Véleményt szeretnék kérni tőletek.Akku vásárlás előtt állok. Melyiket válasszam? Dekang töltőm van hozzá.Azzal tölthetem nyugodtan a zselés akkukat elbír vele jól tölti? Mindenképpen csavaros csatlakozásút akarok venni. Vagy esetleg tud valaki másik márkát ami még jobban teljesítene?
Szia! Jó az a BionX. Kell hozzá egy normális akku, nem szedett vett, darabokból összerakott, mint mindegyik hajtáshoz. A benzint sem a lomisoknál veszed. Nem mindegy hol keletkezik a forgató nyomaték, közvetlen a hátsó kerékben, minden áttétel nélkül, vagy egy lánchajtáson keresztül jut el. Mo.-ról szoktál rendelni, szivesen küldenek a jófogásról? Áruld már el az adataidat. Igy itt levelezgetve nehéz neked segiteni. 262 hozzászólásod volt és még mindig az akkun nyüglődünk, Kolozsváron születtem, sajnos nem tudok románul, talán igy irsz emilt.
A KTM BionX pöpec mountainbike-on 50000-et vesztettem, eladtam időben.
Volt két kiváló Flyer is, azokon is 50000 Ft/db volt a veszteség.
Most is van KTM, vettem egy pár éves de jó mountainbike-ot, arra került a 750W-os Tongsheng, mindenki szereti, nejem, fiam, unokám. Vendégbicaj. Én a Bafang-gal nyomulok.
Lehet azt kellene. De már annyi pótalkatrészt összevásároltam hozzá, hogy még hagyom egy darabig.Amikor vásároltam az volt a lényeg, hogy valami jó márkát vegyek.A neten a Bionx-ről elég sok jót olvastam,így ezt vettem,persze használtan.Ha az aksikat fel tudom újítani és működnek is, akkor nincs baj, mert elég jól mennek (2db KTM bicajunk van).Akkor amikor vettem elég keveset tudtam a középmotoros beépítős szettekről.A másik meg az, hogy lehet hogy így, gyenge aksival, vagy aksi nélkül nem is tudnám még feléért sem eladni itt Romániában, mint amennyiért vettem.Nálunk még gyerekcipőben jár az elektromos bicajozás.Sokan örülnek, ha van egy normális biciklijük.
Érdekes dolgokat tudok meg a Tongshengről a felszerelt mérő által.
Már eléggé lemerült állapotban van az akku. 34V-al indultam ma reggel.
Gyári kijelzője belenyalogat a piros csíkba, sőt néha már a piros csík villogása is jött. Ez van 33V környékén.
Ami viszont az érdekes, hogy 33V környékén bekorlátoz 250W-ra. Hiába taposom, nem ad többet. 250W-ig ugyanolyan intenzív, de itt vége.
Most még merítem tovább és figyelem. Kíváncsi vagyok meddig engedi merülni és addig mit csinál. Ha így bekorlátozgat az nagyon jó, mert nem hirtelen jól az akku vége hanem szépen elnyújtva még hazavisz, ha nem is nagy erővel.
Szerintem ezen kár ennyit rugózni. Nem új az az akku, nem tudjuk milyen logika szerint tippeli a megtehető távot. Azt sem írtad, hogy ez a valóban megtett táv, vagy csak a tippelőóra tippje.
Ma reggel munkába jövet 5km alatt elfogyott az akkumból 1,1Ah. Közepes szembeszél.
Tegnap munkába jövet 0,9Ah. gyenge szembeszél.
Tegnap hazafelé 0,5Ah. Szél nélkül.
3.4. rásegítési fokozat a 4ből, 500W-os motor, nagyon kényelmes, szinte alig adok én valamit izomból hozzá.
Na ennyit számítanak a körülmények.
Szóval az a 75km lehet akár nagyon jó érték is, de lehet pocsék.
Ősz óta figyelem az olx.ro-t,(az a legnagyobb hirdető nálunk),de azóta egyszer volt feltéve egy 36V-os aksi ,mire írtam az illetőnek,már eladta.Eddig csak 11S és 13S aksikat kaptam,de azokban is csak felének volt jó a panelje,a 13S-eseknek meg egynek sem.A sony cellák mind 0 volton voltak,érdekes,hogy mind fel lehetett tölteni őket és 1A-rel terhelve 700 -tól 1200 mAh-osak.A samsung cellák mind kukák voltak.
a legutóbbi leállásom oka teljesen más volt, pedig rá is mértem az elején...
az általam fabrikált ampermérőt tartalmazó dobozban kicsúszott a sorkapocsból a pozitív táp
most a lerövidített, és másik hall szenzor csatlakozókkal elmentem vele a boltig, és azt kell mondjam igaza lehetett Jazzkedvelőnek, mert most simábban jár, kisebb a vibrációs és csendesebb is
Én a szakmámból eredően V, Ah, és Wh mérése alapján értékelem az akkuk állapotát. Tudom, hogy sik uton egy 10Ah 36V-os akkuval 30km-t tudok megtenni gázkarral, "robogó" üzemmódban.
