Mèg egy ekkora összevissza katyvaszt... bànom hogy moziban nèztem meg.Amúgy gyanùs hogy csak negyed rèsze volt tele a teremnek... Szal a majd üres teremben ment le az egèsz..vicc.Az egèsz film nettò baromsàg. Èrezni lehetett hogy a kòkler trolljohnson marhasàgait igyekeztek helyrehozni.de nem sikerült.Mitől lett ez lezàrva??? Kèrdèsek tömkelege naradt megvàlaszlatlanul...sose gondiltam volna hogy az Ep 1-nèl vagy az R1- nèl is lehet szarabb filmet csinàlni. Most sikerült.
Öt scenáriót vázolnak fel a buktától a nagy sikerig. E szerint bukta várható, ha a csütörtöki elővetítéseken 30 millió körül lesz a bevétel és nagy siker, ha az elővetítések bevétele meghaladja a 40 milliót.
Az ep7 és az ep8, valamint a Rogue One első mozis megtekintése után nem volt jó kedvem, mert mindhárom esetben csalódást éreztem. Aztán többszöri megtekintés után megváltozott a véleményem és ma már mindhárom film ott van a kedvenceim között. A Solo után inkább megkönnyebbült voltam, mert szerencsére nem volt gáz.
Ezúttal kifejezetten jó volt a hangulatom a két és fél óra után. Esküszöm, ez a film feldobott, és ebből kifolyólag nem is kívánok foglalkozni a kisebb hibáival.
Pedig szerintem ott kell látni, mert a látványvilága fantasztikus. És egyébként is a mozizás egy közösségi élmény, amit semmiféle otthoni csodaképernyő nem tud pótolni.
A Disney-éra messze legjobb filmje, ahol végre csúcsformában van a rendezés és a forgatókönyv is. Tele van ötletekkel és kreativitással. A szélvész gyors tempó kifejezetten jól áll neki és végre bátran meri használni az új karaktereket. Nevetségesek azok az állítások, hogy ez egy iparosmunka lenne, különösen azoktól a kritikusoktól, akik a trilógia előző két filmjét az egekbe magasztalták a premier idején. Ők a gyáva férgek, mert ahhoz nem kell bátorság, hogy a hosszú ideje egymást hergelő "rajongóknak" muníciót adjunk.
Szerintem a Bosszúállók: Végtelen háború szintjén van a film, talán csak annyival gyengébb, hogy nem tudta vagy merte felvállalni azokat a drámai áldozatokat, amik ott megvoltak (nem a fináléra gondolok).
Ez a film a TFA és a TLJ szerelemgyereke. Egyszerre gyáva és szemétláda.
Botrányos. Olyan, mintha a sok kupac fost összelapátolták volna, és azon tanakodott volna JJ, hogy mit hozzon ki belőle. Ennyit még nem facepalm-oztam film alatt. Van a film végén egy drámainak szánt jelenet, de az egész mozi önkéntelenül felröhögött rajta.
A TFA előtt azt mondtam, hogy ezt az új trilógiát csak akkor szabad megcsinálni, ha olyan történettel áll elő, amire azt mondhatjuk, hogy erről még tudnunk kellett. Nos, ez az új trilógia az, amiről nem szabad tudomást venni.
"Birodalom visszavág... Annyira visított róla, hogy eredetileg Lucas nem tervezte bele az Én vagyok az apád-ot a sztoriba"
Hát nekem nem tűnt fel semmi gond vele, és a filmtörténelem egyik legnagyobb húzása lett.
"De legalább fogta volna be a száját a 9 részre terveztem-el kapcsolatban, meg az első a negyedik rész kavarással."
Ha jól emlékszem 12 részre tervezte, majd sok minden összevont benne hogy jobb legyen, és a 9. rész végén lett volna a leszámolás Luke és az Uralkodó között. Azaz a Jedi visszatér végéig volt története.
A kavarás a részekkel meg állítása szerint azért volt mert az első három akkor egyszerűen megvalósíthatatlan volt. És tudjuk mit küzdött a IV-VI-tal, amihez meg kellett újítania a teljes filmipart. És arra is van bizonyíték hogy már a Birodalom visszavág előtt mondta hogy ha kész ez a három film akkor Kenobi fiatal korával fog foglalkozni a következő 3 film, mert megvolt a történet váza.
"akkor meg nem az 1-3-al kellett volna folytatnia, hanem a 7-9-el"
Nem volt 7-9 egészen a 2010-es évekig. Akkor mikor eladta akkor volt meg a treatmentje a 7-8-9-hez, és talán kezdetleges script az egészhez. Amit egyébként ketlin kenedi épp letagadott, pedig video van róla a youtube-on.
"... ha nem cseszi el a PT-t kb. minden szempontból."
