Van nekem frissen (múlt hét pénteken) üzembe helyezett rendszerem: 16 db 280W-os maysun solar napelem és Growatt 4000 TL3-S inverter, kb. 27°-os tetőn. Van egy másik rendszer (a szomszéd faluban), ami 12 db 280W-os c-sun napelem és Growatt 4000 UE inverter kb. 40°-os tetőn Az elmúlt négy napon a 12db-os rendszer 13,x kWh-t termelt, az én 16 db-os rendszerem 7,x kWh-t. Nekem a max teljesítményem 1400W-nál nem nagyobb dél körül, a másik rendszer 2200W körül muzsikál ilyenkor.
Létezik, hogy a dőlésszög miatt ennyire nagy az eltérés, vagy a napelemek típusa miatt is lehet, vagy az én rendszeremmel nem stimmel valami?
Nem mondom, hogy ne tedd :), csak annyit írtam, hogy kb. ugyanott leszel árban (+ veszel egy ilyen panelt).
Ezért nehéz dolog ez a villamosítás meglévő gázrendszer mellett, mert a cop1 fűtés forma-forma a gázzal (de kell kis betuházás), a cop sok fűtés sokkal olcsóbb, csak az meg elég nagy beruházás.
semmi más célom ezzel a fűtőpanellel, mint hogy elhasználjam a túltermelésemet, és valamennyit rásegítsek a kazán melójára. Értem ezalatt, hogy kora reggel hamarabb legyen meleg a nappaliban (nálunk nap közben 21 fok van, de estére-éjszakára levesszük 19-re, úgy jobb aludni. Más kérdés, hogy nem volt még olyan hideg, hogy a ház 19 fokig hűlt volna)
Meg esetleg az átmeneti időszakban, amikor már lekapcsoltuk a kazánt, de bejön egy-egy hűvösebb nap.
Én is hasonlóan gondolkodtam. Azért bővítettem, hogy az addig "normál" használatból eredeő null szaldót tovább tudjam emelni és az átmeneti időben a fűtést a klímákkal oldom meg. Így a gázszámla csökkenését várom.
Ha csak 1 panelt tudsz feltenni akkor én a helyedben nem gatyáznék hanem feltenném.
1 db 300 W-os napelem éves termelése 360-370 Kw körüli. Nálam ilyesmi érték jött ki. Kipróbáltam és a 2-3 db inverteres klíma egésznapra bekapcsolva ( csak éjjel volt offon ) 6-7 Kw plussz fogyasztást eredményezett. Normál használatnál 10-11 Kw szokott lenni a napi fogyasztás és most klímákkal 17 Kw volt, ebben benne volt 2 db klíma folyamatosan kb 14-16 óra és egy harmadik klíma is ami csak délutántól késő estik ment. Érdemes többször különböző időjárásnál figyelni és ennek megfelelően számolgatni.
Számold ki a rendszerednél mennyi lenne a plusz napelem termelése és nézd meg a panel tényleges fogyasztását egy napra vetítve.
Egy jobb inverteres klímával azért más a helyzet, amíg a cop érték jó, mondjuk 0 fokig, ami mo. -n elég sokat lefed a fűtési szezonból. Sima elektromos, infra, stb marhaságokkal én sem fűtenék villannyal.
Konkrétan a gázon tudsz spórolni, de összességében nem nagyon. A villanyfűtés a1 tarifával kb. 3-4 x drágább, mint a gáz. Mivel a szolgáltató kb. 1/3 áron venné át tőled a felesleget, gyakorlatilag ugyanott vagy.
márc 1-én kezdett működni a 3,36 kWp-s rendszerem, és ma fogja elérni a termelés a 3360 kWh-t. Ha innentől csak a pvgis-becslést hozná, akkor is 3900 kWh felett lenne az éves termelés, ami bőven túlszárnyalná a várakozásomat.
Kondenzációs kazánunk van, vettem mellé egy elektromos fűtőpanelt a nappaliba, hogy azzal fogyasszam el a felesleget, hátha a gázon is lehet spórolni valamit. Bár ilyen még nem nagyon volt, hogy okt 22-én még nincs átállítva a kazán fűtésre.
Eredetileg gondolkodtam még egy panel felrakásán (több nemigen fér), de egyelőre feleslegesnek tűnik.
Azon kívül, hogy folyamatosan és arcátlanul reklámozza saját vállalkozását, ami tökéletesen ellene megy a fórum szabályzatának? Semmi.
Én azt sem tartom jó ötletnek, hogy itt a cégét kezdik kapargatni sokan, mert csak arra ad lehetőséget, hogy újra és újra elhangozzék annak a neve. Vannak itt tudtommal mások is, akik szakmabeliek, ők valahogy meg tudják állni, hogy ne írják be rendszeresen a cégük nevét, és ne itt halásszanak ügyfeleket.
Soha fórumon nem jelentettem senkit, ezután sem fogok, mindig bízom benne, hogy szorul annyi tisztesség mindenkibe, hogy ha már regisztrál, tartja magát a szabályokhoz. Sajnálatos, hogy ez nem mindenkinek sikerül.
