Mili70 te írtál a gyógyszertári pille palackos alkoholról, amit még én amúgy sose láttam , és nem is szándékszom. Amit én hallottam a Szent István egyetem élelmiszer tudományi karán , hogy alkoholt nem jó műanyagban tartani semmilyenben sem . Én ezért vettem a saválló tartályokat , meg üvegballonokat. Tőlem mindenki úgy és abban tartja amiben akarja az italait , én is úgy tartom ahogy nekem tetszik , műanyag hordóim élelmiszeripariak , de előbb utóbb megajándékozom magam hűthető fűthető keverős saválló erjesztő tartályokkal is .
Szélesebb is a porszívóé, de a felhozott példák sem ilyen dimenziójúak, a fűnyíró, motoros fűrész visszahúzója meg rövidebb, rugósnál kellene alapanyagot venni hozzá.
Keresek 4-5mm széles, 1-1,5mm vastag rugóacél szalagot. Legalább 5 méter kellene. Régebben felhúzós játékautók, régi felhúzós vekkerek jó "forrásnak" bizonyultak.
Emiatt ne aggódj, mindegyikünknek van müa.hordója. Viszont ha ezek után vásárolunk, már tudni fogjuk mit kell nézni. Meg 50% az esély, hogy a meglévők is megfelelőek.
Az erjesztő edények (hordók, tartályok) anyaga saválló acél, vagy élemiszeripari anyagminőségű műanyag legyen. Más anyagminőségből készült edényekből a cefre kellemetlen íz- és illatanyagokat, valamint káros anyagokat oldhat ki. A hordót, vagy edényt megfelelőképpen tudnunk kell zárni, úgy, hogy a benne túlnyomást okozó gázok szabadon tudjanak távozni, de a külső levegővel ne tudjon érintkezni a cefrénk. Ezért a hordók légmentes zárású tetővel, és kotyogóval rendelkezzenek. Használat előtt az erjesztő edényeket alaposan el kell mosni, a hordókat max. 70 %-ig töltendő cefrével.
Egytől hétig terjedő számok a polimertípusokat jelölik, amiket a műanyag újrahasználhatóságát jelző háromszögben, többnyire a palack alján található.
1 - PET/PETE – Polietilén-tereftalát
A gyártók óvnak minket az ilyen típusú PET palack többszöri használatától, mert az igénybevételtől apró repedések keletkeznek a műanyagon, amiből a káros anyagok az élelmiszerbe szivároghatnak. 2 - HDPE – Nagysűrűségű polietilén Biztonságos műanyagként van számon tartva.
3 - V vagy PVC – Polivinilklorid Egészségre rendkívül káros műanyagfajta.
5 - PP – Polipropilén Biztonságos műanyagként van számon tartva.
6 - PS – Polisztirol Veszélyes műanyag típus, mert sztirolt bocsát az ételbe, italba.
7 - BPA- Biszfenol-A”
Ide vannak sorolva minden más olyan műanyagok, amelyek nem sorolhatók az előbbi kategóriákba, illetve az 1-6-ig jelölésű műanyagok valamilyen keveréke.
Összegezve a 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt anyagminőségű palackokat kell használni.
A jeges palackok cefrébe rakása előtt nem árt citromsav-víz oldattal (1:10) fertőtleníteni.
Az erjedési folyamat lassúbb lesz (2-3 hét), de a gyümölcs aromaanyagai megmaradnak. Az erjedés során kevés mellékreakció zajlik le, így kevesebb a kozmaolaj, és észter képződik, tehát az alkoholkihozatal is jobb lesz.
A PET palack egyszer használatos, annak még vízzel sem ajánlatos az újbóli megtöltése, nem kéne minősített, élelmiszer tárolásra való HDPE edényekkel összekeverni.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nagyon meggyőzőnek tűnik, szerintem ezt fatüzeléssel nem lehet produkálni. Milyen távolságra van az üst fenekétől?Te csináltad a szabadkai mintájára, vagy "gyári"?
Jó az , csak én egy barom vagyok és kísérletezek majd úgy is , én ágyasokat érlelek majd bennük ahhoz meg kell tisztítani a tartályt pont ezért vettem azt a fajtát , mert mákosat is akarok majd , meg gyógynövényest azok után meg kell a szivacs meg a trisó meg sika sika. :o) Sima pálinkát üvegben tartok majd 5 literesekben kezdetnek aztán majd kisebbekbe. .
Köszi , úgy tervezem pár hét és remélem majd a darabokból össze dobom ilyenre , bár segítséget fogok kérni az tuti . Bár előbb 5 db vízszűrőt szerzek be és szerelek fel , mert a vízre érzékeny a drágassszág és vezetékes vizem túl vasas , és túl kemény .