Keresés

Részletes keresés

YZ250F Creative Commons License 2019.08.20 0 0 91892

Köszönöm!

Tehát nem ajánlod a jelenlegi vakolatra húzni az új réteget?

Előzmény: KömKel (91890)
szotyika77 Creative Commons License 2019.08.20 0 0 91891

Nem simán fólia lenne az ablakkereten, hanem egy színes acryl-üveg bevonat, melyet a műanyaggal egybeolvasztanak. 

De akkor maradhatok a műanyagnál, a lényeg, hogy jó minőségű legyen. Amúgy Gealan s9000 ablakokat néztem ki, és ezekre kaptam árajánlatot. Köszönöm a válaszod! ;) 

+ JAMIE222

Neked is köszönöm a válaszod, megnézzük milyen konyhapultok vannak, és hogy tetszene a falon :) 

Előzmény: KömKel (91868)
KömKel Creative Commons License 2019.08.20 0 0 91890

Portalanítás, mélyalapozás, ragasztó-háló-ragasztó, alapozás, szinezés.

Előzmény: YZ250F (91888)
YZ250F Creative Commons License 2019.08.20 0 0 91889

Képek a jégkárról: 

YZ250F Creative Commons License 2019.08.20 0 0 91888

Sziasztok!

Homlokzati szigetelés-vakolási témában kérném a tanácsotokat!

Adott egy 2012-ben nikecell-ragasztó/háló-dryvit vakolat rendszerrel burkolt homlokzat, amit egy héttel ezelőtt egy komoly jégverés megcsipdesett. Egy 40m2 felületen géppuska-sorozat szerűen vannak pöttyök a vakolaton, 100ft-nál nem nagyobb méretben, hol csak benyomódás, hol pedig csupaszon világító háló kinézettel. 

Milyen módszerrel javítható ez a vakolat?
A biztosító szerint csak simán rá kell vakolni egy új réteget és kész, kifizeti a 40m2 felület újravakolását. 

Kérdések merülnek fel azonban ott, hogy

a, simán csak a jelenlegi vakolatra rámehet-e egy új réteg (2012-es munka)

b, kell-e rá ismételten háló/ragasztó is, majd csak erre az új réteg vakolat

c, esetleg le is kell-e kaparni a jelenlegi vakolatot és azt újrakezdeni nulláról?

Köszönöm bármi segítségeteket/ tanácsotokat!

[img]https://live.staticflickr.com/65535/48586978917_0c99ec393f_k.jpg[/img]

[img]https://live.staticflickr.com/65535/48586980842_0072941b52_k.jpg[/img]

[img]https://live.staticflickr.com/65535/48586981037_884516a05c_k.jpg[/img]

[img]https://live.staticflickr.com/65535/48586842256_b383c6e113_k.jpg[/img]

stevemegane Creative Commons License 2019.08.20 0 0 91887
Sziasztok!

Könnyűszerkezetes garázst szeretnék építeni.
Azt tudom, hogy engedélyeztetés nélkül utólagos felméretéssel épithető emberi tartózkodásra nem alkalmas épület, ha térfogata nem haladja meg a 100 m3-t gerincmagassága pedig a 4.5 m-t.

Azt viszont nem tudom, hogy a térfogatot a külső határoló méretekből kell számolni, vagy csak a belső hasznos térfogatot kell figyelembe venni.

Ebben tud nekem valaki segíteni?

Köszönöm.

kozso1 Creative Commons License 2019.08.20 0 0 91886

Egyenlőre eladni nem szeretnénk.

Az autók lelassítása pedig szinte lehetetlen :(

Előzmény: Töck Jenő (91885)
Töck Jenő Creative Commons License 2019.08.20 0 0 91885

Le kell lassítani az autókat, esetleg eladni.

Előzmény: kozso1 (91883)
HUBbAsztikus Creative Commons License 2019.08.20 -1 1 91884

8éve 11 milla  +  3 milla felújítás, most 40 ért sem adnám.

es ez hogy jon ide? marmint ertjuk szerencses vagy, meg okos ugyes, hogy lattad ezt az ingatlanpiaci aremelkedest! en meg ha 8eve vettem volna bitcoin-t, vagy esetleg otp reszvenyt 10eve, vagy 92-ben ibm, apple akkor lehet billiomos lennek.

