Keresés

Részletes keresés

freyya Creative Commons License 2019.10.20 0 0 33471

Például ilyet csinál. De az is gyakori, hogy direkt A5 oldalbeállítással megszerkesztek egy táblázatot, amit ha A5 papírra nyomtatok, lehagyja jobb oldalról az egyharmadát, és ott üres a papír. Olyan, mintha a standard lapméretek pontos adatai nem ugyanazok lennének az Excelben és a nyomtatóban.

Előzmény: pimre (33469)
NPW Creative Commons License 2019.10.20 0 0 33470

a1, b1, c1, d1 stb-ben helyezkednek el azok a számok (a bemeneti cellák), amiket írtam, vagyis 

-5, X, X, X, stb.

8, -3, X, X, X stb.

13, 9, -10, X, X, X stb.

49, 15, 6.5, X, X, X stb. (ahol X tetszőleges szám).

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (33468)
pimre Creative Commons License 2019.10.20 0 0 33469

Talán ha felteszel egy mintát a táblázatodról, amit nyomtatni akarsz, meg egy fényképet a nyomtatási eredményről, akkor több eséllyel kapsz javaslatot. Az Excel verziót is jó lenne tudni. És azt is megírhatnád, hogy milyen típusú a nyomtatód (gyártó, és típusszám). Mert amint látom a guruk fórumán, más esetekben is meggyűlt a bajod a nyomtatással. 

Előzmény: freyya (33464)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.10.20 0 0 33468

Hogy helyezkednek el ezek a számsorok? Melyik cellában mi van?

Előzmény: NPW (33467)
NPW Creative Commons License 2019.10.20 0 0 33467

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, ami elsőre egyszerűnek tűnik, de mégsem egyszerű a válasz, legalábbis én nem tudom rájönni.

Azt a függvényt, keresem, ami sorban megszámolja a pozitív számokat, de csak az első nem pozitív számig.

Vagyis a kimeneti értéke

0, ha a bemeneti változók -5, X, X, X, stb.

1, ha 8, -3, X, X, X stb.

2, ha 13, 9, -10, X, X, X stb.

3, ha 49, 15, 6.5, X, X, X stb. (ahol X tetszőleges szám).

Remélem, érthetően írtam le.

Egymásba ágyozott IF függvényekkel meg lehetne csinálni egy bizonyos adatsorig, de nagyobb elemszámnál már nem megy.

Köszönöm, ha valakinek van ötlete.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.10.19 0 0 33466

A 2. problémára nekem az az ötletem, hogy az első üres oszlopban lehetne képezni valamiféle ellenőrző összeget, hasht, akármit, amit az értékek determinálnak, és különböző sorok esetén különböző lesz. Konkrét ötlete csak annak lehet, aki tudja, milyen sorok fordulhatnak elő. Eszerint már rendezhető.

Előzmény: Farkas19 (33461)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.10.19 0 0 33465

Ez ugyan nem permutáció, hanem ismétléses variáció (tipikus példája a totószelvény kitöltése), de ahogy elnézem, a cikk szerzője is ugyanilyen rosszul tudja, és így a két hiba kioltja egymást.

A permutációnál minden elemet fel kell használni.

Nekem is ez volt az első gondolatom, hogy ez makróköteles, de akkor van rá publikált megoldás.

Előzmény: Eredő Vektor (33462)
freyya Creative Commons License 2019.10.18 0 0 33464

Sziasztok! Annak mi lehet az oka, ha az Excel nyomtatáskor szétbarmolja, amit szerkesztettem? Próbáltam azt is, hogy PDF-ként elmentem, de akkor sem úgy jeleníti meg, ahogyan az Excelben volt a monitoron. Direkt lapelrendezési nézetet használok, mégsem maradnak nyomtatáskor úgy a cellák, ahogyan voltak. 

Eredő Vektor Creative Commons License 2019.10.18 0 0 33463

2.:

Első gondolatom:

Feltételes formázásnál van olyan, hogy "ismétlődő értékek kijelölése"

Ez kiterjeszthető teljes sorra is. Ha ez megvan, akkor autoszűrő bekapcsolása után lehet színre szűrni, kijelölés után átmásolni a szükséges helyre. Sorba rendezés ehhez felesleges - ha csak emiatt kell.

