No, írom újra, nem erről volt szó. :) Olvasd el még egyszer Vudu kérdését (de igazából én csak neki akartam adni tapasztalati infót).
Amikor 4,2-ig töltesz, akkor 4,1 és 4,2 közt valóban nem túl sok megy bele. De itt egy külön töltésről volt szó 4,1-ig, utána lecsökkenő árammal, ill. 4,2-ig, ugyanígy. Én is sok Li cella tesztelésén vagyok túl 10-15 év alatt, én ezt láttam, ill. egy "kb." értéket saccoltam. Lehet, hogy 10% lesz nála.
Nem kizárt, hogy mást tapasztaltál, írd meg, hogy mennyit. A "nem jelentős" relatív, van, akinek 10% is elhanyagolható.
Amikor elkészül egy akku pakk (Li-ion cellákból), akkor tartok első töltést és első kisütést. Közben 15 percenként felírom az A és V értéket, ezen kívül Wattmérőn keresztül is megy a dolog. Az A, V értékek és az idő alapján számítom az Ah-t, 15 perces átlagolt értékekkel, és amikor 4,1 - 4,2 V felé járok, akkor az A értékek lemennek 0 felé. Ebből számítható, mennyi a 4,1 - 4,2 V között betöltött Ah érték, fejből nem mondom, mennyi, de nem jelentős.
A kapacitás 15%-a megy bele kb. ekkor. De nem 4,1 és 4,2 között, hanem a töltés végére (amikor már lecsökken az áram az eredeti 5-10%-ára). Ez persze típus és állapotfüggő is.
Az akku 14s-4p 33Ah-s LiMnO2 cellákból. A töltő meg csak 10,5A-es, lehet azért tűnt lassúnak. De szerencsére ugyan olyan lassan megy lefele is kisütésnél...
A 70Ah-s LiFePO4 celláim 12A-es töltőáramnál pár perc alatt felszaladnak 3,4V-ról 3,6-ra...
,In the following countries, your tax will be paied by us if you buy DDP shipping service together with motor kit.
the United Kingdom Germany Belgium Luxembourg Netherlands Slovenia France Poland Austria Czech Republic Denmark Hungary Slovakia Lithuania Spain Sweden Latvia Italy Portugal Estonia Croatia Finland.
Külön kell venni tőlük ezt a szállítási módot, nekem 20 dollárért adták.
Most 4,1-re töltöttem a cellákat, legközelebb megmérem mennyi megy még bele, ha 4,2-ig töltöm. Bár a motorozásnak lassan vége, ma is majd szétfagytam a 36 km-es próbaúton, pedig szép napos idő volt.
A Leaf modulok jobban bírták mint én, csak 3,9V-ig merültek, és 6 mV-on belül voltak.
A járgány is megtáltosodott, kb. 8 km/h-val nőtt a sebessége. Egyre jobban tetszenek ezek a Leaf modulok, lehet tervezek köré egy robogót...
Éppen mennék próbaútra az elektromos quadommal, amibe tegnap beépítettem 14 db Nissan Leaf modult. Apám reggel bekapcsolta a töltőt, mire kiértem, már 56V felett járt az akkufeszültség. De már egy órája nem megy tovább 57v-nál, pedig 10,5A-el szívja magába az áramot. A cellák szépen együtt vannak 10 mV az eltérés köztük. Nincs sehol semmi melegedés. A cellák kb. 10 fokosak, az éjjel jól lehűltek mert mincs fűtés a garázsban.
A többi járgányomban LiFePO4 celllák vannak, nem ismerem még ezeket a LiMnCo cellákat. Normális, hogy 4,1V környékén még ennyi energiát szívnak fel?
Ti meddig szoktátok tölteni ezeket a cellákat? Gondolom a 18650-es Li-ion cellákban is hasonló a kémia.
Most 4,1V-ra állítottam a töltőt, érdemes lehet felvinni 4,2-re?
A Bafangos bringán az első noname cellákból épített pakkomban egy cella tönkrement Dunakeszin, a BMS kikapcsolta rendesen az akku pakkot, nehéz volt azután hazatekerni Fótra.
Most már minden bringámon van csomagtartó, akár vihetek tartalék akku pakkot, hiszen 5 db van.
Sziasztok! Tudnátok ajánlani pedelec akksi javítására valakit? Nem tudom mi itt a fórumon a reklám policy. Jöhet privátban is, nyilvános a címem. Kösz!
Velemenyem szerintszerint elonytelen a jobb cellat meriteni a rosszabb miatt.
Mindig a leggyengebb cella hatarozza meg a kapacitast. Ha nem eleg, azt kell nagxobb kapacitasura cserelni.
Idoigenyes a csipeszezes, de nem csinalsz vele akkora kart, mint egy meghibasodo elektronika. Az autos forumon valakinek szettoltotte anno a draga akkujat az automata tolto.