Előzmény: a tömeg az tömeg (91876)
kozso1 Creative Commons License 2019.08.20 0 0 91883

Sziasztok.
Nem kis aggodalomra okot adó problémámmal kapcsolatban
szeretném a tanácsotokat kérni. Falu elején lakunk ahol az
út állapota is elég rossz, illetve a sebességet, súlykorlátozást se tartsák be
az autók.

Ennek köszönhetően remeg a ház.
Az út felőli kettő szobában ilyen kettő repedés vannak a födémen, mennyezeten.
Illetve a két repedés végében hajszál repedés formájában elindult lefele a falon is.

Vajon mennyire ijedjünk meg? Mit lehetne tenni?

Gondoltam rá, hogy összekötöm a tűzfalakat, de sajnos fal nincs úgy hosszában középen
a helyiségekben ahol ezt kivitelezni szokták. Így max. a mennyezet vakolatába tudnám bevésni a

gömbvasat.
A mennyezet kettő éve lett vakolva, már akkor is ilyen repedés volt. Ami még aggasztó, hogy nem gerendák vannak a födémen, hanem födémpallók, ezek köze van kiöntve. Aminek tudomásom szerint nincs annyira nútja mint a gerendának. Félő (szerintem), hogy annyira eltávolodik egymástól két födémpalló, hogy lepottyan a kiöntés.

Szeretnék véleményt kérni. Köszönöm.

Köszönöm.

sr1 Creative Commons License 2019.08.19 0 0 91882

Nem a salak töltés a probléma, hanem az, hogy hosszányúlnak a finisz padlóhoz és beépítenek központi fűtést.

Szintenként nem egyformán fűtenek (elég, ha az egyik szinten nincs közpönti fűtés) , így kialakul a kondenz a födémbe, ami nem tud kiszáradni a párazáró finiszpadló miatt, így a salak benedvesedik és kezdi enni a fémet, ahogy írod.

Puszba a mennyezetre is felszerelnek gipszkartont, azt lefestik mosható festékkel, amin a páranyomás csak áthatól, de már kiszáradni nem fog, csak nagyon lassan.

Régen az le volt nádozva-lécezve és vakolva meszes vakolattal, délután begyújtottak, éjjelre jól kihültek a magass termek. 

A fa födém esetében is ugyanezér korhadnak el a falba bekötött gerendák, vagy maga a fa koszorú, amire rá vannak támasztva, merthogy szintenként pont egy fél téglát vékonyodnak a falak, és oda elfér egy 15x15-ös koszorú.

Előzmény: Töck Jenő (91878)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2019.08.19 0 0 91881

Igen  , de van még rá idő.  . Amúgy a napokban láttam  egy házat kibelezve , valószínűleg födém csere van folyamatban.

Előzmény: Topacsenkó (91880)
Topacsenkó Creative Commons License 2019.08.19 0 0 91880

Jókor vetted :) kiszállni is jókor kell majd, és akkor nyertél.

a tömeg az tömeg Creative Commons License 2019.08.19 0 0 91879

Sajnos fafödém !

Töck Jenő Creative Commons License 2019.08.19 0 0 91878

Sok ilyen épületet vizsgáltam, a legtöbbje rossz állapotban volt. A födémek a mileneumi időkben vagy fából készültek, vagy poroszsüveg födémet használtak. A poroszsüveg födém legnagyobb hibája az, hogy föléje a padló alá feltöltés kell. Ezt vagy sittből vagy salakból csinálták. A salak kéntartalmát a nedvesség híg kén vagy kénes savvá alakítja. A vas és acél kiválóan bírja a TÖMÉNY kénsavat, de a HÍG kén(es)sav tönkreteszi. Csak kérdezem, milyen födém van az épületben?

Töck Jenő Creative Commons License 2019.08.19 0 0 91877

Túlásni?   Hisz az épületeknek ásnak 80cm mély alapot aztán megtartja a tetőteres házat. 

Akkor ha én leások 2 méterre ott már elég tömör a talaj elvileg hogy megtartja nem? 

