Keresés

Részletes keresés

bonnita Creative Commons License 2019.03.15 0 0 26596

Én is nagy élvezettel olvasom a beszámolód, nagyon tartalmas, izgalmas utatok volt.

Ezt a mondatodat nem értem:

"A guide is mondta, hogy ő is nehezen értette meg. Végül azt mondta, hogy 95%."

Mit nem értett meg ? Nem ő vezette a csoportot ?

Előzmény: vélemény (26595)
vélemény Creative Commons License 2019.03.15 0 1 26595

Először megpróbáltunk a kifelé vonulókkal szembe haladni, de onnan visszaküldtek. Megfordulva(háttal a Bazilikának) jobbra kellett kerülni, az első két oszlop között van a biztonsági ellenőrzés.

Sajnos a sírokat, a falfestményeket nem lehetett megnézni. Az útitársam  amikor már végleg letett arról, hogy bármit megért, jobban elszakadt, próbálta kicsit  nézegetni a falfestményeket. Én koncentráltam a szövegre. A guide is mondta, hogy ő is nehezen értette meg. Végül azt mondta, hogy 95%.

Előzmény: Manipura (26594)
Manipura Creative Commons License 2019.03.15 0 0 26594

Ez a Vatican-Scavi biztonsági ellenőrzés az audiencia-csarnok  felé esik az ingyenes időszaki  kiállítás bejàrata környékén, vagy egészen a bazilika  tövéig be kell menni  tehát  a posta - ufficio-könyvesbolt  után a svájci gárdista irányából (  bazilika kijárata utàn vonulókkal szemben haladva) közelíthető meg?

Azèrt a freskókat meg lehetett nézni?  Ůgy érzem ki a szavaidból, hogy tetszett és megèrte. 

Tartalmas különleges programokat raktál össze. Tudom mèg lesz folytatás, de köszi a beszámolót, vègig követtem, kicsit ott voltam. ;)

Előzmény: vélemény (26593)
vélemény Creative Commons License 2019.03.15 0 3 26593

Még mindig folytatás

Vatikán Necropolis látogatás. Január elején foglaltam,március 5.-re kértem időpontot. 15 perc múlva írtak, adtak és adtak az időpontot 4.-re. A már nem volt jó. Megköszöntem a gyors választ de kértem, hogy cseréljék át a következő napra, újabb 15 perc múlva jötta válasz, már a számunkra is megfelelő időponttal. Ebben adták meg a linket amivel fizetni lehetett, 13€.

Bejárat: a Bazilikával szemben állva a bal oldali oszlopsor Bazilika melletti első két oszlopa között van egy biztonsági ellenőrzés, itt kell bemenni és innen irányítanak egy kis belső udvarba. Ott be kell jelentkezni az irodában. A túra pontosan kezdődött, angolos  vezetés volt.  Útitársam konyhanyelven beszél angolul, nem sokat értett, el is fáradt.

Elég logikus volt a szöveg, több irányból magyarázta, nagyjából összeállt a történet.   A grottán keresztül mentünk le, annak olyan részén ahova a normál látogatással nem kehet  bejutni. Számos szarkofág, szobor, töredék a régi bazilikából. Sőt nem csak azon a szakaszon, ahol végigmentünk, hanem mindenfelé. Kár, hogy ezt a részt nem lehet látogatni.

A guide többször elmondta, hogy nem az antik temető feltárása volt a cél, és egyébként is ha teljesen kiássák, akkor mi lenne a mai bazilikával. Csak egy töredékét tárták fel, de ott nagyon jó állapotú falfestmények vannak. Ezekről semmit nem mondott, nem ez volt a téma

fidelio-Pyrandus Creative Commons License 2019.03.14 -1 1 26592

Köszönöm az információkat.

Előzmény: bonnita (26591)
bonnita Creative Commons License 2019.03.14 -1 0 26591

https://www.focus.it/mondo-focus/focus-storia-e-speciális Ez lesz az, követem őket a fb-on. 

Előzmény: fidelio-Pyrandus (26589)
vélemény Creative Commons License 2019.03.14 -1 1 26590

STORIA. Bal felső sarokban szerepel a Focus, felirat, és N 149, Marzo.