Nem cseszhette minden szempontból mert akkor rosszabb lenne mint a dizniwarsz. De nem az. Hibák ki lettek beszélve. Sok amiről szó volt kiderült hogy nem is hiba. Legfeljebb nem tetszik. A történet kerek egész, és jó. És ez a legfontosabb.
"Mondhatta volna, hogy csak akkor adom el, ha megcsináljátok a 7-9-et az én ötleteim alapján"
Mondta. Nem fogadták el mint feltételt. Iger írta a könyvében, amit itt idéztünk is.
"De ha én lettem volna a Disney-nél a főmufti, és folytatnom kell a Skywalker történetet, akkor hagytam volna az öregeket, max. 1-1 rövid cameo erejéig" "Ha pisztolyt tartanak a fejemhez, hogy muszáj bevenni az öregeket is, akkor valami olyannal folytatom, ami hű marad az eredeti karakterekhez és nem teszi semmissé a győzelmüket a ROTJ-ban."
Ketlin kenedi kerek-perc megígérte hogy: "The main thing is to protect these characters, make sure that they still continue to live the way you created them..."
Majd ehelyett Han Solo-ból gagyi kalóz lesz aki a saját hajóját nem ismeri amit ő rakott össze. Luke a vén balfasz lesz. És szánalmas halállal halnak.
Először is, valaki legyen oly kedves elmagyarázni nekem Vidian gróf célját kicsit részletesebben és érthetően, mert engem sikerült annyira összezavarni, hogy még mindig csak nézek, hogy akkor most mi a túró van. Ha jól értelmezem, Vidian azért akarta felrobbantani a Cyndát és vele együtt az értékes thorilide-ot, hogy a később az ő helyére kerülő Danthe nyakába varrhassa az egészet, így állva rajta boszzút valamiért? De ezt hogy? Tényleg nem értem...
Rátérve a regényre: valószínű, hogy a szerző egy másik művével - Kenobi - nagyon magasra helyezte nálam a lécet, és emiatt nem tudtam élvezni annyira az Új Hajnalt. Ez van sajnos. Pedig kedveltem anno a Rebelst.
Vidian gróf elég érdekes figura volt. Azon túl, hogy nem teljesen értettem a motivációit - de remélhetőleg valaki jön, és lesz oly kedves, hogy elmagyarázza nekem -, nem tudtam eldönteni róla, hogy ő egy kegyetlenül béna karakter-e vagy pedig felülmúlhatatlanul zseniális. Valahol a kettő között van nálam. Kicsit egyébként úgy éreztem, mintha egy Thrawn-Vader-Kylo Ren egyveleg lenne. Bár talán ebből a trióból egyik sem annyira elvakult, hogy kedvtelésből öljön.
Skelly... Ez a tag az őrületbe kergetett a folyamatos robbantgatásaival! De jó, hogy Kanan felpofozta egyszer-kétszer. Én is szívesen megtettem volna, ha a regény egy szereplője lennék.
Pozitívumként írom, hogy meglepően érett és komoly regény, ahhoz képest, hogy egy elsősorban gyerekeknek készült sorozathoz íródott. Kezdve azzal, hogyan végzett Vidian Lallal... Elég nyomasztó és megrázó jelenet volt.
Az egész regényen nagyon érződött egyébként a Rebels-hangulat, és tök jó, hogy megtudhattuk, hogyan ismerkedett össze Kanan meg Hera. Most már csak arra lennék kíváncsi, hogyan szegődött hozzájuk Zeb meg a többiek.
Nem volt rossz, de sokszor nagyon kínlódtam vele. Nem tetszett annyira, mint előzetesen vártam. Főleg a karakterek, a kevés helyszín meg a klisés "mentsük meg a világot" története miatt. De nem volt annyira szörnyű.
"...Jar Jar szerepe egy nagyon bátor húzás volt Lucas részéről, mivel a karaktert valójában nem a gyerekek szórakoztatására szánta, hanem okulásul a felnőtteknek. Ő a fickó, aki mindenről túl keveset tud és azt is rosszul. Egy ügyefogyott, buta állampolgár, aki érthetetlen módon belekeveredik az eseményekbe és ahelyett, hogy gyorsan kikerülne belőle, óvatlanul végig botladozza az egészet, anélkül, hogy értené, mi történik. Ez egy fontos politikai mondanivaló Lucas részéről, amit a nézők nagyon nem akarnak máig megérteni: a galaxisban nem csak okos, bölcs, meg erős lények vannak, hanem buták, ostobák és gyengék is akadnak szép számmal (valljuk be: ők a fogyatékos lakosság). Mélységes politikai cinizmus árad abból a megoldásból, hogy a lüke Jar Jart büszkén kinevezik a gungan sereget vezető tábornoknak, közvetlenül a biztos vereséggel kecsegtető, figyelemelterelésnek szánt csata előtt. Az meg elvállalja a lehetetlen melót, mert fel se fogja, hogy ő a balek a játszmában. Aztán erre rátromfol Lucas (ha esetleg nem értettük volna meg, mit akar vele mondani), mikor az illetéktelen elvtársat a vesztes csata után felbuktatja szenátornak (érdemei elismeréseképpen áthelyezik más, fontos pozícióba). Kész röhej, de sokat mondó, hogy egy abszolút inkompetens fickó lesz az egész bolygó képviselője a szenátusban. Aki aztán Palpatine bábjaként segíti hatalomra a gonoszt. Ha a nézők ezt nem voltak képesek megérteni, az az ő hibájuk, nem Lucasé.
