Róma-szenvedély topik mellékleteként nyitottam ezt a topikot, hogy minden, ami reptérről bejutás, buszjegy és RomaPass, szállás és hasonlók itt legyen. Az összes infó részletesen megtalálható a http://roma-szenvedely.eu/ oldalon is. Az "őstopik" így remélhetőleg megmarad azon témáknak, melyek Róma történelméről, felbecsülhetetlen kincseiről és a Róma iránti szenvedélyről szólnak. Ha itt megtudtál minden gyakorlati tanácsot, nézz be oda is, hogy megtudd, más mit szeret Rómában.
Köszönöm a klassz beszámolókat. Mindkettőből érződik hogy felkészültetek, érdeklődéssel és nyitottan jelen voltatok. A Bulgari kiállításhoz kedvet kaptam, így októberben megnézem. A Colosseo tapaszralat hiánypótló, és a többi hasznos tapasztalat frissítése is jól jön a mostanában idetèvedő első Rómásoknak.
- Angolul szinte mindenütt beszéltek alapszinten Rómán belül
- A közlekedés káosz, és nagyon nem gyalogos barát! Lámpa nélküli zebráknál átmenni szerintem életveszély, konkrétan a zebra közepén voltunk és kerülgettek a kocsik. Néha még zöld lámpánál is necces volt nagyon kell vigyázni nem állnak meg az autósok!! A járdák sok helyen (a trastevere Villa Doria parkjához menet főleg sokszor találkoztunk ezzel) a semmibe rosszabb esetben az úttestre vezetnek ahonnan futva menekülhetsz az autók elől :D - A buszmegállókban nincs kiírva mikor jön a busz, csak hogy mely buszok állnak meg ott. eleinte szerencsénk volt mert mindig jött 10percen belül, aztán az utolsó nap vártunk hiába is buszt... ha jön, az út közepén áll meg nem a padkához közel, sőt volt hogy a megálló után méterekkel odébb így lehet rohanni utána :D Viszont minden (metró,busz,villamos) légkondícionált!
- A tukmálós árusok... tényleg rengeteg volt, de nagyrészük nem erőszakos, ha rájuk se nézel csak mész tovább esetleg mormolsz egy no graziet meg lehet úszni, nekünk eggyel volt rossz tapasztalatunk aki beszélgetést kezdeményezve kezdett és abba beleszaladtunk... már húzta is ránk a karkötőjét amit alig tudtunk visszaadni neki nagyon erősködött meg kicsit agresszorkodott...
És ez csak az első napunk volt, próbálom összeszedni a gondolataim, hogy hasznos dolgokat is írjak :) Aztán másnap mi is hétfőn az Angyalvárban voltunk és nem volt sor, de a Roma Pass-al tulajdonképp mint kés a vajon mentünk át a bejáraton. Ide használtuk fel a második ingyenességet. Nekem tetszett a vár, szép a kilátás fentről. Utána mentünk át a Vatikánba bevallom csak a teret néztük meg nekünk annyi elég volt, feltűnően kevesen voltak amúgy ott, közrejátszhatott hogy hatalmas vihar közeledett elég látványosan. Ja igen nekünk is végig esőt írtak, amiből annyi lett hogy minden nap volt egy iszonyatos nagy zuhé ami egy óra alatt kitombolta magát utána ugyanolyan meleg volt mint előtte.
A harmadik napon utaztunk át az Adriára de még előtte barangoltunk a Piazza Repubblica környékén és megnéztük a Villa Borghese parkot is. Utóbbi bár gyönyörű és hatalmas de szerintem gáz, hogy nincs nyilvános wc... illetve egy van (alig lehetett megtalálni a táblákat követve) de üzemen kívül :D Így a méregdrága bisztróba betérve lehet mosdóhoz jutni.
Az Adriáról visszafelé még két éjszakát foglaltam a Trastevere negyedben, nagyon hangulatos környék. Onnan gyalog is könnyen eljutni az aventinus dombra, mi napközben voltunk a kulcslyuk nekem nagy élmény volt illetve mellette nem sokkal a Narancsok kertje (Giardino degli arancini) is megér egy sétát. a Bocca della verita előtt olyan sor volt, hogy minket az eltántorított, nem vártuk ki. Ja a kulcslyuk előtt mikor odaértünk senki nem volt ezért simán elsétáltunk előtte azt kersve.. visszafordultunk és akkor már egy nő kukucskált át rajta akkor esett le, hogy ez az :D A trastevere negyedben mind a két este a Grazia e graziella étteremben ettünk, tudom ajánlani finom és itt az árak is mérsékeltebbek mint a belvárosban. (A pigneto negyed éttermei annyira nem jöttek be, de magának a városrésznek egyedi a hangulata ott. )
Sziasztok! Mi ma értünk haza rengeteg élménnyel :) Első utunk volt Rómába, engem teljesen lenyűgözött a város egyszerűen fantasztikus, minden utcasarkon meg kell állnia az embernek mert annyi a látnivaló!
