Keresés

Részletes keresés

vermestibi2 Creative Commons License 2019.12.07 0 0 1326

A Verhovinánál ugyanolyan az első és a hátsó kerék, ha teszel fel képet a kerekeidről, meg tudjuk mondani, hogy Verhovinába valók-e.

Pest környékén (ha nem tévedek, arra laksz) elég nagy motoros élet van, a veterános találkozókon a legkülönbözőbb állapotú motorok fordulnak elő, szóval nem fogsz kilógni a sorból egy nem-restaurált motorral. De különösebb elismerést sem fog kapni egy Verhovina, én legalább is gyakran azt tapasztalom, hogy amire nem költött a gazdája egy milliót (s az összeget hangoztatnia is kell a gazdinak), az a motor csak tucatáru - a segédmotorok meg játékszerek, ez a nem-komolyan-vehető kategória. De egy csomóan odajönnek majd és elmondják, hogy ilyen motoron tanultak meg motorozni. Meg motort szerelni.

A Riga klubos találkozókról meg a klub oldalán tájékozódhatsz

Veteránbörzék is bőséggel vannak arrafelé, ahol be tudod szerezni a hiányzó alkatrészeket - elég sok minden hiányzik: karburátor, légszűrő, kipufogó, a fényszóró fele, a műanyag dolgok, és a meglévő alkatrészekről sem biztos, hogy minden használható. Csak sajnos most, télen, nem nagyon rendeznek börzéket. Ezeknek a listáját itt találhatod:

http://youngtimers-club.hu/esemeny/datum/2019

Mint mondtam, olcsóbban jön ki, ha veszünk egy donor-motort, mint ha egyesével vásárolgatjuk össze a hiányzó cuccokat. Ennek itt pl. egész elfogadható az ára, igaz, nem valami fényes állapotú: https://auto.jofogas.hu/pest/Verhovina_elado_alkatresznek__98918665.htm

A Verhovinák krómozása egyébként nagyon jó minőségű, ha csak be van vakulva és nem mart bele durván a rozsda, szépen fel lehet polírozni.

Előzmény: Micuko68 (1324)
Micuko68 Creative Commons License 2019.12.06 0 0 1325

Csak annyi mindenem van ami a képen van.Ami nem látszik az a szakadt,törött ülés ,két db rozsdás felni ami szerintem hátsó és nem is verhohoz való

Előzmény: Micuko68 (1324)
Micuko68 Creative Commons License 2019.12.06 0 0 1324

Az a kis doboz a gyújtásra van rákötve,fogalmam sincs ,hogy mire való!

Szeretném úgy megcsinálni ,hogy működőképes legyen. Mindennap biztos nem fogom használni,esetleg, ha van olyan tali, ahol nem szólják meg ,hogy ütött-kopott oda esetleg elvinném.

Azon gondolkoztam,hogy meghagyom az eredeti kopott festést,és csak egy lakkréteget kapna.

Előzmény: vermestibi2 (1323)
vermestibi2 Creative Commons License 2019.12.05 0 0 1323

Nincs kizárva, hogy ez egy tirisztoros próbálkozás lenne. Létezik ilyen átalakítás, én a szolnoki veterántalálkozón láttam ilyen Rigát, a gazdája megígérte, hogy megírja itt a fórumon az átalakítás módját, de sajnos (eddig) nem tette meg.

Sokan és sokféle képpen bütykölték a Riga gyújtását, mert a gyári megoldás nem éppen megbízhatóságáról híres. Nagyon gyakori, hogy a trafó bemelegedve menetzárlatos lesz. Sokan átalakítják belső trafósra a gyújtást, így megszűnik az egyik fő hibaforrás; az ehhez szükséges, eredetileg kistraktorba való tekercset párezer forintért lehet megvásárolni, csak egy kicsit kell reszelni rajta.

Persze vannak motorok, amik az eredeti gyújtásrendszerükkel működnek hibátlanul már negyven éve; az is jó, ha jó - de ritkán jó.

