Keresés

Részletes keresés

uati Creative Commons License 2019.12.02 0 0 27205

Azzal kapcsolatban, hogy milyen volt egy városnézés 24 évvel ezelőtt és milyen most, tegnap elkezdtem egy komolyabb írásba, de töröltem. Nem releváns összehasonlítani. Ahogy írtátok, sokak számára elérhetőbb egy hosszú hétvége mint régen, akkor még internet sem volt és sokkal jobban magadra voltál utalva mint most. Én mindig autóval mentem és '95-ben egyetlen külföldi rendszámú autóval (francia) találkoztam a városban. Aki először jár Rómában és megérinti a lelkét, annak ennek ellenére is meghatározó élményt ad. Az viszont biztos, hogy a Vatikáni múzeumot a továbbiakban kihagyom!

bonnita Creative Commons License 2019.12.02 -1 1 27204

Ez lenne a legjobb megoldás, hogy a Sixtusi kápolnát külön meg lehetne nézni, ráadásul könnyen kivitelezhető. 

Előzmény: vélemény (27203)
vélemény Creative Commons License 2019.12.02 -1 2 27203

A Vatikáni Múzeumokkal az a baj, hogy ez nem egy múzeum céljára készült épület és nagyon sok a szűk folyosó.  Továbbá a látogatók felét csak a Sixtusi érdekli( mert az a híres), ami az útvonal legvégén van és ezért végig kell vonulni a szobrok tömegei között, amiről, fogalma sincs, hogy kit vagy mit ábrázol.  Külön kellene venni, pl reggel 8 és 10 között, 10 €-ós jeggyel, 20 percenként lehetne bemenni a Sixtusiba, annak akit csak az érdekel. 10 után pedig azok, akik a múzeum egyéb területeit is megnézik.

A zsebesek ellenőrzéséhez nagyon sok rendőr kellene és persze elriasztó büntetés. De amíg a kiskorúakat azonnal elengedik addig nincs mit tenni.

Előzmény: bonnita (27202)
bonnita Creative Commons License 2019.12.01 -1 3 27202

Oké, mindenkinek igaza van, pont tőlem nem kell megvédeni Rómát, és a cikk írója írt azért
marhaságokat, pl. egy bárban vagy fagyizóban mindenki előkotorhat a zsebéből két eurót,
a bankkártyája helyett, vagy viszonylag kevesen kiváncsiak Rómában az EUR MuCiv múzeumban
a kambodzsai kerámiákra és indonéz hárfákra. Az ellen sem nagyon lehet mit tenni, hogy a
Trevi kútat ne lepjék el turisták százai, de.. azt nem hiszem el, hogy nem lehet megoldani évek
óta hogy rendszeresen kizsebeljék az utasokat a buszokon, metrókocsikban, nem normális, hogy mindenki úgy
utazik, hogy görcsösen magához öleli a táskáját, ha kell lepjék el az állomásokat, buszokat rendőrök, detektivek.
Most kiborultam a Vatikáni Múzeumokban, lépni nem lehetett, nem szabadna beengedni ennyi embert egy időben.
Tudnék én is példákat hozni régről, mikor először jártam San Gimignanóban kábé a tesóm és én voltunk a turisták.

vélemény Creative Commons License 2019.12.01 -1 3 27201

Régi fotókat selejtezek.  A 90-es évekből. A Versaillesi Kastély tükörtermében kb húszan voltunk, a Barcelonában a Güell park híres lépcsőjén szintén ennyien.

De Rómába és Párizsba azért mennek a tömegek,mert a Colosseum , a Sixtusi Kápolna illetve a Mona LIsa és az Eiffel torony híresek. A többség persze nem tudja, miért is híres, vagy mi volt Leonardo és MIchelangelo teljes neve. De ez még mindig jobb, mint a Bp-re jövők. Mert ide csak azért jönnek, mert itt lehet  olcsón féregként viselkedni. Szóval amíg az újságíró nem sajnálja a magyar fővárost, addig ne cirkuszoljon Róma miatt.

Azért "jó", hogy a tömegeket csak az a néhány "híres" hely érdekli, mert másutt alig vannak.  Ahogy  az EUR -ban levő múzeumban is.

Most voltunk a Louvreban,  az olasz képek hosszú folyosóján. Középen ömlött a tömeg a Mona Lisa felé. Viszont a többi képnél max 1  ember állt rajtunk kívül. Észre sem vettem a tömeget. De engem a Vatikáni Múzeumok antik szobrainál sem zavart a tömeg, mert  ahogy a cikkben levő video is mutatja, a tömegek nem nézik meg az egyes szobrokat, csak végigvonulnak.  Még mindig meg lehet szervezni egy utazást úgy, hogy a tömegek a legkevésbé zavarjanak. Nyitásra menni, vagy esti nyitvatartásra, időpontot foglalni stb.

