Keresés

Részletes keresés

coffein2 Creative Commons License 2019.01.16 0 1 15589

Ok, nem akarom továbbragozni.

1,5 M ajánlat is volt, de nem azt választottam, így korrekt, mert azt találtam drágának.

Ha kell helyesbítem az 1/3 -as légcserét, melyet valóban felülír a személyenkénti alap 30 m3 óránként, de ezzel kapcsolatban is voltak további finomításaim...

Közben megnéztem, nálam is több a légcsere 1/3-nál.

A H tarifa azért lett, mert a lakás teljesen át lett vezetékelve, és nem volt akkor a+ költség, a klímákat jellemzően hűtésre használjuk.

5 év alatt nem fogyott 400 KW áram a H tarifás mérőn.

Ha valakinek segítő hozzászólását arrogáns válaszom követte, Őt megkövetem elnézését kérem!

Előzmény: Törölt nick (15588)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.16 0 0 15588

A 1,5m-t nem én írtam.

Viszont neked volt olyan HSZ-ed amiben szerepelt, hogy 70nm 4 éve 1millió volt. 2018-as ajánlat 1,5millió. Innen vehette a kolléga az árat. De ez nem is lényeges.

750ezer egy jól működő rendszerért tényleg nem sok. Főleg ha a tulaj 100%-ig elégedett is vele.

A reakciók viszont nem erről szóltak.

Többször leírtad az 1/3-os légcserét amitől nem tágítasz. Hiba.

Azóta leírtad, hogy neked a hővisszanyerés nem a spórolás miatt kell. ???

Említed a "H" tarifát a kondiskazán mellett. ???

Na ezek mellett a kijelentések mellett lehetne finomítani rengeteget. Többen próbáltak segíteni, elmagyarázni a lényegi alapokat. Azonban a kezdeti HSZ-eid hangvétele ezt kizárja.

Tipikus példája vagy az előbbi HSZemben körvonalazott usernek. Nincs ezzel gond százával láttunk már ilyeneket itt is és más topicokban.

Előzmény: coffein2 (15582)
peterch Creative Commons License 2019.01.15 0 0 15587
Előzmény: stevemegane (15580)
peterch Creative Commons License 2019.01.15 0 0 15586

Akkor ami nem tilos , az szabad :)

Előzmény: stevemegane (15585)
stevemegane Creative Commons License 2019.01.15 0 0 15585

Nem találtam olyan útmutatót, ami kitérne a beépítési pozícióra. Persze ez nem jelenti azt, hogy nincs is.

Elvileg cellulóz alapú hőcserélője van, ezért valószínű páralecsapódással nem kell számolni.

Előzmény: peterch (15584)
peterch Creative Commons License 2019.01.15 0 0 15584

Ha entalpiás és nincs kondenz gyüjtötálca kialakítva , akkor talán kondenz nem keletkezik .  Elméletileg mindegy , hogy hogyan van beszerelve , amennyiben a gyártó az útmutatóban nem írja elö a kötelezö elhelyezést .

stevemegane Creative Commons License 2019.01.15 0 0 15583

Köszönöm az olvasnivalót.

Vannak benne okos dolgok.

Az viszont egy kicsit képmutató, hogy leszólja a távolkeleti gyártók termékeit, miközben árulja azokat.

Előzmény: vad hattyuk (15581)
coffein2 Creative Commons License 2019.01.15 0 0 15582

Úgy gondolom, ez a hsz. az én korábbi hsz.-ból fakad.

Az általad írt 1,5M + Ft.  50%-ba sem került, igaz nettóban.

Az anyagot tekintve, nagy vonalakban:  Vent Axia S. K. B,  Zehnder szűrődoboz előfűtővel, Paul univerzál termosztát, , több mint 30 m csőhéjszigetelés , + cső . 6 helyen beton átfúrás 80 mm átmérővel, villanyszerelés , kondenzvíz bekötése, szintén a pince szinten.

Mindezt már felújított lakásban, szinte pormentesen elvégezve.

Munkaórában közel 50 óra, mely tartalmazza a beméréseket,és a gép beállítási paramétereit.

Szerinted sok érte?

Számold össze , csak az anyagárat.

Őszinte véleményért soha nem sértődök meg, sőt köszönettel veszem!

Ezért az árért korrekt jól működő megoldást kaptam,( tudom , szerinted nem).

Lehetett volna műszakilag jobbat választanom, de az tényleg drága lett volna.

Előzmény: Törölt nick (15579)
vad hattyuk Creative Commons License 2019.01.15 0 0 15581

Nem egy mai cikk, bár nagyrésze sztem aktuális: http://szellozes.info/gyakori-hibak/olcso-rekuperator-vagy-atveres#rekuperator

stevemegane Creative Commons License 2019.01.15 0 0 15580

Sziasztok!

Az elmúlt napokban írtam, hogy most tervezem megvenni a központi szellőztető berendezést.