Én a helyedben pontosan dokumentálnám a mostani állapotában a gyújtásrendszert - nincs kizárva, hogy jól működik - összerakáskor meg tennék egy próbát ezzel a rendszerrel.

Egyébként mi a célod a Verhovinával? Restaurálod vagy használós motor lesz? Csak az van meg, ami a képen látszik? A bal oldalon a (hiányzó) berúgó kar környékén van a vázra szerelve egy dobozféle - az micsoda?

Előzmény: Micuko68 (1322)
Micuko68 Creative Commons License 2019.12.04 0 0 1322

Köszönöm!

Azt hittem valami tirisztoros gyújtás van rászerelve!

Holnap készítek jobb minőségű képet!

Előzmény: vermestibi2 (1321)
vermestibi2 Creative Commons License 2019.12.04 0 0 1321

Üdv!

Elég homályos a kép, de az egyértelműen látszik, hogy ez valami átalakított dolog: a gyújtótekercs típusidegen, a gyújtótrafó szintén nem eredeti (a Rigáé barnás/bakelit színű, szögletesebb), a megszakító nem értem, miért hiányzik róla, a kondenzátor sincs a helyén.

A gyári gyújtás így néz ki (egy egészen aktuális képet találtam):

Előzmény: Micuko68 (1320)
Micuko68 Creative Commons License 2019.12.04 0 0 1320

Köszönöm szépen a választ!

A szavaidból kivéve,úgy gondolom türelmesnek kell lennem az alkatrész beszerzés terén!

Az biztos,hogy nincs jó állapotban!

Sőt vannak olyan alkatrészei amelyek csak a kukában landolhatnak,mert használhatatlan!

Itt ragadnám meg a lehetőséget s máris egy kérdést tennék fel:

- nem tudom megmondani, hogy pl. mennyire gyári a gyújtás része? Sehol nem láttam, olyan képet ahol ilyen gyújtás lett volna a kis Verhon!

nincs rajta a megszokott megszakító!

Előzmény: vermestibi2 (1319)
vermestibi2 Creative Commons License 2019.12.03 0 0 1319

Üdv a fedélzeten!

A Rigások/Verhovinások hivatalos oldala a riga.hu, ott a Rigás Cikkek menüpont alatt találsz kezelési útmutatót meg minden hasznos információt, amire csak szükséged lehet.

Alkatrészek beszerzése... A motoros boltok, webshopok mind nagyjából ugyanazt árulják, ezek többségében távolkeleti, ritkábban magyar vagy orosz utángyártott cuccok, a minőségük nem éppen professzionális, de többnyire tudják hozni az eredeti (nem túl magas) minőséget. De minden utángyártott alkatrész esetén más és más a helyzet, a főtengelyekre pl. ritkán van panasz, de a bovdenek jellemzően kukába valók.

Másik forrása az alkatrészeknek a veteránbörzék. A Riga alkatrészek jellemzően nem túl drágák, de mindig vannak nyerészkedő árusok - és szerencsére gyakran találni olyanokat is, akik csak a felhalmozódott lomoktól akarnak megszabadulni, olcsón.

Általában jobban megéri venni egy donor motort, mint alkatrészenként összevásárolgatni a hiányzó cuccokat. Érdemes a Vaterán, Jófogáson nézelődni.

A Verhovina felújítása/restaurálása nem könnyű dolog, mert sok rajta a króm és a gumi, műanyag alkatrész. Az újrakrómoztatás elég drága, a gumi alkatrészeket nem lehet beszerezni, oldaldobozt mostanában kezdett el valaki gyártani, elég húzós ára van.

Szakmai információk ügyében a legjobb helyen jársz. A Riga.hu oldalon van a Riga klub hivatalos fóruma, de elég ritkán szólnak hozzá.

Sok sikert a felújításhoz és kérdezz bátran. Ha fényképeket is teszel föl, nagyobb valószínűséggel tudunk segíteni.

Előzmény: Micuko68 (1318)
Micuko68 Creative Commons License 2019.12.02 0 0 1318

Sziasztok!

Hozzájutottam egy kicsit leharcolt Verhovinához!