Viszont a selfiző fotózókkal nem vagyok udvarias, eléjük állok.  Gyökeret eresztve. Ha hisztiznek megmondom, hogy engem az adott mű érdekel,  őket viszont csak saját maguk, teljesen mindegy nekik, hogy mi van a háttérben.

rothman Creative Commons License 2019.12.01 0 0 27200

Ez nem csak Rómában van igy, és nem csak a turizmusban. a fogyasztás növekszik folyamatosan, elérhető mindenkinek egy római hétvége.

A cikkben emlitett Aventinuson 2005-ben, amikor először voltam, egyedül voltunk a kulcslyuknál, és a narancsligetben. Ott is tömeg lett ahhoz képest, és az EUR környékére is egyre több túrista megy, lehet, hogy 15 év múlva tömegnyomor lesz az ottani múzeumban is.

Ahogy itthon is a plázákban, a boltokban, az éttermekben.

Ezért is jó visszamenni, és olyan részeket megnézni, ahol nem jár sok turista, ahol a rómaiak élnek.

Nemrég vittem ismerősöket első római útjukra, és ugyanúgy áradoztak róla, mint én anno 14 éve. És érezték, átérezték a több ezer éves múltat.

Ugyanezt tapasztalom Sziciliában is, mégis visszajárok oda is. :)

Előzmény: bonnita (27196)
fidelio-Pyrandus Creative Commons License 2019.12.01 0 0 27199

Üdv. Főleg a régieknek. Most, mint az egyik "ősi", magam is nyersen (aztán Lisszabonra kanyarodva):

https://inkabringa.blogspot.com/2019/11/arpad-szenes-vieira-da-silva-lisszabon.html

papanick Creative Commons License 2019.12.01 0 0 27198

Szerintem meg nagyon nincs így. Erre a kegjobb bizonyíték ez a forum. Mindenki oda akar menni és baromira jól érzi magát, áradozik róla. a cikkben emlegetett követendő példa a Cecilia és a Sabina is a közvetlen belváros. Természetesen a tömegturizmust nem lehet tagadni, kikerülni igen. inkább örüljünk,    hogy ennyi ember érdeklődik. Egy gazdasági válság majd sikeresen csökkenti ezt a problémát. Akkor se turizmus se fapados repülés. Egyébként nemcsak a Ryan megy Rómába, hanem a W6 is, meg még 100 egyéb társaság. Róma 35 éve is tele volt, sőt a turizmusnak nevezett valami kialakulásakor is az elsődleges célpont volt Velencével, Firenzével együtt. Akkor gondolom azt volt a baj, hogy drágán lehetett csak lovat bérelni az angol turisták miatt. És még nem beszélek a zarándokok több száz éves áradatáról. 

Előzmény: uati (27197)
uati Creative Commons License 2019.12.01 0 0 27197

Súlyosan nyers és sarkított, ....de sajnos valóban így van!

Előzmény: bonnita (27196)
bonnita Creative Commons License 2019.11.30 -1 3 27196

Fájóan igaz írás.

Manipura Creative Commons License 2019.11.26 -1 0 27195

A Colosseónál teljesen nem kerülhető el a sorbanállás, max. csökkenthető úgy hogy a Palatino pénztárban veszel jegyet, vagy időre foglalsz a coopculture hivatalos oldalon idôőpontra plusz 2 eurós foglalási költséggel Roma Passal

Előzmény: Pöttyös 08 (27194)
Pöttyös 08 Creative Commons License 2019.11.25 -3 0 27194
Köszönöm a választ. A Colosseum nál, hogy működik ez a dolog.?Ott elkerulhető a sorbanállás előre vett jeggyel? Vagy ez csak a Róma passzal működik?
Előzmény: vélemény (27193)
vélemény Creative Commons License 2019.11.23 -3 2 27193

A kettőnek semmi köze egymáshoz. A Bazilika ingyenes, a sor a biztonsági ellenőrzésnél van. Azt semmilyen előreváltott jeggyel nem lehet megúszni.  Mert akkor nem lenne értelme.