Automatikussá teheted, ha makrórögzítövel kapott kódot ráteszed egy makrógombra (pl...)

Eredő Vektor Creative Commons License 2019.10.18 0 0 33462

Szia,

1.:

Permutációnak hívják

Itt egy tökéletesen működő példa, szájba rágós:

https://www.get-digital-help.com/excel-udf-list-permutations-with-repetition/

Farkas19 Creative Commons License 2019.10.18 0 0 33461

Szép jó napot mindenkinek!

Bocsánat, hogy csak úgy betörök ide, de már két napja gyötröm magam ezekkel, és nincs senki a közelben, aki tudna segíteni.:-((

1. Hogyan tudom megoldani, hogy megadom az elemeket, pl. A,B,C, vagy 1,2,3 és az Excel kiadja az összes változatot?

Azaz
A,A,A
A,A,B,
stb.
C,C,C

2. Hatalmas (kb. 600 sor es 150 oszlop) táblázatot hogyan lehet automatikusan sorba rendezni, majd egy külön táblázatba kigyűjteni az egyforma sorokat?

Minden cellában egyetlen betű van, vagy üres a cella, utóbbiaknak kell jobbra illetve alulra kerülnie.

Minden javaslatra nyitott vagyok.;)

Tagore1972 Creative Commons License 2019.10.16 0 0 33460

Beugrott a megoldás :-)

- mivel a SOR() függvény alkalmazása után lett hibás a képlet, ezért:

- létrehoztam egy segédoszlopot (IY), amiben a SOR() függvényt húztam végig lefelé

- erre a segédoszlopra hivatkoztam a SZORZATÖSSZEG-es képletben

- ha már lúd, legyen kövér

- létrehoztam még egy segédoszlopot (IZ), amiben a HOL.VAN képlet szerepel (így csak 1-szer kell keresni a bérpiv fülön)

- erre a másik segédoszlopra is hivatkoztam a SZORZATÖSSZEG-es képletben

Ilyen lett a fő képlet (nem a korábban feltöltött mintafájlban, hanem az élesben):

=SZORZATÖSSZEG(INDIREKT("I"&$IY8&":IX"&$IY8);INDIREKT("bérpiv!D"&$IZ8&":IS"&$IZ8))

IY8:  =SOR()

IZ8:  =HOL.VAN($F8&"-"&$G8;bérpiv!$C$1:$C$362;0)

Köszönöm a tippet, azt is kipróbálom, értelmezem majd.

Előzmény: Törölt nick (33457)
Tagore1972 Creative Commons License 2019.10.16 0 0 33459

Szia!

Nálam működik megnyitás nélkül is (A4, A7 cellában vannak a képletek).

Olyanra gondoltam, hogy régebbi típusú fájlra hivatkozol, amiben

kevesebb a sorszám, de a példám szerint ez sem gond.

Régen pedig mintha ilyesmi kellemetlen tapasztalatom lett volna.

üdv Józsi

Előzmény: Ketele69 (33456)
Tagore1972 Creative Commons License 2019.10.16 0 0 33458

Szia!

Nagyon köszönöm a választ, majd este kipróbálom.

üdv Józsi

Előzmény: Törölt nick (33457)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.16 0 1 33457

Ezexerint a bérpiv lap listája a bővebb, és ezáltal mérvadó. Ha így van, akkor a következőt javaslom.

1) A bérpiv lapon jelöld ki a nevek listáját, ami a belinkelt dokumentumban D2:IS2, és adj neki egy nevet a Képletek/Névkezelő segítségével. Én így neveztem el: bérpiv_nevek.

2) Felosztás!H8-ba ez a képlet kerül:

=SZORZATÖSSZEG(ELTOLÁS(H8;0;1;1;OSZLOPOK(bérpiv_nevek));ELTOLÁS(bérpiv_nevek;HOL.VAN(F8&"-"&G8;bérpiv!$C$3:$C$100;0);0))

Itt a szorzatösszeg két tömbjét az ELTOLÁS (ang. OFFSET) függvénnyel állítjuk elő.

