Szerintem azért nem, mert ennek sokkal szűkebb a célcsoportja. Akik a fokozatosság hívei, azok sokat túráznak saját baráti társaságukban, párjukkal, csaladjukkal, barátaikkal vagy magukban, és így lépik meg ezen fokozatokat nagy részét. Nyilván aztán van olyan hely, ahol igénybe vennének szervezést vagy hegyi vezetőt, de ezek a cégek nagyrészt nem ebből élnek, hanem azokból az emberekből, akik valami extrémet akarnak gyorsan. Az nem pálya nekik, hogy majd évekig készülnek előbb itthon, majd a Tátrában, Alpokban, egyre nehezebb túrákat bevállalva, egyre magasabbra jutva, hogy végül eljussanak egy igazán nagy hegyre. Ami mellesleg nem is logikus, mert aki szeret túrázni, az nem azért teszi, hogy később nehezebbet vállaljon be, hanem mert szeret túrázni, ezért megy, az egyre nehezebb meg adja magát (egy bizonyos szintig).
Gondold el, hány túrát lehetne eladni úgy, hogy ha ezeket mind végigcsinálod velünk, készen leszel erre a nagy hegyre. Nekem, a vevőnek is jobb lenne, mert nem nekem kellene kiokoskodnom, hogy melyik hegy után melyik lehetne a következő.
Az összes ilyen túraszervező cég abból él, hogy intenzív marketinggel elhiteti az emberekkel, hogy elég felkészültek az adott túrához. Akkor is, ha nagyon nem. A fokozatosság nekik nem lenne biznisz.
Elolvastam a sztorit. Nekem ez az iKaland, de a többi hasonló mindig is bűzlött. Agresszíven nyomják a facebook reklámokat, nekem is rendszeresen megjelennek a hirdetéseik, és kissé irritál az egész, bár szerintem nem az iKaland, hanem konkrétan a műfaj jellegzetessége, de mindenesetre ők élen járnak ebben.
Az egészben ugyanis van egy önellentmondás. Az ilyen túraszervező cégeknek ugyanis az a jó, ha minél több embert elvihetnek, a másik oldalon viszont azokat, akik felkészületlenek, nem voltak korábban legfeljebb egy szinttel könnyebb túrán, nem szabadna egyből egy nehéz túrára elvinni. Viszont ha nem viszik akkor viszi a konkurencia. Európai túráknál ráadásul rengeteg olyat hirdetnek ezek a cégek, hogy felviszik őket felvonóval a magasba, onnan pedig egy rövid, de a felkészültségükhöz képest extrém útvonalon mennek egy nagyobb csúcsra. Mert az úgy jól hangzik, jobban mint ha inkább a felkészültségüknek megfelelő hegyre vinnék őket.
Ebben a sztoriban, leszámítva a szervezetlenséget, és csak a hölgy felkészületlenségére koncentrálva, mindkét fél hibázott. A Pilis után nem egyből a Himalájába kellene készülni, de ezt a szervező cégnek is át kellene látnia. Azt még hozzáteszem, hogy ritka levegő elviselése genetikai adottság is, az emberek nagyjából egyharmada 3500-4000 felett megfelelő erönléttel sem bírná. Csak mondjuk ez is az, amire készülni lehetne mindkét fél részéről.
Konkrétan az iKaland hirdetéseiben az is irritál még, hogy olyan edzésterveket hirdetnek, amik nincsenek összefüggésben a magashegyi felkészültséggel. Én magam rendszeresen futok, de nem minden túrázó teszi ezt, és nem is igazán van összefüggés, hogy ki bírja jobban a hegyekben. Szvsz ez az "edzésterv", és az az írásuk is, ami a hazai terepen való felkészülésről ír is erősen arra játszik, hogy elhitesse az emberekkel, hogy felkészültek a "nagy kalandra".
Én magam ezer okból nem mennék ilyen csoporttal, de egyik fő oka, hogy üzleti alapon nagyon kevesen szervezik meg eléggé felkészült és nagyjából hasonló felkészültségű embereknek, mert nem ez az üzleti érdekük.