Mi szeretjük az airbnb-t így azon foglaltam, először is 3 éjszakát a Pigneto negyedben. Az új metró (C) megáll ott, így könnyen el lehet jutni onnan kb bárhová. Ez az új metró sokkal szebb mint a másik vonalak. Új, modern, a folyosóin találkoztunk komplett kiállításokkal valamint a mozgólépcső mentén a falra van festve, hogy épp hány méteren vagyunk a föld alatt és mellé fun factek.. nagyon szuper. 72 órás roma passal mentünk be a Colosseum+palatinus+forum-ra illetve az Angyalvárba így pár eurót spóroltunk illetve a pass-al kényelemsebb volt közlekedni (nem kellett az állandó érvényesítéssel foglalkozni). A Colosseumos bejutásról ugye írtam, kicsit káoszos.. a palatinus egyszerűbb menet volt de ez utóbbinál éreztem azt, hogy egy vezetett túra sokat dobott volna az élményen mert a Foro Romanon sétálva nem sok minden jött át. Aztán a Torre Argentina -> Pantheon -> Trevi kút -> Spanyol lépcső útvonalat gyalog tettük meg. A trevi kút környékére nagyon korán reggel menjetek! Este élvezhetetlen volt a tömegtől. Viszont mögötte egy csendes kis utcában van egy étterem Sacro e profano a neve, nem a legolcsóbb de nagyon finom volt a lasagna és a tészta is.
Tegnap érkeztünk egy négy napos útról, mivel végre már nem érzem a lábaimon a tonnákat, pár aktuális információt megosztok, én is sokat felszedegettem tőletek az évek során, köszönöm:)
Először is Roma Pass - Colosseum, mivel mindig kérdés. FCO-n vettünk Pass-t, de időpontot csak azon a reggelen foglaltam telefonról, amikor már biztos volt, hogy nem fog esni. (Végül egyik nap sem esett, de korábban az előrejelzések szerint végig esős lett volna a 4 nap) Simán volt 40-50 hely minden időpontra aznap reggel. A foglalást telefonon a Ticket Office feliratú bódénál kellett bemutatni RP-szal együtt, ez jelenleg a tér Fórum melletti oldalánál van (Via dei Verbiti). Ott kaptuk meg a jegyeket, amivel 10 perccel az időpont előtt kellett megjelenni a szemben felállított kordonoknál. El vannak különítve a sorok jegy nélkülieknek és jeggyel rendelkezőknek, azon belül is Roma Pass-osoknak. Egyáltalán nem volt sor (hétfő du 2), csak a jegyvásárlásnál, de ott elég hosszú.
Még aznap délután átmentünk Fórum+Palatinus látogatásra, az oldalsó bejáratnál alig voltak (Via di San Gregorio).
Szt. Péter Bazilika: későn érkeztünk (fél 10), óriási sor volt, végig kígyózott a téren, de gyorsan haladt, kb. 30-40 perc volt a bejutás. (hétfő)
Roma Pass - Angyalvár: rajtunk kívül senki nem volt a bejáratnál hétfő délelőtt, tehát Pass nélkül is simán ment volna, viszont a Bvlgari kiállítással emelt ár miatt mindenképpen megérte a második RP ingyenes belépőt erre ellőni. A kiállítás egyébként lenyűgöző, engem alapvetően nem hoznak lázba a ruhák és a drágakövek, de ezzel a megoldással és ebben a környezetben a háttérzenével és kivetítésekkel nagyon-nagyon tetszett.
Barberini metróállomás lezárva, B metróvonalon este 9-től pótlóbuszok járnak.