Még mindig nem értjük egymást. A fal ebben az esetben nem lesüllyed a terheléstől hanem oldalra lefekszik. Azért kell jó mélyre leásni a padló alá, hogy az megtartsa fölborulás ellen amíg a padló el nem készül. Hogy ez pontosan mekkora kell, hogy legyen azt csak talajmechanika és statika alapján lehet megmondani.

Előzmény: Csuklósbusz (91846)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2019.08.19 0 0 91876

"  A ház 60 éves, statikus megvizsgálta, annyit mondott, ha karban tartjuk, mèg ennyi biztos benne van..."

Na ja . 60 éves ? hát nekem az egyik lakáson nem ennyi, hanem olyan 127 éves még a boldog  ferencjózsefi időkben építették.  Újabb  100 év nem biztos ,hogy benne van, de az 50 az tuti.

a körút külső ive, 4. emelet udvari tehát csendes és azért világos / az mondjuk lehetne még több. egy nagy hibája azért akad. sajnos csak 54 nm.

8éve 11 milla  +  3 milla felújítás, most 40 ért sem adnám.

Előzmény: Topacsenkó (91874)
sr1 Creative Commons License 2019.08.18 0 0 91875

Sajnos a kőfalalazatnál néha az injektálás sem használ, mert a fugákba kéne behatoljon.

Ha a falazat vegyes (kő és tégla), akkor ha szerencséd van, kapsz pár sor téglát, körbe az épületen, valahol a belső padlószint alatt, amit be lehet injektálni.  Le kell ásni kintről vagy 25 cm és meg kell nézni, mert általában van- hiszen valahogy vízszintbe kellett hozzák az alapozást, mielőtt a falakat kezdték építeni. 

Ha be van injektálva, akkor elvileg kiszárad, de az északi oldalon ez lehet, hogy egy év.

Ha vakolsz, belülről tisztán meszes vakolattal kéne (egy 25o literes keverőbe 4o kiló NHL3.5+ 8o kiló oltott mész+homok és víz) megáll a nedves falon és idővel kiszárítja, vannak mindenféle szerek is (megkötik a sót)  amit a vakolás előtt fel kell vinni a falra, de drágák és bonyolult a használatuk. Az NHL az hidraulikus mész, kemény lesz tőle a vakolat. Le kell verni a vakolatot teljesen, ki kell kaparni a fugágból legalább 3cm maltert és a gúzólást be kell nyomni a fugákba is. A guzolás után szerelhetsz rá kék vakolóhalót és min. 3-4 cm vakolatot, úgy is kell annyi, hogy mindent síkba hozzál.

Kivülről is le kéne verni teljesen a vakolatot, kikaparni a fugákat, kihúzni friss malterrel és lehet szerelni kőzetgyapott szigetelést. 

Előzmény: Lacikaaa12 (91870)
Topacsenkó Creative Commons License 2019.08.18 0 0 91874

A habarcs a mi házunknál is gyenge mész habarcs.

Ha tiplivel ebbe találsz, esélyed sincs rögzíteni. Amikor a villanyászok, új doboznak vésték a helyet, akkor a tégla, amelyiket kalapáccsal és vésővel molesztálták, el akart szökni a túloldalon. Szóval be voltam tojva rendesen, hogy az egész ház egy romhalmaz, de tobbek kozott itt is megnyugtattak, hogy anno ez volt a módi. A ház 60 éves, statikus megvizsgálta, annyit mondott, ha karban tartjuk, mèg ennyi biztos benne van...

Előzmény: Lacikaaa12 (91873)
Lacikaaa12 Creative Commons License 2019.08.18 0 0 91873
Köszönöm a válaszokat :)
KömKel Creative Commons License 2019.08.18 0 0 91872

A fő problémát az okozza (nagy valószínűséggel), hogy a falad és padlód alatt nincs talajpára elleni vízszigetelés, emiatt a falak kapillárisan szívják fel a nedvességet alulról.

Ezért jön le a vakolatod állandóan, akármit csinálsz.

Mivel gyenge lehetett alapból is a falazóhabarcs, a folyamatos talajpára még rontja az állapotát.

