Amit Én tudok ,hogy kéne rendelkezzen C3-as minősítéssel az olaj !:-) Csak halkan jegyzem meg ,hogy hiány lesz a Total motorolajokból ,mert ahol előállították ott valami komoly baleset érte az egész gyártási technológiát,ahonnan ellátták az egész piacot !:-( Reméljük nem akarják ránk sózni a maradék raktárkészletet ,keljen az bármilyen motorba is !:-) Az sem lenne baj ,ha legalább egy szerelőben megbíznál ,és az Ő ajánlását elfogadnád ! Ahányan vagyunk annyi típust mondunk a Total olajon belül !:-)
Van valakinek tapasztalata 1.4Crdi motorral szerelt Ceed-del kapcsolatban? Most keresek egy fiatalabb ceed-et (2013-), csak 1.6 mellett már sok 1.4 is van...szóval elég ez a motor, fogyasztása, dinamizmusa stb...Vagy mindenképp 1,6-ot keressek? (a régi is 1,6 crdi volt...)
Közben Vácról is megkaptam a választ, ők meg Total Quartz 9000 Energy HKS-t használnak. Erre rákeresve annyit láttam, hogy A5/B5 speckó ok, meg API SM-et is írnak hozzá, meg hogy Kia és Hyundai-hoz lett fejlesztve (ezt a Total is írja a gyári specifikációban). Tehát a használati alapján ez is jónak kéne, hogy legyen.
Szóval itt van 3 különböző olaj, 3 különböző véleménnyel, akkor most hol az igazság? A gyári 15000 km helyett egyébként legkésőbb 10000 km/1 évente cserélve lesz, de akár még kicsit hamarabb is, attól függően, hogy hogyan használjuk.
Ez a "melyik olajat tetessem bele" -nyilván árnyalatnyi különbséget tekintve -, kezdheti a téligumi, nyárigumi vagy a 4évszakos gumi téma boncolását :)
Egyébként véleményem szerint a gumik alkotó komponensei többnyire megegyeznek. Ne felejtsük minden árú gyártója a minél nagyobb profitban érdekelt.
Vállalom a kritikát, de nekem az a véleményem, hosszú tapasztalások okán, hogy a mintázatokon, profilon kivül nem sok különbség lehet a gumik között. Mert pl. ha igaz lenne a vásárlásra befolyásoló szereplők állítása, folyamatosan - időjárási viszonyok változása - esetén cserélhetnénk a gumikat. Átfedések vannak tehát! Nem csak a tapadási hanem a tartóságukra is érdemes lenne figyelni, de kinek van már erre is ideje, energiája.
Eszembe jut pl. az az égő ami egy amerikai tűzoltó állomáson folyamatosan ég több mint 100 éve. Aztán előkerült vagy 60 éve egy titkos kartel megállapodás az összes égőgyártó részvételével és meghatároztak kb. 1000 óra használati időt ami után ki kellett égnie az égőknek. Ez volt a beépített avulás első elhatározása. Ennek valóságosságát meglehet talàlni több helyen. Ez persze más termék, de analógia okán ennek minden termékre van valóság vonatkozása.
Szerintem a leg helyesebb a vélemények, tapasztalatok begyűjtése, és azok alapján meghozott döntéseink. Az eladásban "besegítő" újságírók álláspontjait fenntartásokkal kell olvasni. Elnézést s hosszú véleményért!
Kb két hete vagyok tulajdonosa egy új Kis Ceed SW 1.4 MPI-nek. Szeretnék kérni egy kis segítséget, hogy vajon az alábbi kettő közül melyik motorolajat kellene használni hozzá (illetve kérni bele a szervíz során)? A gödöllői szervíz azt írta az árajánlatban, hogy ők az ECS-t használják, viszont más helyekről nekem az MC3 típusút ajánlották, illetve webáruház áruismertetőjében is a Kiához inkább az utóbbit írták.
Total Quartz Ineo ECS 5w30
Total Quartz Ineo MC3 5w30
Szeretném, ha tényleg a helyes kerülne bele cserénél, de nem igazán tudom megállapítani, vajon tényleg melyik a jó bele.
Szerintem ne froclizzátok már egymást! Jegeljük a témát, mindenkinek megvan a saját rendíthetetlen véleménye.
Megnyugtatásul írok egy off, de nagyon érdekes, tanulságos történetet a szakmámból:
(A történet valódiságát nem ellenőriztem, egy előadáson hallottam.)
Történt réges-régen az ABS bevezetése idején, talán Párizsban, hogy egy nagy taxi társasággal elvégeztettek egy tesztet a sofőrjeikkel. A nagy taxi társaság beszerzett sok-sok EGYFORMA vadi új autót, azonban amikor átadták az autókat, a sofőrök felének azt mondták, hogy fel van szerelve több újfajta biztonsági rendszerrel, többek között az ABS-sel. "Ezzel jelentősen rövidül a fékút, hamarabb lehet vele megállni." A másik felének letagadták ezen felszereltséget.
Sajnos a teszt eredmény az lett, hogy azok a sofőrök autói akiknek megmondták, hogy ABS-sel felszerelt autókban furikáznak, sokkal több koccanásos balesetük lett mint azon sofőröknek akiknek letagadták az ABS felszereltségét.
A tanulság: A sofőrök hajlamosak veszélyesebben vezetni és túlzottan megbízni a biztonsági berendezésekben.
(Állítólag ezért nem reklámozták egy ideig az autók biztonsági rendszereit, manapság újra előjöttek.)
