T.. de meg jobb volt.. es erre nem emlekszem.. agip, vagy aral 2t remlik.. akkor az volt a legjobb > kopas kepek alapjan.
mindegy.
az otvar szocreal gepek siman megbirtak a 4T olajat, de sott, sok esetben meg jobbak is voltak mint a fosh arol 2T.
Nem okozott lerakódást a kipufogó csatornában, kipufogóban? Sokszor épp ez rontja le a töltéscserét és ettől kap nagyobb hőterhelést, miközben ezt a ráégett korom vissza-vissza jut a hengertérbe és a kipufogó oldalon jól összecseszni a dugattyút, de még a bevonatos hengert is.
Maga az olaj nem fog rosszabbul kenni, ha eljut oda ahová kell. A 2T olajnak az a fő kritériuma, hogy oldódik a benzinben és állás közben sem válik szét. Sokat használtam kétüteműt 4T olajjal, de az nem keverékes volt.
Ezzel a balos fúróval úgy akarja kitekerni a beletört csavart, hogy a fúró éle belekap a csavarba és így kihajtja azt. Átmenőnél lehet jobbos fúró, és ki/be/tekeri a másik oldalra. Jó ez, meg működik is, addig míg az a csavar nem a megszorulás miatt törött bele. Vagyis, ha pl. úgy húzod túl, hogy a csavar feje szakad le. Az ilyet viszont nem probléma kiszedni mindenféle bűvészkedés nélkül sem, mert a menet nincs beszorulva/berohadva.
Ezt komolyan mondod? 4T olajat a benzinbe, 2T motorba? Korszerűbb, de akár a régebbi láncfűrészekhez is szinte mindenki full szint. 2T olajat használ, aki termelésben dolgozik és pénzt keres vele.
Elég nagy literteljesítményű, nagy fordulatú motorok, szélsőséges körülmények közt, nagy terhelésen üzemelnek, sokkal érzékenyebbek a kenőanyagra, mint egy átlagos mai személyautó turbómotorja.
Egy komolyabb fűrész 250-350 ezer pénz, és fél óra alatt nagy kárt lehet benne okozni, akár még egy közepes/gyengébb minőségű részszintetikus olajjal is.
Az orosz is a német (kínai, stb) zsebében van, mert a nyersanyageladás a legfontosabb forrás. Nem sok innovációban, vagy akár járműiparban tudnak érdemi piaci teljesítményt felmutatni.
De nincs ezzel nagy gond, mert jól működhetnek a gazdasági kapcsolatok.
A 2T olaj romlik meg. Én csak négyütemű olajat használok. Még soha nem engedtem le benzint a gépből és akár fél-egy éves állás után is 2-3 rántásra indul. Karburátort takarítani még soha nem kellett.
Használhatnak mogas-t is pontosabban. A megfelelő korlátozásokkal. Az Avgas-t MINDEN motorban lehet égetni, a mogas-t csak az átalakított vagy erre készültekben. Pl. a VW boxer alapúakban mindkettőt. (pl. Limbach). Az autóbenyából kis légnyomáson kipárolognak egyes oktán növelő adalékok.
Egy időben a hómobilosok és persze a versenyzők is vitték a repbenyát.
Nem régen is esküdtek rá, hogy a Shell és az OMV pluszos 100-asban nincs alkohol. Mára ez is kétséges.
Sok tévedés. Sok mai repgép motor dugattyúja alu ötvözet. Rotax 912-914 tízezer számra. Nem hogy könnyebben gyullad, hanem sokkal magasabb kompressziót bír el. A léghűtéses boxer és csillagmotorok bőven 100 fok feletti hengerfej hőmérséklettel üzemelnek. Magam is 8 évig használtam a szolgálati és a magán autómban.
De tényleg sok gusztustalanság van mai szemmel már benne. Csak arra volt példa, hogy az nem buggyan meg mint a mai "üzemanyagok". Amiknek tényleg egyre kevesebb közük van a benzinhez. 2 évig garantáltan repellőben is felhasználható. Ráadásul jelzi is önmaga elszíntelenedéssel ha lejárt a profi felhasználás ideje.
Az ott arról szólt, hogy az Oroszoknak az az érdekük, hogy minél több olajat vegyünk tőlük. A gázszerelőnek meg az, hogy minél kevesebbet. Így jött a képbe, hogy melyik kutya bas.. az erősebb.
Nos, egy darabig dolgoztam repülőtéren. Mikor megkérdeztem, hogy a miért van a dugattyú öntöttvasból az ott szétszedve lévő csillagmotorban, ez volt a válasz.
Aztán mivel volt köbméterszám 78-as és 91-es repbenzin, próbát tettünk a 91-essel egy M24-es Volgában.
16km-t ment, az utolsókat már nagyon szenvedve. 2db dugattyú átolvadt, 1db-nak megrogyott a teteje. A 4-ik is olvadt már, de még tartotta a formáját. A repgépesek jót röhögtek, hogy sokadikak vagyunk a próbálgatással, eddig mindenki így járt............
Szóval én ezekből indulok ki, mivel ezt tapasztaltam.
Meg azt, hogy nagyon gyorsan párolog és alacsony a gyulladáspontja. Akár 3-4méterről is begyullad egy parázstól tűző napon.