Keresés

Részletes keresés

ddsteel Creative Commons License 2019.09.12 0 0 67608

Erről van szó egyébképnt, rámegyek az ELMŰnél az okosmérő fülre és azt írja, nincs jogosultságom. Ezt mondta is az ügyintéző, hogy nem lesz. Az adataim megjelennek persze, csak kiszedtem a képből.  

Előzmény: ddsteel (67607)
ddsteel Creative Commons License 2019.09.12 0 0 67607

Akkor máshogy fogalmazok: az ELMŰnél elmondásuk alapján nem tudod monitorozni az ő honlapjukon az áramtermelésedet, se ki, se be. Ezek szerint mindegy az inverter típusa. Nekem az ügyintéző azt mondta, SolarEdge esetén nem lehet. Én nem értek hozzá, de eze szerint akkor ő se, ami nagyobb baj. De mondjuk amonitoring tényleg nem megy,pedig ugye az az érdekes, nem az inverter típusának megfelelő saját honlap, hisz az ELMŰnélmegjelenő adatok alapján kell fizetni.

Előzmény: tfe_tng (67604)
1robit Creative Commons License 2019.09.12 0 0 67606

Nem tudom, ezért kérdezem. Ha közös a bemenet,hogyan kell a DC védelmet alkalmazni. Mindkét stringre egy-egy túlfeszültség védőt, vagy elég az egyikre, mert a bemenet úgy is közös?

Az SE3500-t tervezem nagyobbra cserélni.

Előzmény: zollerka (67605)
zollerka Creative Commons License 2019.09.11 0 2 67605

Bele kell abba az inverterbe kukucskálni!!!

A két bemenet a panelen párhuzamosítva van, egy bemenet az, csak két csatlakozó van rajta... Az optimalizálók állítják ke  a munkapontot, több stringnél a logikai elrendezésben meg lehet adni , melyik optimalizáló hova tartozik. 

Amíg nincs elérve/túllépve a  maximális darabszám, nem érdemes ketté szedni, mert később fog csak elindulni. 

Van egy ipse a környéken, rakatott fel 2x10 panelt k-ny-i ellentétes tájolással, két stringbe kötötték neki, aztán jött hozzánk panaszkodni, hogy nem azt hozza, amit kellene. 

Előzmény: Törölt nick (67599)
tfe_tng Creative Commons License 2019.09.11 0 0 67604

Nem igazan ertem mi a korrelacio, az ELMU csak az orat latja, hogy SE vagy Fronius vagy (kinai) termeli be, az teljesen mindegy. Amit mondasz az alapjan kb az is igaz lehet hogy ELMU-nel nem lehet szamolni az SE termeleset a halozatba.

Előzmény: ddsteel (67603)
ddsteel Creative Commons License 2019.09.11 -1 0 67603

Sajnos legutóbbi infóm szerint ezt SolarEdge rendszer esetén az ELMŰnél legalábbis nem lehet megtenni. Pedig engem is marhára érdekelne...

Előzmény: Yellow73 (67602)
Yellow73 Creative Commons License 2019.09.10 0 0 67602

Jópár napja jeleztem az E.On felé a távleolvasási portálon regisztrációs igényemet, ma jóváhagyták.

Így meg tudom nézni a villanyórám távleolvasási adatait 15 percenként.

Mindenféle adat, statisztika, stb. exportálható Excel táblába is.

Arra még nem sikerült rájönnöm, hogy be lehet-e állítani, hogy naponként összesítsen (nincs szükségem a 15 percenkénti adatra), és azt tegye egy táblázatba.

Butyiba Creative Commons License 2019.09.08 0 1 67601

Köszi, így már világos.

Előzmény: Törölt nick (67599)
agyarka Creative Commons License 2019.09.07 0 0 67600
A HD nál 380V a stringfeszültség.
Előzmény: Törölt nick (67598)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.07 -1 1 67599

A két bemenet egymástól független...

Csak azért van, hogy szükség esetén 2x15 Amperrel tolhassa a két sztring.

Mindkettőre külön igaz

- a minimum 8(6) és maximum 25 opti
- a max 5250 Watt sztring

- de a kető együtt is csak  max 6750 Watt lehet egyidőben

Akkor muzsikál jól a két sztring, ha kevés/nincs árnyék a paneleken >> dől a power :-)

Számottevő mennyiségű árnyékos/gyengénmenő panelt tartalmazó sztring esetén a lehető leghosszabb egy sztring a nyerőbb, ha megoldható.

