Keresés

Részletes keresés

tormap Creative Commons License 2019.02.17 0 0 15729

Köszönöm!

Előzmény: coffein2 (15728)
coffein2 Creative Commons License 2019.02.17 0 0 15728

Igényes munka!

Előzmény: tormap (15727)
tormap Creative Commons License 2019.02.17 0 0 15727

http://indafoto.hu/tormapeter/image/26242250-c8356234/user

Ezzel késznek tekintem. Remélem így már jó lesz.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.02.17 0 0 15726

"Egy szellőztetéskor szerintem több megy ki, de nem is ez a lényeg."

Épphogy nagyon is lényeges. Ha nem érted pontosan a szellőztetés lényegét, akkor rossz döntéseket fogsz hozni: vagy feleslegesen fogod szórni a pénzedet, vagy szar lesz a végeredmény. Szerencsés esetben mindkettő :)

Tehát szerintem először is tisztában kell lenned legalább az alapokkal, hogy meg tudd fogalmazni, hogy mit is szeretnél.

Első lecke:

- egy jól kialakított fürdőszobában semmi olyan tárgy/anyag nincs, ami tönkremenne a párától, tehát nem kell pánikba esni attól, hogy a zuhanyzás után két perccel még párás a levegő, a normál szellőztetés légcseréje 15-30 perc alatt úgyis ki fog szellőztetni

- ha egy lakásból több levegő megy ki, mint amennyi bejött, akkor a lakás falai behorpadnak :) MINDIG ugyanannyi fog bejönni, mint amennyi kimegy, csak legfeljebb nem ott, ahol te szeretnéd :)

"és jön be a füstszag"

Vagy halálodig minden télen folyamatosan szaglászol és folyton ki-be kapcsolgatod a szellőztetésedet,

vagy csinálsz egy olyan (aktív szenes) légsűrőt, amin nem jön be a füstszag.

Előzmény: _BP__ (15724)
tormap Creative Commons License 2019.02.17 0 0 15725

Persze. De nem röhögni!  :D

Előzmény: coffein2 (15723)
_BP__ Creative Commons License 2019.02.17 0 0 15724

Gondolom, csúnya és drága megoldás is van, sőt, rossz és csúnya és drága is.

De nekem a jó és a megfizethető árú kellene.

Egy szellőztetéskor szerintem több megy ki, de nem is ez a lényeg.

Azért kell, mert egyrészt a fürdőszobában kicsi az ablak, és lassan megy ki a pára, és jön be a füstszag; másrészt a nappaliban meg szintén bejön a büdös + a fűtés is be-bekapcsol.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15700)
coffein2 Creative Commons License 2019.02.17 0 0 15723

Tennél fel egy képet, amikor összeszerelted?

Előzmény: tormap (15722)
tormap Creative Commons License 2019.02.17 0 0 15722

Egy kép alulról is.

tormap Creative Commons License 2019.02.17 0 0 15721

Korábbi felvetésem sem állja meg a helyét. Arra gondolok, hogy a lapok között nem egyenletesen oszlik meg a levegő. Mivel mind a három hőcserélőt szét kellett szednem így láttam, hogy egyforma a levegő eloszlása. A kép nem a legjobb de a széleken talán látszik a szennyeződés.

tormap Creative Commons License 2019.02.17 0 0 15720

Permetezővel teszteltem. Talán jó lesz.

peterch Creative Commons License 2019.02.16 0 0 15719

Nem vagyok hajlandó veled irogatni !

Nominál értékröl irogatunk . Nézd meg a kisebb RC nyomásesését , ami a Te légszállításodnak felel meg , de nominális értéknél !

Részemröl befejezve !

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15718)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.02.16 0 0 15718

"a 40 Pascal környéke csak 120m3 körül van"

Ha négy fős család (120 m3/h) esetén csak 40 pascal a fojtása, akkor jóval több embert kell kiszolgálnia ahhoz levegővel, hogy ez 112 pascal legyen, tehát lakás / családi ház esetén a 112 pascalt méretezési hibának tekinteném.

Szerintem már a 40 pascal fojtás is meglehetősen sok, persze a jóval alacsonyabb nyomásesésű (=nagyobb) hőcserélő jóval drágább is és szegény ember ne ugráljon :) Vagy csökkentsük a család létszámát (gyorsan küldjük bentlakásos iskolába / házasítsuk ki a gyerekeket) és akkor a lecsökkentett légárammal csökken a hőcserélő nyomásesése is.