Címlapon angol uralkodók, Anglia az ehavi fő téma

Előzmény: fidelio-Pyrandus (26589)
fidelio-Pyrandus Creative Commons License 2019.03.13 -2 1 26589

Üdc. Mgadnád a f.irat címét, ugyanis megpróbálnám az interneten... minek titkolni?

Előzmény: vélemény (26587)
vélemény Creative Commons License 2019.03.13 -1 3 26588

Óriási tömegeket kell kezelni, ráadásul szabadtéren, nagyon határozottnak kell lenniük.

Londonban a National Galleryben láttam egyszer a zárást. A kijárat felé szorították a népet, végül a kijárati lépcsőkön állt a teremőrök falanxa.

Előzmény: erikanyu (26586)
vélemény Creative Commons License 2019.03.13 0 0 26587

Vettem kint egy olasz nyelvű történelem folyóiratot, mint nálunk a Rubicon. Nyelvgyakorlásként azt olvasom, ami érdekel. Ebben van egy írás, egy gladiátor egy napja. Ami persze az utolsó. Aki hősiesen küzd, atömeg követeli, hogy a császár adjon neki kegyelmet, de Domitianus ( Titus öccse) ebben is gonosz volt, és azt parancsolta hogy ölje meg a másik.    Ez úgy külön szíven szúrt.

Én 3 éve voltam bent először, addig engem is visszatartott valami.

Előzmény: auray1 (26585)
erikanyu Creative Commons License 2019.03.13 -1 1 26586

Igen, egy ilyen kiterelésben nekünk is volt részünk. Folyamatosan zárták le a területeket. Aztán úgy döntöttünk rohangálás helyett megnézzük azt ami még nyitva van. Minket 6 órára tereltek ki, ez nyáron volt. Készülök lelkiekben már. Nagyon kíváncsi vagyok milyen élményt ad majd az Appia útja. :)

Előzmény: vélemény (26582)
auray1 Creative Commons License 2019.03.13 -1 1 26585

Most már bevallhatom, hogy annyi római látogatás után még mindig szorongva tekintek a Colosseumra. Eddig egyszer sem vitt rá a lélek, hogy bemenjek. Sokáig éreztem ezt több ókori épülettel szemben (ne kérdezzétek miért, fogalmam sincs), de azok a gyakori látogatások során oldódtak és elmúltak. Úgy látszik a Colosseumra még érnem kell.

Előzmény: vélemény (26580)
vélemény Creative Commons License 2019.03.13 0 2 26584

Palazzo Spada. Itt is nagyon régen jártam.   A múzeum bejárata oldalról. Szép a belső udvar és a kert. Csigalépcsőn lehet felmenni az emeletre. Összesen 4 terem,  bútorok, szobrok, köztük néhány antik darab, csillárok, mennyezeti freskók. Falakon több sorban egymás fölött másod de inkább harmad vonalbeli festők művei.  A képek meg vannak számozva, bejáratnál adnak egy listát a képekről. Utána lehet lemenni a Borromini folyosóhoz. Nem lehet átmenni rajta, csak a bejáratához lehet odamenni. Fotózni lehet. Elég sokan voltak. Egyszer elég volt. A honlapjuk szerint  a hónap első szombatján  vezetéssel megtekinthető az első emeleti díszterem, amely ost az Államtanács székhelye.

Campo dei Fiori. A téren már jártam, de a piacot most láttam először. Nem is tudom mit vártam, de ez csalódás volt. Árultak  hamis focis trikókat , pólókat, sapkákat. Azt hittem, hogy csak élelmiszer piac. Kisebb, mint gondoltam. Környéken jó szeletpizzás helyek, én egy gombásat ettem.

vélemény Creative Commons License 2019.03.13 0 2 26583

Folytatás.

Utána még pont annyi időm volt, hogy odaérjek a Gesuba a hang és fényjátékokra. Most láttam negyedszer és most is gyönyörű volt és most is kb ötvenen voltunk. Majd az útitárssal találkozva tettünk még egy  sétát. A Pantheonba csak besétáltunk, amikor szombat este ott jártunk, akkor a tér végéig állt a sor. A Sopra Minervaban fél 7 körül mise volt.

