Hogy idézzek egy klasszikust: amerre én megyek, az öregek már visszafelé jönnek. Nincs itt nagy cél, csak szivesebben nyúljunk az után a bizonyos pohár után. Kibeszélve, megbeszélve, kicsit buzdítva a kisérletezésre. Részemről csak ez, nem állást foglalva, mert lehet a szomszéd kertje kicsit zöldebb. Sokszor említettem már, hogy néha visszaolvasom a fórumot, egy páran a régiek közül még ma is írnak. Nem mi találjuk fel a spanyol viaszt...
Jó lett volna az elejétől becsatlakozni a beszélgetésekbe, de mindíg féltem a kudarctól, a cinkelődéstől. Egyszer erőt vettem magamon, és egy valamit megfogadtam, mindenkit bátorítani fogok, hogy jobb és jobb legyen.
Téves infó? Te ezt írod, én azt, a harmadik megint valamit.
Ami szimpatikus, megfogadják, ha nem, nem dőlünk késbe.
Tapasztalat itt nem is került megosztásra tegnap, kizárólag "a nekem úgy tetszik, ha...", a többi elmélet, különösebb kísérlet nem kell hozzá, kb. 1000 beszámolót lehet itt találni, ha "...akkor illatosabb lesz, de nekem az ízéből hiányzik valami" vagy "nem jönnek át úgy a gyümölcsízek és az illat is gyenge". Kb. ez a két megfigyelés váltakozik.
A kezdők számára pedig az üzenet, hogy egyértelmű legyen: ne bonyolítsák a főzőjüket, tapasztalják ki és akkor használjanak ilyesmit, ha konkrét céljuk van, próbáljanak meg kóstolni és menjenek arra, ami ízlik jobban.
Az az igazság, hogy megjelenik itt 1-2 kezdő, és visszaolvasva az "öregek" hozzászólásait, szentírásnak veszi minden szavukat. Azután már ő is a téves információt adja tovább, mint tényt.
Ezt nyilván nekem címezted, mert erősítő feltétezni mertem.:) Szánt szándékkal nem deflegmátort írtam, mert a köztudatban rézgömböket, hengereket nevezik annak, habár a pisztóriusz is az. És szerettem volna rámutatni, hogy ezt is alkalmazhatja esetleg, ha akarja. Igen, ha akarja, mert lehet pozitív tapasztalata vele esetleg. Nem azt írtam, hogy igen, csakezzel lehet, csak ez a tuti, feltételes módban beszéltem.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Pár éve csináltam téli bodzaszörpöt. Sajnos nem itta itthon senki. Az is igaz, a bodza virágpora elég gusztustalan formában a szörp tetején úszkált. Állítólag van aki a virágport kimossa csap alatt emiatt a virágzatból befőzés előtt. Egyébként recept szerint tettem bele külön pirított karamellt a jobb szín érdekében.
Nem tudom milyen lehet a bodza cefrének illetve utána párlatnak...
Egyáltalán nem neked szólt a hozzászólásom. Tudom, hogy Te tisztába vagy vele, mi is az az "erősítőfeltét".
Annál inkább azoknak, akik orrba-szájba erősítőfeltéteznek, és elhitetik a kevésbé tapasztaltakkal, hogy az egy csodaszerszám, és tökéletes pálinkát lehet főzni vele még a moslékból is.
Zsákkrumli-kollega: mivel egy cefre, vagy alszesz nem csak vízből, alkoholból és EGY aromavegyületből áll, így a Pistorius, és más deflegmáló feltétek működése nem igazán számszerűsíthető mérnöki pontossággal. Sőt, még két, azonos alapanyagú, más évjáratú cefre sem ad ugyanolyan eredményt.
Ezért is ( az alapanyag összetettsége miatt) furcsa, hogy egyes "tudósok" néhány kisérlet alapján általános, és megfellebbezhetetlen következtetéseket vonnak le.
Nem akarom az ízlésemet senkire ráerőltetni, mert mind különbözőek vagyunk, és az is lehet hogy csak én nem értek hozzá, de ha már szóba hoztad az almát, akkor elmondom, hogy sok-sok becefrézett, lefőzetett, lefőzött alma után, én arra jutottam, hogy a magasabban vezetett a jobb nekem.
Alapjából egy jó íz az almáé, szeretem ha tiszta, nem elmosódott, illata is éles, egyértelmű. Próbálkoztam sokat, nem sikerült, csak egyszer, két pisztóriuszos főzőn, nem én főztem. Frissen főzve, nem pihentetett cefrét.
A mindennapos fogyasztásra, szerény mértékben.
Ezért is kell az a pisztóriusz, mindjárt itt a szezon:):):)!
Az alma tornyoson főtt, konkrétan Márton és Lányai valamilyen almája volt, szóval a Pistorius azért ilyen magasat nem tud, még bőven a "hazavivős" kategória. :)
:) Akkor már érdemes volt felkelnem. A magasan vezetett szilva nekem is érthetetlen, viszont pl. az alma nagyon szép tud lenni, az illata olyan részletességgel, intenzitással jelenik meg, ahogy gyümölcs állapotában esélytelen megfigyelni. Az viszont tény, hogy ezek egyszer érdekesek, de arra, hogy haza vigyek egy üveggel, már nem inspirálnak eléggé.
Természetesen általánosítás. Egyes szőlőfajták, pl. Pölöskei, Irsai, magasabban vezetve szerintem jobban kiadják a lényegüket, én nem is tudom így lefőzni, cimborámét kóstolgatom. Nade,szilva! Itt nálam az alacsonyabban vezetett a zsáner. Azon gondolkodom, hogy tegyem minél lejebb a kp.-t. Cefrét merjem vizezni, vagy az alszesz legyen hígabb. Egyszerűen elrontja a hígítóvíz, ha 40re akarom hígítani.