Tőlem írhatod akárhány felkiáltójellel, de mint említettem a hozzászólásban: magam is hívtam statikust, szóval biztosan tudom hogy kijön annyiért.
De ha történetesen 20-at kér akkor mi van?
Elenyésző összeg a beépítés költségéhez képest, és mindenképp kell a véleménye, mert vagy leszakad, vagy milliós tétel lesz a mindenféle tök felesleges acélszerkezet.
Eddig csak saját súlyát kellett kibírnia, ha eleve így tervezték akkor a feladatát eddig tökéletesen ellátta, csak arra nem gondolt senki hogy ezt majd be akarod építeni.
Ezzel együtt ha a tetőtérben gipszkarton falak lesznek, és nem öntesz ki további több cm betont, csak valami padlópurkolat és kész, akkor kb. kizárt hogy leszakad.
DE hívj egy statikust adj nek 10ezer forintot és megmondja mi a helyzet, ha szerinte a gyengébb gerendával számolva is kibírja akkor még bontani sem kell.
Én is kértem már itt is, meg más topikokban is segítséget, de ami statikával kapcsolatos kérdésem volt, arra olyan válaszok jöttek, hogy a pénzért kihívott statikus csak röhögött rajta. (amúgy villanyszereléssel is ez volt a helyzet.)
Mindegy milyen a födém, ha a lehajlás nagy, akkor túl van terhelve.
Az egyetlen megoldás egy fémszereket beépítése, két oszlop és egy áthidaló, sajnos az oszlopoknak alapot kell késziteni, aztán szakszerüen ki kell ékelni a födémet a fémszerkezethez. Utánna a szerkezetet le lehet burkolni.
1oox1oox15-ös, vagy 12ox12ox15-ös fém oszlopokat és párban szerelt U profilokat szoktunk beépiteni, nem nagy munka megcsinálni (max. két nap- 4 embernek-az alapokon kivül), csak kell egy hegesztő szaki is, mert sarokmerev kell legyen a keret.
Honnan lenne érdemes bontani? Ha a gerenda-béléstest felett felbeton van, akkor annak a piszkálása kicsit rizikós nem? Mármint az a felbeton hozzájárul a teherbíráshoz. Már, ha úgy lett tervezve, hogy arra szükség van. Sajnos ennél a háznál helyenként van olyan érzés, hogy ezt hasra csinálták.
Alulról gondolom nem sok tudható meg. Persze, ha valahogy látszik alulról is, hogy E7-E-66 a gerenda, akkor okés az egész (legalábbis nem veszélyes), mert azzal (szerintem érzésre) sehogy sem lehet EB60/19-es béléstestet kombinálni. Annak a magasabb "feje" erősen kilógna a béléstestek közül felülről.
Ám másik oldalról, ha EB60/19-es a béléstest, akkor sehogy sem igazán okés a helyzet. Tehát vagy a 19-es béléstestet vagy az erősített E7-E-66 gerenda meglétét kell bizonyítani a megbontással.
Beszéltem a szüleimmel. A tapéta letépésekor jött le a glett a tapétával elvileg javarészt. Szóval már csak nyomok vannak, nem tényleges glett van fenn, sok nem maradt ott.
Szóval nem az történt, hogy 20 éve még nem volt repedt a glett és közben újra kirepedt, mert a repedések folytatódtak volna. A nagyából "újszerű"/akár újabban is bővült repedés az ablakokhoz legközelebbi példány. Na az 20 éve okés volt nagyjából, ha az emlékeim nem csalnak nekem sem. És az a a legocsmányabban kinéző is most.
Az természetesen valószínű, hogy 20-éve sem volt teljesen tökéletes a födém és esetleg az átlagosnál nagyobb lehajlás miatt repedések jelentek meg. Ezt 83-ban kicsit alulméretezték (semmilyen gyári ajánlás nem szól 60cm tengelytávról és szimpla E gerendákról ilyen 66-os gerendáknál. Ez semmiképp sem tökéletes.). A kérdés, hogy mennyire kicsit. Eddig nem szakadt össze. És mennyire tolerálja a beépítést ugye...