Kedd -utolsó teljes nap.

Teljesen váratlanul bejelentették az ingyenes múzeumi hetet. Kihasználtam a lehetőséget. Délelőtt a Palazzo Altemps és a Palazzo Spada kiállítását láttam. Túl korán érkeztem, bementem a szinte néptelen Navona térre. Egészen más mint az esti zsibvásár idején. Majd egyszer végre nyugodtan megnéztem a Santo Agostinot. Én voltam az első látogató a Palazzo Altempsben, sőt az első fél órában az egyetlen. Utána jött két gyerekcsoport, de elég csendesek voltak.   10 éve voltam utoljára itt, nekem újdonság volt az emeleten néhány barokk szoba, a kápolna és egy terem, ahol az antik épületekről készült 18.-19.sz-i metszetek voltak a kiállítva. A földszinten pedig egy magángyűjteményt helyeztek el, nem tudom , hogy ideiglenesen vagy állandóra. Az úr gyűjtött mindent, ami antik.  2 órát voltam bent.

vélemény Creative Commons License 2019.03.13 0 2 26582

A Santi Quattro  Coronati templomban nem tartottak sziesztát, mi a vezetés előttt néztük meg a templomot és a keerngőt is, mások a vezetés után mentek át. A látogatás kb 1 órát tartott, 3-kor lett vége.

Az útitársam innen elindult a Farnese Palotába, 5-re volt foglalása, ez a legkésőbbi időpont. 9€, fotózni még mindig nem lehet. Olasz nyelvű vezetésen volt, nem értett belőle semmit, de felkészült. Nagyon tetszett neki, a palota egésze és a Carracci freskók különösen.

Én átmentem a Fórumra, mert a Colosseum jegyem aznapra és a következő napra érvényes volt a Forum - Palatinusra. Eredetileg másnap akartam menni, de mivel másnap már indult az ingyenes hét, arra már mást terveztem.  És persze már tudtam azt is, hogy legközelebb megveszem az új szuperkombi jegyet.  A Titus diadalívnél mentem be, az volt a legközelebb, és mivel 5-kor zártak, nem volt csak éppen másfél órám.  Óriási sor állt a biztonsági ellenőrzés előtt, balra  csoportok jobbra az egyéniek. Én voltam a pofátlan turista,  mindenkit megelőzve bevágtam az egyéni sor elejére. Nem a legelejére, de eléggé előre. Szégyelltem is magam. Akkor pedig még jobban szégyelltem, amikor bejelzett a hasitasiban a bankkártya. Ilyen helyen még sosem jelzett. Reptéren a szeku előtt leveszem és beteszem a táskába. Nem jelzett sem a Vatikánnál, sem a Maggiorenél, sem a Villa Medicinél. De lehet, hogy máshol is volt ellenőrzés, csak már nem emlékszem.  De 10+ éve minden utazásnál így hordom a kártyát, és soha sehol nem jelzett. Ott a tömeg közepén kellett levenni, persze elbénáztam vele. A szekus is undorodva nézett rám, a mögöttem állókra pedig nem is mertem rápillantani sem.

Volt kb másfél órám, maradtam csak  lent a Forumon. Legtöbb időt a Romulus templomban töltöttem, e a Cosma és Damján templom belső oldala. Itt most néhány nemrég előkerült 3.sz-i szobor található, 3 éve még nem voltak kiállítva.

A 5 órás zárás azt jelenti, hogy  pl a Vesta szűzek temploma részbe már fél 5-kor nem engedtek be senkit. Aki bent volt, még maradhatott. Szépen fokozatosan nyomták a tömeget a kijáratok felé.  Begyakorolt koreográfia szerint dolgoztak

A Via dei Fori Imperialinál levő kijáratnál van wc, 5 előtt 5 perccel már oda sem engedtek be senkit, aki addig odaért az

maradhatott. Nem gondoltam volna, hogy 5-re ki tudják nyomni a tömeget, de direkt figyeltem, sikerült nekik.

vélemény Creative Commons License 2019.03.12 0 3 26581

Folytatás

A Colosseum vezetésnek kb 11.15-kor volt vége,  utána végignéztem a kiállítást, 12 után jöttem  ki. 2-re volt  foglalásunk a Santi Quattro Coronati Aula Goticaba.