Előzmény: peterch (15717)
peterch Creative Commons License 2019.02.16 0 0 15717

Hát barátom az RC 300 -at nézd meg légyszíves 112Pascal , a 40 Pascal környéke csak 120m3 körül van . Igaz , ez ellenáramú . Én nominális légáramról írtam!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15714)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.02.16 0 0 15716

"mindkét sémánál az elhasznált levegőt átfújják a hőcserélőkön"

Ha a ventilátor nem "ráfúj" a hőcserélőre, hanem készakarva más irányban fújva "kb egyenletes túlnyomást csinál" egy üregben, akkor az üreg egyik oldalfalának tekinthető hőcserélő minden pontján nagyjából egyenletesen fog belépni a levegő. Ez azonban csak papíron ilyen szép, a valóságban

- csak hatalmas üregek esetén lehet megvalósítani, ahol az üreg méreténél SOKKAL kisebb a másodpercenkénti levegőcsere menyisége

- vagy csak durván csillapított belső áramlású-örvénylésű üregeknél lehet megvalósítani (itt képzelj el pl egy laza szivaccsal vagy üveggyapottal körbeburkolt ventilátort esetleg teljesen teletömött üreget)

Tehát a képen szerintem egy gyenge (nem-optimális) konstrukció látható. Persze  egy túlméretezett hőátadó felületű hőcserélővel a legtöb hiba könnyedén kompenzálható :)

Előzmény: tormap (15713)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.02.16 0 0 15715

"Ezzel talán ki tudom vezetni a vizet és nem a hajlított L profilba"

Azt a kis háromszöget minimum 45 fokban töltsd fel valamivel, ami vízálló és száradás közben nem húzódik össze (pl szioplaszt, műgyanta, stb).

Előzmény: tormap (15710)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.02.16 0 0 15714

"ha jól emlékszem az optimális légáramnál írnak 150 Pascalt"

Valamit elnézhettél, mert egy komplett szellőző rendszernek együttesen (hőcserélő + teljes csövezés + anemosztátok+stb) sem lenne szabad 150 pascal fojtásúnak lennie.

Szerintem ha csak a hőcserélő többet fojt 20-30 pascalnál, akkor már valami elcseszésre gyanakodnék, de legjobb lenne ennél is sokkal alacsonyabban tartani, hiszen  nem lopjuk sem a drága ventilátorokat, sem a szellőztető rendszer üzemeltetésére elkötött villanyóra-forintokat se :)

Előzmény: peterch (15709)
tormap Creative Commons License 2019.02.15 0 0 15713

Szia!

Találtam is egy linket. Itt ha jól nézem mindkét sémánál az elhasznált levegőt átfújják a hőcserélőkön.

https://www.doityourself.com/forum/ducting-air-circulation-ventilation-systems/336782-home-hrv-ducting-question.html#b

Előzmény: peterch (15702)
coffein2 Creative Commons License 2019.02.15 0 1 15712

Én évente szoktam takarítani.

Kiveszem , tus, meleg víz.

Előzmény: zsebacsi88 (15711)
zsebacsi88 Creative Commons License 2019.02.15 0 1 15711

Sziasztok

long time no speak

van ugye egy recair re250-es entalpias hocserelom, ami mar kb 5. eve uzemel de meg sose takaritottam ki (a szuroket persze igen (g5+f4 vagy forditva de lenyeg, h duplan van mindket iranybol szurve)

nem tudom, kell-e aggodjak? egyaltalan hogyan takaritsam ki?

mas reszrol elgondolkodtam, hogy csinalnek ra bypass agat nyarra. ti hogyan oldanatok meg? a rekupec SK keszult. valami zsalumozgato motorra gondoltam ami valt az iranyok kozott.

3. kerdes:

filozok, hogy lekoltoztetnem a padlasrol a pincebe az egesz szerkezetet, mert macera a hoszigeteles fenn, igy nem a leghatekonyabb a csovezes miatt, viszont min 4 lyukat kell furjak az alapon at ami egy vagyon.

most 200as gerincen megy minden, eleg lenne neki a 150-160as is vajon? ti mekkora gerincet hasznaltok csaladi hazaknal?

egyelore most ennyi jutott eszembe:)

tormap Creative Commons License 2019.02.15 0 0 15710

Már nem mernék meg esküdni rá. Reménykedek.

Arra jutottam, hogy mielőtt vennék egy gyári hőcserélőt még költök erre a sz.rra. (a 15e mégse 125e)

Vettem 15mm széles epdm gumit. Az egyik 10mm széles epdm távtartót ami a lap szélére van ragasztva kicserélem 15mm-esre. Ezzel talán ki tudom vezetni a vizet és nem a hajlított L profilba folyik bele ami össze fogja a hcs alját a tetejével.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15705)
peterch Creative Commons License 2019.02.15 0 0 15709

Már miért volna lehetetlen ?  

A höcserélönek van saját légellenállása általában a gyártók ha jól emlékszem az optimális légáramnál írnak 150 Pascalt . Ha a lyukak mérete úgy van megszabva , hogy az optimális áramlásnál is enyhén túlnyomást kelljen a ventinek kialakítania a rávezetö kamrában , akkor ott az simán megoszlik egyenletesen a lyukak ellenállásának arányában . Tehát minden lyuk résztvesz a höcserében .

