Ha van egy, még bőven a "fekete hétfő" előtt megosztással létrejött 4 éves szerződésem, ami idő szerint lejárna, akkor ha nem veszem fel de tovább fizetem, kapom tovább rá az állami támogatást (régen ugye így volt), vagy most már az új szabályok szerint nem? (szerződéses összeg bőven nincs elérve a megosztás miatt)
Tapasztalatom szerint nem írnak már jóvá ÁT-t a "vállalt" összeg felett:
624-es szerződés, vállalt megtak. 5.000 Ft, 2017. 12. 01. és 2018. 11. 31. közötti megtakarítási időszak:
2017. dec. befizetés: 30.450 Ft
2018. márc. befizetés: 30.450 Ft
2018. jún. befizetés: 30.450 Ft
2018. szept. befizetés: 60.450 Ft Az állami támogatás erre az időszakra 27.000 Ft (jóváírva 2018. 12. 20.), azaz 90.000 Ft után kaptam meg: arra a 3 negyedévre, amelyekbe még nem esett bele a 2018. októberi változás.
Az utolsó 60.000 Ft-ra már egyáltalán nem kaptam.
Gondolkodom, érdemes-e panaszt tennem, és ha igen, mire hivatkozva...
Megkaptam a válaszlevelet egy korábbi panaszomra amiben csak úgy mellékesen megírták, hogy ha a vállalt havi megtakarításon felül fizetek be, arra nem fognak állami támogatást igényelni.
Így már viszont kérdéses az EBKM egy 5000FT-os szerződés esetén amire továbbra is 240e-t akar valaki befizenti évente, 2-3 év után nem fogja meghaladni egy PMÁK hozamát sem....
A 240-et befizettem év elején, aztán fizettem a 20 ezreket, meg még sokat alkalmanként, akkor végül is nem volt október utáni álltámra jogosító befizetésem.
havi 20-at fizettél a múlt a lejáratig, vagy előre befizetted a 240-eket?
mert egyszer vhol azt olvastam, már nem emlékszem hol, hogy az októberi változás előtt befizetett pénzre még megkapjuk a teljes áll.támogatást, de a változás utáni befizetésre már nem...
nekem saját számlán csak nyáron derül ez majd ki...
Elolvasni figyelmesen az ÁSZF-et, és annak megfelelően eljárni. A Funda eljárása ez esetben teljesen szabályos volt.
Számlaváltásnál anno én is jártam így, az új számlára nem ért be időben a felhatalmazás. Telefonáltam, mondták, hogy ne tegyek semmit, újból meg fogják kísérelni a beszedést, így is lett.
Más. Amikor kedvenc kormányunk felrúgta a korábbi játékszabályokat, volt némi polémia, hogy mi lesz a túlfizetett szerződések állami támogatásával. Azt elfelejtettem megírni, hogy a múlt hónapban lezárt, korábban megosztott szerződéseknél arra is megkaptam a 72.000 forintot, amelyiknél kilencezer valamennyi helyett fizettem a havi húszezret.
Ebben a fórumban hisztizéstől kis eséllyel oldódik meg a probléma, panaszt kell tenni először a Fundamentánál, ha ez nem segít, lehet az MNB-hez fordulni.
Magánvéleményem, hogy én csak örülnék ilyen helyzetben annak, hogy - nem kaptam egy komoly büntetést a késésért - ennyivel is előbb fut ki a hitelem
A levélben azt írták, hogy helyezzen el a számláján legkésőbb 21.-ig pénzt, hogy a második beszedés a hónapban sikeres legyen.
Amennyiben ez nem sikerülne, abban az esetben utalja be az összeget. 27.-ig abszolút nem tudott a számlájára helyezni pénzt? - ezt nem teljesen értem, mivel Ön is elmondta, hogy nem nagy összegről van szó.
Ezután elutalta, nem kérdezett, nem egyértelmű a levélből sem ezek szerint, ez egy egyszerű figyelmetlenség volt, nem több.
Nem rendelkeztek a pénzével és nem akaratán kívül vonták le. Hitele van aminek a törlesztőjét később utalta el, ők pedig a beszedést elindították. Sajnos nincs olyan rendszere a Fundamentának sem(tudtommal a bankoknak sem) ami minden adós minden hitelét külön nap mint nap ellenőrzi, hogy éppen rendezésre került-e az összeg. Általában a csoportos beszedés sikerertelensége után vagy egy adott értékhatár átlépése után kapnak a kollégák is értesítést erről, még a levelet is egy automatikus rendszer küldi ki. (díjmentesen) A beszedési megbízás alapján nem akkor indítják el a beszedést amikor levonásra kerül az összeg hanem kb. egy héttel előtte ellenőrzi ezt le a rendszer a banki rendszer visszaigazolásából.