Bementem a Cosma és Damian templomba,  nagyon szép  a kis udvara. A szuperkönyvem írt egy lejáróról az előcsarnokból az alagsori részhez. Ajtó volt is,  de egy nagy lakat is volt rajta.

A Via San Giovanni Lateranon indultam az Aula Goticahoz. Itt nagyon sok kellemes kis étterem, bar, cukrászda stb van. Különböző helyeken ettem szendvicset és sütit , ittam kávét. Csak most realizáltam, hogy a San Clemente és a Santi Quattro Coronati milyen közel vannak egy máshoz.

Az Aula Goticat is a helyszínen kellett kifizetni, de le kellett foglalni. Gyakorlatilag havonta 2 látogatási nap van. Még január elején  foglaltam, visszaigazolták, de február közepén mailben kérték, hogy erősítsem meg, hogy biztosan megyünk-e. Mert sok a jelentkező, és ha mégsem megyünk, akkor be tudnak tenni a helyünkre valakit. 10€, csak vezetéssel, óránként.

Olasz nyelvű vezetésen voltunk. De van angol nyelvű is.

A terem a kolostor  12.sz-i tornyában található. Az erőd palotát egy bizonyos Stefano Conti  érsek a 13.sz közepén használta. Ő az akkori pápa III. Ince unokaöccse volt, és amíg a nagybácsi a II. Frigyes elleni invesztitúra háborút vívta, az unokaöccs irányította várost. Vicarius Urbis, gyakorlatilag helytartóként. Ebben a teremben fogadásokat és bírósági tárgyalásokat tartottak. Ezért világi témájú freskókkal díszítették.

A freskók 1996-ban kerültek elő. 1235 és 47 között készültek. Giotto művei az 1300 évek elejéről származnak, Cavallini és Cimabue  legkorábbi művei az 1280-as évekből. Én ezelőtt a legrégebbi freskókat Sienaban láttam,  a Dómban a zarándokteremben, a  templom és a keresztelőkápolna közötti szinten, azok a 1270-es években készültek.

A freskókat az 1348-as első nagy pestisjárvány után lemeszelték, fertőtlenítés céljából. 9 réteget  fejtettek le a falról, a helyreállítási munkálatok 20 évig tartottak. A képek jó állapotban vannak.  Egyes részek beázás miatt sérültek, más részek pedig azért, mert később ablakokat vágtak a falakra.  A fő színtónusok  a türkízkék, a matt zöld és egy barnás okeres árnyalat. A főtémák az évszakok, a hozzájuk tartozó mezőgazdasági munkálatokkal, a szabad művészetek, a jó és a rossz ábrázolása történelmi személyiségekkel. A jók között természetesen Jézus és pl Salamon. A rosszak között Júdás, Néró stb. A guide a tabletjén mutogatta  hasonló ábrázolásokat pl Anagni Dómjából ( még nem is hallottam Anagniról), a Chartres Dóm ablakairól, hórás könyvekből. Közel egy órás volt a vezetés, fotózni sajnos nem lehetett.

Ez nem az első római utazás programja, sőt még az ötödik római utazásé sem.  De ha megoldható, mindenképpen érdemes megnézni.

vélemény Creative Commons License 2019.03.11 0 4 26580

Folytatás

A pénztárnál közölték, hogy a Stern bejárathoz menjek. Raffelle Stern egy építész volt, aki az 1820- as években a Colosseum felé eső megerősítő falát építette. A másik oldal megerősítő falát Valadier építette. A Stern bejárat a Labicana felé  néző oldalon van. Könnyű megtalálni,mert egyrészt van a fal mellett  egy szürke bódé és itt áll a tömeg. Innen indul minden vezetés, a csoportok, a gyerekcsoportok és az egyéniek is. A Piazza del Colosseohoz felvezető lépcső mögött  fizetős wc.  A Stern bejáratnál kb 9.15-kor megmutattam a jegyem, kaptam egy ragasztós hátú papírfecnit, amit a kabátomra kellett ragasztani. Erre 9.40 volt írva. Megkérdeztem, hogy mikorra jöjjek vissza 9.25-ra, ami a jegyen volt vagy 9.40-re ami a fecnin volt.. Pas közölte, hogy 9.30-ra. Olaszok.

