Ez a topik kötetlen beszélgetések okán nyílt - régi és új Bulgária fanoknak, akik nem csak kifejezetten a "hol találok szállást", "mivel menjek", "hova menjek" kérdésekre szeretnének választ kapni - persze arra is kapnak - hanem társalogni vágynak salátákról, borokról, lányokról, fiúkról... mindenről ami BULGÁRIA....
a parton a sör 1.80 levátol kezdödik ami szinte szerintem olcsó.
A parton napozva tudsz venni gyümölcsöt ill kukoricát amit az árus szinte a szádba vissz:D
kukorica 3,gyümi 5 leva de ha nem vagy lusta a sétányon dögivel van bolt ill árus ott olcsóbb egy picit.
Pizza szelet 3 leva elég jó méretben.
Esti koktélok 6-13 leva közöt mozog a tengerparton a sétányon !!!!
Tehát el lehet mondani hogy a balaton nagyon is drága hiába a mienk.
Én úgy vagyok vele inkább fürdök tengerbe és utazok de kapjak a pénzemért azért valami szolgáltatást.
Mint idén is repcsivel mentük a neckermanon keresztül fél panzióra ami svédasztalos büfé jeleg volt 1000 féle kajával.
Családoknak gyerekel tökéletes hely azért a pénzért amiért itthon a balcsira megy el valaki sőt !!!
Pénzt váltotam itthon akkor 175 volt 1 leva de nagyon meg bántam mert kint automatából( hivatalos bank pl otp,unit credit) vettem ki 165 re jött ki és mikor meg jött minden kezelési költség még akkor is jóbban jöttem ki persze nem 20 levát kell ki venni:D
Röviden ennyi és folyt köv jövöre sunny beachon !!!
Sziasztok. 8 éve voltam utóljára Neszebárban, idén augusztus közepén megyünk volt egyetemista barátokkal.. Aki kint van vagy volt, nem tudja Neszebárban a piacon még mindig leket jófajta óra replikákat venni? 8 éve vettem bagóért az órám ott , azóta is imádom.
Egy gyors infó. Sikeresen leértünk Napospartra. A lejutás vegyes érzelmeket keltett bennem. A legsarkalatosabb pontja a szerbeken keresztüli lejutásnak az a H-SRB határ, amit csodával határos módon (r1-h1) pénteken 18 óra körűl 2x20 perc alatt letudtunk. Néztük a határinfót a facen, a borderwatchert, a szerb kamerákat, de egyikkel sem jutottunk előbbre, szerencsére jól döntöttünk. A szerb szakaszon Belgrádig 2x tereltek ki, parkolón keresztül. Egy kapunál volt torlódás. Viszlnt Belgrád után 4-5 helyen terelések vannak a pályán, ami nagyban lassította a haladást. A feketeleves csak ezután jött a következő határ. Hiába a jobbra tarts, 2 órát araszoltunk, öröm az ürömben, hogy a bolgárokon 25 perc alatt átjutottunk (balra tarts). A shell kúton ugyan úgy mint tavaly, a wc nem működött. A pár napja említdtt terelés katasztrofális, nem elég a macskakő, hatalmas gödrök, bukkanók vannak, még 20-nál is majd sírva fakadtam 😃, hiába "csak" egy használati tárgy az autó. Amit eddig nem tapasztalgam, pedig mindig pénteken utazunk, az a hatalmas forgalom a bg pályán, tizen órás vezetés után, elég kemény. Burgasz előtt van egy majd 40 km-s szakasz, ahol a magyar javításhoz folyamodtak, csak 90-l lehetett döcögni. A nagy forgalom ellenére Burgaszon könnyen átjutottunk. Nem Pomorie, hanem Kableshkovo felé mentünk. Az út elmegy, forgalom semmi. 14-kor indultunk Borsodból, s itteni időszerint 11-re érkeztünk, nagyon hosszú volt.