Az első tömb referenciája a H8, innen 1 oszlop jobbra (most tartunk az I8-nál) és a tartományt beállítjuk 1 sor * n oszlop méretre, ahol n a bérpiv_nevek tartomány oszlopainak száma.

A második tömb referenciája maga a bérpiv_nevek, és ezt annyi sorral toljuk el lefelé, ahol az év-hónap számkombináció megtalálható a C oszlopban.

Megjegyzések:

1) a bérpiv_nevek tartomány elnevezése nem szükségszerű, de jelentősen leegyszerűsíti a képletet

2) Elegánsabb lenne a szorzatösszeg második tömbjét így definiálni:

ELTOLÁS(bérpiv_nevek;HOL.VAN(F8&"-"&G8;bérpiv!$C:$C;0)-SOR(bérpiv_nevek);0))

és ez önmagában jó hivatkozást ad (SZUM függvénnyel ellenőriztem), de valamiért a szorzatösszeg függvényben mégsem működik.

Ha bedrótozom a C3:C100 tartományt, úgy viszont igen. 100 helyett akármi is lehet pl. C3:C100000 is, csak arra kell figyelni, hogy elég nagy legyen.

3) Ezzel a képlettel a szorzatösszeg mindkét tömbje olyan széles lesz, mint a bérpiv_nevek tartomány, függetlenül a Felosztás lapon esetleg történő utólagos beszúrásoktól.

Ha viszont a bérpiv lapon változik az oszlopok száma, figyelni kell rá, hogy a bérpiv_nevek is naprakész maradjon.

Előzmény: Tagore1972 (33455)
Ketele69 Creative Commons License 2019.10.16 0 0 33456

Sziasztok!

Van egy excel táblám (A), amelyben Index, Hol.van függvény párossal hivatkozom egy másik (B) - külön álló - fileban lévő tábla adataira.

Azt figyeltem meg, hogyha a (B) tábla nincs előre megnyitva, akkor az (A) táblában az Index, Hol.van függvény páros "#HIV!" hibára fut.

Ez így működik?

Ha sima (=) hivatkozást használok, akkor nincs ez a probléma!

Köszönöm,

Tagore1972 Creative Commons License 2019.10.16 0 0 33455

Szia!

Köszi a választ, valóban, a jobbra levő cellákra hivatkozik az első indirekt: $I8:$IX8,

de ha beszúrnak jobbra egy oszlopot (be fognak, mert kell),

akkor már $I8:$IY8 lesz a képletben és a szorzatösszeg nem működik,

mivel különböző méretű lesz a szorzatösszeg két adattartománya

$I8:$IY8  <---> másik fülön marad pl. az $I8:$IX8

Szóval a szorzatösszeg függvénynek a felosztás és a bérpiv fülön is szeretnék ugyanolyan szélességű

tartományokat biztosítani.

üdv Józsi

Előzmény: Törölt nick (33454)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.16 0 0 33454

Ha jól értem, a Felosztás lap H oszlopában mindegyik szorzatösszeges képlet az adott cellától jobbra lévő N darab cellára hivatkozik. Ehhez miért kell INDIREKT?

H8-ba egyszerűen:

=SZORZATÖSSZEG(I8:IX8;INDIREKT("bérpiv!D"&HOL.VAN($F8&"-"&$G8;bérpiv!$C:$C;0)&":IS"&HOL.VAN(F8&"-"&G8;bérpiv!$C:$C;0)))

esetleg az i_IX oszlopokat rögzítve:

=SZORZATÖSSZEG($I8:$IX8;INDIREKT("bérpiv!D"&HOL.VAN($F8&"-"&$G8;bérpiv!$C:$C;0)&":IS"&HOL.VAN(F8&"-"&G8;bérpiv!$C:$C;0)))

és ez lehúzható akármeddig.

