Ez a topik kötetlen beszélgetések okán nyílt - régi és új Bulgária fanoknak, akik nem csak kifejezetten a "hol találok szállást", "mivel menjek", "hova menjek" kérdésekre szeretnének választ kapni - persze arra is kapnak - hanem társalogni vágynak salátákról, borokról, lányokról, fiúkról... mindenről ami BULGÁRIA....
Itt még sztem nem kérdeztem, a következő a szitu: a mai napon lejárt a jogsim, múlt szerdán voltam a kormányhivatalban (orvosi papírra kellett várni, ezért húzódott a dolog), eddig még nem jött meg. Azt kiderítettem, hogy külföldön nem fogadják el a sajtpapírt amit adtak (+a régi jogsi), nem is értem, hogy nincs ez szabályozva EU szinten, de mind1.. Az ügyintézőt kérdeztem h meg lehet e gyorsítani ill tudnak e adni vmi papírt ami külföldön is jó, mindkettőre nem volt a válasz.. Ez tényleg így van? Azt ilyenkor mi a fax van?? Arról nem találtam infot a neten, mi van ha külföldön igazoltatnak (amire ugye csekély az esély, de mégis, vagy, ha neadj isten történik vmi..)? Mi a bünti? Persze, akikkel megyek, azoknak is van jogsijuk, de kevés a rutinjuk, inkább én vezetnék :) A tervem az volt h a határokon átviszik ők, aztán csere, de nem tudom.. Az biztos h kb sose érünk oda ha vmelyikőjük vezet..
Még hnap bemegyek a központi kormányhivatalba, és érdeklődök nem e megjött, ill mi van ilyenkor?
Tartsál is! Nagyon időben, még BG.-ban nézd meg mit mond a Police.hu! Ha nagy cigi van, Tompa nem megoldás. Verbásznál le és Zombor, Hercegszántó. Ha 18 ig a határra érsz esetleg Bácsalmás, Bácsszentgyörgy. Kerülő, időben kb
másfél óra, de aranyat ér ha Röszkénél beüt ami a múlt héten volt. 10 órát is várt fórumtárs belépésre. Akkor még nem szóltam a fizetőkapukról, ami ugye lefelé nem volt!
Indulás 06:00 Gyömrőről, az útirány Nagylak kishatár-Szörényvár-Calafat-Vidin-Montana-Szófia-Pomorie.
Érkezés a célhoz magyar idő szerint 21:00, úgy, hogy Szófiától folyamatosan 160-on állt a tempomat.
A Szvilengrádi elágazás után lehetett normálisan menni.
Romániában nem volt forgalom szinte, a határokon 10-15 perc alatt jutottunk át, de így is kib***ott hosszú volt (Köszönet Katana 750 olvtársnak az itinerért :))
Hazafelé, 18-án talán szerb tranzit lesz, ezt majd még átbeszéljük.
Ha valaki innen Pomorie-ben van egy RLF-xxx rendszámú verdával, jelzem, hogy 3 percre lakunk tőle :))))
Nézegettem a google utcaképeket, megnéztem Bansko sífelvonót, téli kép volt, és az valami brutál volt h mekkora sor állt a bejáratnál.. Egészen biztos h télen nem mennék oda (amúgy se síelek.. :)
Nem az a birka, aki a tengerhez megy, hanem az, aki annyira egyoldalúan gondolkodik, hogy hülyének nézi azt, aki a hegyekbe megy nyáron, vagy bárhová máshová, ami nem vízparti pihenés.
Azt még hozzáteszem, hogy nekem azon kívül, hogy sokan vannak, nem volt gondom a hazalátogató török vendégmunkásokkal, a szerb útvonalon sem. A román útvonalon a román, és gyakran épp a magyar kamionosokkal, akik konstans 80-al akartak menni, ezért faluban életveszélyes helyeken előzgettek, kint meg az emelkedőn feltartottak, annál inkább.
Nem az a birka, aki a tengerhez megy, hanem az, aki annyira egyoldalúan gondolkodik, hogy hülyének nézi azt, aki a hegyekbe megy nyáron, vagy bárhová máshová, ami nem vízparti pihenés. Mondjuk nekem azért a tegerpart felkapottabb, részei az ottani szűk közlekedési keresztmetszetekkel és közlekedési kultúrával, a giccses üdülőpalotákkal és a tömeggel azért kicsit sok, persze meg mehet találni a nyugis helyeket is.
Egyébként fogalmam nincsen milyen Bulgáriában a sí infrastruktúra, Erdélyben én is tudom, hogy szinte alig van (Retyezatban találkoztam egy sípályával ősszel, tehát nem síszezonban, de ránézésre Eplény és Mátraszentistván is kenterbe veri).