A lényeg, hogy a sztringen MINDIG!!! meglegyen a minimum 8(6) darab MŰKÖDNI KÉPES!!! opti+napelem.

és

Akkor tud működni egy opti+panel, ha az opti által ráterhelten is marad legalább 8 Volt a napelemen.
Ehhez úgy 3 Watt körüli "besugárzás" kellhet a panelen... saccra.

Előzmény: Butyiba (67594)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.07 -1 0 67598

Pontosabban a kimeneti AC csúcsa fölé egy kicsivel ... azaz függ a cél hálózat aktuális feszültségétől.

Névlegesen, 

AC 240 Volt esetén >> DC 350 Volt

AC 230 Volt esetén >> DC 340 Volt
AC 208 Volt esetén >> DC 305 Volt

Mivel igy nem kell felfelé konvertálnia csak lefelé, ami >> egyszerűbb elektronika, jobb hatásfokú működés.

Előzmény: agyarka (67595)
Butyiba Creative Commons License 2019.09.07 0 0 67597

Ha ténylegesen csak 5250 W ameddig el lehet menni akkor addig maxolom ki csak tudjam mennyi az annyi. Egyenlőre +2 panelnek van előkészítve a helye mert a bővítés alkalmával 6 db-ot rendeltem meg de 8 db-ra kértem a tartó konzolok és sínek felrakását. A másik két panel csak mint elmélet szerepel ha lehet akkor mehet fel. Ha csak 1 mehet akkor egy fog felmenni.

Mint korábban írtam 4100 W volt a pillanatnyi termelés amikor be lett kapcsolva délben ( maximum időszakban ). Ha ehhez hozzáadom a 2 db 305-310 W-os panelt melyek az ellentétes tájolás miatt kb 340 W-ot tudnak együtt akkor bőven az 5250 W alatt maradok --> 4430 W de legyen 4600 W. A 4600 W is csak 88%-a az 5250 W-nak.

Előzmény: agyarka (67593)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.07 0 1 67596

A leírt elrendezése alapján nem megy a valóságban fölé, de ha olykor netán mégis akkor sincs baj... abban a rövidke időben.

Kevesebbet veszít ekkor az egy sztringgel, mint amennyit egész évben a kettővel.

Előzmény: agyarka (67593)
agyarka Creative Commons License 2019.09.07 0 0 67595
Amit linkeltem abból és Barcomp írásából is láthatod, hogy nem lesz alacsony a stringfeszültség, mindig közel 350V ra konvertálnak az optimalizálók.
Előzmény: Butyiba (67592)
Butyiba Creative Commons License 2019.09.07 0 0 67594

Szia,

Amit írtál pontosan ezen rágódtam én is. Főleg az utolsó mondatod a lényeges mert ez itt a lényeg, hogy ameddig lehet maxoljam ki az egy sztringet a gyakorlati adatok függvényében és pl mint a mai felhős nap a rendszer termelt ha nem is sokat de pont most van 9KW-nál a napi termelés és 618 W a pillanatnyi délután 17:00-kor.

Ha szétbontom két sztringre akkor a hatásfok romlik. Az inverter 2 DC bemenetét én úgy értelmezem, hogy külön külön kell meglenni a 350V-nak és akkor indul az amelyik elérte. Sajnos nem találtam sehol erre vonatkozó infókat, hogy pontosan mi történik a 2 DC bemenettel ha mind a kettőre van sztring kötve. Lehet, hogy rosszul gondolom ezért lenne jó egy hozzáértő válasza, hogy mi történik olyankor ha a 2 DC bemeneten pl 200-300 V között van a feszültség ? Természetesen külön-külön.

Előzmény: Törölt nick (67591)
agyarka Creative Commons License 2019.09.07 0 0 67593
A 5960Wp el soha nem menne a string a megengedett 5250W fölé? Jelenleg 14 x295 +6 x305 van rárakva, és további 2 +2 bővítést is szeretne a topictárs. Két stringre bontva nem probléma.
Előzmény: Törölt nick (67591)
Butyiba Creative Commons License 2019.09.07 0 0 67592

Szia,

Köszi a választ. Értem amit írsz és jó lenne ha a "normál" előírás alapján is tudná a maximumot hozni, de nem látom hogyan lehetne megoldani, hogy a bővítés valóban az legyen és ne a korábbi rendszer butítása majd panelek hozzáadása után nem a megfelelő % lesz a bővítés amit elvárnék.

