Hát azért egy Asconát vagy Alfa 33-at villamosítani nem biztos, hogy olcsóbb mulatság lenne, mint megrestaurálni és jól megmenteni az utókor számára...
Bocsáss meg, de én politikusok által is támogatott tendenciáról nem igazán hallottam oldtimer viszonylatban... Kipcsakokról már hallunk eleget,de erről az agymenésről még nem...
Igaz, hogy már csak szőrmentén botlok ilyen témákba és az is igaz, hogy a politikus önmagában egy idióta vizibölény, állatkertbe kéne csukni a legtöbbet...
Számomra annyira triviális ,hogy mitől oldtimer egy oldtimer, hogy ez nem is lehet diszkusszió tárgya. Józan emberben fel sem merülhet, hogy egy villamosított, kibelezett Jaguar ugyanolyan eszmei értékű oldtimer lenne, mint egy igazi benzinmotoros...
Azt el tudom képzelni, hogy túlbuzgó FIVA hivatalnokok büszkén magyarázgatják a politikusoknak, hogy ne bántsák az öreg járművek környezetszennyező képességét, mert .... és akkor jön a Te mondatod.... Mint ahogy évek óta bizonygatja lelkesen a FIVA fűnek fának, hogy micsoda kihatása van ennek a sorsüldözött (műszaki-közlekedésbiztonsági alkalmatlanság, környezetszennyezés...) hobbinak a gazdasági életre, merthogy hány embernek adnak munkát a restauráló meg kereskedő vállalkozások, mind az odtimer hobbira támaszkodva....
( Ez egyébként egy ideig szép dolog, de aztán utána már miről is van szó??? Francokat megmentésről, hanem szimplán bizniszről, nagy lóvékról...)
Habár... Ha arra gondolok, hogy iparszerűen gyártanak elektromos kormányszervóket oldtimerekbe a "könnyebb vezetési élmény" elérése érdekében, akkor már ott is rezeg a léc... És tudhatod, nálam már a nagyiparilag sorozatújjáéitett "megmentett" oldtirmereknél is rezeg a léc, mert mai technológiákkal, mai gépeken utángyártott elemekből felépíteni a szinte a semmiből egy autót - hát az sem feltétlenül a muzeális jelleg megőrzése....
Szóval nehéz téma ez, de villamosított Bentley-t politikailag támogatott oldtimernek tekinteni eleve agymenés....
Nem gondolom, hogy az elektromosítás azokat a veteránokat érintené, amiket amúgyis megőriznének. Szerintem jórészt azok az autók kapnak ezzel esélyt, amikkel egyébként nem foglalkoznának. Pl azért, mert minden, ami az eredeti állapot fenntartását érinti, így vagy úgy de költség:
- használat korlátozása (környezetvédelem)
- magas fogyasztás
- magas karbantartás igény, alacsony rendelkezésre állás
- nehezen hozzáférhető alkatrészek
- szakembert igényel
+ fiataloknál egyre inkább: ideológia
Ezek összeadódnak és sokszor jelenthetik a különbséget garázs vagy roncstelep közt. Nem Ferrari 250GTO-knál, hanem mondjuk Opel Asconáknál vagy Alfa 33-asoknál.
Adott egy szerintem - és gondolom szerinted is - rendkívül káros tendencia, mely szerint a veterán autók hajtásláncát elektromosra cserélik és ezt bizonyos országokban már a politikai döntéshozók is támogatják. Vagyis szisztematikus megsemmisítés vár mindarra, ami az elmúlt évszázad viszontagságai ellenére kisebb-nagyobb szerencsével fennmaradt.
Nos ez ellen végre felemelte a szavát a FIVA alelnöke. Diplomatikusan, de kinyilvánította azt, hogy az ilyenmódon átépített veterán jármű többé nem tekinthető veterán járműnek.
Addig rendben van, hogy mindez az itt író-olvasó topiklakók számára triviális. Viszont te magad is arra utalsz írásaidban, hogy sokak (és egyre többek) számára egyáltalán nem az, hiszen egy komplett iparág rendeződik lassan e vásárlói igény köré.
Akkor miért is demagógia, hogy az, akinek a feladata a muzeális járművek védelme, végre szót is emel ezért? Szerinted nem ezt kellene mondania?
"A szabályozásért felelős alelnök, Tiddo Bresters nyilatkozott a kérdésben. Álláspontunk szerint egy jármű történelmi státuszát nem a karosszéria formája vagy stílusa határozza meg, hanem az a mód, ahogy eredetileg megtervezték és legyártották. - mondja. Ez egyszerűbben annyit jelent, hogy a hajtáslánc cseréje az eredeti állapot olyan mértékű megváltoztatása, amelytől a FIVA szerint a veterán-státusz megszűnik."
Már megbocsáss, de ez a "cikk" a Totalcar legidétlenebb bulvár marhaságainak egyike...
Az oldtimereket nem azért"villamosítják", hogy "átmentsék" őket a jővőbe, hanem azért, hogy a leggazdagabbaknak még több őrültséget
el tudjanak adni... Az elektromos autókat eleve a legtehetősebbek vehetik meg és ebben egy teljesen új szegmens lenne a gigantikus sznobságot szolgáló Astonok meg Jaguarok meg Rollsok villamosítása.... Sajnos az oldtimer hobbi már így is túlpörgött a célon és értelmén, ma a sznobság és kivagyiság és kincsképzés eszköze- nem epdig a technikai emlékek megőrzése az utókor számára....