Rendelkezni akkor rendelkeztek volna a pénzével ha nem a törlesztőt vagy sokkal több(indokolatlan) összeget vontak volna le, és meghúzzák a vállukat a kérdésre. Az már jogi vita, etikátlan. Azért is említettem az előző kommentben, hogy máshol ezért simán felszámolnak, 15-40 ezer Ft büntetést vagy egyéb díjat ,hátralékot stb.
Itt nincs kit hibáztatni, sem önt sem a rendszert.
Kérdésére kihez lehet ezzel fordulni, panaszlevéllel a Fundamentához: info@fundamenta.hu Postázási címen: Budapest, pf 1922, Fundamenta-Lakáskassza Zrt.
Felügyeleti szervek közül: Békéltető testülethez, vagy MNB-hez.
Minden esetben tárgyhó 5 munkanapján vonják le a törlesztéseket, amennyiben nem volt pénz a számláján, 22.-e magasságában elindul a pótbeszedés is. Egyeztetni kellett volna velük, hogy mi történt, és külön beutalja, ne szedjék be.
A csoportos beszedési rendszer egy elég buta rendszer, ő nem látja a más úton beutalt összegeket, ahogyan azt sem, hogy ezt más úton rendezték volna. 2.000 Ft díjjal megszokták oldani a visszautalást , ez az ügyintézés és az utalási költség együtt. Bármekkora összegről is van szó ezzel számolhatunk díjtáblázat szerint.
Lakáskölcsön szakaszban viszont kérdés és nyilatkozat nélkül beutalhatunk összeget, nem szükséges írnunk sem, ezt korlátlan alkalommal díjmentesen megtudjuk tenni. Őn beutalta az összeget, ezt előtörlesztésnek vették azonnal. Ez figyelmetlenség az Ön részéről is, hiszen ezt mind leírják, az egész kölcsönszerződés mindössze 9-10 oldal konyhanyelven megfogalmazva. A díjtáblázat is említi ennek a módját korlátlan számú díjmentes előtörlesztésként. (amit egyébként mondhatni máshol nincs is erre lehetőség)
Nem volt pénz a számlán a beszedés napján, nem hívta fel őket. Beutalta, ők szerződésszerűen ezt előtörlesztésnek könyvelték fel később. Ők is helyen jártak el.
Tud tenni panaszt az ügyben, de felesleges, máskor jobban oda kell figyelni és kérdezni kell mielőtt cselekszik. Nézze el nekem a megfogalmazást, egy bankban ilyen esetben egy előtörlesztésnél felszámolják simán az alapdíjat is, ami kb. 15-30.000 Ft, a csúszásnál kiküldenek egy 6-8.000 Ft értékű felszólító levelet, hogy nem volt pénz a számláján, és azonnal rendezze. (ezek az ottani díjtáblázatokban benne vannak) + a késedelmi kamat mértékét is felszámolják a törlesztőre, ami szintén pár ezer Ft is lehet.
Nézze a jó oldalát inkább, egy havi kamatot megnyert :)
a felmondásra a szerződő adatai kellenek, a közeli hozzátartozós nyomtatványra pedig a kedvezményezett neve felülre/szerződésszám alá , hogy kinek a javára használja fel, alul viszont kiskorú esetén a szerződő ír alá. Remélem tudtam segíteni.
Felmondjuk a fundamenta szerződésünket 5 év után, mert kell a pénz lakásfelújításra.
A helyzet: édesanya a szerződő, viszont kiskorú gyermek a kedvezményezett. A nyilatkozatot a gyermek nevében kitöltöttük, hogy meghatalmazza a közeli hozzátartozóját a megtakarítás lakáscélú felhasználásra, majd mint a kiskorú gyermek szülei ezt aláírtuk helyette.
