Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
Nekem egyébként ezért hihetetlen még mindig kicsit a háromszög rendszámok bevezetésének '58-as dátuma. Vagy legalábbis nagyon korlátozottan adhatták ki őket. Hatvanas években készült felvételeken véletlenül se látni egyet sem, ellenben V, meg X rogyásig. Előbbiből el is fogyott az első 16-17 év alatt 14 karakter, utána meg ugyanennyi idő alatt 6. Mert a hetvenes évek második felétől tömegesen jöttek a háromszögek.
Annyiban módosítanám az előző hozzászólásomat, amiből ez a lényeges rész sajnos kimaradt, hogy a CY volt az utolsó, amit kiadtak, de a CZ után, és az IB előtt.
Egy évvel később, az A-2 már egy Buick Roadmastern volt:
Budapest, 1947. május 31. Megérkezik az a személyautó, amely a néhány hetes amerikai útjáról hazaérkező köztársasági elnök feleségét, Tildy Zoltánnét szállítja a fogadóbizottság elé. MAFIRT: Adorján Rezső
Hegyeshalom, 1946. május 9. Károlyi Mihályt, Magyarország első köztársasági elnökét, 27 év emigrációja után gépkocsiban hazatérőben, a határ mentén tömegek köszöntik. MTI Fotó/MAFIRT: Adorján Rezső
Azt olvastam valamelyik régi autó-motor újságban, hogy a CY volt az utolsó, amit a C tartományból polgári személyautóra kiadtak, utána jött az I-sorozat (IB-vel kezdve). Eszerint 1970 év eleje, 1969 év vége.
Persze lehet, hogy a Puch-nak nem ez az első forgalombahelyezése...