Ebből a cikkből egy mukk nem derül ki arról, hogy a föld túlélését nem az elektromos autó fogja megoldani, sőt... Csak még nagyobb bajt hoz az emberiségre... Honnan lesz elegendő áram, mert a megújúló forrásokkal sem lehet ennyi áramot termelni, amit az egyre mélyebbre elektrifikálódó közlekedéshez fog kelleni...Honnan lesz hozzá eléggé teherbiró hálózat, de itt most nagyságrendekkel különb méretekről van szó... Mi lesz az akkumulátorokkal és honnan lesz ennyi akkumulátor??? És főleg micsoda munkaerő felesleget generálnak majd ezek a sokkal egyszerűbb szerkezetű járművek???? Milliók fognak feleslegessé válni a gyártásban és a karbantartásban is! És még migráncsok millióit akarják Európába hozni dolgoztatni?????
Sajnos a baromagyú politikusok kapaszkodnak ebbe kapitális hüjjeségbe, és bár minden hónapban próbálják nekik elmagyarázni, hogy ez nem jó út, már a gyárak is be vannak szarva, hogy le ne maradjanak valamiről, és pár év múlva tényleg ontani fogják a már úgy-ahogy megfizethető e-autókat.....
Na végre, szuper! :) Csakhogy ki merte nyitni valaki olyan is a száját, akinek esetleg számíthat a véleménye. Szerintem Európa repülőgépeinek 1 napi károsanyag kibocsájtását 100 év alatt se éri el a veterán autók összeredeménye ...
Uraim, tegnap a feleségem állítása szerint egy frissen pirosra fényezett Alfetta GTV kasznit látott utaztatni Veszprém belterületén, mellékutcában, befelé. Ugyan üresre bontott kaszni volt, ami megnehezíti az azonosítást, de a feleségem elég jó kiképzést kapott ilyen téren ;) tud valaki erről valamit? Nem bánnám, ha lenne egy kórtárs a környéken! Végülis ha nem Alfetta, az se baj, jó eséllyel valami régi dög...
Csakhogy most a "beszélgetésünk" már napok óta nem a ralisport jósága vagy rosszsága körül forogna, hanem a sportág intellektuális fölényéről a hulladék-mocsok lökdösődős gusztustalan pankrációval szemben....
Még annyit javítanék bele, hogy egyáltalán nem zarándokolnak annyian egy ralliversenyre. Keveseket érdekel, nincs az a varázsa, mint 30-40 éve. Maga a ralliverseny sem nézőbarát a mai viszonyok mentén nézve. Maga az autótuning sem olyn már, gyakorlatilag lassan közellenséget csinálnak az autókból...
Nem, nem, régen a F1-et a sebesség és hang élménye miatt nézték élőben. Vagyis a pályák mellett... Szerintem...
Régen ez még egy soha nem látott és hallott élmény volt.
Igen, a baleset, tragédia esélye is benne volt, de pl. én amikor életem első F1-es futamát láttam Zeltwegben élőben, és még Niki Lauda a "kéményes" FErrarival ment, akkor egyáltalán nem a tragédiát vártam....:)
A földöntúli élmény a hang volt, ahogy a domb mögül már zengett az erdő és aztán kilőtt a takarásból a Ferrari, másrészt, hogy élőben láthattuk azt, amit eddig csak jórészt külföldről behozott külföldi újságokban, olykor....
Hogy manapság mi viszi rá a tömegeket, hogy horror pénzekért, aranyáron nézzék-hallgassák a Semmit egy F1 vb futamon, azt nehezen értem.
Vérszag és dráma a raliban van. És ott nagyon komolyan. Nem véletlenül zarándokolnak a legelszántabbak kilométereket be az erdőkbe, a "tuti" helyekhez. És minden valamire való vb futam után százával láthatod a Youtube-on az amatőr összefoglalókat, olyanoktól, akik a telójukkal éppen elkapták a nagy borulást
De mivel a vérszag iránti vágyat bőven el tudja nyomni a látvány magasszínvonalú intellektuális tartalma, itt bocsánatos bűnnek tekinthető. Annál a lökdösődős őrültségnél visszont semmiféle mentség nincs ,egy morzsányi sem...:)
De mindegy is. Köszönöm az egyetértés foszlányait és megnyugtatlak, hogy én nem vagyok begőzölve sose, mert egy őtzitesó kaliberű lakótárshoz én nem vagyok méltó társalkodási partner és én pontosan ismerem a határaimat. Vitatkozni , értelmes dolgokról, értelmes emberekkel viszont szoktam...
No meg, ha be vagyok gőzölve, akkor nem ilyen finom úri modorban irogatnék, hanem olyan igazi facebook-os hősmagyarban....
És semmi szükség arra ,hogy ötzitesó féle fika-terrroristától kérj engedélyt a megszólaláshoz. Ha van valami gondolatod, ami pláne legalább az autóhoz kapcsolódik, akkor ne tartsd vissza magad a jövőben sem...:)
Márpedig a Forma1-et tényleg azért nézték sokan élőben, hogy le ne maradjanak "valamiről"...
és a "valami", az nem egy előzés (mondjuk előzés közben már történhet "valami"), vagy hogy jön ki kerékcsere után, vagy hány ezreddel ment gyorsabb kört... Ma már a visszatekerhetős világban ez nem olyan fontos.
Sunny-nak nagyon sok mindenben igaza van (sajnos ha begőzöl, vagdalkozik meg személyeskedik, az nem az ő malmára hajtja a vizet), de a pankrációtól a jégkorongon át a való világig sok mindenben egyetértek vele. De ez ilyen, amíg a tévében egyre több "szerelem sziget", meg "túlélő sziget", meg "big braner", meg ilyesmik vannak, addig lesz szavazóbázis :(