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15708)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.02.15 0 0 15708

"én fújnám rá a levegöt"

Fújással szinte lehetetlen az egyenletes levegő-elosztás (így a víztelenítés is!) a hőcserélő felületen. Azért csak szinte, mert okosan elhelyezett terelőkkel megoldható az egyenletes eloszlás, de ki képes egy rakás terelőlemezt okosan elhelyezni? És főleg minek, amikor a szívásos módszer ezt magától megoldja?

"Jól választott venti radiális tud  nyomást létrehozni"

Gondolom mivel a venti egyenletesen forog, ezért a nyomásnövekedés attól jön létre, hogy a szaporodó víz egyre jobban szűkíti a légjáratot, tehát a víz-kifújó folyamat önszabályozó egy bizonyos határig. Ezt a határt a ventilátor nyomásdiagramja szabja meg, hogy a ventilátor hogyan reagál a víz által okozott fojtás-növekedésre:  kis nyomástartományú ventilátorok légárama lefullad a megemelkedett fojtás pascal-ok hatására, a nagy nyomású (pl radiális) ventilátor meg vidáman szívja kifelé a vizet, csak úgy fröcsög :)

Előzmény: peterch (15702)
coffein2 Creative Commons License 2019.02.15 0 0 15707

Nem egyenlően oszlik el a légáramlat a sejtek között.

A szállított légmennyiség alacsony.

A hőcserélő nem megfelelő elhelyezése, a gravitáció nem segíti a kondenzvíz kijutását.

A plasztiklemezhez nagyon tapad a víz.

Amit én még láttam, a hőcserélőkben a ventilátor mókuskerék, mint a klímákban.

Akkor csak nem ördögtől való észrevétel volt......

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15706)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.02.15 0 0 15706

"A " gyári " hőcserélőnél hogy van megoldva, hogy ne tapadjon meg a vízcsepp?"

Úgy tudom, hogy a hőátadó felület hidrofób (víztaszító),

és arra is ügyelnek, hogy a lejtés iránya és a levegő áramlási iránya ne egymás ellen dolgozzon.

Előzmény: coffein2 (15701)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.02.15 0 0 15705

Nem véletlenül írtam többször is, hogy a kis csatornákban mindig a BEJÖVŐ levegő közlekedjen.

"Sajnos mivel a két lap közül a vizet nem tudom kivezetni olyan módom, hogy azt fel lehessen fogni"

Tehát a két lap között amúgy nem marad meg, onnan rendesen kijön a víz?

Előzmény: tormap (15695)
coffein2 Creative Commons License 2019.02.15 0 0 15704

Köszönöm!

Akkor csak jó volt a gondolatom, hogy a szállított levegő mennyisége is közrejátszhat a vízcseppek letapadásában.

Jó lenne ezt a problémát valamilyen érzékelővel megoldani, amely szükség estén felkapcsolná.

Előzmény: qwertz77 (15703)
qwertz77 Creative Commons License 2019.02.15 0 0 15703

Sokszor ott is sz*rul :-(

A passziv.net forumon már régen felmerült a Zehnder esetén, hogy alacsony fordulaton használva megáll a kondenzvíz, és egyes esetekben bepenészedik a hőcserélő :-(

Időnként pár percre fel kell pörgetni a szellőztetőt maxra, az lefújja a beragadt vízcseppeket.

Előzmény: coffein2 (15701)
peterch Creative Commons License 2019.02.15 0 0 15702

Szia !

Valóban ebben az esetben van benne valami  , erre a problémára már 8 éve is rávilágítottál :)

Viszont egy sima keresztáramú , ahol a felület megfelel a számításoknak , ott az elszívott levegöt fentröl lefelé haladtatva a höcserélön  , megoldaná a gondot szerintem ( én fújnám rá a levegöt ) . Jól választott venti radiális tud  nyomást létrehozni . Minél több járat telne meg vízcseppel, annál jobban nöne a nyomás a felületre, természetesen arányossan csökkenne a szálított levegö mennyisége . Így rásegítene a gravitációra , a cseppek lefolynának .

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15699)
coffein2 Creative Commons License 2019.02.15 0 0 15701

Ok, akkor szerinted mi a megoldás?

Hol hibázott ?

A " gyári " hőcserélőnél hogy van megoldva, hogy ne tapadjon meg a vízcsepp?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15699)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.02.15 0 0 15700

"Utólagos beépítéssel létezik olyan szellőző megoldás, ami csak a nappaliban és a fürdőszobában működne?"

Mindenre van megoldás. Sőt van olcsó csúnya megoldás és van drága szép megoldás is.

"mert a szellőztetéssel a meleg is kimegy"

Ne higgy nagyapád sápítozásának, valójában egy pontosan beállított szellőztetéssel csak nagyon picike meleg megy ki. Egy 100 m2-es lakás levegőjében átlagosan kb 20 forint értékű hő van.

Előzmény: _BP__ (15697)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!