Ár/érték arányba úgy tűnik, hogy egy Midea HRV-D300 típusú szellőztetőre fog esni a választásom.

Papír alapú entalpiás hőcserélője van, bypass funkcióval, jár hozzá a kezelőegység, stb...

Ismeri valaki a típust, mi a véleményetek róla?

Szerintetek be szabad építeni úgy, hogy 90 fokkal elfordítom az oldalára? Erre a jobb helykihasználtság miatt lenne szükségem.

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 0 0 15579

Azért ez jó nagy marhaság. Oké, ha nincs mit mérni, lehet egy irányelv, de köze nem lesz a valósághoz. Előnye, hogy egyszerű. Ez van egy 1,5M+ rendszerben? Durva.

Ezt én már régen nem akartam beírni,mert még nagyobb lett volna a besértődés. Ügyesen eladtak neki valami jó pénzért amit ő BOLDOGAN használ. Hogy van-e jobb, van-e olcsóbb nem érdekes, mert nem ért hozzá. Így működik a piac. És mint a mellékelt péld ais mutatja jó a rendszer. Mindenki boldog, sőt védi amit vásárolt, mert NEKI az a legjobb.

Előzmény: sur5al (15569)
peterch Creative Commons License 2019.01.14 0 0 15578

Valójában már gondolkodtam azon , hogy vagy ultrahangos párásítót beiktatni , vagy festékszóró pisztolyt finom vékony düznivel ellátni és idöközönként a szellözöben aktiválni , amikor a nagy szellöztetést csinálom . Ki kellene próbálni , hogy mennyire volna hatásos . :)

Előzmény: Tomo75 (15577)
Tomo75 Creative Commons License 2019.01.14 0 0 15577

39% az jó ilyen időkben. Sajnos nálam 30% alá is lemegy, párásítani szoktam, meg gyakran locsolja a párom a virágokat.

Előzmény: peterch (15572)
peterch Creative Commons License 2019.01.14 0 0 15576

A PH tömörségi tesztje 50 Pascal túlnyomás mellett már 0,6 -os tényezöt elfogad . Magyarul , ha 50 Pascal túlnyomást csinálsz és a lakás légtérfogatának csak a 60%-a cserélödik ki a réseken , akkor már PH certifikátnak megfelel ez a rész . Számoljál , hogy akkor behorpad-e a ház .:) Természetesen a kiválasztáskor minden igényt figyelembe kell venni és úgy megválasztani a szellöztetöegységeket , hogy azok minél optimálisabban együtt dolgozzanak .

Előzmény: sur5al (15570)
peterch Creative Commons License 2019.01.14 0 0 15575

Kandalló  legyen zárt rendszerü mint a turbós gázkazán . a belvilággal csak a höközlés legyen . Bejövö  levegö-kimenö füst zárt rendszerben.

peterch Creative Commons License 2019.01.14 0 0 15574

Vannak ablakkeretbe épített ellenáramú höcserélös szellöztetök is .:)

Előzmény: sur5al (15567)
peterch Creative Commons License 2019.01.14 0 0 15573

Laktál már ilyen házban , hogy levacakozod ?  Nekem nagyon tetszett és jó levegö volt a házban . Az más kérdés , hogy kinek mi és mennyit ér . Normál gyártók 75%-os hövisszanyerést írnak , ami szerintem elérhetö a rendszerrel . Februárban igyekszem majd új adatokhoz jutni a kiállításon :) 

Előzmény: sur5al (15566)
peterch Creative Commons License 2019.01.14 0 0 15572

Szia !

Nem kezelem . Idáig még nem okozott gondot a szárazabb levegö . Most van 24,7°C bent és 39% a relatív páratartalom . Kint süt a Nap  megy a fütésrásegítés a napkoliról.:)

Előzmény: sur5al (15564)
coffein2 Creative Commons License 2019.01.14 0 0 15571

Egy hővisszanyerős szellőzőberendezés nem feltétlen arról szól, hogy gazdaságos e , visszahozza e az árát.

Amikor beépítettük, akkor kb. 30 évre számoltuk a megtérülését.

Addig nyilván nem fog elmenni a készülék, és közben is várhatók rendkívüli kiadások.

Jóval gazdaságosabb egy centralizált, szabályozott elszívó ( nem hővisszanyerős), az ablakokon páraszabályozott légbeeresztőkkel.

Nálam bevált a hővisszanyerős, szeretjük.

