A Verhovinánál ugyanolyan az első és a hátsó kerék, ha teszel fel képet a kerekeidről, meg tudjuk mondani, hogy Verhovinába valók-e.
Pest környékén (ha nem tévedek, arra laksz) elég nagy motoros élet van, a veterános találkozókon a legkülönbözőbb állapotú motorok fordulnak elő, szóval nem fogsz kilógni a sorból egy nem-restaurált motorral. De különösebb elismerést sem fog kapni egy Verhovina, én legalább is gyakran azt tapasztalom, hogy amire nem költött a gazdája egy milliót (s az összeget hangoztatnia is kell a gazdinak), az a motor csak tucatáru - a segédmotorok meg játékszerek, ez a nem-komolyan-vehető kategória. De egy csomóan odajönnek majd és elmondják, hogy ilyen motoron tanultak meg motorozni. Meg motort szerelni.
A Riga klubos találkozókról meg a klub oldalán tájékozódhatsz
Veteránbörzék is bőséggel vannak arrafelé, ahol be tudod szerezni a hiányzó alkatrészeket - elég sok minden hiányzik: karburátor, légszűrő, kipufogó, a fényszóró fele, a műanyag dolgok, és a meglévő alkatrészekről sem biztos, hogy minden használható. Csak sajnos most, télen, nem nagyon rendeznek börzéket. Ezeknek a listáját itt találhatod:
Az a kis doboz a gyújtásra van rákötve,fogalmam sincs ,hogy mire való!
Szeretném úgy megcsinálni ,hogy működőképes legyen. Mindennap biztos nem fogom használni,esetleg, ha van olyan tali, ahol nem szólják meg ,hogy ütött-kopott oda esetleg elvinném.
Azon gondolkoztam,hogy meghagyom az eredeti kopott festést,és csak egy lakkréteget kapna.
Nincs kizárva, hogy ez egy tirisztoros próbálkozás lenne. Létezik ilyen átalakítás, én a szolnoki veterántalálkozón láttam ilyen Rigát, a gazdája megígérte, hogy megírja itt a fórumon az átalakítás módját, de sajnos (eddig) nem tette meg.
Sokan és sokféle képpen bütykölték a Riga gyújtását, mert a gyári megoldás nem éppen megbízhatóságáról híres. Nagyon gyakori, hogy a trafó bemelegedve menetzárlatos lesz. Sokan átalakítják belső trafósra a gyújtást, így megszűnik az egyik fő hibaforrás; az ehhez szükséges, eredetileg kistraktorba való tekercset párezer forintért lehet megvásárolni, csak egy kicsit kell reszelni rajta.
Persze vannak motorok, amik az eredeti gyújtásrendszerükkel működnek hibátlanul már negyven éve; az is jó, ha jó - de ritkán jó.
Én a helyedben pontosan dokumentálnám a mostani állapotában a gyújtásrendszert - nincs kizárva, hogy jól működik - összerakáskor meg tennék egy próbát ezzel a rendszerrel.
Egyébként mi a célod a Verhovinával? Restaurálod vagy használós motor lesz? Csak az van meg, ami a képen látszik? A bal oldalon a (hiányzó) berúgó kar környékén van a vázra szerelve egy dobozféle - az micsoda?
Elég homályos a kép, de az egyértelműen látszik, hogy ez valami átalakított dolog: a gyújtótekercs típusidegen, a gyújtótrafó szintén nem eredeti (a Rigáé barnás/bakelit színű, szögletesebb), a megszakító nem értem, miért hiányzik róla, a kondenzátor sincs a helyén.
A gyári gyújtás így néz ki (egy egészen aktuális képet találtam):
A Rigások/Verhovinások hivatalos oldala a riga.hu, ott a Rigás Cikkek menüpont alatt találsz kezelési útmutatót meg minden hasznos információt, amire csak szükséged lehet.
Alkatrészek beszerzése... A motoros boltok, webshopok mind nagyjából ugyanazt árulják, ezek többségében távolkeleti, ritkábban magyar vagy orosz utángyártott cuccok, a minőségük nem éppen professzionális, de többnyire tudják hozni az eredeti (nem túl magas) minőséget. De minden utángyártott alkatrész esetén más és más a helyzet, a főtengelyekre pl. ritkán van panasz, de a bovdenek jellemzően kukába valók.
Másik forrása az alkatrészeknek a veteránbörzék. A Riga alkatrészek jellemzően nem túl drágák, de mindig vannak nyerészkedő árusok - és szerencsére gyakran találni olyanokat is, akik csak a felhalmozódott lomoktól akarnak megszabadulni, olcsón.