Mielőtt megint nekiállsz vakolatot javitani, egy injektálásos falvízszigetelést kellene körben csinálni. A kőfal miatt nem valószínű, hogy a jobb módszerű lemezes vízszigetelést meg lehet csinálni.

Ha ez a vízszigetelés megvan, akkor már lehet egyszer hőszigetelni is, addig szigorúan TILOS, mert csak tovább romlik a falazat.

Grossbau Creative Commons License 2019.08.18 0 0 91871

Igen valamikor kispórólták a cementet a különféle habarcsokból- De azért az összedőlés még arrébb van !!

Lacikaaa12 Creative Commons License 2019.08.18 0 0 91870
Sziasztok!

2éve vásárolt családi házammal kapcsolatos aggodalmaim miatt írok.
100nm alapterületű, az épület fele kőfalazatú, másik része 45cm vastag kisméretű tömör téglából épült.
Homlokzati vakolat, de bent is nagyon szar állapotban van a falfelület 80÷a, sok helyen táskás, repedezett, szinte mindenhol ahogy kopogtatom hallom hogy szar az egész, szinte lekívánkozik a falrol. Tavaly egy festő leszinezte a homlokzatot, leszedtük a már lógó vakolatot, de nagyon vigyázni kellett, hogy le ne jöjjön az egész :D úgy vettük észre hogy ebbe a vakolatba szinte alig raktak cementet, mállik az egész, mintha csak homokból lenne. Ki lett javítva csemperagasztóval.... tudom, nem azzal kellett volna, de a "hozzáértők" rábeszéltek.. mindegy, ez van, azóta a javított felületek is repedeznek, néhol (a kőfalazatnál főleg) dobja is le magáról a fal. De nem is ez bosszant a legjobban. Hanem most hogy konvektorokat rakattam fel 2 helyiségbe is, ahogy fúrták a parapetnek a lyukat, konkrétan estek ki a téglák a falból.. néztük, a habarcs, ami elég hiányos is volt, konkrétan semmit nem rögzített, az is mintha csak valami homok lett volna, porladt, mállott szét. Én értem hogy drága volt akkoriba a cement (most is) de ezt így hogy...?? Ahogy a csávókám fúrta ki a gázcsőnek a lyukat, a fal túloldalán konkrétan kitolta a téglát, egy az egybe kiesett... Ennyire szar a falam?? Egyébként ezeket leszámítva jó kis házikó, olyan nagy repedések nincsenek. Néhol van egy kis salétromosodás, de ennyi. A kérdésem ezek ismeretében, tudom hülye a kérdés, de nyugtassatok meg, ugye nem fog egyszercsak rámomlani a kéróm? :D 2 kisgyerekem van, örölünk ennek a házikónak, és még sokáig szeretnénk, tervbe van egy újravakolás, szinezés, tetőcsere, de nem most. Valaki hozzáértő meg tudna nyugtatni? :D előre is köszi
JAMIE222 Creative Commons License 2019.08.18 0 0 91869

Konyhapult lapját falra is lehet szerelni....

Előzmény: szotyika77 (91866)
KömKel Creative Commons License 2019.08.18 0 0 91868

A normális minőségű műanyag nyílászáróval nem lesz baj 20 év után sem, nem vetemedik, és nem is fakul ki a fóliázás rajta. A szar minőségnél igen.

A fóliázásnak annyi a hátránya, hogy eléggé sérülékeny, és nehezen javitható szépen. Pl egy macska karmolásai szét tudják cseszni teljesen...

Az üveg hátlapot minél jobban telibe kell ragasztani, tehát sok "hurkával", nem csak körbe egy peremmel, és igy nehezen jut mögé a nedvesség.

