Köszi mindkettőtöknek. Először túl jónak tűnt az itthoni ára, de külföldön kb ennyibe kerül. Kicsit félek tőle, hogy nem leszünk barátok, de sajnos itthon csak a Hoka szokott cipőpróbákat tartani. Vagy tévedek?
A kedvencem, amikor megbeszelem delelott edzobaval, hogy aznap megyek futni, majd ezutan derul ki, hogy aznap sokaig kell melozni, vagy nem alazik el a gyerek, ki kell pucolni a furdot, stb...
Azt vettem észre, hogy ha elkezdek kicsit optimistán, hosszú távra tervezni futással kapcsolatban (merek nagyot álmodni), as következő héten rámtör valami takonykór. Most is.
"a távolban meglátok egy sporttársat és elgondolkodom, hogy utána eredjek-e vagy sem, már akkor is feljebb megy a pulzusom 5-10 ütéssel ha a tempómon semmit nem változtatok."
Ezt én is tapasztaltam és fordítva is igaz: valami nyugalmas témára gondolok (tengerpart, pálma fák, hideg sör ... ki-ki folytassa ízlés szerint ) akkor lejjebb megy a pulzus ugyanazon a tempón.
Na, unokatesóm rekordkísérlete miatt eltolták a maratonomat két héttel. Nem fogunk találkozni. Ezt sajnálom, mert a penge módon kidolgozott formaidőzítésem is borul, de első a család. ;)
Egyébként most jön ki rajtam minden. Olyan fáradt vagyok, mint egy zsák f.s.
Csak az edzéshez képes kb. 8-10 ütéssel magasabb volt a pulzusom ugyanazon a tempón már a rajt utáni km-n is.
Ez a verseny "stressz" miatt illetve részben a megfelelő bemelegítés hiánya miatt van. Velem is rendszeresen előfordul.
Bringás edzésen többször is megfigyeltem a stressz pulzus emelő hatását. Békésen egyenletes alacsony pulzuson haladva amikor a távolban meglátok egy sporttársat és elgondolkodom, hogy utána eredjek-e vagy sem, már akkor is feljebb megy a pulzusom 5-10 ütéssel ha a tempómon semmit nem változtatok.
Egyébként teljesen felesleges lenne megenni 9 darab Vitatigrist , mert a szénhidrát tartalma 95%-ban cukor amiből óránként max 60 g szívódik fel ha igaz amit erről tudok.
Szóval 5 db bőven elég, és ahhoz kéne kb 6 dl + víz is.
A HIGH5 energia italpor 2:1 arányban tartalmaz cukrokat és fruktózt, ezért lehet elérni vele a 90g/ó szénhidrát pótlást max töménység esetén, mert a fruktózt más folyamatban a cukor feldolgozásával párhuzamosan szívódik fel és biztosítja az energiát.
Tudtommal ez a pótlás elméleti maximuma ami fel is szívódhat.
A High5 forgalmazója mondta a nyár elején, hogy hallott valami új termékről ami 100g/ó feletti felszívódást ígér, de ő sem tudta elképzelni, hogyan hozták azt össze.
Ez alapján gondoltam. Persze ez csak egy száraz képlet, nem veszi figyelembe a korodat, hogy milyen pulzussal ment a félmaraton stb.
A polar is a RI-m (57-62) alapján 4 óra alá tippelt. Csak az edzéshez képes kb. 8-10 ütéssel magasabb volt a pulzusom ugyanazon a tempón már a rajt utáni km-n is.
De nem gond, hogy nem hajtottam az időre, de tényleg. Sokkal nagyobb élmény volt "lazán" futni, mint egy éve a wizzAir-en amikor 2 óra volt a cél, és ez rányomta bélyegét a "versenyre".
a gatorade eleve folyadék is, a szőlőcukor meg ugye üres. gondolom ki kéen számolni, h egy deci gatorade-ben mennyi CH van, és hogy egy szőlőcukorhoz mennyi víz kéne, hogy ugyanannyi legyen az arány... én ebben nem megyek bele most. :D
Azért nagyon nem mindegy mennyi az egyéni energia felhasználás.
Nekem 2005-ben a PB maratonomnál 82kg testsúllyal 3470 kcal értéket számolt a Polar órám.
A legutóbb 2017-ben 85 kg testsúly mellett a 28 perccel hosszabbra 3700-at. (Igaz a 12 év 14 ütésnyi átlag pulzus csökkenéssel járt)
Látom Gurtnis adatait, azon a pulzuson ahol neki 1 óra 600kcal nekem 850 kcal a "fogyasztásom"
És akkor még ott van, hogy ebből az összesből mennyi a szénhidrát alapú? Nekem 2017-ben a maraton átlag intenzitásán kicsit több mint a fele volt szénhidrátból származó elméletileg. Ha az egy évvel korábbi diagnosztikám adata közelített a valósághoz akkor 113g/ó volt az átlag szénhidrát felhasználásom a maraton alatt.
Az a fura, hogy azt érzem hogy viszonylag jól ettem és ittam.
Egy-egy zselé 6, 15, 25 és 35 km-nél, 10 korty izotóniás minden 2. kilométernél a hátizsákomból (kb 1,5 l; 0,4 l/h), zselék után víz a frissítőpontoknál és ezen kívül 3 alkalommal rendkívüli vízfogyasztás is.
Az volt a tervem, hogy a 30. kilométertől 165 környéki pulzussal megyek, de erre egyszerűen képtelen voltam, inkább a 154-156 közti tempót tudtam magamból kihajtani.