Pedig hidd el nincs semmilyen kapcsolatom. Egyszerűen egy korrekt riportot kell összerakni fényképekkel és tényekkel alátámasztva. Mivel valamit tenniük kell ha engedélyezték és a 230 V névleges feszültség már kora reggel 240-244 V között van ez szerintem nem számít "normál" üzemnek főleg olyan helyen ahol én közel vagyok a trafóhoz az igaz de nem nagy területet ( 5-6 rövid utcát ) látnak el.
Véleményem szerint az nem járható hosszútávon, hogy a termelés csúcsán kikapcsol az invertered feszültség túllépés hibával. Nálam pl volt olyan nap szeptemberben, hogy 1 óra kiesés volt mert mire újra feléledt az inverter és bekapcsolt megint magas feszültség miatt leállt. Ezen a napon lényegében 4 Kw termelésem kiesett. Ha most ez rendszeres akkor összeadogatva már egy napi biztosan de akár egy heti vagy mégtöbb termelés is kijöhet ami hiányozhat télen. És itt nem az összeg nagysága ami fáj, hanem bosszant, hogy a rendszer nem megy folyamatosan.
Tényleg azt tudom javasolni, hogy akinek ilyen jellegű problémája van mindenképpen jelentse be és csatoljon hibaüzenetet az inverterből valamint feszültség mérésről képeket.
Ha elolvasod az előző hozzászólásod abból nekem nem a javaslatod jön át hanem a stílusod ahogy írtad.
Én nem bántottalak egy rossz szavam nem volt de olvasd el mégegyszer ahogyan írtál. Tényleg ne haragudj de megkérdezem, hogy a szeretteiddel is így kommunikálsz ?
"kapise" --> Szerinted ezt normálisan hogyan kell értelmezni ? Vagy fogjam fel hogy "Érted köcsög ?".
Sajnálom de nekem egy ilyen stílus jött át nem a tartalom hanem ahogy felindulásból írtál úgy, hogy egy rossz szó vagy hangsúly nem volt irányodba. És ebben az utóbbi vitasorozatban az ilyen típusú stílus a zavaró számomra.
Oké, én is felhasználó vagyok. Elolvastam mindent, hogy lássam pontosan, mert anélkül partvonalról való szurkolásnak fogható fel. Ezért javasoltam, hogy olvass el mindent vagy ha nem, lépj túl az összesen. :)
Az ajánlatban szereplő védelmet én mindkét oldalnak értelmeztem, ők nem, elektromos tervet már csak kivitelezésnél láttam, azon nem szerepelt, nem fogja csak úgy puszira beépíteni a kivitelező, az inverterben van integrált DC túlvesz-védelem, ha gebasz lenne lekapcsol, ha meg villám akkor tökmindegy van-e védelem vagy nincs, azt az 1 plusz doboz nem fogja meg.
Kicsit összejöttek a dolgok mostanság, utólag berakatom majd, ha kicsit rendeződök
Felhasználó vagyok nem kivitelező. Nem olvastam el mindent mert nem érdekel. Csak a vitát és a személyeskedést látom.
Továbbiakban csak és kizárólag szakmai problémával kapcsolatban fogok írni és nem érdekel ki kibe fog belekötni. Majd skippelem ezeket a hozzászólásokat.
Fel kell hívni a kivitelezőt, hogy fáradjon vissza és építse be!
Beépíthető utólag, de szigorúan hozzáértő szakember révén, az ott jelen lévő DC feszültség és annak kapcsolása nem játék! Hamar por lehet az elosztóból (a kisebbik gond az anyagi kár). Bár ha jól sejtem, azt sem tettek, csak simán bekötötték az inverterbe, igaz?
Mond, egyébként elolvastál mindent, vagy csak kiállsz a partvonalra?
Én vettem a fáradtságot és végigolvastam.
Nem arról van szó, hogy árajánlatot kért és nem kapott választ a kérdésére. Több levelet írt neki, kutatgatott utána, majd az egyik hozzászólását lementette, becsatolta a jelek szerint egy emailbe, bizonyítandó, hogy látod, megtaláltalak, és látom ám, hogy megcsináltattad mással. A mondatban szereplő kérdés is már azt mutatja, hogy nem hiszi el, bármit is írt volna. Nem kell magából kiindulnia.
Bocs, de teljesen érthető a felháborodása annak ellenére, hogy nincs kötelezettsége senkinek arra, hogy megindokolja a döntését, miért másnak adja a pénzét. Ez talán még nem közpénz. Így nem is tudta elveszíteni közpénzjellegét. Kapise?
Ráadásul elmondása alapján már messze túl van azon, hogy kezdő vállalkozó lenne.
Ha visszaolvasol, az is általános vélemény, hogy nem a szakmaiság a fő probléma - bár, sok esetben ezt is kétségbe vonják, akik értenek hozzá - hanem a stílus.
Ahogy más is említi, ez egy nyilvános fórum, szakmai topic, ő felvállalta, hogy mit csinál, hogy próbál innen vadászni ügyfelet, akkor mi a baj a kritikával? jaa, hogy szeretem a kritikát, ha én oszthatom csak? Ez már a főhadvezérnél sem jön össze.