A vezetés 9.40 kezdődött. A  normál belépőjeggyel csak az első és a második szintre lehet felmenni. ( Amikor már lefelé jöttem, megállított 2 japán leányzó és megmutatták a telefonjukon a fordítóval megírt olasz mondatot: hogyan lehet felmenni a 4. emeletre. Sikítozni kezdtek, amikor japánul válaszoltam)

Mi először bementünk az aréna szintre, majd lementünk az alatta lévő szintre.  Ezt csak a 20.sz-ban tárták fel, sokkal világosabban a kövek, mint a felsőbb szinteken. Majd felmentünk a legfelső szintre. Érzelmileg elég megrendítő volt az egész. Szerintem a gladiátor játékok még annál is gonoszabbak voltak, mint az aztékok emberáldozata. Különleges érzés volt az aréna is, az alagsor is és a fentről lenézni az épületen belülre is és kifelé a városra is. Ezt egyszer látni kell.

A lépcsők elég nehezen mászhatók, magasak. Pedig újak, 19.századiak. Az eredeti lépcsők sokkal magasabbak voltak, egy-egy travertin kő blokk volt egy lépcsőfok. El sem tudom képzelni, hogy tógában, saruban hogyan másztak fel.

Másnap izomlázam volt. A túra a 2.-ra leérkezve ért véget, kb 1óra 15 perc volt. Angol nyelvű túra volt, guide nagyon lelkes volt, logikusan beszélt.

Ez már a időpontos foglalás bevezetése után volt, úgy éreztem, hogy talán nem voltak olyan sokan. Ahhoz képest, hogy lenézve óriási sorokat láttam a bejáratnál és a pénztárnál is. Az első emeleten van egy kiállítás, nagyjából az épület történetéről. Rajzokkal, modellekkel, sőt számos eredeti szoborral a Palazzo Massimoból, a Capitoliumról, de a Metropolitan Múzeumból és  a müncheni Glyptotekból is. Több gipszmásolat is volt, ezeket egy 1937-es Augustus kiállításra készítették,  és abban a Civilta Romana EUR-ban levő múzeumban vannak, ami most zárva van.

Viszont wc-t nem találtam bent, de lehet hogy csak rosszul  kerestem, bár én wc keresésben jó vagyok.

Manipura Creative Commons License 2019.03.11 0 0 26579

A Villa D'Estében vasárnap különösen sokan vannak. Biztosan dobott rajta pluszban az ingyenesség.  Voltam már június közepén,  szép volt a park, de hiányoztak a színek.  A buja zöldön kívül minimális fehér virág volt csak. 

Előzmény: vélemény (26578)
vélemény Creative Commons License 2019.03.11 0 0 26578

A kert most is nagyon szép volt. Elég sokan voltak, biztos az ingyenes vasárnap miatt.

Előzmény: auray1 (26577)
auray1 Creative Commons License 2019.03.11 0 0 26577

A Villa d'Este-be akkor érdemes menni, amikor már pompáznak a virágok (pl. júniusban). Akkor tényleg gyönyörű a kert.

Előzmény: vélemény (26574)
vélemény Creative Commons License 2019.03.11 0 4 26576

Hétfő

Colosseum kombi túra- lent is és fent is

Ahogy Manipura figyelmeztetett, a kombi túra jegyét nem lehet előre kinyomtatni, sorba kell állni a pénztárnál, a visszaigazolásra adják ki a tényleges jegyet.  A visszaigazoláson az szerepel, hogy legalább 1 órával a program kezdete előtt oda kell menni a pénztárhoz. A foglalásom 9.25-re szólt, a pénztár 8.30-kor nyitott. A Via San  Gregorion levő pénztárfülkék tele vannak tacepaozva mindenfélével, egy a FONTOS:

Március 11-től ( azaz mától, az ingyenes hét után kezdődően) bevezetnek egy új típusú jegyet. A  jegy csak a Fórumra és a Palatinusra érvényes-esclusivo. Rákérdeztem a pénztárnál, a Colosseumra nem érvényes. 16€, be lehet menni vele mindenhova, ahova a S. U. P.E. R. jeggyel lehetett. Nem néztem pontosan végig, hogy hova, mert az is ki volt írva, hogy február végétől egészen tegnapig ezek a helyszínek zárva vannak, mert felkészülnek az új rendszerre. Nem akartam feltartani a pénztárost, mert mögöttem márállt asor. Nem kérdeztem meg, hogy lesz-e olcsóbb jegy,  csak az eddig is látható helyekre érvényes.