Az eddigi látogatások során nem került még sorra és mivel ingyenes, így nem is néztem különösebben utána a Bocca della Veritának, rá is fizettem. Talán másnak hasznos infó, 17:50-ig látogatható csak, utána már kár odamenni - legalábbis ha valaki a kezét is be akarja dugni :) Szerda dél körül meglehetősen nagy sor volt, bő fél órát álltunk sorba pár másodpercért. Egy fiatal nő készít fotót azzal az eszközzel, amit odaadunk neki, de cserébe a fotó után azonnal el is zavar, hogy haladjon a sor, igazából meg sem lehet nézni, max. a rácsokon keresztül várakozás közben, mert ahogy odalépsz, fotó és már zavar is tovább. Mondjuk túl sok néznivaló egyébként sincs rajta :))
A máltai kulcslyukon átnézni éjjel is szuper látvány, sőt, viszont a környék többi része sötétben élvezhetetlen, így kár este fáradtan csak ezért felkutyagolni.
Szállás: eddig mindig más és más városrészben szálltunk meg, a Termini környéke maradt ki, tartottam tőle. Most felbátorodtam, és másnak is szívesen ajánlom, ha tanácstalan, a Via Cavour rendben van. Termini metróhoz 3 perc sétára voltunk (Santa Maria Maggiore egy saroknyira, ráláttunk az erkélyről), szuper jó volt tömegközlekedni, az utca tele éttermekkel, üzletekkel, fagyizókkal és nem a Termini "sötét" oldala, még éjjel is biztonságban éreztük magunkat hárman csajok. Forgalmas, kivilágított, minden van egy kupacban, igaz nem itt ettük a legjobbakat, de szükség esetére megteszi.
Ostia Antica: kihagyhatatlan, gyönyörű, óriási élmény. Kijutás: B metró Piramide megállóig, ott követni a Porta S. Paolo feliratot és átszállni a Roma Lido vonatra Ostia Antica megállóig. Egy vonaljeggyel teljesíthető, RP-szal ingyenes.
Tenger: Ostia Antica után továbbmentünk ugyanazzal a vonattal Lido Centroig, onnan sétáltunk le a partra. Mivel csak pár órára mentünk és nem is akartunk annyira fürödni, csak a tenger szelét akartuk megérezni, így a legközelebbi szabadstrandot választottuk a Piazza Sirionál. (Egyébként vonattal közelebb lett volna a Stella Polare megállóig elmenni, de buszok is mennek le Lido Centrotól) Végül annyira jó volt az idő, hogy béreltünk napágyat (4€ délután) és fürödtünk is. Nem egy Maldív-szigetek nyilván, de meglepően tiszta és nagyon-nagyon jólesett a sok rom és töménytelen gyaloglás után. Az a pár óra felért egy wellness hétvégével, legalábbis a lábaink megkönnyebbültek (napi átlag 20km gyaloglást és 20-30 emeletnyi emelkedőt mért a telefon...).
Trastevere: kötelező esti program, mindenhol jókat ettünk-ittunk, igazából egyet sem emelnék ki, mindenhol volt pozitív és negatív is. Mondjuk negatív leginkább csak a közlekedés, fél 12-kor beálltunk a megállóba, a 8-as villamos a város felé fél 1-kor érkezett meg, miközben ellenirányban elment több is... De akkor arra már fel sem szálltunk, inkább megvártuk az éjszakai buszt, ami direkt a Terminihez visz átszállás nélkül. Ami szintén késett egy fél órát, cserében voltunk is rajta vagy ötszázan, szóval kicsit körülményesre sikeredett a hazajutás, de hát Olaszország :) Még a privát Terravision transzfer is egy óra késéssel indult a reptértől, megszoktuk a törődést :)
Arco degli Acetari környékén a kis utcákban barangoltunk este, a tereket (Navona, Campo de' Fiori, stb.) akkor néztük meg, így nem maradhatott ki. Méltánytalanul kevés szó esik róla, talán jobb is, így alig van turista, de nálam teljes szerelem, még így sötétben is. Legközelebb nappal is célba veszem, lenyűgöző atmoszférája van.