Rengeteg éttermet találunk Neszebárban. Vannak melyek külsőségileg is adnak a nemzeti jellegre, de ez ne tévesszen meg senkit sem. Mindenhol megvannak a nemzeti specialitások. Az óvárosi részen magasabb árszint a jellemzőbb, de a környezet hangulata is erősebb faktorral bír. Pl: http://zornitza.info/
Az újvárosi településen a centrum környékén a sétálóutcán ул. Oтец Паисиѝ/ulitsa Otec Paisii az emberek sorba állnak a helyekért White Rose-nál. https://www.whiterose.bg/menu/obedno/
Az egyik mellékutcában ulitsa Sv. Sveti Kiril i Metodij/ул. Св. Свети Кирил и Методий találhatóak a Jambo és a Bistro Alexander éttermek. Mi inkább ezekbe jártunk vissza.
Én hivatalos bank unit credit banknàl vettem ki ott közép àrfolyamon kaptam
165 forint-1leva.
Meg jött a banki kezelési költség is és sokal jóbban meg éri igy.
Valóban jó élmény, szerencsém volt még a régi szárnyashajóval és az új katamaránnal is Sozopol-ba menni. Hangsúlyozom, hogy a teljesség kedvéért írtam meg az árát, az olvtárs eldönti, hogy megéri-e Neki ennyiért az élmény vagy sem. Üdv:
Élménynek gondoltam a hajot es nem útnak. Ez egy nagy sebessegu hajo. A busz 10 levaval talan olcsobb de kozel 2 ora.
A buszmenetrendet megtalalod a forumon valahol vagy keresobe " avtogara burgas".
János
Csak alátámasztani tudom a leírtakat. Idén tizedik alkalommal sikerült visszatérni a Napospartra, és soha semmilyen inzultus nem ért minket, mert külföldi vagyok. Mentünk helyi járatú buszon, de még zsebessel sem találkoztunk, bár az nem azt jelenti, hogy nincs, de nem több, mint otthon. Viszont most elég sok vendéglátós panaszkodik, hogy jóval kevesebb a turista, mint tavaly, és ez érezhető is (Sajnos nem az árakon). Ennek oka az lehet, hogy tavaly az Orosz-Török nézeteltérés miatt az oroszok Bulgáriában jöttek nyaralni, idén viszont már Törökországba mennek inkább.
Nem is azért írtam, hogy számonkérjelek bármiért is, csak mivel javasoltad olvtársnak a hajó utat, gondoltam nem árt kiegészíteni, mennyibe kerül. :) Mondjuk 2 fő oda-vissza 100 BGN, az durván 17 ezer forint egy 2x40 perces útért. Üdv:
Szóval Klárika, írhatnám egyszerűen azt, hogy nem. Nem fog benneteket inzultus érni mert külföldiek vagytok. De inkább megpróbálom tágítani a látómezőt! Bulgária nem Ruanda, Salvador, vagy Brazília. Ott sem azért éri inzultus akit ér mert külföldi, hanem azért mert a rabló népség a pénzét akarja. Bulgáriában is, de szolgáltatásokért cserébe. Fizetsz a napágyért a tengerparton, szállodai szobáért, vacsoráért az éteremben, távolsági busz szolgáltatásáért. Meg hasonlók. Szóval Bulgáriának és a Bolgároknak viszonylag fontos, hogy a külföldi jól érezze magát és költse a pénzét. Ezért inkább vigyáznak a külföldire, hogy bántódás ne érje és újra visszatérjen pénzt költeni Bulgáriába. Ha veszed a fáradtságot és néhány korábbi hozzászólást elolvasol, láthatod, hogy van fórumtárs aki Szófiában él és elég jókat ír. Én csak ilyen átutazó kamionos vagyok, a tengerpartot nem ismerem csak sokszor jártam az országban az elmúlt 28 év alatt. Mindig magyar rendszámú kocsival, időnként kimondottan sok pénzzel a zsebemben, de sosem ért atrocitás.
Sziasztok, mi augusztus 5-én utazunk neszebárba a családdal. Nagyon sok információval látott el a topic. Valaki akár Neszebárban vagy a környező településeken tud ajánlani egy éttermet, csárdát, amit esetleg bolgár család üzemeltet és az igazi bolgár ízeket kapom meg?