És az nem lehet, hogy csak a kamerának szólt az a feladat? :)
Kis színes arról, hogy játszanak a fiúk :)
Szilárdban biztos vagyok. Dávidot meg majd jövőre meglátjuk.
Nekem vannak fenntartásaim és nem azért, mert ne tartanám jó mászónak, vagy olyannak, aki ne bírna el a 8000-el. Azon a vidéken mindenki bekaphat egy gasztro vírust, plusz hegyibetegség, de valahogy már előtte sem volt kerek.
Lehet, hogy elkelne nála egy testi-lelki nagygenerál. Na majd kiderül. A karosszékből okoskodni...
Az is lehet,de szerintem találhatott volna az edző csaj ennél hasznosabb feladatot is.:)
Azért másztak is,mert Dávid a csajával túrázott egy nagyot(az Atlasz rémlik),Szilárd meg szerintem rendszeresen a hegyekben van.Együtt nem jutottak ki,ha emlékeim nem csalnak egy régebbi cikkel kapcsolatosan.
Szilárd ígéretes,de szerintem még Dávid is fog 8000-es csúcson állni.:)
Én innen nem láttam a gerincet, mert gyalog voltam :-). Ha a háttérben a legmagasab púp a Mitikas, akkor ez a dél felé eső gerinc, és akkor ennek a napos oldalán harántol az út. A törős szakasz a csúcsra emelkedésnél rémik, ott nem emlékszem láncra. Ettől még lehet, hogy volt, vagy azóta raktak oda, ha tettek, jól tették.
Megpróbálom a fényképeket megtalálni valahol, és megnézem a térképen a kuloárt.
Jómagam is magányos menetben tervezem és egy-két éjszakás alvással, mert ezen a helyen rohanni sztem vétek, de mindenkinek más az élvezet, ez is igaz.
A kuloár a Zonaria-ról indul, ez a hegyoldalban megy el a Mytikas-ig - bocsánat, angol videókban láttam a neveket, így rögzültek ezek a helyesírások és onnan egyenesen megy fel a csúcsig A videókat nézve nem tudtam belőni az optikai torzítás miatt a meredekséget.
Mindenki a Skalia-Skolio felőli menetet tartja könnyebbnek, a videókat nézve nekem ott sok kérdőjeles hely volt - az általad is említett lépcső, illetve az azután következő traverz szakasz, aminél drót is van. Láttam egy fiatal magyar párt is, ott ők ennél a szakasznál mondták, hogy nem kicsit mozognak a kövek, azért kezdtem fejvakarásba.
Abszolút. Eléggé magas, hogy különböző stratégiai elképzeléseket tudjanak rajta szimulálni, tesztelni. Nem mellesleg mindkettőjüknek hiányzik még a kollekciójából.
Elő kell kotornom a térképet, hogy pontosan hol jártam, és hogy amit kérdezel, arról tudok-e valamit.
Én úgy mentem, hogy késő este bebivakoltam egy ház teraszára Litichoróban az Enipea szurdok alsó végénél -- ez kb 5 km-re van a tengerparttól, az eredeti projekt az volt, hogy tengertől tengerig) --, aztán reggel indultam fel a völgyön. A normál úton mentem fel, este fenn aludtam a nagyobbik házban (a kisebb sokkal hangulatosabb lett volna). Másnap elmentem a csúcs alatti gyalogúton a Skolioig, és onnan a Kakoskalán keresztül újra felmentem a csúcsra. A normál út egyáltalán nem nehéz, I-esnek éltem meg, de máshol nehezebbnek írják, nem is meredek különösebben, folyamatosan figyelni és itt-ott kapaszkodni kell, különösen, ha tömeg van. Ha jól emlékszem, akkor pár helyen van lánc.
A Kakoskala (a szó valószínűleg azt jelenti, hogy "össze-vissza lépcső") egy föl-le hullámzó, jó részt harántoló, néhol, főleg a felső részen gerincen vezető út. Több helyen mászós, de nem nehéz, kb II-esre becsülöm, viszont nagyon törős, több helyen el is vész az ösvény. Néhány helyen egy-egy csorbából hatalmasat lehet lelátni a hegy másik oldala felé a szakadékba és az alatta évő morénára.