Romániában élsz. Az adatlapod igen hiányos pl.email cim.
A jófogáshoz hasonló nincs nálatok? Rengeteg BionX-et vittek át innen. Néha nagyon olcsón lehet találni hibás dobozt, amiben az elektronika jó. Gondolom amid van azt is ott vetted. KTM bringához való kell ami 36V-os. Nem Diamant v. Trek. bartalus@freemail.hu
Ok.Ezek szerint akkor hiába, hogy teljesen egyformák és a verzió számuk is azonos ezeknek a paneleknek, mégis különbség van a 10S és a 11S panel között.Ha jól értettem tőled, akkor ez a különbség a rajtuk levő chip programozásában rejlik, amit nem lehet átprogramozni , talán azzal a BIB2 nevű eszközzel(de lehet még azzal sem).Még a lemerítést, feltöltést megpróbálom.Sajnos nem kapok 36V-s panelt sehol.Néha ,ritkán látok egy -egy akkut , de nekem csak a panel kellene, mert így egy elhasznált akkuval nem ér annyit, amennyit kérnek.
A 11S panel a csökkent feszt érzékeli, amit a kijelzőn is mutat ill. jelez. Eredeti jó akku esetén a 25A-t is leadja. Az eredeti akku 11S4P ill 11S 3P. Müterheléssel süsd ki az akkut és a panelen keresztül töltsd fel, hátha csoda történik. A mutatott eszköz szervizekben van, volt. A szoftver a viszonteladók tulajdona, nem nyilvános. Habár biztosan van már feltört változat. Az akku panel átverésére egyenlőre nincs ötletem. Döntsd el, hogy van egy jó 36V-os akkud akkor szerezz egy 36V panelt vagy, a 11S panelhoz akkut, ha van töltőd is hozzá. Ha ilyet hoznának hozzám javitásra akkor a 36V-os változatot javasolnám. 36V-os akkut könnyü beszerezni. A panelt egy külön dobozba helyezném el, nem az eredeti Bion dobozba. Igy bármilyen 36V akkut lehet használni.
Köszi, tervben van a szerviz látogatás, mert már kéri a Nyon is a bekapcsolásnál.
SW-t is kell rajta frissíteni és akkor beméretem az aksit is.
Ettől függetlenül továbbra is érdekelnének a gyakorlati tapasztalatok, h egy 400as aksi eco üzemmódban mennyire elég a valóságban.
Ma beleakadtam pár érdekes linkbe a témakörben.
A téma fontosságát jól mutatja, h a német kerékpárgyártók szövetsége létrehozott egy szabványosított mérési technologiát a kérdés egzakt meghatározására:
Délután megpróbáltam a biciklin az aksit.A következő a helyzet:
Amikor pedálozok nem engedi rá azt az erősségű rásegítést mint az eredeti 36V-os aksi esetében volt.Amikor beírom a 3772 kódot, akkor lehet látni a kijelzőn az aksi feszültségét és úgy veszem észre hogy ezzel felváltva az áramerősséget is.Ha ez igaz, akkor pedálozáskor max csak 12 A-t enged a rásegítésnek.Ez most nem tudom ,hogy azért van, mert egyszer valahol láttam, hogy ezek a 11S típusú aksik max kijövő áramuk 16A?Tehát lehet hogy úgy van beállítva szoftveresen, hogy max csak ennyit adjon le az aksi. De az is lehet, hogy azért nem enged többet, mert az aksit üresnek érzékeli és leveszi a rásegítés mértékét.Nem tudom.
Többször sípolt is az aksi, jelezve hogy üres és a 25-os hibakód is megjelent a kijelzőn, ami azt hiszem szintén azt jelenti, hogy üres az aksi.
Tehát így lemeríteni az aksit nem is lehet, mert már eleve üresnek érzékeli és csökkenti vagy le is kapcsolja a rásegítést.
Na de szerencsére van egy gázkarom is a bicajhoz és az az érdekes,hogy ha ezt használom, akkor teljes mértékben ráengedi a rásegítést.Ha a kijelzőn a feszültséggel felváltva az áramot is mutatja akkor max 24A körüli a rásegítés fogyasztása.Igaz, hogy közben csipog az aksi, de azért gázkarral lehet tekerni vele.Tehát így le tudnám meríteni az aksit majd újra feltölteni és kalibrálni, de nem nagyon hiszem ,hogy sikerülne.Még próbálkozom.Lehet hogy mégis szoftveresen kódolva van, hogy csak 11S aksival működik ez az aksi elektronika normálisan.
Biztos van valami műszer amivel ezt meg lehetne változtatni ,talán ezzel,
de ezt nem tudom beszerezni.Ha még valamit tudsz tanácsolni, szívesen veszem.
Azzal a műszerrel , úgy látom a képen,hogy nem lehet kalibrálni a kijelzőt:
Próbáltam az 5000-es kóddal is, de azzal sem.Marad az, hogy lemerítem teljesen, majd újra feltöltöm és még próbálkozok.
