Szia!
Köszönöm a lehetőséget a kipufogóval kapcsolatban. Sajna én Hajdú-Bihar megyei vagyok, így nekem kicsit nehézkes Dabas. Szét nézek még helyben, ha aktuális lesz, de ha itt nagyon elszállnak az árakkal, kérni fogom a segítséged. Mégegyszer köszi! Szép estét neked!
Nekem kb 5-6 éve az előző kocsim (nissan almera) tank hangerőre tekerte a potmétert :)
Dabasra vittem el egy sráchoz, aki rozsdamentes csöveket tett fel rá, katalizátorral.... akkor fizettem a teljes rendszerért kb 35-40e-t. A bátyám használja azóta a kocsit, nincs vele gond, a környékben majd mindenki hozzá jár, ügyes szaki. Azért tudja ennyiből megoldani, mert lemásolja a régi rendszert, így az alapanyagot kell megvenni (van nála) nem pedig a "gyári" 8 kereskedőn átfutottat. kb 15éve nyomatja, ez már önmagában jó referencia :)
Ha kell az elérhetősége, dobj egy mail-t, és előkerítem. { futomi qkac gmail }
Mivel egyedi gyártás, jó eséllyel ott kell hagyni a kocsit minimum egy napra, de ezt már Vele kell megbeszélni.
Köszönöma tippeket, a nappellenzoset biztos, hogy kiprobalom!:-) A fekete disztarcsa nekem is bejott. Igaz en azert vettem, mert a teli szettet lemezfelnire raktam, es mivelbaz auto feher ugy gondoltam, hogy a fekete disztarcsa jol allna neki. Megvettem, feltettem, es szerintem piszok jol mutat rajta. A fekporra nem is gondoltam, de most hogy mondod valoban igy nem latszik. Tok jo :-)
Ami a futomotort illeti, nekem kb. 1.5 ora volt kiszedni, kitakaritani, osszerakni igy elsore. Ugy gondolom, most mar kb. 45 perc alatt menne. Leirom neked lepesrol lepesre:
1. Gumi szonyeg, szovetszonyeg kin
2. A sebessegvalto mellett a jobb oldalon levo oldalboritast ki kell pattintani.( 3 ful fogja, konnyen torik, nekem az egyik eleve torott volt, szerintem az egyik kotelezo szervizen a pollenszuro cserenel eltortek). Ha valamelyik elpattan, pici fekete lemezcsavarral potold. Nem latszik, es egy orok elet.
3. A kesztyutartot lenyitod, a kereteben van 5 csavar, torx kulccsal kitekered, majd ovatosan kijjebb huzod. Mielott teljesen kiveszed, a vilagitasanak a csatijat a bal oldalon, a vilagitas nyomogombjanak a csatijat pedig a jobb oldalon talalod. Azt lehuzod ( mindkettonek van pattintoja is), es mar ki is vetted a komplett kesztyutartot. Ennek a bal oldao sin resze egy vajatba megy majd vissza erre figyelj, a jobb oldali szabadon mozog. Meg annyi, hogy itt is van nehany ful, ami a muszerfal bal oldalan levo panelhez csatlakozik, itt van a legzsak kikapcsolo gombja is ezen a panelen, de ettol elvileg a csvarok etavolitasa otan siman ki.kell jonnie. A kesztyutaro hutheto, a beomloje bal oldalt hatul van, de nem fix, leszedest nem befolyasolja.
4. Ha ez meg van, akkor mar lathato az egesz rendszer. A poollenszuro a sebessegvaltoval egy vonalban az elso taposolemez (ami elvaasztja a motorteret a fulketol), lent az also padlolemez felett talalhato fekete dobozban van. Termeszetesen pattintos, es az oldalso muanyag levetele utan magat a szurot ki kell huzni, kitakaritani, a helyet kiporszivozni. Amintbez kesz a szuro felett, kb a seb.valto kar felso reszevel egy vonalban latsz egy kor alaku muanyagot, amit egy pattintos ful fog, es amibe bemegy egy csatlakozo vezetekkel. Na ez a futomotor. Vezetek le, ful kippattint, eltekered az egesz kor alaku veget az oramutato jarasaval ellentetesen egy fel fordulattal, es a futomotort kihuzod ebbol a tokbol. Mieleott teljesen ki tudnad venni a helyerol, a kesztyutarto helyen , a felso reszen ennek a lyuknak latsz egy fekete dobozt, belemegy egy csoki 5-6 vezetekkel, na ez a doboz egy kis sinen futva csatakozik a kasztnihoz, innen lehuzod, a vezetekeket ne vedd le, nem tudom mit szabalyoz, igy mar felre tudod tolni, mig kihuzod a futomotort. Es ennyi. Hidd el bonyolultabb leirni mint megcsinalni. Mindjart kuldok egy ket linket, ami kepekben es videoban is segit, ha meg akarod csinalni magadnak.