Segítséget szeretnék kérni tőletek,hogy kitől tudnék alkatrészt beszerezni (új alkatrészt)?

Illetve kitől tudok bármilyen szakmai infohoz hozzájutni?

Előre is köszönöm!

vermestibi2 Creative Commons License 2019.12.02 0 0 1317

Szívesen, használd őket egészséggel!

Előzmény: Tamás Katon (1316)
Tamás Katon Creative Commons License 2019.12.02 0 0 1316

Üdv Vermes Tibi!

Mégegyszer szeretném megköszönni az alkatrészeket amit Darus Ferivel küldtél ! 

vermestibi2 Creative Commons License 2019.12.02 0 0 1315

Időjárás jelentés:

roncsfelújító Creative Commons License 2019.12.01 0 0 1314

Igen, ennek a Peugeot-nak elég kezdetleges a megoldása, de teljesen tisztába tegnapig én sem voltam vele. Egyszer kellett húzni a szíjon, talán akkor még a burkolatát sem vettem le. Ez egy szíj primer áttételes Babetta igazából. Egy kis adalék még a motorhoz, hogy a Peugeot nem saját blokkot tett a robogóiba, hanem Honda blokkokat használt. Ha találsz megfelelő megoldást lehet, hogy a Távol-Keletről jön. A franciák úgy tűnik nem találtak jobbat.

Sok sikert és kitartást a további kutatáshoz!

Előzmény: vermestibi2 (1313)
vermestibi2 Creative Commons License 2019.12.01 0 0 1313

Üdv!

Köszönöm a képet.

A legutóbbi börzén árultak egy Peugeot 102-est, azt volt alkalmunk Darusferivel megszakérteni, ha nem is minden részletét. Az olyan volt (s ha jól látom, a tiéd is olyan), hogy csak simán ékszíjas a lehajtás, de mindkét ékszíjtárcsa fix átmérőjű. Vagyis csak úgy néz ki, mintha variátoros lenne, de nem az. A blokk billegése egyszerűen arra szolgált, hogy feszesen tartsa az ékszíjat.

Ahogy nézelődöm a neten, úgy látom, a variátoros megoldásnak két fajtája van (vagyis három, ha ezt az ál-variátorost is ide számoljuk), az egyik az "igazi" variátor-megoldás, amikor mindkét tárcsa átmérője változik, a másik, amikor csak az egyik, jellemzően a főtengelyen lévő tárcsa mérete változik, s az ékszíj feszességéről a blokk billegésével gondoskodnak - nevezzük ezt, mondjuk, félvariátornak.

Az ál-variátoros megoldásnak nem sok értelme van, pontosabban fogalmazva, nem nyernénk vele szinte semmit, ha egy Riga-blokkot átalakítanánk ál-variátorosra: könnyebb lenne kezelni, de csak egy sebességfokozat maradna.

A félvariátoros megoldás kialakítása nem érné meg: nehezen lenne kivitelezhető és ezzel sem nyernénk sokat. A blokk felfogatását billegősre kellene átalakítani, s erről azt gondolhatnánk, szerencsénk van a Riga blokkal, mert úgyis van egy felfogatás a hengerfejen - de ez nem annyira stabil pont, szerintem könnyen letörhet ez a fül, s a vázon lévő felfogató füleket is alaposan meg kellene erősíteni, hogy ne törjenek, hajoljanak, csavarodjanak el. Ha ez meglenne, a blokk megfelelő rugós kitámasztásáról kellene még gondoskodni, beszerelni egy tárcsás, racsnis pedáltengelyt, röpsúlyt és variátortárcsát eszkábálni a főtengelyre, meg a kipufogót valahogy megoldani, hogy együtt mozogjon a blokkal... és eredményképpen lesz egy olyan motor, ami röpsúlyos, tehát könnyen kezelhető és a végsebessége kb. annyi lenne, mint a gyári Rigának - honnan is ismerős ez nekem... ja, az én röpsúlyos Rigám is ilyen (igaz, nekem kézzel kell váltani).