Előzmény: Pöttyös 08 (27192)
Pöttyös 08 Creative Commons License 2019.11.23 0 0 27192
Sziasztok! Ha online veszek előre belépőt a Vatikáni múzeumokba, akkor a Szent Péter bazilikába be tudok menni sorban állás nélkül?
vélemény Creative Commons License 2019.11.12 -3 1 27191

Túl sokan próbáltak meg hozzácsapódni a csoportokhoz. Másrészt rájöttek, hogy ez is pénz.

Előzmény: bonnita (27190)
bonnita Creative Commons License 2019.11.12 -2 0 27190

Fizetni kell az átjárásért 1,50 eur/ fő, egy külső cég rendeli meg díj ellenében, épp úgy mint a belépőjegyek és a fülesek foglalását, küldenek egy vouchert, qr kóddal, és azt csipogja le a fickó az ajtónál. Voltak velünk gyerekek is, őket be kellett 

mutatni a pénztárnál.

Előzmény: vélemény (27189)
vélemény Creative Commons License 2019.11.12 -3 0 27189

Vannak emberek, akik azt hiszik,hogy velük nem történhet baj. Mondhat nekik bárki bármit nyakbaszütyőről, hasitasiról, szétpakolt cuccról Ő képes úgy fogni a táskáját, hogy  onnan nem vesznek ki semmit.

Fizetni kell az átjárásért vagy van valami papír a  csoport létszámáról?

Előzmény: bonnita (27188)
bonnita Creative Commons License 2019.11.12 -2 1 27188

Sziasztok, ma jöttem haza Rómából egy csoporttal.  Szerencsére jobb idő volt mint amit az il meteo jósolt, de azért szakadó esőben sem volt hiány. Beszámolót nem írok, csak a szokásos köröket futottuk Rómában. Vasárnap Tivoli, Villa d'Este a csoport egy részével. 

-A múltkor panaszkodtam a Carlo Mentára, annyiban változott a helyzet, hogy a kaja most kiváló volt, a kiszolgálás csapnivaló.

( ez azért javuló tendencia )

-Sajnos egyik útitársunkat kirabolták a 40-es buszon a szemem láttára, persze egyben volt minden a tárcájában, telefon négy bankkártya, igazolványok, készpénz. Utána rendőrség, eset leírása stb stb, Magyar Nagykövetség, 5 napig érvényes útlevél.

Természetesen nem az áldozatot hibáztatom, de kb ezerszer mondtam el én is, a helyi idegenvezőnk is, hogy ne cipeljük az iratainkat, úgy tartsuk a táskánkat, hogy ne lehessen belenyúlni stb stb.

-Vatikáni Múzeumok. Elképesztő a tömeg, ez így nem működhet sokáig, millió ember semmit nem lehet látni, tolongás

mindenhol, élvezhetetlen. Alig lehetett a csoportot egyben tartani, mostanában be nem teszem a lábam. A kápolnából a bazilikába átjárónál őr, és szigorúan veszik a létszámot ha áthalad a csoport. 

sotolon Creative Commons License 2019.11.12 -1 0 27187

És esernyőtartó :-D

Előzmény: si (27186)
si Creative Commons License 2019.11.11 -1 0 27186

van. ruhatár és csomagőrző is egyben

Előzmény: Feri121 (27185)
Feri121 Creative Commons License 2019.11.10 0 0 27185

Sziasztok

Nov. 24.-én reggel utazunk Rómába.

Szeretnénk kihasználni az ingyenes belépést a Vatikáni Múzeumba.

A csomagokat nem tudjuk előtte lerakni a szálláson, ezért visszük magunkkal.

Van a múzeum bejáratánál ruhatár, ahol leadhatjuk a csomagjainkat?

Segítségeteket előre is köszönöm.

CérnaSzáll Creative Commons License 2019.10.30 -1 1 27184

Persze, mi is így jártunk, ezért vettünk mi is hiéna oldalon (amivel nekem egyébként nincs bajom, virágozzék minden virág, és hát így jár, aki indulás előtt 2,5 héttel kezdi szervezni az augusztusi római látogatását :) )

Előzmény: Manipura (27183)
Manipura Creative Commons License 2019.10.29 -1 0 27183

Szia! Ha utazás előtt pár nappal szembesül valaki egy helyzettel, érthető, hogy próbálja megoldani,  és inkább fizet 10-15€ -val is többet.  (A linkelt oldalon 30€ feletti áron láttam jegyet, és ugye a hivatalos ár 17€, + 4 a neten foglalással.)  