A két DC bemenettel kapcsolatos kérdésemre van-e tapasztalatod ?

Előzmény: agyarka (67589)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.07 -1 1 67591

Jó lesz az egy sztringen is ilyen sok optival/panellel...

5250 Watt 15 Amper és 60 Volt illetve 350 Volt a kulcsszámok

Az egyetlen alsóhatár feltétel, hogy: LEGALÁBB 6 optimalizáló tudjon működni!

Mivel 6x60=360 Volt és ez már több a 350 Voltnál amit elvár az SE...  

(a minimum 8 az már biztonsági tartalék az árnyék miatt kiesők/gyengéntermelők miatt) 

Vagyis: AMÍG!!! legalább 6 opti tud működni a sokból addig menni fog rendszer.

Tökmindegy, hogy azok esetleg elléntétes oldalon vannak-e....

A felsőhatár feltétel elvben a névleges 15x350=5250 Watt az SE5000 esetén.

De mivel a DC max 500 Volt ... így elvben akár 15x500=7500 Wattal is elbánhatna.  

Más kérdés, hogy az adatlap e helyett csak 6750 Wattot enged meg (nyilván áramköri okokból).
Amihez 6750/15=450 Volt tartozik és ez hogy-hogynem éppen a 450/60=7,8 >> 8 optimalizáló ezekből.

----

Avagy, mivel MINDIG minden valós üzemállapotan az alsó és a felső határ közé esik ... teljesen jól fog működni egy sztringen is a kérdezett esetben.
Jól mondta neki a telepítő.

Mert a sztringjéről elmondottak alapján, ha jól értem az egy sztringgel is mindig 

- lesz minimum 6 működő optija, sőt több is >> elindul

- sosem megy a teljesítmény korlát fölé >> nem áll le

Sőt borus időben és hajbalban/este az egy sztringgel alighanem jobban is megy mint kettővel menne.

agyarka Creative Commons License 2019.09.07 0 1 67590
https://www.solaredge.com/solaredge/downloads/download/46204
agyarka Creative Commons License 2019.09.07 0 0 67589
Elég szomorú, hogy nem kaptál választ azoktól, akik ebből élnek, pedig nem bonyolult. Az ellentétes tájolás egy stringre lerontja a teljesítményt, erre a tervező program is figyelmeztet. Az SE rendszernél nem úgy van a stringfeszültség, mint a hagyományos invertereknél, hanem fix ( egy szűk határon belül). A normál ( (P300- 370) optimalizálóknál 8 db, az emelt feszültségűeknél (P404,405) 6db tól már megfelelő szintre transzformálja a sztring feszültséget. Én 5 v. 6 D -DK -i panelt a Ny-i panelekkel tennék külön sztringre, A keletiek pedig mehetnének a maradék 9 v. 8 panel stringjégre. Így mindegyik string feszültsége rendben lesz, nem okoz számottevő teljesítmény csökkenést a közel ellentétes tájolás.
Előzmény: Butyiba (67587)
nanemond Creative Commons License 2019.09.07 0 0 67588

Köszönöm

------------------

Most erre sem mondok inkább semmit :)))))))))))))))))))))))))))))))))

Előzmény: agyarka (67582)
Butyiba Creative Commons License 2019.09.07 0 0 67587

Szia,

Köszi a választ. Amit írtál én is olvastam valamelyik SolarEdge leírásban de ezt én a legideálisabb tájolásnak gondolom.

Az, hogy az SE szereti vagy sem az ellenkező tájolást úgy gondolom, hogy az optimalizálók használata kompenzálja. Azért választottam, hogy minden panel kapjon optimalizálót, hogy ha nem éri "telibe" a nap akkor árnyékba kerül és ezt a helyzetet kezelje le. Sajnos a tető tájolása és kialalkítása olyan, hogy reggel a D-DK oldalon lévő panelek nem egyszerre kapják a napot hanem szépen sorba és kb 8:30-9:00 körül lesz mire mindegyik direktben napsütésben lesz. Délután jobb a helyzet, nagyjából egyszerre tűnik el a nap. Ráadásul ahogy jön az ősz majd a tél is a szomszéd ház is kezd árnyékolni reggelente.