De lehet, hogy az van amit mondtál, hogy úgy van beprogramálva,hogy nem engedi ez a fajta elektronika a 10S aksit csak a 11S-t, merthogy eredetileg is az volt vele.
Akkor nem marad más, minthogy építek egy 11S akupakkot (amikor az aksi feszültségét felemeltem 46V-ra ,akkor telit mutatott a kijelző)és veszek hozza 11s BMS-t.
Szedtem már szét jó néhány Bosch akkut. Általában hibásak kerülnek hozzám, az elektronika megy tönkre, még gar időben is, amit a Bosch cserél. Nálad jó az akku még. Vagy a szervizben megmondják milyen állapotban van, vagy szétszeded és terheléses méréssel megállapitható a kapacitása. Javasolom menj el a szervizbe, ne sajnáld azt a néhány ft-ot. A legegyszerűbb mód a bontás nélküli ellenőrzés.
BionX akku reset Useful settings Menu code 5000 to reset console Menu code 3772 to set console to diagnostic mode Menu code 0041 to activate 12C. Unknown setting Press and hold Mode for 5 cycles of backlight toggles to reset battery. Will beep rapidly when reset. Hold Mode button 2 seconds for backlight Press Chrono and +A or -G to set display contrast Press Chrono to select display type. Hold Chrono 2 seconds to reset data Press and hold Mode and +A to arm alarm
Akkor nem tudom kalibrálni a G2 kijelzővel, ami nekem van?
Figyeltem is, hogy nem úgy működik a kalibrálás, mint ahogy írja az utasításokban(vagyis, hogy hosszasan kell nyomni 30 másodpercig a bekapcsoló gombot, először lassan fog ki be kapcsolni kijelző világítás, majd sűrűn, és ekkor van kész).Nekem bármeddig nyomom a gombot nem pislog sűrűn, végig csak lassan ki-be.
A töltő csatit lecserélem ,az elromlott 36V-os panelről leszedve.
Mindenesetre a hétvégén rárakom a bicajra és lemerítem egészen, majd feltöltöm és megpróbálom kalibrálni.
A kalibrálással nem tudtam állitani. Megnéztem a panelokat kivülről teljesen egyformák, még felirat sem utal a kétféle feszültségre. A töltő csati más.
A 11S pakkokat a Diamant és Trek bringákon használják (német), RIDE+ kijelzővel. Azzal aztán semmit nem lehet állitani, a rásegités és visszatöltésen kivül.
Ha találsz valami irodalmat ezzel kapcsolatban, érdekel. Jó , hogy próbálgattad. Nálam bontott darabok vannak, szerencse, hogy még nem épitettem be sehová. Nem gondoltam, hogy ennyire védik a szoftverüket, laikus ne tudja állitani.
Bosch e-bike rendszer, 400W-os powerpack hajtja. A gép 4 éves, nem sokat volt használva, 12-13 teljes töltési ciklus van az akkuban.
A hatótávot keveslem, mert teljesen feltöltött állapotban nagyjából 75km hatótávról kezd visszafelé számolni ECO módban. Csináltam már vele 2 teljes lemerítést és feltöltés de ez nem változtatott ezen az állapoton.
Próbáltam az akku BMS-t resettelni a pakkonlévő gomb 10mp-es lenyomásával, illetve feltöltött állapotban a hatótáv kalkulációt resettelni a Nyon-ban. Ennek annyi lett az eredménye, hogy szépen kiírta az elméleti 140Km-t, de 3Km használat után beesett ez az érték a szokásos 75-re.
A hivatalos Bosch range kalkulátor "elméletileg" 140Km rásegítést ír a Performance Line-Powerpack400 kombinációra.
Nem tudom eldönteni, hogy mi az igazság, tényleg csak ennyit tud egy ilyen akkupakk, vagy már ekkora az amortizációja.
Természetesen tisztában vagyok a használati körülnények és az ebike jellegének az összefüggéseivel, de kissé kevésnek ezt a 75Km-t.
A gép egy fully, 27,5x2,4-es gumikkal, jellemzően vegyes terepen használom.
Mi lehet az igazság?
A Bosch range kalkulátora kamu és marketing és ne is várjak többet egy 400-as akkutól, vagy csak a fele kapacítása van meg a pakknak, mert az előző gazdái szarul tárolták?
Értem.Köszi szépen.Szóval ez így működik.Vajon az 5.1, vagy 5.2 -ös verziójú aksi elektronika megbírná a 12S aksit is(50 V, teljesen feltöltve)?.Ugyanigy ezzel is elvégezném a kalibrálást, és onnantól kezdve már tudná használni, visszatölteni ezt az aksit is?Ezzel gondolom gyorsabban menne a bicikli.
Ne haragudj, hogy értetlenkedek, de eddig azt beszéltük,hogy 5.1 -es elektronikája van a 36V-osnak is és egyes 39.6 V-osnak is.Akkor hogy tudja tölteni a motor mindkét feszültségű aksit, ha ugyanaz az elektronikájuk?