Előzmény: CérnaSzáll (27182)
CérnaSzáll Creative Commons License 2019.10.28 -1 0 27182

Nyárra mi is ilyen túlárazott oldalon tudtunk csak jegyet venni (a magyar városkártyák oldalon), ez is ilyen találkozós volt, de a bejárattól 20 méterre volt a gyülekező, ahol kecsekkolták 5 perc alatt a foglalásokat, majd mentünk is be csapatosan, ahol a kezünkbe nyomták a jegyeket és onnan ment mindenki, amerre akart. Akkor is marha hosszú volt a sor, nekem simán megérte még a magasabb ár is, hogy nem kellett a tűző napon sorban állni órákig (akkor egyébként a sima sor nem is haladt, mert "megtelt" a múzeum)

Előzmény: Manipura (27180)
vélemény Creative Commons License 2019.10.28 -2 1 27181

A tömeg kiszorítását én márciusban végignéztem. Nem akartam elhinni, hogy ilyen sok embert ilyen kevés idő alatt ki tudnak szorítani. Nagyon hatékonyak.  Egyes helyeket már 30 perccel zárás előtt lekordonoznak.

Manipura Creative Commons License 2019.10.28 -1 0 27180

Szia!  Nekem nincs tapasztalatom a nem hivatalos oldalon kívül foglalásról. Attól még lehet megbízható. Nem hiszem, hogy kockáztatnák a hírnevüket. 

Én lehet, hogy kihagynám, vagy 1/2 9-kor beállnék a sorba foglalás nélkül 17€-ért venném a jegyet. Bent tömeg lesz így is úgy is. 

Azt gondolom, hogy árban és időben több lesz így, mert meg kell keresned azt a gyülekezési pontot amit a foglalás visszaigazolásban a jegyértékesítők megadnak, majd együtt a csoporttal vonultok a bejárathoz.

Nagy érvágás, hogy pénteken és vasárnap is zárva lesz. Rengetegen lesznek, mert mindenki a szombatra és vagy hétfőre helyezte át. 

Ingyenes napok esetén nem regisztrálhatsz a hiv. oldalon a Colo és Foro+Palatino helyekre.  Ki kell várni a sort! A téli nyitvatartás van érvényben, ezért 15.30 előtt be kell jutni, és lassan már szorítják is ki a tömeget hogy 16.30ra mindenki kilépjen. 8.30-kor a Palatino bejáratánál kezdenék, a Farnese kertek kilátók és Foro séta után mennék a Colosseoba. Üres flakont  szendvicset vigyetek, benti kutak vize iható.  

Előzmény: Edi08 (27178)
Edi08 Creative Commons License 2019.10.27 0 0 27179

Sziasztok!

A Vatikánba már nincs jegy a hivatalos oldalon, de találtam egy oldalt, ahol drágábban ugyan, de még lehet venni. https://www.vaticantickets.org Megbízható ez az oldal? Itt kinyomtatom a jegyet? Köszi a segítséget előre is.

Edi08 Creative Commons License 2019.10.27 0 0 27178

Sziasztok!

Október 31-November 4ig leszek Rómában. A colosseum-Forum- Palatinus november 3-án ingyenes, ha jól tudom. Regisztráció akkor is szükséges? 

Manipura Creative Commons License 2019.10.27 -1 0 27177

A két leglátogatottabb hely Rómában, és világ szinten is előkelő helyezésük van a népszerűségi listán. 

Januárban is sor van a pénztáraknál illetve a biztonsági átvilágításnál. Ha foglalsz, a visszaigazolást jegyre kell váltani mind a két helyen.

A Musei Vaticaninál a támfal melletti sort kikerülve gyors a bejutás a csoportos és egyéni foglalás külön sorban a kapuk közelében, és a biztonsági után az első emeleti pénztáraknál cserélik jegyre a kinyomtatott foglalást.

Általában elég indulás előtt 1-2 héttel foglalni. A Colosseo kiszámíthatatlan, később is raknak vissza jegyeket, a helyszínen kicsit nehezebb eligazodni a ticket office sorba kell a foglalási visszaigazolással állni. Indulás előtt 2-3 héttel kezdheted nézni a foglalási oldalakat, addig itt a fórumon olvass vissza praktikákért és jegyzetelj! Érdemes ránézni az élő webkamerákra is.

Előzmény: biuska1993 (27176)
biuska1993 Creative Commons License 2019.10.26 -1 0 27176

Mi január elején megyünk es ezt a 2 helyet mindenképp meg szeretnénk nezni. Nagyon nagy sorokra lehet számítani ebben az időszakban vagy esetleg online jegy nélkül is be tudunk jutni? Köszönöm előre is a segítséget! 

Előzmény: Manipura (27174)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!