Szóval ha a világ legjobb gumiját teszed fel az autódra, hajlamos leszel gyorsabban is vezetni.
AZ az igazság, hogy a gazdag nyugaton szeretik a kínai gumikat, csak itthon van jelentősége a névnek is :D
itt/ling-long/ és itt/goodride/ látható hogy majdnem mindenki valószínűleg és /vagy ismét megvenné.... persze ezek nem prémium minőségű gumik, de sem az áruk, sem pedig az autók (2007KIA, 2003Ford Focus) amire fel vannak rakva nem a prémium kategóriába esnek :D
A publikált (pl ADAC) összehasonlító tesztek erősen ki vannak téve a gumigyártó lobbynak,
Én pl mindkettő autónkra négyévszakos gumit raktam és nagyon bevált! Ráadásul nem flinc-flancos jó nevű abroncsokat, hanem az egyiken Goodride SW602 (igen kínai, a Goodyear cégcsoporthoz tartozik) a másikon LingLong Green All Season van (ez a continental egyik leánya, de ez is kínai) A sógorom, aki átveszi a KIA-t sem gondolkodik hogy lecserélné, pedig gumis cégnél dolgozik, simán kedvezménnyel tudna venni márkás prémium abroncsokat is. Lehet hülyézni, de tavaly a groupama tanpályán voltam tesztpályán és tökéletesen teljesített mind a kettő. . Nyilván van pár méter difi a téli gumi és ezek között, de ezt ismerve és ennek megfelelően hajtva, követési távolságot betartva jó választás volt mindkettő. Egyébként az elmúlt pár évben nem volt olyan brutál hó itt Fejér megyében amiben ne tudtam volna elmenni. Persze ez nem követendő példa, mindenki a saját bőrét viszi a vásárba...
Üdv ! Nem kell menni Tirolig tapasztalat szerzésre ,meg kell kérdezni a Pécsi Taxisokat a Mecseki meredek utcákat milyen gumikkal tudják legjobban megközelíteni !:-) A taxis "éterben"könnyen terjed a megfelelő téli gumi márka/típus !:-)
Ui: Mert itt vannak olyan meredek utcák(kis millió) amin télen még gyalog is necces ,de a taxis akkor is jön,hiába kell neki a pénz a jó téli gumikra !:-)
Ez egy végeláthatatlan dolog, mert lehet lelkiismeret furdalásod (én is ilyen típus vagyok), hogy:
1. nem a legjobb télit vetted
2. nem a legdrágább télit vetted
3. nem vettél minden évben újat mert igazából az tud 100%-ot, a használt már nem!!
4. nem az ADAC teszgyőztest vetted
5. nem az Auto Motor und Sport teszgyőztest vetted
6. nem vettél 2 év múlva új télit, lásd 3. pont
7. nem vettél 4 év múlva új télit (én 4-5 éves téli guminál tapasztaltam hogy már nem olyan mint új korában, de számszakilag nyilván hamarabb kimutatható a tulajdonságok gyengülése)
én meg úgy látom, hogy városban, az Alföld közepén jó lenne a 4 évszakos is.
Egy olyan országban ahol vannak hegyek és van hó is, meg olyan a jogi szabályozás, nincs sok értelme gondolkodni sem a dolgon, mert kell a téli és kész.
Igen az. Nekem nem tűnt fel, hogy hangosabb lenne, mint a gyárilag szerelt Michelin Primacy 3. Mondjuk nagy a kerék és a kép is közeli, ezért is tűnhet nagynak a barázda. Fogyasztásban a legjobb volt Omis felé Bosznián át 5,5 liter, autópályán 140-nél kell neki a 7-7,3. De úgy gondolom, hogy 140 lovas benzines autónál ez bőven belefér.
Ez a (Michelin Corossclimate+ ?) 4 évszakos gumi nem hangosabb mint egy normál nyári? Illetve üzemanyag fogyasztási tapasztalat van már vele? Csak mert ahogy nézem elég mélyen "barázdált" ez a gumi.
Ja és, hogy ne csak anyagiakról beszéljünk...nekem a családom biztonság az első. Nem venném a lelkemre, ha azért sérülne valaki az autóban, mert spóroltam egy téli szetten. Ha valakinek nem fér bele, akkor választani kell egy kisebb felszereltségű vagy olcsóbb autót. Tudomásul kell venni, hogy az autó költsége nem zárul be azzal, hogy megveszi az ember. 8-10 év alatt még egy autó ára a fenntartás.
Szarul érezném magam, ha folyton arra kellene gondolnom, hogy nem tettem meg miden tőlem telhetőt a biztonság érdekében, de van mondjuk sávtartó asszisztens, vagy navi, stb. az autóban. Amúgy is az összes biztonsági felszerelés azért van a kocsiban, hogy segítse az embert. De mit sem ér, ha közben meg arra játszik a polgár, hogy ellavírozik a nem az útviszonyoknak megfelelő gumikon valahogy tavaszig.
Mondom, nekem ezek a tényezők játszanak, mert relatív sokat használom, minden körülmények között. Lehet, hogy aki úrvezető és reggel amikor felkel, látja, hogy behavazott, saját hatáskörben eldöntheti, hogy nem ül autóba. De akinek, mit nekem is az autó létszükséglet a munkához, annak nincs sok mérlegelési lehetősége. Én arra buzdítok mindenkit, hogy akinek mennie kell időjárástól függetlenül és lehetősége van, tegyen meg mindent, hogy ő és családja, valamint a többi közlekedésben résztvevő is biztonságában hazaérjen nap végén.