A Zeusz trónja a hegytömb Múzsaplató felőli vége (tehát nem a Mithikas és a Skala között van), valószínűleg egy jó mászóterep, több kötélpartit is láttam rajta. Távolról és aulról elég kompakt, jól mászható terepnek látszott. Kb. 20 percre van a házaktól, tehát nagyon jó mászónapokat lehet rajta csinálni. (A Mithikas felől elindultam a gyalogösvényen, a tetejére, de fogytán volt az idő, és visszafordultam)
Lefele a Múzsaplató felé jöttem egy hosszú, szép, de unalmas és nagyon bizonytalanul jelzett erdei ösvényen, a Petrostrouga ház felé (az akkor még nem is volt készen teljesen, ma már valószínű, hogy rendben van, mert van iroda, amely onnan szervezi oda-vissza a csúcsnapot) és amikor leértem a Prioniára vezető országútra, akkor még volt vagy 20 km Litochoróig, illetve a vasútig. Épp elértem egy vonatot aztán meg az utolsó buszt Olimpic Beach-re.
Amit eddig leírtam, ahhoz nem kell kötél, mivel egyedül voltam, nem is jött szóba, beülő sem, mert nem lett volna hova akasztani. Sisak hasznos lehet, ha tömeg van, akkor jöhet a kő.
Meg kell néznem, hogy ez a Luoki kuloár pontosan mi, lehet, hogy a normál út utolsó szakasza. Ha igen, akkor ez a könnyebb, nem kell kötél, elég egy jó bakancs, és esetleg sisak. Ha a hegy túloldalán van, akkor az nagyon más sportág. Ha a Zeusz trónra vezet, akkor is, és még van utána egy jókora gerincút, vagy vissza a normál útra és onnan fel a csúcsra.
A teljesítés:
Ha egy napost csinálsz és az Enipeas Szurdokon mész fel, vagy le, akkor gyönyörű helyeket érintesz, de akkor egy autós Prionia-Litochoró járatot be kell szervezni, hogy normális időalatt visszaérj. Mikor én mentem, akkor hajnal 4-kor egy három fős német nyelvű társaság ébresztett, velük a csúcstól egy órányira találkoztam másodszor, akkor már lefelé jöttek, de ők kb. a terepfutó kategória voltak. Tehát egy nap Litochoró-ból oda vissza az egy komoly teljesítménytúra.
Ugyanez egy fennalvással (a Múzsaplatónál) kényelmes sétálós, fotózós, sörözős túra lehet.
Azt írják mindenhol, hogy az autóval megközelíthető Prionia háztól egy nap oda vissza, ez reális.
Nekem is szimpi és még a fejszerkezete is olyan serpás.:)És tényleg nagyon egyben volt,nem zökkentette ki Dávid kiesése sem,hanem még koncentráltabb lett tőle.Reméljük,hogy meg tudja őrizni ezt a formáját,mert akkor még sok csúcssikerben lehet része az igazán magas magashegyek világában.:)
Nekem nem lett volna bajom a gyakorlatokkal(bár az egymást talicskában tologatásnak pl. nem sok értelmét láttam,de a videóba kellett egy kis Rockys hangulat is.:)),de az egyik korábbi cikkben talán Dávid nyilatkozta le,hogy nem igazán jutottak ki közösen az Alpokba mászni.Aztán az is lehet,hogy az ő szintükön már elég ez a fajta fizikai felkészülés is.
Nekem úgy rémlik,hogy Dávid azt nyilatkozta,hogy jövő tavasszal a Makalu az esélyes és 2021-ben mennének az Everestre.
Nos két útvonalat láttam - Skala-Mytikas és a Louki kuloár. Sok gopro videót láttam, de ezekkel az a baj, hogy a kamerák lencséje torzít. Elsőre melyiket érdemes megpróbálni? Kötél szükséges-e? A kuloár meredeksége milyen. Zeusz székénél - azt hiszem az van Skala és Mytikas között a kitett részen mennyire mozognak a sziklák?
Illetve milyen tanácsod lenne a sikeres teljesítéshez?
Még bőven odébb van, hogy nekivágjak, csak szeretek jó előre felkészülni mindennel.
Végzett idegenvezető vagyok és a csoportok szervezése, vezetése külön tantárgy volt.
