Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.22 0 0 88537

Egy rutinosabb, sokat látott egyén elég jól saccol ám ...elhiheted, nemigen téved számottevően.

Mármint, ha nem trehány.

Nagy csodák ugyanis csak ritkán vannak, az építőipar az "így szoktuk" világa eléggé és így jól saccolható.

Előzmény: occseb (88535)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.22 0 0 88536

Akkor keress másikat... rajtad múlik, hogy kinek és miért fizetsz.

Amúgy nincs gyakorlati értelme a tanúsítványnak, mert az nem arról szól, amire gondol a nép.

Előzmény: occseb (88534)
occseb Creative Commons License 2019.01.22 0 0 88535

Az első pontra azt mondom hogy még sok szódával talán el is mehet (bár a tulaj épp mondhat amit akar)

A második pont azért polgárpukkasztó, mert ránézésre sacc alapján senki nem mondja meg hogy mennyi kőzetgyapot van berakva egy gipszkarton mögé.

Mégiscsak jól sejtem hogy ennek a fele varázslás.

Előzmény: Törölt nick (88533)
occseb Creative Commons License 2019.01.22 0 0 88534

Az ember fel sem ment a padlásra, és nem azt írta be ami be van építve.

Előzmény: csiba00 (88532)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.22 0 0 88533

1. kideríti így-úgy a tulajdonostól és az iratokból

2. megsaccolja a tudása-tapasztalata alapján 

Előzmény: occseb (88529)
csiba00 Creative Commons License 2019.01.22 0 0 88532

Talán elmondják neki?

Nekem pl úgy számoltak ki a házunk hőigényét, hogy még a szigetelés sem volt a falakon meg az ablakok is a régiek voltak. Elmondtuk, hogy mi lesz, kapott tervrajzok az és ennyi. 

Előzmény: occseb (88529)
gsmotoros Creative Commons License 2019.01.22 0 0 88531

Köszönöm szépen!

A mennyezeten hanyagolom a dupla gk-t akkor. A falakon amúgy lehet nem árt, hogy jobban tartson esetlegesen felcsavarozott dolgokat.

Akkor az itt elhangzottak alapján valahogy így kéne, hogy kinézzen:

Táblás gyapottal töltsem ki a négyszög alapú részeket (20cm magasság kb.) a gerendák között és még mondjuk minimum 10 cm-gyapotot, tekercseset rakjak a gerendák fölé, hogy ne legyenek hidegek és ne csapódjon ki sose víz rajtuk?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (88525)
gsmotoros Creative Commons License 2019.01.22 0 0 88530

A gerendák esetleg problémásak lehetnek. Azon felül csak elektromos kábelek mehetnek át függőlegesen a gyapoton, nem sokat "tartózkodva" abban. Bár hidegek lehetnek ezek a kábelek.

Előzmény: Törölt nick (88520)
occseb Creative Commons License 2019.01.22 0 0 88529

Érdekelne hogy a nagyérdemű mit gondol, az energetikai tanúsítványt kiállító egyének honnan szednek olyan dolgokról adatokat amiket nem tudnak fizikálisan megnézni?

Pl. érdekelne hogy egy cserép alatti szigetelés vastagságát honnan állapítja meg ha minden oldalról körbekerített, és nem bont meg sehol semmit?

Miért van olyan érzésem hogy az az energetikai tanúsítvány megint egy qva lehúzás a semmiért? 

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.22 0 0 88528

Nem sikerült megérteni, de nem baj, nem megy mindenkinek.

Előzmény: Törölt nick (88527)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.22 0 0 88527

A pára mindaddig vízgőz amíg megfelelő nyomáson folyadékká préselhető.

Tehát GÁZ halmazállapotú... azaz "vízgáz", ennyi.

----

A többi igaz a városi gázról nagyjából, de nem ide tartozik.

Előzmény: Törölt nick (88526)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.22 0 0 88526

A pára mindaddig vízgőz amíg megfelelő nyomáson folyadékká préselhető.

Akkor lesz vízgáz ha kritikus hőmérséklet fölé hevítjük, az 3-400°C körül van ha jól rémlik.

Továbbá vízgáznak vagy városi gáznak hívták régen a H2+CO gázkeveréket.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (88524)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.22 0 0 88525

Egyszerű kátránypapírt nem tekintenék párazárónak.

Ha alulról mindenképpen gipsszkartonozol, akkor jó ötlet (nem nagy pluszmunka) előtte egy párazáró fóliát feltenni (pl felragasztani néhány pöttyel) a jelenlegi mennyezet aljára.