Szerintem a nem is olyan távoli jövőben külön fogják választani a Colosseumot és Fórum- Palatinust. Külön jegy lesz, a bejárat úgy is külön van. Ez rossz lesz a RP-vel rendelkezőknek, mert az egész komplexum eddig csak egy ingyenes lehetőséget vitt el, most pedig kettőt fog. De ne legyen igazam.

8.20-kor jött a személyzet, mondták, hogy akinek bármilyen foglalása van, az menjen az 1-es és 2-es pénztárhoz, többiek a többi pénztárhoz. 8.3-kor már elég sokan álltak sorban minden ablaknál.

vélemény Creative Commons License 2019.03.11 0 2 26575

A Villa d'Este után pedig újra kérdéses volt, hogy hogyan jutunk vissza Rómába, honnan és mikor megy a busz. Tivoli központjában óriási volt a tömeg, gyerekek jelmezben. Ez volt a karnevál.

Fogalmunk sem volt,hogy egyáltalán melyik irányban megy a római busz, a Cotral megállókban még az irány sincs kiírva. Többeket megkérdeztünk,küldözgettek egyik oldalról a másikra. Végül az egyik oldalon megállt egy busz, annak a sofőrje mondta, hogy a másik oldal. Hurrá, a buszmegálló helye már rendben volt. Az indulási idő viszont kérdéses lett. A z utat éppen lezárták, a tömeg felsorakozott az út mentén, várták a karneváli felvonulást. Abból az irányból, ahonnan mi vártuk,nem jöhetett semmilyen jármű. De szerencsénk volt, mert az a busz, amelyiknek a sofőrje útba igazított, megfordult az úton és az ment Rómába. Vissza Ponte Mammolohoz. Későn vettük észre, hogy Rebibbianal a metró végállomásnál is megállt.

Még egy programra volt időnk. Michelangelo egy szobrát kölcsönkapták az Ermitázstól. Van valami 3 éves megállapodás. Az Ermitázsnak Amszterdammal is van ilyen szerződése, ott nagyszabású a dolog. Itt egyetlen szoborról volt szó. Sajnos tegnap lett vége a kiállításnak. A helyszín egy kívülről elég kopott,de bent szépen helyreállított palota a Via dei Cerchin, elég közel a Sta Maria del Cosmedinhez.  A szobor közismert neve  "A kamasz", olaszul Adolescente. Guggoló, összekuporodó férfialak, a mester szokásainak megfelelően felsőteste nagyon kidolgozott, az alsó már nem. Azt hiszem, hogy amikor a munka érdemi/legérdekesebb részét megoldotta, már nem érdekelte annyira a dolog. Az arc nem is látható jól. A magyarázó szövegek szerint  a cím tévedés lehet, semmi bizonyíték rá, hogy tényleg egy kamaszt ábrázol. Az 1530-as évek elején készült. Firenzében   akkor volt egy nagyon rövid életű köztársaság, amelyet VII. Medici Kelemen V. Károly csapataival leveretett. ( Azokkal a csapatokkal amelyek 3 évvel korábban rombolták le Rómát és persze gyilkoltak meg számos római lakost, miközben ugyanez a pápa az Angyalvárban rettegett. De a cél a családja ismételt hatalomra jutása volt, és ez megérte  a pápának  akár Firenze lerombolását is. A két Medici pápa rettenetesen sokat ártott Firenzének, Rómának, Itáliának, Európának és a kereszténységnek.) A  köztársaság bukása után a sok résztvevőt meggyilkoltak kivégeztek, a Michelangelo barátait is. Ő maga is veszélyben volt, az ostrom idején  bújt el egy lukban a Medici Kápolnánál. De végül kegyelmet kapott. Elvileg foglalni kellett volna, de anélkül is be tudtunk menni. Még fotózni is lehetett. Az emeleten pedig néhány Michelangelo rajz volt kiállítva. Jó, hogy láttuk.