A helyzet az, hogy az eredeti 14 db-os D-DK elemekhez ragaszkodom és nem engedtem megbontani a kört. Több mint 2 éve megy és tudom melyik panel és így ez az összeállítás mit tud akár napos akár felhős időben. Eddigi éves hozam 4800-5200 Kw között van attól függően, hogy naptári vagy éves leolvasáshoz viszonyítom.

Eredetileg mondtam a kivitelezőnek, hogy a bővítést a másik sztringre tegye. Majd Ő javasolta, hogy mehet egy sztringre nem kell kettő.

Majd jött a számolgatás a programmal és az azt hozta ki amit te is írtál. Ezt én is megkaptam valamelyik leírásból de ott nincs feltűntetve a tájolással kapcsolatos eltérések kompenzációja. Ezért szerintem ez a számolás ami a 5250 W-ot hozza jó lehet az optimalizálók használata miatt de a mennyiséget illetőleg csak az ideális tájoláshoz adja meg a jó eredményt.

Azért gondolom mert amikor a kivitelező beírta a SolarEdge programba a valós adatokat akkor engedélyezte 17 panelnál több egy sztringre történő kiépítését. Vagyis Ő eredetileg D-i oldallal és 30 fokos tetővel számolt. E helyett 14 db D-DK, 3 db ÉK-K és 3 db DNY-D pozicióban van a tető pedig kb 45 fokos ( az előző hozzászólásomban direkt írtam K és NY-i tájolást mert nem akartam bonyolítani ).

Ezek miatt még a 20 db panellel a mostani felállásban sem lesz meg a maximum 5250 W a gyakorlati tapasztalat alapján. Csúcs termelésnél épphogy 4000 fölé fog menni.

Felmerült az is amit írtál, hogy megbontva a 14 db-os kört, legyen 2 kör de ezzel a panelszámmal meg elbukom a mostani bekapcsolási időt, hiszen ha kiveszek a D-i körből paneleket akkor az a sztring később éri el a termeléshez szükséges 350 V-ot.

Az inverter 2 db DC bemenetének működésére nem találtam konkrét példát vagy működéshez köthető leírást. Gondolok itt arra, hogy ha 1 sztringen van 20 panel mint most akkor korábban eléri a rendszer a szükséges 350V indítási feszültséget és beindul a termelés még reggeli felhős stb időben is. Ha pl ezt megbontom 2 sztringre és mondjuk az egyik sztringen 200 V míg a másik sztringen 280 V a DC feszültség akkor mi történik ?

1, összeadódik és elindul a termelés --> ekkor semmi gond szedjük szét két sztringre

2, semmi sem történik mert egyik sztring sem érte el a termelés indításához a küszöböt. Így két sztringre szedéssel a termelésem sokkal gazdaságtalanabb lesz éves szinten.

Kérdésem, hogy melyik a helyes az 1-es vagy 2-es pont ?

Sajnos erre a kivitelezőtől sem kaptam megnyugtató választ.

Előre is köszi.

Előzmény: agyarka (67586)
agyarka Creative Commons License 2019.09.06 0 0 67586
További megkötés az optimalizálók részéről, hogy 1 stringre 5250 W, HD inverter esetén 5700 W maximális teljesítmény rakható.

14x295= 4130 , azaz az 5 KVA es inverternél a pontos típustól függően még 1120 W, vagy ( HD nál) 1570W, ami 305W os panelből 3 vagy HD inverternél 5 db bővítést enged a stringen! Azaz a 6 db már garancia vesztéssel jár!
Előzmény: agyarka (67585)
agyarka Creative Commons License 2019.09.06 0 0 67585
DC oldali teljesítményre gondolhatott, ott az SE5000 nél 6750 W és/ vagy 19,5 A, az SE5000H nál pedig 7750 W és/ vagy 13,5 A a megengedett maximum.
Az ellentétes tájolású paneleket az SE sem szereti, jobb lenne 2 külön stringre bontani a keleti és a nyugati paneleket, a többit meg szétosztani közöttük.
Előzmény: a8lang (67584)
a8lang Creative Commons License 2019.09.06 0 0 67584
5000w -nál leszabályoz, nem engedi 5000 fölé a termelést.
Előzmény: Butyiba (67583)
Butyiba Creative Commons License 2019.09.06 0 0 67583

Sziasztok,

SolarEdge hozzáértők segítségére lenne szükségem.  Lehet, hogy egy kicsit hosszú leszek ezért elnézést.