A gipszkarton duplázását csak fokozott hangszigetelés céljára tartom indokoltnak.

Előzmény: gsmotoros (88517)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.22 0 0 88524

"A pára az vízgőz, és nem vízgáz."

A vízPÁRA teljesen szabályos gáz, egymástól külön lebegő H2O molekulákból áll. Tehát vízpára = vízgáz.

vízGŐZ akkor van, amikor ezek a H2O molekulák a levegőben kis csoportokba tapadnak össze, de ezek a csoportok még nem elég nagyok ahhoz, hogy (vízcseppként) leessenek a földre. A vízhgőz bizoyos töménség felett szemmel látható KÖDöt képez. Tehát vízgőz = vízköd (ha felettünk van, akkor felhő az égen :)

Laikus számára legegyszerűbben: gőz az, ami látható, a pára soha nem látható.

Előzmény: Törölt nick (88521)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.22 0 0 88523

"A tetőfólián nem találtam vízcseppeket!"

Előfordulhatnak párakicsapódás-mentes időszakok is.

"de csináltam oldalankét 2 db szellőző nyílást a fólián! :-)"

Nagyon helyes. Remélem ez a négy nyílás nem 50-50 cm2 keresztmetszetű :) hanem legalább 500-500 cm2-es.

PL a tetőfólia átlapolását szét lehet nyomni 2-5 centis polisztirol távtartó kockákkal.

"A cserép alatti részt majd megnézem, ha ki tudok menni a tetőre!"

A fólia külső oldalán a páratartalmat nem a lakásod, hanem a külvilág levegője szabja meg, ezért a fólia külső felületén vízkicsapódásra ne számíts.  Persze beázás ettől még lehet ott is :)

Előzmény: SP77 (88514)
szilentium2 Creative Commons License 2019.01.22 0 0 88522

Ha úgyis átkeveri , akkor miért hozat földnedveset ? Biztos jót tesz majd a beton minőségének , ha kötésben lévő földnedveset 1-2 óra múlva újra nedvesítve bedolgozza . A gépi esztich-t szerintem messze jobb ennél , főleg ha önterülő és szakember csinálja , mert így közvetlenül burkolható felületet kapsz . 

Előzmény: Prézlivagány (88511)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.22 0 1 88521

A pára az vízgőz, és nem vízgáz.

Előzmény: Törölt nick (88520)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.21 0 0 88520

A pára NEM víz !!!! (hanem "vízgáz)

A párával nincs baj.... amíg "vízgáz" állapotban marad.

Akkor van baj, ha párából víz lesz valahol a bentről-kifelé útja közben

Mert túl hideg (harmatpont alatti) cuccal találkozik pl. egy áthűlt gerenda, cső stb.  a gyapot között.

Előzmény: gsmotoros (88519)
gsmotoros Creative Commons License 2019.01.21 0 0 88519

Köszönöm szépen a választ! 

Értem, megfontolandó. Ámde attól még jobb lenne, ha nem is kerülne bele víz a gyapotba nem? Mert nehéz megítélni, hogy milyen gyorsan távozna belőle, bár valamennyi persze távozna a kiszellőztetés miatt.

Alulról a kartonozás a repedések elfedése miatt kell...

Előzmény: Kotit (88518)
Kotit Creative Commons License 2019.01.21 0 0 88518

Elbonyolítod.

A meglévő gyapotra teszel még 20 cm-t. A gerendákra is. Kész.

Ha átszellőzik a padlás, akkor minek szivatnád magad a párazárással?

Előzmény: gsmotoros (88517)
gsmotoros Creative Commons License 2019.01.21 0 0 88517

Kedves Fórumozók!

A korábban általam emlegetett könnyűszerkezetes kisházzal kapcsolatban még pár részletet szeretnék kérdezni, ezúttal a födémével kapcsolatban, mert a falakat alaposan részleteztétek. Ezúttal is köszönöm azt!

-Eddig van fentről jelenleg: ~10cm gyapot (gerendák között)->kátránypapír (nem tökéletes)->OSB lap vagy betonyp (ezt nem tudom megállapítani)

Ezután a falakkal kapcsolatban megbeszéltek alapján erre gondoltam... : (esetleges hézagosan szerelt OSB lap a jobb tárolási lehetőségért)->páraáteresztő fólia (piszok ellen, amúgy van a cserép alatt fólia)->15-20cm gyapot a gerendák között->OSB lap->légrés(lécekkel, opcionális)->2xtűzálló gk

Ez nagyjából jónak tűnik számotokra?