Előzmény: Tagore1972 (33453)
Tagore1972 Creative Commons License 2019.10.16 0 0 33453

Sziasztok!

Az indirekt függvénnyel van egy kis problémám.

A felosztás fülön szeretnék szorzatösszeg függvényeket használni,

de úgy, hogy a második tartomány egy másik fülön (bérpiv) található.

H8 cellában ez a képlet:

=SZORZATÖSSZEG(INDIREKT("I"&"8"&":IX"&"8");INDIREKT("bérpiv!D"&HOL.VAN($F8&"-"&$G8;bérpiv!$C:$C;0)&":IS"&HOL.VAN(F8&"-"&G8;bérpiv!$C:$C;0)))

- ez a képlet jól működik, de csak azért, mert épp a 8. sorban van a képlet, az első indirekt-en belül a kétszer fixen ott van a "8"

H11 cellában ugyanaz a képlet, de ez nyilván rossz számot ad eredményül, mert itt is "8" szerepel a "11" helyett

=SZORZATÖSSZEG(INDIREKT("I"&"8"&":IX"&"8");INDIREKT("bérpiv!D"&HOL.VAN($F11&"-"&$G11;bérpiv!$C:$C;0)&":IS"&HOL.VAN(F11&"-"&G11;bérpiv!$C:$C;0)))

H14 cellában már próbáltam kicserélni a "8"-at sor() függvényre, hogy az aktuális sorhoz tartozó tartományt adja eredményül, de #ÉRTÉK hibát ad eredményül :-(

=SZORZATÖSSZEG(INDIREKT("I"&SZÖVEG(SOR();"@")&":IX"&SZÖVEG(SOR();"@"));INDIREKT("bérpiv!D"&HOL.VAN($F14&"-"&$G14;bérpiv!$C:$C;0)&":IS"&HOL.VAN(F14&"-"&G14;bérpiv!$C:$C;0)))

szöveg függvény nélkül is ugyanaz a hiba:

INDIREKT("I"&SOR()&":IX"&SOR())

A CÍM függvénnyel is próbálkoztam, de ott is hibába ütköztem :-(

Ide feltöltöttem a fájlt:

https://drive.google.com/open?id=1BiaGhLkrJfrX0oHBzaLT_FN6uEs1tQ1R

A szorzatösszeg is képnél van a hibám (ez van a felosztás fülön)

Ha van valakinek tippje, nagy örömmel fogadnám.

köszönöm

üdv Józsi

Delila10 Creative Commons License 2019.10.16 0 0 33452

Semmi összegzés, sorok a végtelenségig.

Előzmény: Eredő Vektor (33450)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.10.15 0 0 33451

És a megjelenő legördülő ugyanezért lett ott - az aggregálás módját abban lehet kiválasztani.

(És ez teljesen normális egyébként.)

Előzmény: Eredő Vektor (33450)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.10.15 0 0 33450

Valószínűleg a táblázat végére összegző sor került. Ilyenkor van a táblázat végét jelölő "pöcök" az utolsó előtti sorban.

(Ha ugyanarra gondolunk - de szerintem igen.)

Előzmény: Delila10 (33449)
Delila10 Creative Commons License 2019.10.15 0 0 33449

Egy érdekes tapasztalat, hátha valaki hasznosítani tudja:

Userformról adatokat viszek be egy viszonylag nagy táblázatba.

A sokadik sor bevitele után nem nőtt automatikusan a táblázat mérete (nem az utolsó cella jobb alsó sarkában jelent meg, hanem a fölötte lévőben a táblázat végét jelző kék jel).

Ez a sor nem örökölte a fölötte lévők tulajdonságait, pl. a formátumot, sőt! minden cella kapott egy-egy legördülő nyilat, mint az az érvényesítésben szokás.

Próbálkoztam a tábla átméretezésével.
ActiveSheet.ListObjects("Táblázat1").Resize Range("$A$1:$T$" & usor), ahol az usor változó az első üres sor. Nem fogadta el, bár egy rögzített makró végét írtam át, ahol az usor fix érték volt.