De most már úgy bevadultál, hogy azt se veszed észre, hogy én sem értek egyet az Ikaland szervezésével a leírtak alapján. Egyébként pár féléve, éve pont ezen a fórumon már volt véres összecsapás a tagok között, mert egy-két károsult ide is beírt és a cég képviselője is posztolt és ott kiderült, hogy azért ez a szakma kb olyan, mint a vadásztatás. Csak itt a disznós kertben téged is lőhetnek. :)
Az, hogy a minőségemet az általam meglátogatott hegyek száma, neve határozza meg.. legyen a Jánoshegy. Csak hogy jobbnak érezhesd magad. ;)
Nevem Senki. ;)
Akárkibárkit meg tök feleslegesen bántod. Kevés emberrel találkoztam itt a fórumon, aki egy-egy hegyi túra felkészüléséhez olyan hasznos tanácsokat tudott volna adni, mint ő. Nem csoda, amennyire láttam-olvastam, van gyakorlata. Csak nem csinál belőle honlapot.
"Ez volt az utolso email amit itt irtam neked"-Hát akkor eljött a fájó búcsú ideje?Azért megpróbálom elviselni valahogy...:)
"csupa hazugsag,ferdites,ismetlodes,feltetelezes(szerintem,gondolom),targyi tevedes amiket irsz"-Akkor nálad mik voltak,amikor olyanokat írtál Máté sztorijával kapcsolatosan,amiket ő nem is írt?:)És még szép,hogy olyanokat írtam,hogy szerintem és gondolom,hisz ez az én véleményem.
"Szemelyeskedsz es hulyesegeket allitasz."-Ha összeszámolnád a másik fél iránti személyeskedést,akkor szerintem bőven vezetnél,szóval ez így kissé furcsa pont tőled.:)Azt ne felejtsd el,hogy egyikünk sem volt ott,szóval mindketten csak a véleményünket írtuk le,csak nálad már volt negatív tapasztalat az ikalanddal kapcsolatosan,ami az egyik irányba tolt.
"Vissza neztem a kommentjeidet"-Na,ez dicséretes.Vagy csak sok a szabadidőd.:)De akkor gondolom,hogy a többi hozzászólásomat is elolvastad,nem csak ezeket,mert azokból kiderül pl. az,hogy Szombathelyen élek.
"te a "cegnek" a szovivoje vagy az elozo hozzaszolasokbol ez kiderul"-Ja,hogy megtaláltad a régi hozzászólásaimat és ebből az jött le,hogy szóvívő vagyok?:)
"most meg ki akarod csinalni ezt a topicot azert irkalsz."-Nem,azért irkáltam,mert azt hittem,hogy lehet veled értelmesen álláspontot ütköztetni.Most már belátom,hogy tévedtem.:)
"egy masik 17096szamu"-Ja,hogy neked ennél a hozzászólásnál nem jött le az irónia?:)
"hab a tortan hogy itt meg fontosnak tartod hogy o kicsoda"-Az általad linkelt szövegben sem a személyére kérdeztem rá,csak mivel ő bevádolt,ezért visszakérdeztem a szerepére.
"Es most tenyleg irok egy szemelyest, en nem lennek buszke hogy KD rokonom lenne..."-Nekem sem a rokonom,de én büszke lennék rá.
"Le van irva a "cegnel" is aki nem csinalja azt amit a turavezeto mond azt azonnal kizarhatjak."-És ehhez hogy jön az,hogy szerinted visszakaphatta volna a pénzét,de ő nem tartott rá igényt?
"1 nap alatt mentek 2 napot , gondolkozz ez mit jelent."-Azt,hogy ez sem volt egyértelműen leírva,mert ezt írta:"1 nap csúszásban voltunk".Nem azt,hogy egy nap alatt kettő távnyit mentek,hisz később voltak pihenőnapok is.
"te gyoker a problema az volt hogy serpa nem tudott angolul, hiaba jobb ha nem tudod megertetni magad vele............."-És mennyi angol tudás kell hozzá,hogy egy már ismert terepen valaki visszavezesse őket?De örülök,hogy az elmebeteg helyett egy új kifejezést használtál.:)Na pápá!:)