Általában jobban megéri venni egy donor motort, mint alkatrészenként összevásárolgatni a hiányzó cuccokat. Érdemes a Vaterán, Jófogáson nézelődni.
A Verhovina felújítása/restaurálása nem könnyű dolog, mert sok rajta a króm és a gumi, műanyag alkatrész. Az újrakrómoztatás elég drága, a gumi alkatrészeket nem lehet beszerezni, oldaldobozt mostanában kezdett el valaki gyártani, elég húzós ára van.
Szakmai információk ügyében a legjobb helyen jársz. A Riga.hu oldalon van a Riga klub hivatalos fóruma, de elég ritkán szólnak hozzá.
Sok sikert a felújításhoz és kérdezz bátran. Ha fényképeket is teszel föl, nagyobb valószínűséggel tudunk segíteni.
Igen, ennek a Peugeot-nak elég kezdetleges a megoldása, de teljesen tisztába tegnapig én sem voltam vele. Egyszer kellett húzni a szíjon, talán akkor még a burkolatát sem vettem le. Ez egy szíj primer áttételes Babetta igazából. Egy kis adalék még a motorhoz, hogy a Peugeot nem saját blokkot tett a robogóiba, hanem Honda blokkokat használt. Ha találsz megfelelő megoldást lehet, hogy a Távol-Keletről jön. A franciák úgy tűnik nem találtak jobbat.
A legutóbbi börzén árultak egy Peugeot 102-est, azt volt alkalmunk Darusferivel megszakérteni, ha nem is minden részletét. Az olyan volt (s ha jól látom, a tiéd is olyan), hogy csak simán ékszíjas a lehajtás, de mindkét ékszíjtárcsa fix átmérőjű. Vagyis csak úgy néz ki, mintha variátoros lenne, de nem az. A blokk billegése egyszerűen arra szolgált, hogy feszesen tartsa az ékszíjat.
Ahogy nézelődöm a neten, úgy látom, a variátoros megoldásnak két fajtája van (vagyis három, ha ezt az ál-variátorost is ide számoljuk), az egyik az "igazi" variátor-megoldás, amikor mindkét tárcsa átmérője változik, a másik, amikor csak az egyik, jellemzően a főtengelyen lévő tárcsa mérete változik, s az ékszíj feszességéről a blokk billegésével gondoskodnak - nevezzük ezt, mondjuk, félvariátornak.
Az ál-variátoros megoldásnak nem sok értelme van, pontosabban fogalmazva, nem nyernénk vele szinte semmit, ha egy Riga-blokkot átalakítanánk ál-variátorosra: könnyebb lenne kezelni, de csak egy sebességfokozat maradna.
A félvariátoros megoldás kialakítása nem érné meg: nehezen lenne kivitelezhető és ezzel sem nyernénk sokat. A blokk felfogatását billegősre kellene átalakítani, s erről azt gondolhatnánk, szerencsénk van a Riga blokkal, mert úgyis van egy felfogatás a hengerfejen - de ez nem annyira stabil pont, szerintem könnyen letörhet ez a fül, s a vázon lévő felfogató füleket is alaposan meg kellene erősíteni, hogy ne törjenek, hajoljanak, csavarodjanak el. Ha ez meglenne, a blokk megfelelő rugós kitámasztásáról kellene még gondoskodni, beszerelni egy tárcsás, racsnis pedáltengelyt, röpsúlyt és variátortárcsát eszkábálni a főtengelyre, meg a kipufogót valahogy megoldani, hogy együtt mozogjon a blokkal... és eredményképpen lesz egy olyan motor, ami röpsúlyos, tehát könnyen kezelhető és a végsebessége kb. annyi lenne, mint a gyári Rigának - honnan is ismerős ez nekem... ja, az én röpsúlyos Rigám is ilyen (igaz, nekem kézzel kell váltani).
Az igazi variátoros megoldás maradna tehát a cél, már csak azért is, mert a Szeléna/"automata Verhó" is ilyen volt. A (megcsonkított) blokk fixen áll a helyén, tehát a felfogatása könnyebben megoldható, mint a billegősnek. A kipufogóval sem kell vacakolni, maradhat a gyári megoldás. Mivel mindkét ékszíjtárcsa átmérője változik, jóval nagyobb áttételkülönbség tud kialakulni, mint az ál-variátoros megoldásnál - hogy ezt mire használjuk fel, nagyobb végsebességre vagy könnyebb indulásra/gyorsulásra, az beállítás kérdése. Nagy hátránya ennek a megoldásnak, hogy nekünk elég speciális variátortárcsák kellenek, nem használhatjuk akármelyik robogóét, mert ott nincs olyan méretkülönbség a tárcsák között, márpedig valahogy, valahol le kell csökkentenünk a főtengely fordulatszámát. A robogóknál a röpsúly nem a főtengelyen szokott lenni, de nekünk oda kell tenni, mert csak ez a tengely pörög olyan gyorsan, hogy a röpsúly működni tudjon. - - - Most végiggondolva már nem is látom annyira megvalósíthatónak ezt a Szeléna-projektet. Nézegetve a neten a létező moped és robogó alkatrészeket, nem nagyon találtam olyat, ami nekünk kellene.