A többi tipikus pár napos városlátogatásos látnivalóhoz túl sok új infót nem tudnék adni, Spanyol lépcsőn ugye nem lehet már leülni, sípolnak folyton, miközben lent a kútban zavartalanul mosakodnak a távol-keletiek... Trevi tömeg, mint mindig, de legalább teljes egészében látható. Ezúttal megnéztük a Kapucínusok kriptáját is, tény, hogy nagyon érdekes és lélegzetelállító, de pl. egy Colosseum+Fórum+Palatinus belépőhöz viszonyítva a 8,5€-t kicsit túlzásnak éreztem és RP-t sem fogadnak el kedvezményhez. Ráadásul a mellette lévő kávézóban botrányos a személyzet, kétféle kávét nem sikerült másodszorra sem jól szervírozni és háromszor kellett szólni a számláért :)
+1 tanács annak, aki a Popoloról sétál fel a Pinciora, sanszos, hogy Cézár és társai állnak lesben a gyanútlan (gondolom főleg női) turistákra, akik közül legalább egy "beszél" magyarul és nagyon hős szerelmes lesz hirtelen és már tépik is ki a kezedből a fényképezőt és kattintgatnak babérkoszorúval a fejeden (amit észre sem veszel, mikor került rá), miközben letérdelnek eléd, majd tartják a markukat fejenként legalább 5-10€-ért... Szóval csak óvatosan a császárokkal ;-)
A Roma Pass (RP) Vàroskàrtya, különbōző ár érvénessègi idő ès tartalom szerint vàlasztható ki egyéni kalkuláció szüksèges.
Róma mùzeumaiba ès tömegközlekedèsre hasznàlható. Fenti link alól minden infó elèrhetô, a Musei Vaticani nem RP körbe vont, az Vatican àllami külön büdzsé. Ha elővèyelben sorbanállás nèlkül akar valaki jegyet venni, pár eurós foglalàsi díjjal megtoldva a làtványosságok hivatalos honlapján tud foglalni, de a helyszínen is megveheti a jegyet hosszabb/rövidebb sorbanállás után. Számos jegytípus közül lehet válogatni a saját igènynek ès pénztàrcának megfelelően, angolul is elèrhető minden infó, mindenki maga tájèkozódjon ès igènye szerint válasszon alap vagy kombinált jegyet, ès kalkul áljon mi èri meg szemèly szerint neki ès utastársainak.
Foglalásnál előszōr végig kell gondolni mikorra milyen típusú jegyet akar venni valaki, különben ráfizethet, ha nem azt vàlasztja ki a sok típusú jegyből. Pl. RP esetén a free +alapjegy ès időpontra kell foglalni az el èrhető egyek közül. . A vvmailbenisszaigazoló mailben kapott instrukciókat kell követni. Foglalás hivatalos oldala: https://www.coopculture.it/colosseo-e-shop.cfm
Bocsi a csíkoshátú kismalac jellegű kérdésért, elég sokat visszaolvastam, de nem állt össze nekem az előreváltott jegyek működése.
Tudna valaki segíteni hogyan működik a Colosseum, vagy a Vatikáni múzeum jegy, esetleg a Róma Pass?
Addig megvan, hogy foglalok jegyet neten, még időpontot is kapok. De pl olvastam olyat, hogy a Róma Passt "társítani" kell a Colosseum belépővel, meg hogy hiába kapok időpontot meg ilyenek, de csak egy foglalásom van a Colosseumhoz és ott a tényleges jegyért mégis sorba kell állni.
Szóval ezekben a homályokban kéne egy kis lökés nekem.
Szállásunk most a Prati negyedben volt 250 méterre a Vatikántól a Via Cardinal Agliardi utcában. Fiumicinóról Trentitalia vonattal utaztunk Roma San Pietro állomásra. Transtevere állomáson kellett átszállnunk, gyakorlatban ez annyit jelentett, hogy átmentünk az aluljárón egy másik vágányhoz. Ha tehetitek messze kerüljétek el a Termini állomást, a millió árus és az ezernyi kéregető belemászik a szátokba, volt anno, hogy valakinek a ruháját rángatták, lökdösték, mert nem adott pénzt. Tömeg, bűz és szemét, Róma egyik szégyenfoltja. Lepakolás után irány az Angyalvár, a sétányon most is kirakodóvásár, utcai zenészek, nagyon hangulatos. Hűtőmágnesek és apróbb ajándékok, kulcstartók 1 euros áron vannak, rengeteg a térkép és a könyv, beljebb a központ felé minden kétszeres áron van, érdemes már itt megvenni az ilyeneket. Vannak "cikázó" vízárusok, akik a 0,5-ös vizet 2 euróért adják, (a coop-ban a másfél liter 75-80 cent). Vigyetek kulacsot idén mindenhol folyik a kutakból a víz. Az Angyalvárban alig voltak, a belépő 15 euro. Azonban csütörtöktől vasárnapig 19:30-23:00-ig 7,5 euro, de rengetegen vannak és a vaksötét miatt alig tudsz majd fényképezni. A Bulgari kiállítás szenzációs vagy egy órát ott töltöttünk, november 3-ig van nyitva. Sétáltunk még egy nagyot át az angyalok hídján, észak felé. Útba ejtettük Augusztus mauzóleumát, úgy volt, hogy idén áprilisban megnyitják, de csak lecserélték a kerítésen a képeket, még mindig zárva, és nincs kiírva semmi. A Via del Corson értük el a Popolo teret, ahol a Santa Maria del Popolo fel van állványozva. A téren alig voltak, leültünk egy kicsit az obeliszk tövébe. A Ponte Regina Margheritát átsétálva a rakparton dél felé a La Corte Suprema di Cassazione előtt sétálva értük el a Szent Péter teret. Még mindig gyönyörű az esti kivilágítás. Vacsora a Bocca étteremben ez a rakparton van a egy sátorban, ráksaláta, Parmigiana di melanzane (frenetikus padlizsános, paradicsomos, parmezános étel), egy aperol és egy helyi csapolt sörért fizettünk 40 eurot.