George Lucas megalkotta az egyik legnagyobb és legfontosabb modernkori közös mítoszokat. Ezt senki nem vitathatja. Ám e mellett sajnos az is igaz, hogy sokkal jobb marketing zseni, üzletember, producer, mint kreatív filmes. Az írói-rendezői problémái pedig igencsak meglátszanak az előzmény trilógiában. A Baljós árnyak sok szempontból nem egy jó film, ám kikövezte az utat számos tehetséges(ebb) alkotónak, akik az abban és a többi előzményben lefektetett alapokból kiváló videojátékokat, animációs sorozatokat és képregényeket alkottak. Maga a film pedig mindig is olyan volt, amilyen. A Disney korszak óta nem lett jobb, csak felnőtt az én generációm, akik ugyanakkorra nosztalgiával közelednek hozzá, mint a klasszikusokhoz. A nosztalgia azonban egy veszélyes, kétélű fegyver: hiszen a régen kedvelt dolgokban hajlamosak vagyunk csak a jóra emlékezni, míg az attól kicsit eltérő, új, akár jobb, vagy ötletesebb megoldásokban pedig görcsösen keressük a negatívumokat. Felróva akár olyan problémákat is, amelyek felett a gyerekkori kedvenceink esetében könnyen szemet hunyunk.
Végső soron a Csillagok háborúja egy mese. Mese gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, amin generációk nőttek, és fognak felnőni. Ez a mese azonban messze túl nőt saját magán, így talán az idei Skylwalker kora után tényleg érdemes lenne a mozifilmeket hosszú időre pihenőre küldeni. Lucas még szabadabban garázdálkodhatott, ám a rajongói elvárások, és a kreatív döntések közötti ellentétek már ott is komoly vitákat szültek. A vitákkal semmi baj, ám a Star Wars esetében már olyan toxikus mértéket öltöttek, ami szerintem senkinek sem az érdeke. Egy új Star Wars filmnek akkorra örökségnek kell megfelelnie, ami ma már teljesíthetetlennek tűnik. A letéve a nosztalgia szemüvegét, a Bajlós árnyak egy nem túl jó film. Viszont vannak benne remek elemek is, amelyek hozzá járultak a Star Wars mitológia egyik legtermékenyebb korszakának elindításához. 20 évvel később úgy érzem, hogy talán ideje lenne, ha a Star Wars csak az ilyen ("Expanded Universe") alkotók munkáiban élne tovább, de erről majd máskor, a Skywalker kora kapcsán...
kicsit talán túlzol, de értem mit akarsz mondani. sajnos az SW-ből mint gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek készült klasszikus meséből tinifilm lett annak minden jegyével. számomra a régi SW arról is szólt, hogy ha van is tehetséged, nagyon messziről indulsz és kemény melóval válsz azzá, aki valójában vagy. az új részekben minden felgyorsul, és hirtelen felélednek szuperképességeid és mindent tudsz, ez is mese ugyan, de az álmodozós illékony "menő" fajtából. nem közvetít a gyerekeknek semmit, ezért is érzünk ürességet. azt viszont nem osztom teljesen, hogy önmagában a Disney-t kéne felelőssé tenni ezért, vannak, voltak jó meséik, az SW azonban megakadt a torkukon. legalábbis a trilógia folytatása biztosan, mert ahogy többen is egyetértünk abban, hogy az RO jó filmnek mondható. szomorú, hogy ez lett az SW-ből, itt sokan felelősök, látod többen még Lucast is annak érzik, mert rendezhette volna "gyermekének" jövőjét előrelátóbban is. szerencsére készülnek azért ennél értékesebb sci-fi-k, fantasy-k, amit az ember szívesebben megmutat a gyerekének.
de hát ha velük mész moziba, azért kell a szórakozás is. megnéztem velük a Jumanji 2-őt, jó volt. mondjuk nem is akart soha többnek látszani, mint ami, ellentétben ezzel az új trilógiával, ami lezárásként hirdeti magát. (fellélegezhetünk, megtörtént, túl vagyunk rajta. én továbbra is látok fantáziát a Mandalorinban, elleszek vele, aztán jöhet az Obi-wan spinoff...)
