Róma-szenvedély topik mellékleteként nyitottam ezt a topikot, hogy minden, ami reptérről bejutás, buszjegy és RomaPass, szállás és hasonlók itt legyen. Az összes infó részletesen megtalálható a http://roma-szenvedely.eu/ oldalon is. Az "őstopik" így remélhetőleg megmarad azon témáknak, melyek Róma történelméről, felbecsülhetetlen kincseiről és a Róma iránti szenvedélyről szólnak. Ha itt megtudtál minden gyakorlati tanácsot, nézz be oda is, hogy megtudd, más mit szeret Rómában.
Nekem a Vatikáni Múzeum online jegyfoglalásával kapcsolatban lenne kérdésem. Konkrétan a működése érdekelne! Foglalok, kifizetem, jegyet nyomtatok, vagy csak egy igazolást, amivel a megfelelő ablaknál kapok rendes belépőt? Mintha a második verziót olvastam volna valahol.
Sziasztok! Ha online nem tudok most péntekre foglalni a Vatikáni Múzeumba és a Sixtusi kápolnába jegyet, akkor mennyi esélyem van, hogy aznap sorba állva kapni fogok 5-öt? Illetve ha Roma Pass kártyával nem tudok már adott időpontra előfoglalni a Colosseumhoz akkor mennyi esély van ezt megtenni telefonon keresztül? Vagy reggel szintén álljak sorba a Palatinusnál ott vegyek egy kombinált jegyet? Köszönöm a segítséget!
Sziasztok! Jól olvasom itt, hogy júliusban, és augusztusban hosszabbított nyitvatartással üzelem a Róma Nemzeti Múzeum? 22.30-ig van nyitva? Hétfőn indulunk, és pont ezek a múzeumok vannak tervben.
Az Ágnesban háromszor hallgattam a katakomba-vezetést, mindannyiszor fiatal vezetők voltak, valószinüleg régészhallgatók. Egyszer egy fiú, kétszer lány, az egyik távolkeleti tündérke volt. Készségesek, barátságosak voltak, és türelmesek, mert egy társunk fordított angolról magyarra.
A Priscillában a kezünkbe nyomtak egy magyar fordítást, de nem annak a sorrendjében tartották a vezetést. Viszont minden állomásnál megmutatták, hogy hol tartunk. Ez a Callixtusban nem fordulhatott elő. Ott egy ókori magnóról recsegtették a magyar szöveget mindjárt a bejárat után. Meghallgattuk a 10 perces rádiós vezetést, aztán angolul végigjártuk az utat, és próbáltuk azonosítani a magyarul hallottakat. Mindehhez sokat kellett várni az indulásra, és rengetegen voltak. A látogatás után másfél órát vártunk a buszra 40 fokos napsütésben.
Viszont közelben van a Fosse Ardeatina emlékhely, ami nagyon megrendítő. Egy partizánakcióban a német járőrt felrobbantották, 33 katona halt meg. A németek minden halottért 10 olaszt kivégeztek a barlangban, és befalazták. Ma ott van minden szarkofág szépen sorban, és be lehet járni a barlangot is. Van egy magyar áldozat is köztük, aki a magyar zsidóüldözés elől menekült Rómába. Dehát ott is megtalálták. Érdekes film is készült az emlékükre, magyar felirattal is elérhető: Megtorlás a címe.
Én először befizettem egy kis buszos túrára. Már nem tenném.A programot úgy hirdették, hogy a katakombákhoz megyünk, de megálltunk a Maggiorenál és a Lateránnál is, én persze már mindkettőt sokkal alaposabban megnéztem. A Via Appián pedig csak a Domitilla katakombát láttuk néztük meg, egy elég rohanós vezetéssel. Utána csak 10év múlva mentem újra,amikor a Calixtusnál egy halakn motyogó idős úr vezetett olaszul. Amikor megállt, elmondta szöveget az első két embernek, aki közvetlenül mögötte ment, a hátrább levők pedig nem hallottak semmit.
A Priscillaban egy nagyon gyenge angolos guideot hallgattam. Tényleg az Agnese volt a legjobb.