Igen, ez így van. Nekem is most sikerült először felmenni, hosszú évekig le volt zárva. Nem lehet szavakkal leírni azt az érzést, ami ott elfogja az embert. A jegy sajnos 29 euro fejenként, de minden centjét megéri. Elképesztő a látvány, az ember a gyomrában is érzi.
Én nem vagyok optimista. Elképzelhető, hogy a Colosseum esetében nem ingyenes az ingyenes.
A Campania Arte Cardunk Nápolyban és környékén az első 5 helyre volt ingyenes, utána volt kedvezmény. A Capodimonte képtár a 4. hely volt, tehát ingyenesnek kellett volna lennie. De a 12 €-ós teljes ár helyett 4,5€-ót kellett fizetni. A következő, az 5. helyszín ingyenes volt, de az azután következő már csak kedvezményes. Szóval ez a képtár elvett egy ingyenes lehetőséget, viszont nem volt ingyenes. Attól tartok, hogy a Colosseum is így lesz. De ne legyen igazam.
Most értünk haza mi egy 5 napos csavargásról. Szerdára volt időpontunk 16:10-re, ilyen jegyünk volt:
Colosseum, Roman Forum and Palatine regular entrance + Undergrounds and Level III English tour
Mivel Olaszországban is iskolakezdés van és hétköznap is volt, így meglepően kevesen voltak, kb. 3 perc alatt bejutottunk. A Stern bejárathoz kellett menni, ott meg is kaptuk a matricánkat, majd újabb 5 perc múlva jött az idegenvezetőnk. A csoportunk alig volt 13 fős. A porondon, majd alatta csavarogtunk, az alagsorban még mindig tele van állvánnyal minden, nagyon óvatosan kell lépkedni. Extra bónuszként elvittek minket a porond közepére, ahol egy sátor alatt élőben nézhettük, hogyan is zajlik egy régészeti feltárás. Meg is lepődtünk, hogy ennyi év után is van a Colosseumba kiásni való. Óvatosan kis ecsettel és lapátkával dolgozott. Onnan bejártuk az első két szintet, majd felmentünk legfelülre rácsodálkozni a világra. Elképesztő a látvány. A legfelső karima egy része még mindig be van állványozva.
Ez is egy térkép, a Colosseo és környéke megállókkal bejáratokkal. Van akinek ez jobban átlátható.
Az a hír járja, hogy november 1.-től a sima Colosseo alapjegy (basic) ára 12-ről 16€ lesz.Nem tudni, hogy a többi jegy és a szisztéma is válrozik-e majd, vagy csak ehhez nyúlnak hozzá.
Látok egy € 7.50 Roma Pass kedvezményes Colosseo jegyet június 1-től, de nem tudtam megfejteni kinek jó. Talán aki nem az első 2 RP ingyenest használja a Colosseora, hanem harmadik múzeum a Pass érvényességi idején belül.
A következő ingyenes (iovadoalmuseo.it ) napok a Colosseo esetében szeptember 23' és október 4.
Nahát, eddig is vártam, de a leírásod alapján most már "olvadok a gyönyörtől", hogy részese lehetek! Egy kis praktika útján értem el a családnál, azt mondtam, hogy már nincs szimpla belépési időpont akkorra, amikor megyünk, csak kombinált :) ... de az az igazság, hogy nagyon szerettem volna látni a legfelső szintet ...
