Megnyílt a 100-as és a 120-as vonalak topikja (az alföldi vonalak (már csak a 80-as hiányzik)). Én, hogy ezeknek a topikoknak konkurenciát teremtsek, ezért ezennel megnyitom a Dunántúli fővonalak topikját.
Hát diohéjban:Amit fent láttál, azok a monitorok, melyeken látható a kezelt állomások, elágazások, nyílt vonalak stb torzított vágányhálózata az aktuális helyzettel, foglaltságok, vágányutak, stb. A forgalmista egérrel, vagy billentyűzettel tudja ezeket kezelni, beállítani a szükséges parancsokat. Aztán a számítógépek IP hálózaton keresztül továbbítják ezt az adott helyre, ott pedig a helyi számítógép egy spec. berendezés segítségével állítja a D55-öt.Gyakorlatilag leképezik azt amit a D55 pult parancsolna. Ez a hagyományos D55 felülvezérlése. Elektronikus biztbernél nincs szükség felülvezérlésre, ott a köfi direkt vezérli a szükséges áramköröket. Persze ez nem ennyire egyszerű, de a lényeg ez. A biztberesektől meg elnézést kérek, ha nem pontos szakszavakat használtam.
Köszi én voltam, csak az a baj hogy amit ott elmondtak nekem többségében kínaiul hangzott, ezért kérdeztem hogy jártál e ott, megtudtam volna mondani hogy mennyire komoly ez a hely! Számomra nagy színes monitorok voltak!
Persze délben szerelvénymenetben ment már visszafelé. Közben az ütemesek meg folyamatosan gyűjtötték a késéseket a jelentős utascserék miatt. Vajon tényleg lehetetlen küldetés lett volna a nyári menetrendet holnapig kitolni? Mert hogy kínos jelenetek lesznek, az fix.
Szerintem Fehérvár után már kevesebben vannak, persze ettől még jó lenne, ha lenne. Mert a sok felesleges gyorsbuszt csak akkor lehetne kiváltani, ha a menetrend tudná azt, amit a buszok, nemcsak menetidőben, hanem járatsűrűségben is. Az pl. pozitívum, hogy Ajkára már óráként lesz vonat, de pl. Herendre is kellene legalább két óránként. Ha a Szombathelyiek keresztje átkerült Városlőd-Kislődre, akkor beleférne egy Herendi megállás szerintem. Persze az említett félórás sűrítés is kéne, meg az is baj, hogy sem a veszprémi, sem a várpalotai buszállomás nem a vasút mellett van, így nem tudnak ráhordani oda a buszok, ráadásul Várpalotán a helyijárat menetrendje is eléggé vacaknak tűnik.
Veszprémben az állomásról a város minden részébe megy buszjárat, bár némelyik menetrendje nem a legjobban van összehangolva a vasúttal.
Nézem a 20-ast a VPE honlapon. Jól át lett kavarva minden a deltán át kétórás zalaegerszegi ütem kapcsán. Ami nekem feltűnt, hogy Bp-Veszprém között jelenleg az egésznapos órás ütemen felül reggel és délután is 3-3 többlet indulás sűrít, így 3 órán át kvázi félórás ütem van. Ezzel szemben az új rendszerben csak 1-1 sűrítő lesz az órás ütemen felül! Ez nagyon durva visszalépés, különösen egy olyan vonalon, ahol a pályafelújítás révén létrejött menetidő-csökkenésnek, a sűrítésnek és és a korszerűbb járműveknek köszönhetően látható utasszám-növekedés volt. A mostani délutáni óra 05-ös vonatokat igen szép kihasználtsággal láttam indulni, Gárdonyig álló utasok is vannak. (Vagy a nagy többség leszáll legkésőbb Fehérváron?)
Tegnapi nap úgy kezdődött hogy Porpác-Sárvár között biztber hiba, majd következett hogy Szombathelyen meghibásodott a forgalomirányító berendezés és egy jó órán keresztül állt a forgalom, természetesen a reggeli "csúcsforgalomban"!