Igazad van, az Ágnes-templom szép, de nem a legszebb Rómában (már ha abszolút értékelés
lehetséges).
Az apszismozaik gyönyörű és egyedülálló, kétségkívül másutt is vannak egyedülállók. Az Ágnes-szobor is érdekes, és meggyőzően szép a pogány kori gyertyatartó. Különlegesség a matróneum, amiből nincs sok Rómában (a Szt. Lőrincét láttam). És hát a Santa Costanza, ami a S.Stefanoval vetekszik.
Az egész Ágnes-katakomba ügye úgy vetődött fel bennem, hogy Isten ments első-rómásként kibumlizni a Via Appiára egy egész napot rászánva.
A megközelítése tényleg nem egyszerű. Én a Prsicillatól mentem az Agnesehez, csak néhány busz megálló volt. Ha csak "egy katakombát" akar látni valaki, akkor az Agnese a legkényelmesebben megközelíthető.
Az első látogatás után úgy emlékeztem az Agnese templomra, hogy nagyon szép, de második alkalommal már nem . Persze szép, de számomra Rómában is a sokadik. A két látogatás között 20 év telt el, nagyon sok templomot láttam ez idő alatt.
Én kétszer voltam a Sant Agneseben. A templom kicsit túl van restaurálva. Először ezer éve , internet előtti kőkorszakban. Útikönyv azt írta, hogy szombat délután vezetés van és úgy is lett. 4 éve a legalaposabban felkészülve odamentem. A templom nyitva volt, de a katakombához vezető ajtó nagyon zárva,. háromszor körbejártam, benéztem mindenhova, de nem találtam senkit aki felvilágosítást adott volna. A Costanza persze tényleg gyönyörű.
Én Manipura tanácsára mentem a Priscilla katakombába, ő írt róla részletesen. Szvsz az a legszebb.
Én a Sant'Agnese-katakombát szeretem. Jól elérhető, nem hosszú idő.
B1 metróval a Sant'Agnese állomásig. Onnan A Via Sant'Agnesen 5 perc. A kertbe belépve balra van a bejárat. Vezetéssel kb. fél óra, nincs tömeg, nem fárasztó, és esszenciája a többinek. Ráadásul mellette megnézheted az Ágnes-bazilikát, ahol szintén nincs tömeg. Továbbá kötelező anyag a mellette lévő Szent Konstanca "mauzóleum", ami egy "kis" templom IV. századi mozaikokkal. Csudaszép.
Kiválóak a tanácsaid, többet igazolni tudok és a katakomba kérdés is rendben szerintem: eléggé "érdeklődőnek kell lenni", hogy xxx-edik sorban ezt is bejárja valaki, jó messze van, de a Via Appia is, viszont oda én mély áhitattal barangoltam, gyönyörű és hihetetlen, hogy mit tudtak építeni -egyenesen... vadregényes kiváló kirándulás. Futnak, motoroznak arra, elvileg köthető a katakombákhoz, mert az irány nem ellentétes.
Szerdánként audienciát tart a pápa. Ez nem mise, hanem egy beszéd, majd a bejelentett jelenlévők köszöntése, a pápamobil meg körbejár. Magam részéről nem járok oda, nagyon időigényes, és nem értem a beszédet.
Szabadtéri mise csak ünnepnapokon van, oda nem kell belépő.
Viszont vasárnap 12-kor a dolgozószobája ablakából köszönti a jelenlévőket, rövid beszédet mond, majd az Úrangyala imát mondja el latinul (kivetítik a szöveget is meg a pápát is), áldást ad. Erre szabad a bemenet (mágneskapu közbeiktatása után). Azért időben kell menni, mert a bizt. kapu sok időt vesz el.
Nem tudom hány napra mentek, milyen korosztályhoz tartoztok, és mi az érdeklődési körötök, mennyit bírtok naponta gyalogolni, és a szépségekből befogadni.
A Necropolis és vagy a katakombák véleményem szerint nem kifejezetten első úton látni kell típusú helyek. Próbálj meg napra lebontott utitervet késziteni konkrét látványosságokkal azok nyitvatartási idejével, kalkulálj közlekedési időket, étkezéseket és a látványosságokra szánt időkeretet, ezeket vesd össze az általatok vállalható keretekkel. Ha lesz egy kb. naponkénti terved, a meglévő foglalásokkal együtt) szívesen írok véleményt, segítek szelektálni és összerakni.