Végül úgy sikerült megoldani, hogy a Cells(usor, 1)=valami után betettem egy Calculate utasítást. 

Báthory. Creative Commons License 2019.10.14 0 0 33448

Köszi! Ezt nem ismertem, biztos nagy segítség lesz!

Előzmény: Delila10 (33447)
Delila10 Creative Commons License 2019.10.13 0 1 33447

Egyszerre is beszúrhatod a sok lapon az oszlopokat, ha pedig a képletek azonos helyen vannak az egyes lapokon, azt is.

Kijelölöd az összes lapot (ahol még nem hajtottad végre a feladatot): első lapra állsz, Shiftet nyomva tartva kijelölöd az utolsót. Végrehajtod az oszlop beszúrását. Beírod a képletet. Elrejted az elrejtendő oszlopot.

FONTOS! Szüntesd meg a lapok csoportos kijelölését, másképp minden egyéb változtatást az összes kijelölt lapra beviszel.

Előzmény: Báthory. (33445)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.10.12 0 3 33446

Hát alapvetés az informatikában, hogy éhesen nem jönnek a jó gondolatok. :-)

Előzmény: Báthory. (33445)
Báthory. Creative Commons License 2019.10.12 0 0 33445

Nos ebéd után visszajöttem az irodába, mondom csinálok valami minta file-t. Elkezdetem kiszedni a valós adatokat, fölösleges dolgokat, átírni az árakat, és annyira beleemlegettem, hogy találtam megoldást. Igaz segédcellás megoldás, de ha duplázom minden oszlopot amiben ár van, akkor abba mehet függvény, az eredetit pedig elrejtem, így nem hullik szét a struktúra. A munkalaponként legalább 4 oszlop miatt kicsit időigényes lesz, de még agyalok egy kicsit és lesz megoldás. Azért ragaszkodom ehhez az excel táblázathoz, mert ez a gyári munkalap kinyomtatva, nagyon szép, és átlátható struktúrában van, ami nagy előny. Csak amikor össze vannak vonva a cellák mindig bekavarnak az automatikus kitöltésnek... Most is van olyan oszlop, hogy 1 cellában van érték, alatta már két cella van összevonva, aztán van ahol 3 cella... Itt ha automatikus kitöltés húzok le, akkor ugye az nem szereti.. :-( Itt még ki fogom próbálni, hogy kikapcsolom az egyesítéseket, úgy automatikus kitöltés, és újra egyesítés. Hátha nem esik szét.. De ez már csak hétfőn..

Köszi az észrevételeket.. :-)

Előzmény: Fferi50 (33443)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.10.12 0 0 33444

Nem kötekedésből, de az "azzal kell főzni, amink van" mondásnak van egy ellentéte: a "think out of the box". És ez hosszú távon gyakran hasznosabb, mint a folyamatos buherálás, amely a végén teljesen átláthatatlan rendszert eredményez. Néha persze rákényszerül az ember, de ne ez legyen az első gondolat.

Előzmény: Fferi50 (33443)
Fferi50 Creative Commons License 2019.10.12 0 0 33443

Szia!

Izgalmas kérdés. Persze jobb lenne, ha másképpen lenne, de ugye azzal kell főzni, amink van.

Szerintem ezt makróval tudod megoldani. Ahhoz viszont, hogy működő makrót kaphass, fel kellene tenned egy minta fájlt nem éles adatokkal, továbbá meg kellene mondanod, hogyan és mi íródik felül. Továbbá fontos lenne, hogy a "szorzó" (azaz a valutaárfolyam) honnan jön.

"minden ár cellában be van állítva a külföldi valuta pénzneme."

Pontosan ez az - persze többek között - , ami miatt kellene a minta. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen módon van ott a pénznem...

Üdv

Előzmény: Báthory. (33441)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.10.12 0 0 33442

Biztos, hogy ennek az egésznek Excelben kell lennie, ha két lépést hátralépve figyeljük? Pont az ilyen nehézségek utalnak arra, hogy esetleg nem rendeltetésszerű használat zajlik. Ez az én meglátásom.

Előzmény: Báthory. (33441)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!