Túrázásban jó a kiépítettség ahol jártam, na jó a Balkán-hegység kicsit Erdély feelig a sok nyájjal, csordával, amiket érdemes messziről kerülni a kutyák miatt, de a Rilában például nagyon jól jelzett turistautak vannak, rengeteg menedékház, turistaház, a lustáknak és gyengébbeknek felvonó, autóval is egészen jó kiindulópontok vannak. Nyilván Ausztria és Szlovákia ebből a szempontból jobb, de kell a változatosság.
És van összehasonlítási alapom, mert nem is Románia ebben a rossz példa, hanem Horvátország, ahol néhány kiépített, belépődijas környék szűk környezetén kívül eltűnő jelzések, nem karbantartott, omladozó turistautak vannak a Dinári-hegységben. Pedig azok a hegyek is szépek.
De a tengeren kívül nem csak a hegyek, amik jó Bulgáriában, hanem más természeti látnivalók és a városok is. Aki a tengerpartra megy autóval, annak is érdemes megnézni ezt-azt útközben, nem pedig egyben vagy egy puszta tranzit szállással letudni az egészet.
H.sz, üzenet, stb. beírásakor a billentyűzet felett 1 koppintás a beállítások ikonra, 1 kopp a szöveg bevitelre, a megfelelő kiválasztása. Nem rossz dolog a predektív szöveg bevitel, csak folyamatosan figyelni kell, mit írna be a ketyere magától. Ugyanúgy felül lehet bírálni, mint a navigációt. Ráadásul megjegyzi az eredeti kínálatában nem szereplő szavakat és ismétlődés esetén már azokat is felkínálja.
Ezzel közel s távol én vagyok a leginkább tisztában. 1976 2019 között kb. 130-140 alkalommal voltam Bulgáriában. Ebből egyszer(1) 1976 ban, 5 évesen a szüleimmel 3 hetet Szozopolban. A többi tranzit vagy célfuvar. Kicsit tudom merre megy a birkanyájnak is nevezhető csürhe. Biztosíthatlak, nem a Fekete-tengerhez. Természetesen lehet hangsúlyozni a tengerpart melletti más üdülési, kikapcsolódási lehetőségeket. A magyarok 98%-a akkor is a tengerhez fog menni. Síelni a Tátra meg az Alpok a sztár. A kiépítettség, közelség, infrastruktúra mind a Balkán ellen van télen. Hazánkban élő erdélyi ismerősöket, kuncsaftokat sokszor kérdezek, hogy miért nem a Kárpátokba(haza) mentek a síszezonban? Nincs oda autópálya, hamarabb kiérnek A, I, SK, vagy SLO hegyeihez. Az ősmagyar :-) meg nyáron megy szabira a balcsihoz vagy a tengerhez. Én is. Akkor se vagyunk birkák! Még pörköltnek sem jók. Csonthegyek. Inkább csonttenger. Na itt van mind a három dolog. Birka, hegyek, tenger. Le kell pihennem!
Igazából nem rossz a bolgár tengerpart sem, mi 2 éve olyat csináltunk, hogy volt benne minden, városnézés Vidinben, Szófiában, Plovdivban, túra a Vitosán, kettő nap a Rilában, majd a Balkán hegységben is, 2 nap tengerpart és még Belogradchik szikláit is megnéztük hazafelé. Viszont ha legközelebb megyünk, ki fogjuk hagyni a bolgár tengerpartot, nem azért mert rossz lenne (nem a Napospartra mentünk, vannak arra kevésbé felkapott, nyugis partszakaszok is), hanem mert a Pirin legutóbb kimaradt, és amúgy is inkább az ország nyugati részén vannak a szebb, nagyobb és kultúráltabb hegyek, a Pirintől meg a görög tengerpart van közelebb, ott amúgy sem jártam.
Mondjuk a Rilát azt sokan felfedezték nyáron is, vannak helyek, ahol nyüzsögnek az emberek, főleg a két északi felvonó környékén, persze főleg hétvégén, meg nagyrészt csak bolgárok.
Jaja, valahogy úgy :) Amúgy nem akartam vitát gerjeszteni, de kicsit kiakadtam azon, h ha visszaolvasol 500 oldalt, sztem én vagyok az egyedüli, aki a hegyekbe megy.. Még vmikor év elején pedig a kutya se válaszolt nekem. Mindegyik csak tenger, tenger, napospart, neckermann.. :)
Mondjuk addig jó, amíg nem fedezik fel nyáron is a hegyeket (télen meg síelni mennek a birkák.. :D ), legalább nyugiba túrázhatunk, meg könnyebb szállást találni.