Van egy másik nyomtatvány, a felmondási nyilatkozat lakáscélú felhasználás esetén. Itt kinek kell az adatait feltüntetni? A szerződőét, vagy pedig a kedvezményezettét? "Alulírott ....... Kijelentem, hogy a xxxxxxx-xxx számú szerződésemet a mai nappal felmondom." A gyerek mondja fel aki a kedvezményezett, vagy az anyja aki a szerződő?
ha beadtátok a kérelmet csak az abban foglalt időszakra kiállított munkáltatói igazolás és folyószámlakivonat alapján bírál a Fundamenta. Nem veszi fel a kapcsolatot a cégeddel, hogy most mi újság, dolgozol-e éppen. Baj akkor lehet csak belőle, ha hiányos volt valami ezt kell pótolni, és 1-2 hónapig nem tudjátok megtenni, kifuttok az időből és bekéri újra a jövedelmet igazoló dokumentumokat, ahol már feltüntetik, hogy táppénzen vagy. Ez sem kizárás, erre is van megoldás, de nyugodjatok meg efelől, ügyes a benti átvevő osztály, ha probléma adódik azt már az átvételkor 90%-ban kiszúrják.
Sziasztok.Múlthét szerdán02.14 lett beadva a hitelkérelem a fundamentumához,közben én táppénzre kerültem.02.24 ig sima táppénzre aztán tartós terhestáppénzre.Ha e közbe ellenőriz a fundamenta ahol a .hr -es megírja hogy közben változás történt nem felelnek már meg a valóságnak az adarol mert tartós táppénzre kerültem,elbukom a hitelkérelmet?Volt erre példa?
Minden további nélkül, ha az új kedvezményezettnek szabad volt az adószáma a szerződésed indulásától, akkor egészen az első hónaptól kezdve kaptok rá támogatást. Sok esetben van hogy csak a 4-6-8.-év végén jelölünk meg bárkit is a megtakarításokon.
Egy félreértésből kifolyólag olyan kedvezményezettet adtam meg az egy évvel ezelőtt kötött szerződésemnél akinek már foglalt az adószáma így természetesen én már nem kaphatok rá állami támogatást. Lenne másik személy a családban akinek nem foglalt az adószáma így a kedvezményezett megváltoztatása lesz a következő lépés. A kérdésem: jól gondolom, hogy a kedvezményezett cseréje utána visszamenőleg az elmúlt egy évre már nem kaphatom meg az állami támogatást?
Akinek tudok segíteni ügyintézésben, kérdések megválaszolásában, kérem hogy privát levelek esetén küldjenek egy elérhetőséget is (leginkább név, telefon), rengeteg levelet kapok, igyekszem mindre válaszolni, de telefonon gyorsabban tudok segíteni. Hetente váltva levelet pedig majdnem minden esetben ugyanonnan indulunk, az elejéről. Munkámból kifolyóan, meglévő vagy új megtakarításban, lakáshitelek és szabad felhasználású hitelek, személyi kölcsönök, biztosítások ügyintézésében vagyok jártas. Ezzel kapcsolatban állok rendelkezésre. Más pénzügyi termékekkel kapcsolatban, van tapasztalatom, de nem figyelem napi rendszerességgel az összes piacot, ezért pénzügyi tanácsot nem szívesen adok!
Hitel területen: Lakáscélú: (Fundamenta vagy Banki hitelek) - új vagy használt vásárlás - telek vásárlás - felújítás, korszerűsítés - építés, bővítés - hitelkiváltás (lakás vagy szabad) _________________
- Szabad felhasználású jelzáloghitelek - Személyi kölcsön (minden célra) _________________
- Vagyonbiztosítás _________________
Kérem ezekkel a területekkel kapcsolatos kérdésekkel keressenek kizárólag!
Valóban nem jártam PTK-t vagy törvénymódosításokat. Ezt 2017 év végén kiadták, az államkincstár bezárta ezt a kiskaput, amivel azért elég jelentősen visszaéltek, és -tünk :) Senki nem szólhatott érte egy szót sem hiszen olyan állami támogatásokat kaptunk meg olyan személyek után akik még nem is éltek mikor a szerződések indultak. Ezt az utasítást kaptuk fentről, módosításra került. Kérdeztünk másik cégnél is, ők is jelezték. Akkor benne volt egy tv adásban is. Nem keresgéltünk, magam sem. Viszont visszaírtak rengeteg ügyfélnek támogatást! Erre volt precedens, és mivel ezt nem a Fundamenta kapja vissza mint összeget ezért nincs is miért gyanúval éljek.
Nem vagyok jogász, keress fel egy ügyvédet aki tudja hol keresse direktben vagy az Államkincstárt, erre itt nem találsz megoldást, sem utat szerintem.