Én lassan közeledek a 60e km-hez, nagy gond nem volt, én is szeretem, de akkor az alvázvédelemnek utánajárok.
Nekem a fogyi 7l körül megáll, mert relaxosan vezetek (pl. ha 90-es tempomatról valamiért fékezni kellett 50-re, akkor utána a tempomat gyorsít vissza 90-re, ami kordában tartja az adagolást, persze csak ha nem tartok fel ezzel senkit. Vagy: jó előre figyelem a forgalmat, a lámpákat, ahol lehet motorfékkel gurulok, stb.) A kijelző mindig kicsit felfelé csal tankolásnál, mert mutat pl. 7.5-es átlagot, de a számolásom alapján az inkább 7liter.
Nekem is zörgött a középső szellőztető, azt hittem venti csapágyas, de a 45ezres szervíznél kiszedték a leveleket, és megszűnt. Sajna csak 1-2 hétre. Most megint zörög. Azt mondod, házilag is simán megoldható? Ami fura, hogy ha megnyomom a műszerfalat ott a kiömlő mellett, akkor is elhallgat, illetve ha klímát kapcsolok, akkor is csendes lesz pár mp-en belül.. Kikapcsolom a klímát, pár mp, és visszajön a hang.
Én a gps-t úgy frissítem, hogy letöltöm a legfrissebb waze-t, mert telón használom :) Rém kényelmes felcuppantani a mágneses, QI töltős tartóra. Ez az egyik amit imádok, a másik az a napellenző mögötti nagyobb kartonpapír, ami nem látszik normál esetben, de mikor az alacsonyan járó nap miatt bal oldalra kihajtom, akkor sokszor pont nem takarja el a napot a széle és a kocsi B oszlopa között besüt a nap. Na ilyenkor kihúzom ezt a kartonlapot és probléma megoldva. Már vagy 20x segített :)
Utolsó tippem egy fekete dísztárcsa. Ízlés kérdése, kinek mennyire jön be, de én megőrültem, hogy a gyári szürke 1-2 hetente csúnya fekete fékporos lesz, amit igen nehéz tisztítani. Nyár elején vettem rá a feketét, azóta nem nyúltam hozzá :)
Az elezoek folytatasakent, leirok nehany tapasztalatot az elmult 2.5ev alapjan. Nekem egy vesta lux sedanom van, 28000km -t tettem bele eddig. A kezdeti nehezsegek utan, (akku merules, ajto alatt a gumi geder ciripelese) gond nelkul.telt el ez a tobb mint 2ev. Az autot nagyon szeretem, jol osszeszoktunk, az elso 2000km.utan dinamikusabb lett, a fogysztasa pedig nekem stabil 7.8/100km vegyes hasznalat alatt. Visszatero hiba az elso futomu nyekkenese katyu ill fekvo-rendor eseten. Most mar tudom.orvosolni, mindossze 2db szilentet kell 5-6havonta egy kis folyekony zsirral.befujni (kb.10 perces muvelet), es ujra minden ok.
Ugy ket hete jelentkezett nalam, hogy a futomotor ciripelni kezdett. Nagyon zavaro volt, ezert nem birtam kivarni, hogy szervizbe vigyem, levettem a kesztyutartot, kiszedtem a seb.valto melletti muanyag boritast( ez le kell venni a.pollenszuro cserehez is), igy hozzafertem a futomotorhoz, amit egy muanyag ful felpattintasaval, es az oramutato jarsaval ellentetes elforditasaval ki lehet szedni, es lass csodat a motor lamellai koze volt szorulva 2db szaraz level, es ez ciripelt, de veszettul. Kitkaritottam, osszeraktam, azota tokeletes. Ha valakinek ilyen problemaja van,.ez a megoldas.
Ami kicsit bosszanto, a kipufogo rendszerem meg kb. 2 evet bir ki, utana csere. (Utana jartam, egy rozsdamentes rendszer kb. 100e ft. Nem.olcso, de szerintem megeri.