A padlás átszellőztetett.

1) Plafonra lehet nem kell légrés. A fólia csak pár helyen lenne kilyukasztva a csillár kábelek miatt, annyit még lehet tömíteni ésszerűen talán. A kábelek a padláson mennek nem itt. Sok dolgot nem akarunk felrögzíteni ide.

2) Az új párazáróra az OSB belső oldalán (új gk réteg alatt) azért gondoltam, mert ki tudja milyen állapotban van a régi kátránypapír… ahogy a falon ugyanez a helyzet.

3) Lehet a régi OSB lapot le kéne kapni és új párazáró a gerendák alá és közvetlenül alá a gk lap lenne a legjobb? Vagy felesleges munka volna az? Meg nem árt tán még egy réteg ott.

4) A fenti rétegrend persze ”tuningolható” a gerendákra merőleges rálécezéssel és annak a közeit további gyapottal kitöltve, csökkentve a gerendák okozta hőhidakat. Akkor 30 cm gyapot is lehetne akár.

Köszönöm gondolataitok megosztását előre is!

östermelő Creative Commons License 2019.01.21 0 0 88516

Nálunk így csinálták.

https://www.youtube.com/watch?v=uwJNkH2xkFU

Száraznak tűnik a beton de szerintem nagyon jó lett.Ráadásul ez a cég nincs elszállva az árakkal.Már többször dolgoztak nekem.

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.21 0 0 88515

Merthogy ezt úgy szokták hogy kihozza a teherautó földnedvesen, a jómunkásember meg felönti vízzel (jobbak folyósítószert is adnak hozzá) és átkeveri bedolgozás előtt.

Ha meg egyforma folyósra van a kétféle beton keverve, egyformán van eldolgozva akkor a padlófűtés szempontjából teljesen mindegy a szemcseméret.

Ha más szempont nincs az olcsóbbra szavaznék.

Előzmény: Prézlivagány (88511)
SP77 Creative Commons License 2019.01.21 0 0 88514

Üdv.

Köszönöm az ötleteket!

- A tetőfólián nem találtam vízcseppeket!

- A padlás tényleg nincs átszellőztetve, de csináltam oldalankét 2 db szellőző nyílást a fólián! :-)

- A lakótérből nem megy sok pára a padlásra mert a födém telibe van fóliázva a szigetelés alatt!

- A cserép alatti részt majd megnézem, ha ki tudok menni a tetőre!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (88492)
nagy ivó Creative Commons License 2019.01.21 0 0 88513

C 16 16kk. A földnedvessel nem folyatod körbe a csövet, ergo, ahol nem érintkezik betonnal ott nem adja le a hőt

Előzmény: Prézlivagány (88507)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.21 0 0 88512

"ez nem volt rendes válasz Mekk!:DD Akkor a kisebb szemcseméret a nyerő?"

Egy beton

- állhat csupa nagyszemű osztályozott kavicsból és közötte éppenhogy "ragasztó" jelleggel hozzáadott kevéske cementből, mindez földnedvesen leb@sva a padlóra és futás a kocsmába

- és állhat mindenféle szemcseméretből a porszemtől a krumpliig, plusz bőségesen adagolt cement, mindez zömítve, buborékmentesítve.

Az első beton egyértelműen rosszabb hővezetésű az átlagos olcsó cementesztrichnél, a második szerintem lehet akár sokkal jobb is. És én nem vagyok gondolatolvasó, hogy "beton" alatt melyikre gondolsz.

Előzmény: Prézlivagány (88509)
Prézlivagány Creative Commons License 2019.01.21 0 0 88511

nem én gondoltam a kivitelező mondta. De átkeverné betonkeverőben.

Előzmény: occseb (88510)
occseb Creative Commons License 2019.01.21 0 0 88510

Földnedvest miért gondoltad? Az szerintem járdaszegélyt lerakni jó én másra nem használnám az biztos.

Prézlivagány Creative Commons License 2019.01.21 0 0 88509

ez nem volt rendes válasz Mekk!:DD Akkor a kisebb szemcseméret a nyerő?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (88508)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.21 0 0 88508

Ha minél jobb hővezetésről van szó, akkor olyan anyagot alkalmaznék, amiben  minél kevesebb százalékban marad levegő (még mikroszkóppal vizsgálva is).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!