Szóval az elmúlt 20 évben a repedések közül egyedül az ablaknál levő volt látható, ami "átjött" a tapétán. A többi most a tapéta és a glett részleges eltávolításával lett látható. Nem jó érzés, hogy ez volt ott a fejünk felett persze. De se a tapétát, se az egész házat nem a család csinálta, az így jött.
Nem mondtam, hogy sok, azt mondtam, hogy más (is) lehet. Pl. a födémgerendák nincsenek bekötve a falba (ha a fal - födém csatlakozás is repedt). Azt is mondtam, hogy a fényképen nem látszik egyértelműen.
Mit jelent a nagyon terhelés? :-) Sima lakótér, gipszkarton falakkal lenne felette. Egy fördőszoba meg wc is akadna. Gondolom rendes tégla válaszfalakat hanyagolni kéne...
A köznyelv ezt kétség kívül nem hajszálrepedésnek mondja. Ráadásul ott azok a glettcsíkok mi okból vannak? Nem egy már meglévő repedés glettelése repedt tovább?
Értem, akkor házilag nagyot nem lehet okosodni ezügyben gondolom...
Azt, hogy a gerenda tengelyében van-e pontosan a repedés, azt gondolom megint az alsó vakolat kis helyi leverésével lehetne tutira megmondani.
Amúgy lehetséges, hogy erősített típusú a gerenda, tehát E7-E-66 vagy olyan még nem is volt akkoriban? Illetve ezek lehetnek előfeszítettek meg "sima" vasbetongerendák is? Ha nem erősített, akkor azért simán lehet a baj az, hogy egyszerűen gyenge a teherbírása és a túlzott lehajlás okozza ezt. Főleg ha még a béléstest is 19-es, nem 24-es, meg netán a felette levő felbetonnal is spóroltak. Tudja a fene...
A lehajlást nem olyan könnyű mérni olyan pontossággal ami itt kéne. A fénykép alapján arra tippelek, hogy a vakolat a gerendák tengelyében(?) a leggyengébb, ezért ott repedt meg. Bontás nélkül kicsi az esélye, hogy a födémről pontos képet lehessen kapni.
Mi minősül hajszálrepedésnek? Illetve a belógását lehetne ellenőrizni bontás nélkül nem? Abból már lehet, hogy lehetne tanulságokat levonni. Ha mondjuk extrém nagy pl.
De amúgy beépítés van képben igen, azért érdeklődöm, hogy mennyire reális az.
Egy kertesháznak a padlásfödéme E-gerendás, béléstestes. Valami gány mindenképpen van vele, mert nagy, 6.6m a falköz és nincs se gerenda kettőzés, se tengelytávolság csökkentés. Néhány repedéske van is a gerendák hossztengelye mentén, de ez ezeknél a béléstesteseknél még akár normális is lehet ("akár", ahogy olvastam itt a neten, ne mfeltétlen nagy gondot jelez az, én aztán nem vágom ezt...).
-60 cm a tengelykiosztás
-nincsenek kettőzve a gerendák
-1983-as építés (volt-e akkor E-jelű E7-E-66 erősített E gerenda már? Vagy az újkeletűbb termék és akkor még csak "sima" E7-66 volt?)
Ha az előírással szemben 19-es béléstestek vannak benn (itt bármi lehet, hogy így okosba csinálták...)kombinálva nem erősített gerendákkal ilyen formában, az elég kellemetlen volna. A gerendák erősített vagy sima milyenségét csak megbontással lehet megállapítani? Gondolom az lesz a végte, csak jobb megkérdezni.
Találtam valakit aki vállalná a munkát, ő cement+mész+folyami homok + valamennyi fagyálló flexiibilis keverékkel dolgozna és ugyanez lenne a fúga is.
Tudom mindeki esküszik a saját módszerére, de nyugtassatok meg ez is működhet.... De ha ez totál bukta akkor meg riasszatok rám inkább.
Anno egy barátom úgy rakta kőfalat, hogy a vízbekeverte a cementet és az keverte a finom sóderra. Szóltam neki ezt nem így szoktuk; szárazon keverjük az anyagot aztán jön a víz, de ő csak folytatta..egész jó kis kőfalatat rakott össze és lassan 10 éve áll gond nélkül.