Nem mondtam, hogy olcsó. Bulgária egyre dragabb a rossz Ft miatt tovabba az elmult 13-15 evben ott is volt egy jeletos aremelkedes. A ketto egyuttes hatasa legalabb duplazta az arakat. 120 Ft-os Levaval es 1 Levas levessel kezdtem.
Az autólopások és az autóról/ból lopások száma drasztikusan lement az utóbbi 25 év alatt.
A kezdeti állapot az volt, hogy a gyárilag beszerelt rádió miatt is feltörték a kocsit, sőt lelopták a gumit (ha új és jó minőségű), meg az ablaktörlőket. S a kocsi márkája is mindegy volt, a régieket az alkatrész miatt lopták, az újakat meg maguk a kocsik miatt.
Amikor az első kocsim volt, s itt éltem kocsistul 1992-1997 között, 3-szor loptak el autórádiót, kétszer benzintanksapkát, egyszer az egész kocsit el akarták vinni, de ebben sikertelenek lettek a jó blokkoló berendezés miatt, így csak a kormánymechanizmust törték el. Volt, hogy téglával törték be az ablakot, volt hogy a zárat rontották el. S az egy kifejezetten olcsó autó volt: Peugeot 106 XN.
Amikor visszajöttem 2007-ben BG-ba, megdöbbenve tapasztaltam, hogy kifejezetten drága kocsik is simán parkolnak bárhol, sokan nemhogy a rádiót nem veszik ki, de még gps-t, telefontartót, stb. is simán bent hagynak.
Azt lehet mondani, most az autólopási szint azonos a magyarországival: azaz csak egyes drágább márkák, plusz feltörés, ha táska van bent felejtve, jól láthatóan. Manapság eladhatatlan az autóból lopott rádió, mert újonnan is nagyon olcsó. Plusz gps-eszköz se ér szinte semmit, manapság, gyakorlatilag régiségnek számít, mióta a gps-piacon átvette a vezetést a mobiltelefon.
Az alacsony profilú lopásokat manapság csak alkalmi cigány drogos bandák követik el, de ők meg eleve nem értenek az autókhoz. Eleve ők sokkal inkább a tömegközlekedésben lopnak, azaz a zsebtolvajlásban vannak otthon. Az eredményesebb és könnyebb: hiszen jellemzően pénzt lehet lopni közvetlenül, így nem kell sokat bajlódni a lopott áru eladásával.
A komoly lopóbandák egyszerűen ma már túl gazdagok, s nem foglalkoznak ilyen apróságokkal, ők már csak füles alapján lakást/irodát törnek, ahol komoly, magyar pénzben milliós zsákmány szerezhető. A profi tolvaj fel se kel az ágyból egy autórádió miatt. Sőt, amikor gazdag lakásokat rabolnak, ott se nyúlnak a tévéhez, elektromos eszközökhöz. Legfeljebb a talált laptopot viszik el. Elmúlt már az az idő, amikor a 90-es években lakásfeltörésnél elvitték a bútorokat is.
Szóval ebben a tekintetben is magyarországi szintre zuhant a bűnözés.
Én most megyek először Bulgáriába, ezen belül is a Napospartra. Aki volt már, vagy kint él attól kérdezném, családnak ajándékba mit érdemes venni.. ami nem gagyi? A rakija az olyan minta mi pálinkánk? van belőle erősebb és gyengébb változat is?
9.30 kor indul Nessebarbol a hajo. fastfarry.bg megtalalhato a menetrend.
Sozopolbol orankent indula busz Primorszkoba. A 11 orast el lehet erni. Szolni kell hogy a Ropotamonal alljon meg. Fel ora lehet az ut minibuszok mennek. Ott ket iranyba indul a hajo a tenger fele menetirany szerint balrol.
Visszafele a busznak jelezni kell hogy alljon meg, ez Bulgariaba bevett szokas.
19 orakor indul vissza a hajo. Viz etel legyen nalato,