Pillanatokon belül nem a 10-es érték lesz a leginkább népszerű választás és a film hamarosan a TPM és AOTC "szintjére" süllyed, ami bőven gyengébb, mint a TLJ
A disney elfelejtette az írás egyik alapszabályát: Mindig tudd, mi lesz a történet vége, és arrafelé tarts!
így utólag -már könnyű okosnak lenni, meg nem az én dollárszázmillióm - jobb lett volna egy folytatás, de nem sokkal Endor után indulva, a régi karekterekkel, csak épp új színészekkel.
Őszintén szólva, én már magát a Birodalom visszavágot is csalódásként éltem meg. Annyira visított róla, hogy eredetileg Lucas nem tervezte bele az Én vagyok az apád-ot a sztoriba. Amit aztán Leia a testvéreddel csak még tovább rontott a Jediben.
Máig az a véleményem, hogy a New Hope-ot úgy kellett volna hagyni békében, ahogy volt. Ha nagyon akart volna másik SW-t, akkor a világot megtarthatta volna Lucas, de teljesen új szereplőkkel. Ha más nem, hát Hamill arc-szét-balesetezése, meg az a karácsonyi ewok marhaság szégyenteljes bukása ráébreszthette volna erre. De legalább fogta volna be a száját a 9 részre terveztem-el kapcsolatban, meg az első a negyedik rész kavarással.
De ha már annyira folytatni akarta, és nem bírt 3 rész után se leállni, akkor meg nem az 1-3-al kellett volna folytatnia, hanem a 7-9-el és nem megvárni vele, amíg az eredeti szereplők teljesen megöregednek. Vagy megint csak: kihagyni az eredeti szereplőket.
Nem így döntött, és talán még meg is bocsátottam volna neki, ha nem cseszi el a PT-t kb. minden szempontból.
Ezek után képes volt kiadni a kezéből az SW-t úgy, hogy szabad kezet adott a Disney-nek. Mondhatta volna, hogy csak akkor adom el, ha megcsináljátok a 7-9-et az én ötleteim alapján; vagy kiköthette volna, hogy csak a világot adja, de (bizonyos) karaktereket nem és az ő sztoriját nem folytathatják, ugorjanak az időben egy nagyot.
De ha én lettem volna a Disney-nél a főmufti, és folytatnom kell a Skywalker történetet, akkor hagytam volna az öregeket, max. 1-1 rövid cameo erejéig jelentek volna meg, vagy esetleg képként a hírességek csarnokában, és lett volna egy időugrás. Ha pisztolyt tartanak a fejemhez, hogy muszáj bevenni az öregeket is, akkor valami olyannal folytatom, ami hű marad az eredeti karakterekhez és nem teszi semmissé a győzelmüket a ROTJ-ban. Ha nagyon akarják, akkor maradhatunk a kitaposott úton és mehet bele fanservice is: mindenki megkapja az utódját.
Pl.:
Hosszú harcok után béke van a galaxisban. Luke, aki soha nem fogadott tanítványokat, megfáradva a harcokban, magányosan él a Tatuinon párafarmerként - mert megtanulta értékelni azt a csöndes életet, amit anno utált. Leia és Han egy rövid románc után belátták, hogy nem egymáshoz valók, és szétmentek, de barátok maradtak. Leia özvegy nagykövet asszony, politikus férjétől egy lánya született, aki igen tűzről pattant és szeret bajba kerülni. Han még mindig hajtja a kalandokat, speciális rakományok szállításával foglalkozik, de már folyton azt mondja: Ez az utolsó fuvar, Csubi, aztán nyugdíjba vonulunk.
A peremvidéken gyanús körülmények között tűnnek el a hajók, köztük az is, amin Leia lánya volt. A 3 főhős összeáll egy utolsó küldetésre, hogy megkeressék a lányt és felderítsék, mi áll a háttérben. Útjuk közben Luke találkozik egy erőérzékeny fiatallal, akiben erősen küzd a sötét és a világos oldal, és tanítani kezdi, hogy ne csábítsa el a sötét oldal. Hannak fel kell bérelnie egy szerelőt a Falconhoz, akiről kiderül, hogy tehetséges pilóta, és épp menekül az adósságai elől. A 7. rész végén a 3 öreg feláldozza magát azért, hogy a 3 fiatal visszajuthasson a peremvidékről és hírt vihessen a közeledő veszélyről. A 8-9. meg már csak a fiatalokról szól és arról, hogyan győzik le csúnya fiúkat/idegeneket.