Ahogy kiderült, nívósabb helyeken egyszerűen kimoderálják az ilyet, ez az index....
No reméljük hogy lecsillapodnak a kedélyek és egyik oldal sem húzogatja a másik bajszát. Ha megoldható akkor a reklámozást is jó lenne kerülni, mégha félig legális is.
Ja, van az a táblázat. P600 és P300 nem keverhető már egy stringbe.
Aztán vannak olyan gyagyaságok is, hogy inverter tipusonként is változik, hogy melyikből mennyi a minimum-maximum darabszám. Probléma pl, hogy SE15K-ra P600-as optimalizálóból 13 kell minimum egy stringre. Nem tudsz pl 50 db 300-as panelt feltenni rá 25db 600-as optimalizálóval, mert egyben sok, kettőben kevés. Bőviteni kellett 52-re, úgy adta ki a 2x13 optimalizálót. Így még mindíg jobban jött ki, mint ha P300-al raktunk volna 50 panelt.
Szeretném kérni, hogy a barcomp kontra XY vitákat privátban tegyétek és ne itt a nyilvánosság előtt. Ne haragudjatok de nagyon unalmas és teljesen szétveri a szakmaiságot. barcomp társunknak szive joga úgy végezni a tevékenységét ahogy akarja, ha törvénybe ütközik akkor előbb utóbb megüti a bokáját, ha nem akkor meg mi a baj vele ? Az, hogy milyen minőségű munkát ad ki a kezéből majd eldöntik az ügyfelek, hogy szeretnének-e vele dolgoztatni vagy sem. Ha meg valaki árajánlatot kér tőle és nem őt választja majd barcomp megkérdezi az okát ez egyáltalán nem zaklatás hanem szeretne visszajelzést kapni, hogy esetleg mit rontott el vagy min változtasson. Ez ugyanolyan mint amikor állásinterjún elutasítanak de te úgy érzed nagyon jó voltál. Szeretnéd megtudni miért nem téged választottak.
Mindenki volt kezdő és senki sem született több tízéves gyakorlattal, ha barcomp az elején van és szeretné ezt csinálni meg kell tanulnia akár a saját kárán is. Légy szíves hagyjátok békén ezen a fórumon vagy privátban veszekedjetek.
Szia, nálam is ez fordult elő 1 hónapja rendszeresen amióta bővítettem a napelemeket. Bejelentettem az ELMŰ-nek a weoldalukon és csatoltam fényképet az inverter hibaüzenetéről és a fázisok feszültség méréséről amit magam végeztem egy multiméterrel szombat reggel. Az értékek ekkor 240-244 Volt körül voltak úgy hogy a település még csak ébredezett és a napelem sem termelt vissza.
kb 1,5 hét múlva kaptam egy levelet, hogy átállítják a trafót most október 24.-én. Szerintem ennyi idő alatt nem jöttek ki méricskélni hanem elfogadták a bejelentésem adatait.
Azóta méregetem a feszültségeket, hogy legyen összehasonlításom amikor átállítják, mennyivel csökken.
Nehezedre esik befogni és nem válaszolgatni, beszólogatni?
Visszaolvasva a hozzászólásaid, éppen Te vagy az, aki állandó összeesküvés-elméleteket gyárt.
Fel nem merült bennem, hogy egy rohadt szót is mondjak rólad, egészen addig, amíg nem kezdtél keresgélni utánam, lementeni a hozzászólásaim és azokat használni, mások ajánlatait kunyerálni, ami egyébként nyilvános, mert megtalálható a honlapjukon, szemben a Te "honlapoddal", az ami ott van, annyi volt. Részegységenként összeadod és láss csodát, megkapod.
De mivel másoknak is szereltek, némi kedvezményt kaptam, de ez meg nem tartozik másra. Egyébként pedig árban a harmadik voltál. Ja és olyan jutányos áron oldották meg a kábel elvezetését, hogy csak az anyagot kellett kifizetnem.
Gondolkozz el kicsit, bár látva a megnyilvánulásaid...
Sziasztok! Fordult már elő valakivel, hogy az invertere azéret nem tudott kifelé termelni, mert túl nagy volt a hálózati feszültség? Ha igen, milyen gyakran?
Nem ismerem a SAj invertert. Katalógus alapján 600 V os. Ugyan leírása alapján beépített túlfeszültség védelemmel rendelkezik, de többet nem ír róla ( AC oldali D kategóriásra tippelek).
- Villámvédelem esetén a védőtávolságon belül telepített PV rendszernél T1 védelmi fokozat kell 16 mm2 es rézvezeték levezetővel,
- villámvédelmi rendszer nélkül vagy annak védőtávolságán kívüli telepítésnél az előírás T2 6 mm2 rézvezeték levezetővel.
Én inkább a nagyobb védelmet nyújtó kombinált T1+2 híve vagyok legalább 16 mm2 levezetővel és 10 Ohm alatti földeléssel.
Összefoglalva stringenként T1+2 600 V pl. OBO PV Combi V50 600V, J.Pröpster P-HYS R PV 600V.
AC oldalon a T1+2 (B+C) szerencsére sokkal nagyobb a választék.