Előzmény: szotyika77 (91866)
Töck Jenő Creative Commons License 2019.08.17 0 0 91867

Ha MÁR készen van akkor nem dől össze, de amíg ássák ezzel a kialakítással nagy valószínűséggel NEM ÁLL MEG csak akkor ha nagyon kis szobák vannak és keresztbe kitámasztják a falakat. Ezeket a keresztfalakat a körítőfalakkal egyszerre kell megépíteni. Az aktív földnyomás egy olyan háromszög alakú teher aminek a csúcsa van fölül. Ha a térszin terhelt akkor annak a téglalapját a háromszöghöz hozzá kell adni. Ha alul nincs megtámasztva a fal azzal, hogy mélyen lenyúlik a padló alá akkor vagy elfordul befelé a tető vonala mentén, vagy pedig konzolként kell méretezni. A földnyomásból és a térszin terhelésből (pl autó áll a ház mellé) származó igénybevételk a falon keresztül a TETŐT is terhelik, mert a falakat sarokmereven kell befogni a tetőbe, különben elfordulnak befelé.  Természetesen nem lehetetlen így házat építeni, de nem véletlen, hogy így nem építenek házat. Ha földalatti lakást akarok akkor inkább kiásom a gödröt és úgy építem meg. 20 cm. vastag résfalról még nem hallottam, mert a bizonytalanságok miatt a vasalást nagy betonfedéssel kell elhelyezni (akkor a belső erők karja kicsi) és a sok vas miatt bizonytalan, hogy a beton mindenhová eljut. Az ötletet ebben a formában kéretik elfelejteni. A homoknak csak látszólagos kohéziója van, ha kiszárad akkor az oldalnyomása jelentősen megnő. Ha jelen esetben vizezem akkor a víznyomást isl valamilyen mértékben figyelembe kell venni. Ha nem 20 cm vastag falakkal épül akkor nagyon sok beton kell hozzá résfalnál.

Előzmény: Csuklósbusz (91864)
szotyika77 Creative Commons License 2019.08.17 0 0 91866

Sziasztok! 

Építkezés közben vagyunk és lenne egy két kérdésem hozzátok :) 

Először is az érdekelne, hogy nyílászáróból milyen fajtát tudnátok ajánlani? Fa, műanyag vagy alu? Mi olyat szeretnénk, ami kívül antracit, belül fehér színű. Műanyag ablakra kaptunk ajánlatot, de azt mondják, hogy abból az ilyen színes fajta 1-2 év alatt elvetemedik, és csavarodik. Alu ablakra is kaptunk ajánlatot, viszont az horror áron van. 

A második kérdésem pedig az lenne, hogy mennyire ismeritek a konyhai üveg hátfalat? Páromnak tetszik ez a pult mögötti üveg, viszont én ódzkodok tőle, mert úgy hallottam, hogy hiába van hibátlanul kiszilózva a széleinél, a pára bemegy mögé és bepenészedik. Ő viszont csempét nem szeretne oda, mert a figába beleül a zsír, nehéz takarítani stb. Esetleg erre a problémára van valamilyen ötletetek, vagy simán mehet az üveg a falra, nem lesz baj belőle, vagy esetleg más burkolóanyag amit oda tehetnénk? 

Előre is köszönöm a segítséget! 

Palási Creative Commons License 2019.08.17 0 0 91865

Végül és valamikor laktak barlangokban, sőt  földbevájt vermekben is.

Előzmény: Csuklósbusz (91864)
Csuklósbusz Creative Commons License 2019.08.16 0 0 91864

Nem tudom mindenkinek sikerült-e elképzelni, de én így képzeltem az építkezést, szinte csak ásásból meg öntésből állna. :-)

A legnagyobb gond a vízszigetelés, mert az egy dolog hogy most minden száraz de később? 

Előzmény: Töck Jenő (91858)
abyss07 Creative Commons License 2019.08.16 0 0 91863

Köszönöm szépen válaszod. Igen, a jelenlegi réteg felépítés olyasmi, mint amit írtál, annyival kiegészítve, hogy a lambéria alatt teljesen be van deszkázva a szigetelés a belső oldalról. Illetve abban sem vagyok biztos, hogy a cserepek alá raktak a 90-es évek elején csapadékvíz elleni fóliát.

Már csak az a kérdésem, hogy ha fóliát rakunk közvetlenül a gipszkarton alá, a pára nem fog ott kicsapódni? Azt szeretném elkerülni, hogy a gipszkarton külső (tető felőli) részén és a fólia között alakuljon ki penészréteg, ami ráadásul nem lesz látható.    

Előzmény: KalásziM (91862)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!