Előzmény: vélemény (26574)
vélemény Creative Commons License 2019.03.10 0 3 26574

Ha már így alakult, hogy bementünk Tivoli központjába, akkor bementünk a Villa d'Estebe. Egyáltalán nem volt tervben, eredetileg úgy gondoltuk, hogy ha ki is megyünk a Villa Adrianahoz, akkor is  este kihasználjuk az ingyenes vasárnapot a Palazzo Veneziaban. De azt át tudtuk tenni az ingyenes hét keddjére.

A busz megállótól néhány perc a villa. Éttermek, bárok stb. Gyakorlatilag mindenütt telt ház.

A Villa kivülről kicsit kopott. A bejárat szintje és az alatta  levő szinten vannak termek majd tovább lefelé domb oldalon elhelyezkedő  kert a szökőkutakkal. A termek berendezése nem maradt meg, csak a mennyezeti és fali freskók. gyakorlatilag 16. sz, manierista művek. A festők közül én csak Zuccarit ismertem. Mitológiai témák, természeti képek.

Biztos hogy a művészettörténészek nem tartják különösebben értékesnek, de a dekorációs célnak tökéletesen megfelelnek. Vigyorogva néztük őket végig. A szökőkutak persze nem hasonlíthatók Versailleshoz, de szépek és különleges, hogy a dombon vannak. Egy órát voltunk a kastélyban és egy órát a kertben is. Jó, hogy bementünk.

De azért úgy gondolom, hogy Tivoliba többet nem megyek.

vélemény Creative Commons License 2019.03.10 0 4 26573

10-kor mentünk be, a shopban vettem egy kis térképet, még rövid leírás is volt rajta, használható. Wc egy van a Peicile nevű épületnél, ami  egy hosszú fal.

10-kor még kevesen voltak, utána azért viszonylag sokan lettek, de nem volt zavaró.

Úgy egészében nem is tudom. Olyasmit vártam, mint Ostia. Kicsit belegondolva tudhattam volna, hogy nem olyan. Ott sok-sok kisebb épület maradványai szorosan egymás mellett. Itt sokkal kevesebb, de monumentális épület maradványai egymástól sokkal távolabb. Köztük kertek, szobrok csatornák voltak. Márványborítás minimális maradt meg, mozaik padló csak néhány helyen. Ezek egy része a tél miatt le volt takarva. A múzeum zárva volt, nagyon zárva. Kb 1-ig mindent végignéztünk. Azért ehhez is kell képzelőerő. Nem annyi mint a Domus Aureahoz, de kell. Talán a Caracalla fürdőhöz hasonlítható leginkább.

A kijáratnál felfedeztünk egy buszmegállót! 13.15-kor jött a busz és Tivoli központjába ment. Vasárnap a következő 16.45-kor. Hétköznap gyakrabban de az sem 10 percenként. A Cotral megállóktól eltérően  minden ki volt írva a megállóban, a menetrend, a megállók, a nevezetességek az egyes megállóknál. A busz néhány percet késett, sofőrnél nem lehetett jegyet venni, csak ott a pénztárnál, többen nem tudtuk, de jó fej volt a sofőr, mondta, hogy mindenkit megvár

vélemény Creative Commons License 2019.03.10 0 3 26572

Folytatás

Vasárnap- Tivoli

Fárasztottam itt a topik társakat a Villa Adrianaval kapcsolatos kérdésekkel. Az útitársam nagyon akart menni én nagyon nem. Úgy gondoltam, hogy az ingyenes vasárnapot inkább a városi múzeumokban kellene eltölteni.  DE kiderült, hogy az utolsó másfél napunk már az ingyenes múzeumi hétre esik, ezért mégis kimentünk.