https://www.youtube.com/watch?v=HGb0PxiyF3Y

Az igazi variátoros megoldás maradna tehát a cél, már csak azért is, mert a Szeléna/"automata Verhó" is ilyen volt. A (megcsonkított) blokk fixen áll a helyén, tehát a felfogatása könnyebben megoldható, mint a billegősnek. A kipufogóval sem kell vacakolni, maradhat a gyári megoldás. Mivel mindkét ékszíjtárcsa átmérője változik, jóval nagyobb áttételkülönbség tud kialakulni, mint az ál-variátoros megoldásnál - hogy ezt mire használjuk fel, nagyobb végsebességre vagy könnyebb indulásra/gyorsulásra, az beállítás kérdése. Nagy hátránya ennek a megoldásnak, hogy nekünk elég speciális variátortárcsák kellenek, nem használhatjuk akármelyik robogóét, mert ott nincs olyan méretkülönbség a tárcsák között, márpedig valahogy, valahol le kell csökkentenünk a főtengely fordulatszámát. A robogóknál a röpsúly nem a főtengelyen szokott lenni, de nekünk oda kell tenni, mert csak ez a tengely pörög olyan gyorsan, hogy a röpsúly működni tudjon. - - - Most végiggondolva már nem is látom annyira megvalósíthatónak ezt a Szeléna-projektet. Nézegetve a neten a létező moped és robogó alkatrészeket, nem nagyon találtam olyat, ami nekünk kellene.

Szóval, át kell még ezt gondolni.

Előzmény: roncsfelújító (1312)
roncsfelújító Creative Commons License 2019.11.30 0 0 1312

Szervusz Tibi!

Sokáig tartott, de ma előhoztam a gépet. Egy kép készült, ha valamelyik rész érdekelne arról még tudok készíteni, mert a kerék ráfok tisztítása ma elmaradt, az még hátravan.

A konstrukció billegős blokk. Kuplungtárcsa a főtengelyen. A hátsó kereket forgatva minden ami látható a képen forog kivéve a középen lelő anya, tehát az a főtengellyel lehet szoros kapcsolatban. A pedáltengelyen egy szimpla tárcsa van, a hátoldalán egy kislánckerék aminek a hajtását lehet ki-be kapcsolni.

Előzmény: vermestibi2 (1202)
vermestibi2 Creative Commons License 2019.11.30 0 0 1311

vermestibi2 Creative Commons License 2019.11.29 0 0 1310

A hátsó lengővillát legjobb tudásom szerint rendbetettem, itt találsz róla leírást és fotókat: https://vermeskarpati.blog.hu/2019/10/08/ha_nagyon_riszalja

Az első bejáratás után szokás leellenőrizni, hogy minden rendben van-e, nem lötyögősödött-e ki újra - a bejáratás megvolt (Debrecen-Nagykálló oda-vissza), de az ellenőrzésre nem került sor. Ez már legyen az új gazda feladata.

Előzmény: darusferi63 (1309)
darusferi63 Creative Commons License 2019.11.28 0 0 1309

Udv tibi !

Nem vettem eszre mert ,siettem majd  a mostani hetvegem lessz hosszu, es ki veszem  mindenesetre koszonom !  En meg csak az utanfuton lattam igazan hogy mennyire szep allapotban van ez a motor , meg a biztositolemezek is eredeti sarga szinuek . Jo helyen lessz , a szaraz meleg futott pinceben , tavaszig mar nem  veszem elo . A hatso lengovilla forgaspontjat zsiroztad e vagy majd ne mulasszam el ?