Telepítve volt egy 14 db Aleo Solar 295 W-os napelem rendszer 14 db SolarEdge P300-as optimalizálóval. Ezek a panelek D-DK tájolásúak és kb 45 fokos tetőn vannak. Az optimalizálókra azért van szükség mert tagolt a tető és nem egyszerre kapják a napsugárzást. Ezt a rendszert bővítettem tegnap előtt 6 db Aleo Solar 305 W-os napelemmel és SolarEdge P350-es optimalizálóval amiből 3 db K és 3 db NY-i tájolású. Az inverter SolarEdge SE5000 egyfázisú.

A probléma már itt kezdődött, hogy a kivitelező a SolarEdge tervező programba bevitte az adatokat és a program 17,8 napelemet hozott ki egy sztringre vagyis 17 db-ot. Ilyen-olyan állítgatás után végül a program is engedélyezte a 20 db panelt.

A szerelés utáni bekapcsolás délben volt így rögtön lehetett látni milyen max körüli hozam várható mert szép napos idő volt akkor. Az inverteren 4100 W teljesítmény jött le.

A plusz 6 db panel úgy lett kialakítva, hogy még 1-1 db-nak a tartója és a sínek fel lettek szerelve vagyis Keletre 4 és Nyugatra is 4 db lenne ami a komplett rendszer esetén 22 db panel + optimalizáló. Ezen kívül még lenne 2 db panelnek hely a D-DK oldalon is ahogy elnéztem. Így már 24 panel lenne.

Átnéztem a SolarEdge adatlapjait és az alábbira jutottam:

-          Az SE5000 inverter összesen 25 db optimalizálót tud kezelni. Tehát ez pipa.

-          A P300 és P350-es optimalizálók is kimeneti max 60 Volt és kimeneti max 15 Amperre képesek

A SolarEdge tervező segédletben a képen látható formula van a számoláshoz.

A gyakorlat viszont az, hogy a nem optimális elhelyezkedés miatt illetve, hogy a Keleti és Nyugati panelek soha sem fognak egyszerre ugyanannyi maximális teljesítményt leadni, emiatt több panelt is lehetne feltenni.

Számolásom szerint ( lehet, hogy van benne hiba de ezért kérem a hozzáértőket ) a jelenlegi 20 paneles rendszer a legjobb körülmények mellett 4300-4400 W-ra képes. Ehhez hozzáteszem a + 1-1 panelt ( 305-310 W ) a Keleti és Nyugati oldalra akkor + 300-340 W érhető el a kettővel. Ez eddig 4740 Watt. Ehhez hozzáadom a 2 db D-DK szintén 305-310 W-os panelt melyek mondjuk maximumon nyomják akkor az +620 Watt. Így már összesen 5360 Watt-nál járunk, de legyen 5500 Watt.

Az inverter DC feszültsége 350 Volt körüli, de számoljunk két értékkel mert láttam, hogy van amikor felviszi 360-370 Voltra.

1, 5500 Watt / 370 Volt = 14,86 A

2, 5500 Watt / 350 Volt = 15,7 A

3, A valóság szerint inkább ez lesz jellemző 5200 Watt / 350 Volt = 14,85 A vagy 5300 Watt / 350 V = 15,1 A

Mivel többször is felfelé kerekítettem így a 15 A max érték környékén lenne az áramerősség amikor a rendszer a maximum közelében termel.

Mi történik ha az áramerősség feljebb „szeretne” menni mint 15 A ?

Ilyenkor emelkedni fogy a feszültség, hogy az áramerősséget szinten tartsa ? Arra gondolok mint a szigetüzemnél amikor az akkumlátor már 14,4 Volton van olyankor megemeli a panel feszültséget és nem tölt annyira ( ezt látom a szigetüzemű panelomnál ).

Van-e valamilyen védelem az ilyen esetekre ? ( gondolom lennie kell de erősítsetek meg ).