Sokáig tartott, de ma előhoztam a gépet. Egy kép készült, ha valamelyik rész érdekelne arról még tudok készíteni, mert a kerék ráfok tisztítása ma elmaradt, az még hátravan.
A konstrukció billegős blokk. Kuplungtárcsa a főtengelyen. A hátsó kereket forgatva minden ami látható a képen forog kivéve a középen lelő anya, tehát az a főtengellyel lehet szoros kapcsolatban. A pedáltengelyen egy szimpla tárcsa van, a hátoldalán egy kislánckerék aminek a hajtását lehet ki-be kapcsolni.
Az első bejáratás után szokás leellenőrizni, hogy minden rendben van-e, nem lötyögősödött-e ki újra - a bejáratás megvolt (Debrecen-Nagykálló oda-vissza), de az ellenőrzésre nem került sor. Ez már legyen az új gazda feladata.
Nem vettem eszre mert ,siettem majd a mostani hetvegem lessz hosszu, es ki veszem mindenesetre koszonom ! En meg csak az utanfuton lattam igazan hogy mennyire szep allapotban van ez a motor , meg a biztositolemezek is eredeti sarga szinuek . Jo helyen lessz , a szaraz meleg futott pinceben , tavaszig mar nem veszem elo . A hatso lengovilla forgaspontjat zsiroztad e vagy majd ne mulasszam el ?
Masik , amit talaltal kepet arrol a sebessegvalto szekrenyrol , otletes ,en is valamilyen utolagos kulso harmadik sebessegre gondolok ,de en a ket lancos megoldasra gondoltam , de sosem tudni !
Egy Riga blokk után téve összesen négy sebességfokozat lenne. Igaz, külön kellene kezelni a két váltót - célszerű volna egy lábváltós blokk után tenni.
A nyíregyházi Simson Staros gyerek mondta, hogy csak 30 évnél idősebb gyertyákat szeret a motorja. Egyébként ez majd' minden Simsonra igaz, érzékeny a gyújtásuk. Én is sokat küszködtem a Starommal, mert ezt nem tudván, felújítás közben új gyertyát tettem bele, nem is akart jól működni, és már minden másra (főleg a karburátorra) gyanakodtam.
Bezzeg a Rigának teljesen mindegy, hogy milyen gyertya van benne, bármivel hazadöcög. A kétpólusú gyertyától tapasztalatom szerint morogni kezd, de azzal is működik.
Szóval, két dologban mégiscsak utolérhetetlenül világelső volt a szovjet technika, az egyik az űrutazás, a másik a Riga gyújtás.
Nekem ez Ukran ,a tied meg eredeti Orosz . Mivelhogy manapsag sok mindent hamisitanak hat a tied biztosan nem hamisitvany . Ezzel kapcsolatban hallotam nyari motorozason is valakitol hogy legjobban a regi bakony gyertyaval megy neki a gep .
A hetvegen a piacon lattam gyujtogyertyat , gondoltam meg kellene nezni , egyet proba celjabol .eleg jo kek szinu szikraja van , hogy milyen hoertekj nem tudom de valoszinu hogy kis hoerteku lehet, de hogy hogy fog mukodni az majd a hasznalar folyaman derul ki .
Hétvégén elvileg találkozok Darusferivel, rajta keresztül küldenék neked néhány Komar alkatrészt. Egy kuplungkosarat, egy berúgó kart, meg még amit találok, gyári "új" alkatrészek a hetvenes évek elejéről. Én is ingyen kaptam, tovább is ajándékba adom. Mivel nekem nincs Komárom, nincs szükségem rájuk.
Igen, az egy 200-as szög. A 7mm-es rúdacélt négy méteres darabokban árulják, nekem kb. kilenc centi kellett a kuplungtüskék elkészítéséhez - ekkor fedeztem fel, hogy ez a szög is pont 7mm-es, úgyhogy ezt használtam. És a bovdenvég-keresztrúd is pont hetes. Nyilván nem edzett nemesacél, de nincs is rá szükség, hogy az legyen - az eredeti alkatrész is hasonló anyagminőségű.