Amit meg ra kell koltenem.az.autora az egy alvazvedelem, mert sajna meg vannak.azok.az apro jelek, amik alapjan lathato, hogy ha nem.alvazvedozom le, akkor 3-4 ev mulva komoly problemaim lehetnek az atrozsdasodassal. Nyilvan ekkor mar nem lesz garis, es ekkor mar a javitas is sokkal tobbe lenne mint most. Kaptam egy ajanlatot, a szakszerviz egy alvallalkozojatol, (egyetertesben a szervizzel, igy nem veszitek garanciat). Nem.draga, ugy nez ki 25-30e ft-bol meg van. Erdemes minden lada tulajnak megnezetnie, es ha kell megcsinalnia, mert utana 10-12 evig nem lesz vele gond.
Egy kerdes, hogyan tudom frissiteni a gps-t az autoban,? A szervizben nem.foglalkoznak vele.
Nagyabol ennyi amit le akartam irni. Szep hetveget mindenkinek, remelem egy kicsit intenzivebb lesz a forum a tovabbiakban.
Regen irtam mar a forumba, de mindig olvasom az esemenyeket,hozzaszolasokat. Ugy latom egy kicsit belassult a forum, ezert is, meg azert mert mar regota keszulok egy ket tapasztalatot megosztani a forum tagjaival, leirok egy ket dolgot.
A legfontosabb es sajna legrosszabb, hogy ugy hallottam jovore kivonul a lada Europabol, megszunik.a vesta es a niva arusitasa is, mivel az uj normakat nem tudja teljesiteni az 1.6-os motor, a renault pedig nem akar alkalmas motort adni a ladanak, mert a dacia arusitasat szorgalmazza inkabb. Remelem nem igy lesz, de tartok tole, hogy igaz a hir. Ugyhogy ez elegge le fogja nyomni a mar eladott ladak arat, nem eri meg 10-15 eves kor elott eladni.(mondjuk en nem terveztem amugy sem, de biztos van aki igen) Az, hogy ez mennyire befolyasolja majd az alkatresz arakat, es azok beszerzesi sebesseget, nem tudom.
Írásodból ítélve kb 200 km köztünk a távolság. Borsod megyében, egy szakmunkás bérből üzemeltetem. Voltak apróbb gondok vele, pl kesztyűtartó leszakadt, ablaktörlő nem törölt rendesen, ajtófogantyúról a festék kopik. {ezeket cserélték} Gy.trafóval, klímával, váltóval, kormányművel főbb részekkel nem tapasztaltam hibát eddig. Igaz nem is sokat mentem vele, 13 600 km-nél jár az óra, és még 26 hónap garanciája van. Most 6,8 l mutat a fogyasztásmérő. Garázsban áll. Egy gondos tatarozás után, lehet megállná a helyét a szalonba. Téligumi felnin, tetőcsomagtartó is van.
A spektrum, amin választanál, szinte megegyezik az enyémmel.
Kalin crossom van.
Kellemes élmények vannak sokan, így csak néhányat említek.
A szervizek közül egy alkalom kivételével Délpestre jártam. Az időpont általában hamar megvolt, és rugalmasan kezelték. Teljesen normálisan álltak a dolgokhoz, relatíve gyorsan dolgoznak. Az egy kivétel Kecskeméten volt, innen is csak jó érzéssel (és persze autóval) jöttem haza.
Szervíz árak tekintetében nem mondanám magasnak egyiket sem. Kecsón a futóművet kellet picit állítani, de már nem emlékszem mennyi volt pontosan, azt tudom, hogy nagyon lelkiismeretes szerelő végezte, egy igazi békebeli szakember.
Novemberben megyek a 3 éves nagy szervízre. Ide már fel kell gombolkoznom azt hiszem, de majd megírom az eredményeket.
A vas jól megy, átlag 7-7,5 fogyasztással számolhatok, mert kicsit dinamikusan vezetek.
Az úttartása a helyén van, élvezet vezetni, főleg most a continental T860-as téli papucsokkal, mintha ragasztószalagon menne.
Több jót most nem emelek ki, mert reggelig válaszolnék 🤗
Jöjjön a számomra nehezen emészthető doboz:
Első körben a kormányművel van némi problémám. Egyenes szakaszokon a korrigáló mozdulatokat olyan mintha beragadna picit. Nem vészes én, de pl pályán 130-nál majdnem veszélyesnek mondanám. Ha nem elektromos szervó lenne, azt hihetném, hogy levegős a rendszer. Novemberben ez elsődleges téma lesz részemről, mert álló motornál is jelen van ez a pici akadás, ami mechanikai hibát jelez szerintem.