Javaslom, ne akarj mindent látni, és sok helyet végigrohanni.
A katakombák a Város szélén vannak, sok időt kell rászánni mert a hosszú közlekedési időn túl vezetés van, a következő csoport indulására esetleg várni kell stb. Az egyes katakombáknak különböző szünnapjuk van, és megkockáztatom, hogy a necropolis vagy egy katakomba elég lehet egy útra.
Audiencia
A Piazza San Pietrón megrendezett misére a Gárdisták is adnak jegyet akár előző este, vagy aznap a St. Anna kapunál és/vagy a Bronz kapunál de igazából jegy nélkül is az ment be, aki akart, illetve az elkerítetlen részen is sokan ácsorogtak.
(Ha nem felejtik el, a Villa Mater Redemptorist Nővérek is beszerzik az engedélyt, de ők messze vannak a Város szélén.)
Érdemes korán menni, hogy legyen ülőhely, 1/2 9-9 körül, innivalót, napszemüveget, fejfedőt ajánlott vinni. A konkrét dátum programját 1-2 héttel indulás előtt nézd meg, otthon lesz-e Papa Francesco és lesz-e aznap audiencia.
A Musei Vaticanihoz a Cipro, a Bazilikához az Ottaviano metrómegállót használnám, vagy a Via Cola di Rienzo/Piazza Risorgiment busz/villamosmegállókat. Googlee útvonaltervező általában jó, de a folyamatban lévő felújítás és szakaszos lezárás miatt pontatlan lehet. 6
Koszonom a hasznos infokat-tanacsot ! es szeretnek meg tovabb kerdezni, a Terminitol a Vatikanig kb mennyi az utido metroval? Melyik megallot ajanlod leszallashoz? Erdemesebb akkor eloszor a Bazilikat megnezni, es delutanra jegyet venni a Muzeumokhoz?
Szeretnenk a Papai audencian is reszt venni, irtam is a zarandok kozpontnak, es az a valasz jott h nem kell - belepojegy- arra a szerdara augusztusban. Viszont mindenhol azt olvasom, h a -belepot- elotte fel kell venni. Letezik megis ilyen, h vannak idopontok amikor e nelkul is reszt lehet rajta venni?
A Katakombakrol van infod, h ott is sokan szoktak lenni? Meg nem dontottuk el melyiket nezzuk meg :)
Hát, igen. Az élő webkamerán "elmúlt" az esemény. Valóban körmenet volt: legelől a rendőrségi kísérő autó, majd a fúvós zenekar, az asszisztencia, a "sátor" alatt a monstranciát vitte a "főcelebráns" (nem láttam, hogy püspök vagy ki). Ez így szokott lenni.
Legközelebb több fronton gyakorolnék nyomást. Indulás elõtt pár nappal e-mailben rákérdeznék, van-e visszalépés, majd az érkezés utáni első napon bemennék az Ufficio Scaviba, hogy nézze meg mikorra lenne esély beugrani.
A mi csoportunkban csak13-an voltunk, és kétlem, hogy ez lenne a meghatározott maximum létszám. Azt egyáltalán nem gondoltam, hogy a biztonságisok és a gárdisták lazán beküldenek a "személyzeti" bejáraton. Az önmagában különleges, amikor rácsodálkozol a közelben magasodó szépséges kupolára és a karnyújtásnyira lévő kistemplom tornyocskájára.
Kezdéskor nekünk bemutatta a guide a Constantinus emlékhely rekonstrukcióját, és az volt a megdöbbentő, amikor a felirat-falat
és az emlékhelyet a baldachin alatti területen beépítve felfedeztem. Valamiért azt gondoltam, hogy a feltárás kapcsán ezeket kiemelték a helyüķről.
Én július 15-re kaptam időpontot. Május 23-án írtam nekik. Az is számít, hogy milyen intervallumot adsz meg és milyen nyelvet. Én már voltam magyar vezetéssel is. Azt is érdemes beírni.