Lényegében van-e esély, hogy tervezett 24 panelt rátegyem ?   Az sem baj ha a csúcs termeléseknél „levágja” a felső határnál mert ez az évnek max az 1-3%-a lenne, illetve ahogy öregszenek a panelek csökken a termelés is és így az áramerősség.

Várom a kommenteket.

Előre is köszönöm.

agyarka Creative Commons License 2019.09.06 -1 1 67582
"Nos, az SE sem tervez annyit... ez van"
Valóban, az SE Site Desinger 2.3.11 ennél jóval többet tervez.
Előzmény: Törölt nick (67573)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.06 -2 0 67581

Ne találgass... nem megy az neked.

Előzmény: nanemond (67580)
nanemond Creative Commons License 2019.09.06 -3 4 67580

A kedves bárkomp, nekem nincs szükségem arra, amit neked használnod kell :)

Nem vagy nyilvános beszámolóköteles, értem.

Akkor nyilvánosan volt 3 munkád 2017-ben. Nyilván ez annyira jól sikerült év volt. 2018-ban is elérted ezt? :)

Szerintem nem.

Igazad van, nem vagyok hatóság, hála Istennek ügyfeled sem. Csak egy fórumozó, aki nem szereti, ha hazudozva vádaskodsz, (továbbra sem adtál választ arra, amivel vádoltál, helyette személyeskedsz, ami továbbra sem tesz jót az idegállapotodnak láthatóan) és úgy ekézel más vállalkozókat, hogy nem látható mit is ténykedsz valójában.

Ha valakinek nincs takargatnivalója cégként, ha valaki büszke az elért eredményeire, azt megosztja a világgal. Nyilván ha nem teszi, annak lehetnek olyan okai is, hogy van mit szégyellnie :)

Na legyen mosolygós szép napod, ne felejtsd el, hogy állj meg ott, ahol a mindenképpen szoktál: az agyturkásznál és a kurvánál.

Nem hajt engem komi semmi. Te szálltál belém, nem egyszer, akkor viseld a kritikát. De azt nem bírod elviselni, ez látszik a fórumon, nekem végül mindegy.

Szóval mikor találkozunk a bíróságon? Tudod, mondtam, hogy keress ügyvédet és tedd meg a jogi lépéseket ellenem :)

Ja, ez is csak hantagyár terméke, ahogy az is, amivel vádoltál, és nem tudtál választ adni még arra sem, hogy mi alapján állítottad azt. Hát kb. ennyit érsz.

Tudod, akire meg tartozik, hogy hogyan működsz, azok meg baromi mélyre tudnak ám érdeklődni :)

Jaj, dehogy is, nem foglak én jelentgetni nyugi, nem érsz te annyit és egyébként se vagyok én olyan, mint ....

Jó lenne komi ha leakadnál végre erről a stílusról, mert a fórum nem erről szól. Adj tanácsokat, igazakat, nyomasd cégnevet tartalmazó hozzászólásaid és nyilvános árajánlataid, aminél vannak rosszabbak és jobbak is.

De fejezd be mások ekézését és ezt a stílust. Lehet akkor megdupláznád a 2017-es eredményt.

Előzmény: Törölt nick (67579)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.05 -7 1 67579

2017-es év, tényleg, nem kellene már a 2018-nak is elérhetőnek lenni?)

Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek. Álmodni képes.

(Shakespeare: Hamlet)

Baszki okoska.... NEM VOLTAM nyilvános beszámoló köteles 2018-ban.

Ahogy 2008 és 2016 között sem voltam az.

Sőt, képzeld 2019-ben sem leszek az :-)

De a tyúkeszedel ezt sem tudod, hogy van ilyen is, csak dumálsz összevissza... és okokodsz, rágalmazol.
Pont mint ahogy azt az okoskodó ámde buta-tudatlan emberek szokták.

Az hogy milyen módon működöm pedig végkép nemtarozi másra CSAK!!!!
- rám
- az állami/önkormányzati szervekre
- és esetleg az ügyfelemre, ha érdekli....

Te nem vagy az ügyfelem! és hatóság sem vagy.

------

Téged nyilvánvalóan a rosszindulat és a kötözködés hajt csak napok-hetek óta.

Ezt már a vak is látja.

Ami nem jó jel... keress egy agyturkászt vagy legalább egy jó kurvát és nyugodj le végre.

Jobb lesz úgy mindenkinek, de főleg neked :-)

Előzmény: nanemond (67578)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!