Nem mintha használtam volna 2x a 3 év alatt, de a bal oldali ködlámpának a belső része bebukott valahová... 😲Na ezt is szervízelhetik...
A hátsó ablaktörlővel vigyázni kell, nehezen szerelhető, törékeny... A szervíz tudja mókolni, ha reccsenne, szóval hímestojás módjára kell cserélni.
Más jellegű panaszom nincs. Benya legyen, a többit tudja a gép.
Én kizárólag 95-ös maxmotion tankolok, illetve évente 2x 100-ast. Szép hangja van.
Remélem tudtam segíteni.
Ha most vennék autót, 90%,hogy full elektromos lenne, megkockáztatom egy E-ládát leaf akku pakkal. Nem nagy távokra kell, nekem megfelelő lenne.
Sziasztok. Látom a fórum eléggé akadozik :) . Egyébként pont most jutottunk el oda, hogy aktuálissá válik a másika autó. Benzin-hibrid-elektromos vonalon gondolkodom. Az utóbbi 2-nek már eléggé utánajártam és hibridbe a Toyota Auris-Corrla párost, de elektromosba Nissan Leaf-et érdemes választani a töltőhálózat miatt. Viszont használtan sem olcsók, kb. 3,5 millitól indul az alja, ami ugyan külföldről becibált de már van szervízkönyve. Szóval inkább 4 milló felett kezdődnek az értelmesebb példányok. De közben nem engedtem el teljesen a "benzines Lada" vonalat sem, úgyhogy szeretnélek benneteket kérdezni -mint volt Lada 2112-es tulaj- hogy mik a szervíz tapasztalatok-költségek, milyen a megbízhatóság. Kalinánál már olvastam lentebb egy bosszantó problémát, de jó lenne ha írnátok, hogy mi a helyzet az autóitokkal, mert jövő év elejére dönteni szeretnék.
Szia a FB-on vagy zárt Ladás csoport, ott már régebben feltett valaki egy posztot, hogy Kalina és Kalina Cross Lux-ba, hogyan lehet fillérekből a multimédiás kijelzőre navigációt varázsolni, kell hozzá csatlakoztatni egy GPS antennát amit kívülről nem lehet látni és nem kell fúrni-faragni.
Sziasztok 2016 os kalina cross tulajdonosa lettem és érdeklődnék hogy navigácios térképet fel e lehetne telepiteni (gyárilag nincs rajta) vagy valamilyen modon lehet e rá varázsolni várom válaszotokat
Nekem van egy kellemetlen élményem. Facebookon már megírtam leírom ide is. Júniusban volt 3. éves az autó Kalina norma, elvittem az utolsó kötelezőre. Nekem már csak olyan autó jutott amin 3 év gari volt, így gondolkodtam hogy meg kéne hosszabbíteni +2 évvel. A legnagyobb csomag durván 100+fa. Végül is elvetettem mondván, 3 év alatt semmi gondom nem volt mi baj lehet ezután :D
Július végén indultunk nyaralni az ország másik végébe a balatonra ~400km. Odafele semmi gond autópálya ~130. Másnap a kb 3km mentünk a kocsival csak bevásárolni. 3. nap lett volna nagyobb kirándulás, kocsi indit elgurul a kompig kb 300m, ott már hallom, hogy valami furcsán jár. Nézem világít a check engine lámpa. Kompon leállítottam, aztán ott tanakodtam remélem beindul, mert szar lesz letolni. Beindult, ugyanaz a egyenletlen járás kb mintha 2-3 henger menne. Legurultam kiálltam a közeli parkolóba kb 50m. Motorháztető fel, hátha csak valami kábel elmozdult megrágtak stb. de ekkor már le is állt a kocsi, és meg se moccant. Immo is letiltott. így innentől még komputerrel se lehetett kommunikálni. Trélerre fel elvitettem a legközelebbi szervízbe ami veszprémben volt. Itt kedvesek voltak neki is láttak 1 órán belül de 4 kor közölték ezzel nem tudnak mit kezdeni, gyári kulcs ugye nem volt nálam. Valamint nem is tudnak így ígérni semmit. Szóval így haza kellet trélereztetni nyíregyházára. Itt kiderült, hogy a gyújtástrafó ment tönkre, ami vitte magával a motorvezérlő elektronikát :/ Szóval 1 hónappal a gar után elég szépen elhasalt :/