Masik , amit talaltal kepet arrol a sebessegvalto szekrenyrol , otletes ,en is valamilyen utolagos kulso harmadik sebessegre gondolok ,de en a ket lancos megoldasra gondoltam , de sosem tudni !

vermestibi2 Creative Commons License 2019.11.27 0 0 1308

Feri, biztos észrevetted, de ha esetleg nem: a Kárpátiba az ülés alá tettem neked egy adag azbesztzsinórt.

vermestibi2 Creative Commons License 2019.11.22 0 0 1307

Nézd csak, Feri, te terveztél ilyet:

Egy Riga blokk után téve összesen négy sebességfokozat lenne. Igaz, külön kellene kezelni a két váltót - célszerű volna egy lábváltós blokk után tenni.

vermestibi2 Creative Commons License 2019.11.21 0 0 1306

A nyíregyházi Simson Staros gyerek mondta, hogy csak 30 évnél idősebb gyertyákat szeret a motorja. Egyébként ez majd' minden Simsonra igaz, érzékeny a gyújtásuk. Én is sokat küszködtem a Starommal, mert ezt nem tudván, felújítás közben új gyertyát tettem bele, nem is akart jól működni, és már minden másra (főleg a karburátorra) gyanakodtam.

Bezzeg a Rigának teljesen mindegy, hogy milyen gyertya van benne, bármivel hazadöcög. A kétpólusú gyertyától tapasztalatom szerint morogni kezd, de azzal is működik.

Szóval, két dologban mégiscsak utolérhetetlenül világelső volt a szovjet technika, az egyik az űrutazás, a másik a Riga gyújtás.

Előzmény: darusferi63 (1305)
darusferi63 Creative Commons License 2019.11.20 0 0 1305

Udv Tibi !

Nekem ez Ukran ,a tied meg eredeti Orosz . Mivelhogy manapsag sok mindent hamisitanak hat a tied biztosan nem hamisitvany . Ezzel kapcsolatban hallotam nyari motorozason is valakitol hogy legjobban a regi bakony gyertyaval megy neki a gep .

vermestibi2 Creative Commons License 2019.11.20 0 0 1304

Hasonló gyertyám nekem is van, igazi rózsaszín, CCCP. Jól működik ez is, de hosszabb túrára azért nem indulnék el vele.

Előzmény: darusferi63 (1303)
darusferi63 Creative Commons License 2019.11.19 0 0 1303

darusferi63 Creative Commons License 2019.11.19 0 0 1302

Sziasztok !

A hetvegen a piacon lattam gyujtogyertyat , gondoltam meg kellene nezni , egyet  proba celjabol .eleg jo kek szinu szikraja van , hogy milyen hoertekj nem tudom de valoszinu hogy kis hoerteku lehet, de hogy hogy fog mukodni az majd a hasznalar folyaman derul ki .

Tamás Katon Creative Commons License 2019.11.15 0 0 1301

Üdv Darus Feri. Megérkezet a régenvárt rendelésed.  

Tamás Katon Creative Commons License 2019.11.13 0 0 1300

Üdv kedves Riga rulezesek ! Elnézést szeretnék kérni mindenkitől aki hozászólt , megdicsérte  a Komáromat  és nem válaszoltam nekik.

Tamás Katon Creative Commons License 2019.11.13 0 0 1299

Szia kedves Vermes Tibi! Nagyon szépen köszönöm  ezt a nagylelkü ajákot! 

Előzmény: vermestibi2 (1298)
vermestibi2 Creative Commons License 2019.11.13 0 0 1298

Katona Tamás!

Hétvégén elvileg találkozok Darusferivel, rajta keresztül küldenék neked néhány Komar alkatrészt. Egy kuplungkosarat, egy berúgó kart, meg még amit találok, gyári "új" alkatrészek a hetvenes évek elejéről. Én is ingyen kaptam, tovább is ajándékba adom. Mivel nekem nincs Komárom, nincs szükségem rájuk.

vermestibi2 Creative Commons License 2019.11.13 0 0 1297

Igen, az egy 200-as szög. A 7mm-es rúdacélt négy méteres darabokban árulják, nekem kb. kilenc centi kellett a kuplungtüskék elkészítéséhez - ekkor fedeztem fel, hogy ez a szög is pont 7mm-es, úgyhogy ezt használtam. És a bovdenvég-keresztrúd is pont hetes. Nyilván nem edzett nemesacél, de nincs is rá szükség, hogy az legyen - az eredeti alkatrész is hasonló anyagminőségű.

Előzmény: darusferi63 (1296)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!