KIcsit kaotikus az egész. Legszívesebben azt mondanám, hogy sok a 30 perc, hogy felesleges. De én is ott voltam hamarabb. A Stern bejáratnál a matrica az egy ruhára ragasztható kis fecni. Ráadásul 15 perccel későbbi időpont van ráírva, mint az eredeti foglalás. Közben vonulnak mindenféle csoportok. Nemcsak az egyéni látogatók csoportjai, hanem egyéb csoportok is, diákok is, olasz nyugdíjasok, külföldiek. Ezeket a saját idegenvezetőjük átadja a Colosseum saját idvezének, mert ott csak az vezethet. És ott álldogál a tömeg, ahogy Manipura írta, figyeli a többieket. De aztán valahogy megoldódott. A fecnire írt időpontban kijött az idvez és elkezdte kiabálni az időpontot. Ha nem beszélsz olaszul, akkor tanuld meg az időpontot.
Bent már nyugi van, mert a porondon, az alagsorban és a felső emeleten is csak ezek a csoportok vannak. Ott van tömeg, amikor átvág a csoport azon a szinten, ahova mindenki bemehet. De ott tömeg van. Elég magasak a lépcsők.
Matricát kaptok a Stern biztonságisoktól amint bemutatjátok a foglalást és a jegyet. Így a csoporttársakat lehet kifigyelni, mert ők ott várnak majd, de az idegenvezető egyszer csak megjelenik, és olaszul szólítja XY időpontra szóló jegyek tulajdonosait, akiket lehet követni.
Ez a csúcs, rögtön szemben a porondra mentek majd kezdésnek, én több látogatással a hátam mögött is döbbenetesen hatalmasnak láttam a Colosseót, és minden képzeletet felülmúló lehetett az a hangerő, amivel tombolt a közönség. A panoráma lélegzetelállító, pedig ha belegondolunk, a plebs és a nők helye volt a felső sorokban. Nagyon klassz a kilátás, minden irányba nézzetek szét, lehet integetni a Monte Mariónak, az Albanói hegyeknek, meg az ikonikus épületeknek Városszerte. Ha van időtök, érdemes a Ludus Magnust vagyis a gladiátor-képző maradványait megnézni, és a San Clemente is csak pár házzal arrébb van. A gladiátor-képző és Colosseo porond alatti szint összeköttetését biztosító kaput mutatják a vezetés során.
nem értem a problémádat,a camping tök jó hely,a kocsit nyugodtan hagyhatod a bungaló előtt, 200 méter gyaloglással a buszmegállóban vagy,azzal az EUR fermi metró-ig és onnan már sínen vagy bármilyen célponthoz
amúgy az euroma-nal is hagyhatnád,a kutya nem foglalkozna vele,mi voltunk korán bevásárolni és úgy tűnt mintha nem csak az a pár eladó,személyzet autója lenne,amúgy nem kell 1700 métert gyalogolni a metróig,mert a Campingtől jövő busz megáll a pláza mellett
"In order to pick up the tickets please show the following confirmation form at the reservation desk at least 30 minutes before the scheduled time of the visit, except in case of open tickets or different indication given during the purchasing process.
In case of bookings with reduced and/or free tickets it will be necessary to go to the reservation desk in order to show the documents attesting the right to a reduction and/or to free admission."
Nem, sajnos, semmi egyéb instrukció. De azért lassan összeáll, 1. Reservation desk felkutatása, Vélemény most mutatta, kb. hol van, aztán 2. A Stern Bejárat, majd a Reservation Desknél rákérdezek, hova kell menni, de szeretek előre felkészülni :) 3. Olasz idegenvezető felkutatása
Pontosan milyen jegyet vettél? Porond, porond alatti terület és panoráma terasz is benne van? Most nem néztem végig, de korábban a Stern bejáraton azokat engedték be, akik vagy csak porond és alatti területre vagy előbbiek mellett a panoráma teraszos kombi túrára foglaltak jegyet és otthon nyomtatott jegyük volt, nem beváltható voucher. Értelemszerűen a csak panoráma teraszos vezetésre nem a Stern felől lehetett belépni. Gondolom nem változott, és a visszaigazoláson rajta kellene lennie a részletes infóknak. A Stern a Via Labicana felőli bejárat, onnan nem látható a Constantinus diadalív sem, vagy a Fórum+ Palatino egyetlen részlete sem.
Én odamentem ami a képen Individual Visitors-ként szerepel. Ott járkált több őr/staff is, én megkérdeztem az egyiktől, hogy hova kell menni. Biztos, ami biztos. És igen, utána a Stern bejárat. Nagyon jó lesz a túra.