Zűrösnek találtam a közlekedést is, főleg vasárnap. A nehezen megtalált busz menetrend szerint megy busz Tivoli központjába, de annak a megállójától távol a Villa Adriana, és megy közvetlenül oda is, de az utóbbi nagyon ritkán. Ponte Mammolo metróállomáson lent van egy bar, ott kell megvenni a jegyet, nincs külön jegypénztár.   Mondtam, hogy Villa Adriana, Scavi. Pasi bólintott jegy 4,40/fő/retúr és azt mondta, hogy 2-es kocsiállás. Oda 8.10-kor jött egy busz, sofőrnek ugyanezt mondtam. Megrázta a fejét és rámutatott a 3-as kocsiállásra.  Vártunk. Én azt olvastam a menetrendben, hogy a direkt a Villa Adrianahoz menő busz 8.45-kor indul. 3-ason nem volt kiírva semmi. 8.45-kor jött egy busz, beállt a kettesre. Sofőr rábólintott a Villa Adriana kérdére, sőt utánunk jött két amerikai pasi, ugyanezzel a kérdéssel és nekik is bólintott. Mentünk jó fél órát, majd szólt, hogy Villa Adriana, leszálltunk, a busz elhúzott. Ott volt egy tábla, mely szerint 1200 m. Ez nem a közvetlenül a bejárathoz menő busz volt. Szerintem több, mint 1200 m. Útközben elhúzott mellettünk egy másik busz, az lehetett az igazi, de nem láttuk , hogy hol áll meg és a Villa bejáratánál sem láttunk Cotral táblát. Sőt volt még egy buszmegálló, ahol  várakozott egy hölgy , aki elmondta, hogy az a busz Tivoli központjába megy, minden óra 30 perckor.

Nagyon sokat nyűglődtem a menetrendekkel és ezek szerint teljesen feleslegesen. És persze  bemenetkor fogalmam sem volt, hogy mivel és mikor fogunk továbbmenni.

vélemény Creative Commons License 2019.03.10 0 1 26571

A kettő között.

Előzmény: kikigirl (26570)
kikigirl Creative Commons License 2019.03.10 0 0 26570

Összességében a Domus Aera milyen hatással volt rád? "miért nem néztem meg hamarabb?" vagy "listáról kipipálva" kategória?

Előzmény: vélemény (26565)
vélemény Creative Commons License 2019.03.10 0 0 26569

5.-én kedden az ingyanes időszak első napján az útitársam nyitásra ment a Forumhoz. 10 perc múlva megszámolta, összesen 15 embert látott. Fél 10 után kezdtek bemenni a tömegek. Persze ma vasárnap van és az utolsó nap.

Előzmény: kuff (26568)
kuff Creative Commons License 2019.03.10 0 2 26568

Néhány friss tapasztalat az ingyenes állami múzeumi 5-10. időszakról. A Colosseum, Palatine Hill, Forum Romanumnál a "főpénztárnál" óráisi sorok a regisztrációs jegyhez, sok szervezett csoport elsurrant a sorok mellett és ahogy láttuk, az egyik kisebb kijáraton mentek be, gondolom lebeszélték. A Forum Romanum macskaköves főbejáratnál is hosszú volt a sor, de haladt, viszont hülyék voltunk.. az oldalsó bejáratnál senki nem volt... sem a pénztárnál sem a kapunál. :( Valaki egyébként csiálhatna egy magyar audioguide-ot a Colosseum/Forum Romanumhoz, még fizetnék is érte.. már voltam vezetett túrán itt,de annyi az érdekesség, hogy lehetetlen megjegyezni.

A Vatikánba szombat délután érkeztünk, meglepően kis sor fogadott és nagyon pörgött, érzésre 20 perc alatt bent voltunk. Teljesen véletlen egy csoporthoz csapódva sikerült lejutnunk az altemplomba is, legalábbis egy részébe biztosan. Ha szemből állunk a bazilikában, a baloldali hajónál volt a lejáró, a kijárat pedig a kupolába vezető liftnél.

Ma még megnézünk pár múzeumot,az esti géppel irány haza :)

vélemény Creative Commons License 2019.03.10 0 1 26567

Jópofa mindkét film. A bejáratnál a falra vetítenek, a 3D-snél le kell ülni és persze szemüveg is van.

Előzmény: Manipura (26566)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!