Elvileg otthon is szabott árak vannak...minden márka megszabja magának az óra...ööö bocsánat az AW díjat. :-) Ismerősömnek a 3.0 TDI Phaetonján jópár éve 120.000 volt egy olajcsere. Ebből a 10 liter Shell olaj volt 80.000,- :-))))
Srácok, csak a kép teljessége érdekében: az OFF típusú (egyáltalán nem prémium) autóm kezelési könyvében egy betü nem található a tervszerü karbantartások intervallumairól, a cserélendö alkatrészek tervezett élettartamáról stb., az erre vonatkozó kérdésekre a vevöszolgálat azt feleli, fordulj a márkaszervizhez. Egymástól kérdezgetik a klubcsoportban a tulajok, hogy neked mit cseréltek a kétéves szervizen? És ahány szerviz, annyiféle árajánlatot ad, kb. 100%-ig terjedö árkülönbözettel. És ebben az autóban a pollenszürö cseréjéhez le kell bontani a kesztyütartót, a légszürö cseréjéhez meg a fél motorteret, hogy lehetöleg inkább eszedbe se jusson magadnak nekiállni.
A Kiám kezelési könyvében a szervizterv mellett rajzos illusztráció mutatja be pl. a légszüröbetét és a pollenszürö cseréjét, utóbbi nem is része a kötelezö szervizeknek, minden második évben ajánlja a cég elvégezni és opcióként bejelölheted a munkalapon, más márkákhoz képest teljesen épeszü árért. Amúgy két fül kipattintása után kézmosással együtt 3 percig tart cserélni. A légszürö szerintük négyévente cserélendö, én a második szerviz után inkább vettem bele autósboltban egy Nipparts márkájút, amit a jobb minöségüek között tartanak számon (ez volt náluk raktáron) + pollenszüröt is. A dobozból kibontva mindkettö úgy nézett ki, mintha négyéves gyerekek makettozták volna reciklált papírból, vissza is vittem és vettem a Kiánál gyárit - az utángyártott asszem 13 euróba került, a gyári meg 20-ba, de minöségben nem másfélszeres a különbség, hanem kb. ötszörös.
A szervizdíjak ráadásul transzparensek és minden szervizben kötelezö érvényüek, így a költségek jol tervezhetök (de nem tudom, ez minden országban így müködik-e).
És ekkor jön a varázsmondat: "Semmi gond, megyek a forgalmazóhoz méltányosságért. Ha nem ad, akkor többet nem viszem garanciális szervízbe bizalomvesztés miatt, máshol amúgy is féláron szervizelik, maguk meg elesnek a 25ezres rezsi óradíjtól meg a gyári alkatrészen levő ár réstől. Esetleg megírok egy levelet a Totalcar-nak is, szerintem harapni fogják. Viszlát!"
Érintőlegesen a témához, hogy nem rendeltetésszerű használat....
Anno volt egy Corsa-B amit újonnan vettem. Nem akarok hazudni, nem tudom már mennyi volt az autóban, de még talán 15000 se, amikor arra lettem figyelmes, hogy egyik irányba eltekerve a kormányt nyikorog a fék. Bevittem a szakszervízbe, ahol pár perc alatt orvosolták a problémát, csak a fékpor tömődött be, felkeményedett és az adta a hangot. Ki akarták számlázni a műveletet (garanciális volt még a kocsi), mert hogy "túl sokat fékezek". :-) Hozzáteszem ez egy 45 LE-s autó volt, igazán nem is volt sebessége, ahonnan túl sokat kellett volna fékezni! :-)))
Vezetési stílusomról annyit, hogy előző Lacetti autómnál 108000-es szervíznél kellett először fékbetéteket cserélni, de nem azért, mert elfogytak, hiszen fele még megvolt a betétnek, hanem mert a sózás miatt a betét és a fékvas között hajszálrepedés lett. Kiszedés után egy koppintásra le is vált a betét a fékvasról, nem volt biztonságos. 150000-nél eredeti féktárcsákkal és kb 7 mm-es fékbetétekkel adtam el.:-)
Szóval ennyit a garanciáról, a nem rendeltetésszerű használatról. Majdhogynem azt fogadják csak be garanciába, amit akarnak. :-)
pl. a nem szakszerű használatba sok minden beleférhet. Valószínűsíthető, hogy lesznek bőven vitás, peres ügyek. Most még csak az elején tartunk. A Suzukinál pedig nem a gyárnak van garanciális/szavatossági kötelezettség vállalása, hanem egy biztosítónak. Ami sok probléma esetén akár be is csődölhet.
Hát most elgondolkoztam ezen,és pl.ott a Fiat BoosterJet motorja,asszem a Sutyukiba is azok vannak,ezekre annyira nem panaszkodnak,és ezek is közvetlen befecskendezősök.Sőt a Sutyuki 10 év garit ad a mocira.Persze ebbe üzlet van ,nyilván.
Azért tedd a szívedre a kezed! Fordított helyzetben te mint kereskedő mit mondanál a potenciális vevőnek? Pláne ha esetleg azt a főnököd is visszahallhatja! :-) Ez nem márkafüggő jelenség.
Csütörtökön voltam teszt vezetésen,egy 1.6 T-GDI Sportagét próbáltam,a 177 LE-set,mert ez volt a kereskedésben,de a szívó benyásat szerettem volna,de az nem volt.
Hát vezetésileg ugyan olyannak tűnt,mint a Ceed,de az tetszett benne,hogy magasan ülök és el látsz a többi autó felett.Egész jól gyorsul,fékek ,kormányzás jó,kanyarban egy kicsit jobban dől a nagy doboz,de nem vészes.
Rá kérdeztem erre a közvetlen befecskendezésre,meg turbóra,azt mondta a srác,hogy eddig is közvetlen befecskendezős motorokkal,ami a Kiának van ,nincsenek kormosodási gondok,jól bevállt motorok,saját Kóreai tervezés.Ajánlja nyugodt szívvel.A kormosodást rákente a Fosvágen csoportra,hogy azokra jellemző.
Autópálya meg város is volt,a pillanatnyi fogyim 10,2 jött ki.Előtte 8,2 állt. :))Kicsit nyomtam neki.
Mint kiderült, az autó navija tomtom illetőségű. Nekem tudása megfelel, de sehol nem találtam magyarázatot az aktuális forgalomra vonatkozó szürke, narancs, veres jelölésekre, (persze kikövetkeztethető), de pl. az útvonalakon megjelenő sárga pöttyökről ötletem sincs.
Légypiszok az érintőképernyőn nem lehet, mert mozognak a térképpel együtt.
Köszönöm a tippeket a többlet olaj eltávolításával kapcsolatban. A művelet sikerrel zárult. Most már tudom, hogy az 1.4 szívó benzinnél, bő fél liter olaj, cca 1 centi, nívópálcán jelzett szintet jelent.