Teljes lakásfelújításkor áldoztam rá, szigetelés, ajtó, ablakok cseréje, H tarifa, kondenzációs kazán. Nekem itt nem illett volna be a sorba a hővisszanyerő nélküli megoldás.

sur5al Creative Commons License 2019.01.14 0 0 15570

Szerintem írd össze, mi mennyi lenne. Szellőztetés kell. Eddig oké. Nem biztos, hogy a hővisszanyerés megéri a felárat. Központilag, utólag kiépítve szinte biztos hogy nem, de lehet ezek a szétosztott cuccok sem. Kicsit fura nekem a működésük. Oké párban ill. párosan mehetnek felváltva, de ha egy vagy páratlan számú van, akkor felfújja a házát meg behorpasztja, amikor be- ill. kifújás van? Nyilván nem. Tehát lesz ott ventilátor szenvedés vagy fals levegő beszívás/kifújás. Min. 80eFt/db és kell a falat fúrni valamint ott fog zajongni ahol pihennél...

Nekem utólag a központi elszívás-elosztott bevezetés tűnik nyerőnek. Kérdés mire és hogyan szabályozzunk.

Előzmény: kingoftailor (15561)
sur5al Creative Commons License 2019.01.14 0 0 15569

Azért ez jó nagy marhaság. Oké, ha nincs mit mérni, lehet egy irányelv, de köze nem lesz a valósághoz. Előnye, hogy egyszerű. Ez van egy 1,5M+ rendszerben? Durva.

Jelenleg a szellőzés nálam. Rosszul záródó ablakok és egy elszívó venti a fürdőben 24 órában, kis fordulattal. Ja van még egy kandalló, ami nappal rendesen átöblíti a házat, akkor megy, ha vannak otthon ébren emberek. Meg egy páraelszívó a konyhában, de annak külön nyitunk ablakot, ha megy (muszáj mert különben visszaszívja a füstöt:D). Ez nem egy tökéletes rendszer és nyílászáró csere esetén a kandallót külső levegőssé kellene tenni vagy a jól záró ablakokat párára nyitó résszellőzőkkel kellene ellátni. Lehet, hogy azt egyébként is. Vagy minden szobába egy CO2 vezérelt légbeejtő? Mi van ha mindenhol jó a levegő? A kandallónak akkor is kellhet betáp...

Előzmény: coffein2 (15532)
sur5al Creative Commons License 2019.01.14 0 0 15568

Ezek szerint én még egy nagyon olcsó szenzort találtam.:DDD

Előzmény: Tomo75 (15550)
sur5al Creative Commons License 2019.01.14 0 0 15567

Nem tudom mennyi lenne ma, de nem 1-2 milla. Ez még belefér.

Azt gondolom én is ilyet építek majd, ha csinálok hőcserélőset és lesz helyem a padláson/pincében. A csövezés elkerülése miatt egyelőre a résszellőző-központi elszívás megoldás felé tendálok, mert valami biztosan kelleni fog ablakcsere után.

Előzmény: peterch (15525)
sur5al Creative Commons License 2019.01.14 0 0 15566

Ja, ezt ismerem, már rágódtunk rajta régebben. Drága és vacak. Azt gondoltam tudsz valami újat.:DDD

Előzmény: peterch (15524)
sur5al Creative Commons License 2019.01.14 0 0 15565

Pont erről van szó, hogy mi a tökért kell 1-2M-t kidobni a szellőztetésre? Egy CO2 szenzor 70+EUR, ami 22e+ HUF, ebből kell jó pár.

Nem azt írtam, hogy a párára szabályozás tökéletes, hanem azt, hogy ha már valamire szabályozni akarunk, akkor ez többé-kevésbé információt ad arról is, mennyire használt a levegő.

Fordítsuk meg a kérdést. Hogyan működnek a páraszabályzott résszellőzők, jók-e vagy az egész egy átverés? Másik kérdés: hogyan működnek a pár milliós hővisszanyerős szellőztető berendezések? Van minden szobában egy komplex levegő minőség ellenőrző modul (CO2 szenzor+egyebek)?

Előzmény: Törölt nick (15522)
sur5al Creative Commons License 2019.01.14 0 0 15564

Mérem igen. Nalunk a sok párával van gond általában és nem a száraz levegővel. Nehezen tudjuk 60% alá vinni. Szerintem a száraz levegő probléma is kezelhető, bár még nem próbáltam ez igaz. A a cső a csőben hőcserélőd nem entalpiás. Hogyan kezeled ezt a problémát?

Előzmény: peterch (15521)
peterch Creative Commons License 2019.01.13 0 0 15563

Nem tudom mennyire alszol mélyen , de mielött döntesz , hogy melyik gyártmányt vedd , hallgasd meg maximális fordulaton mindegyiket , föleg a váltásnál !

coffein2 Creative Commons License 2019.01.13 0 0 15562

Van még másik megoldás, amelyik központi elszívó , beömlők az ablakokon a szobákban. Elszívás a konyha , fürdőszoba, wc. Ez általában páraszabályozott.

Kb. 350 e. Ft. Ismerősömnél van , jó. Kb. 10 %-it dob a fűtésszámlán, hideg időben. A lakást jól és teljesen átszellőzteti,. karbantartási igénye minimális.

Ez kis fúrás , faragást igényel, de nem vészes.

Előnye a decentralizáltal , hogy teljesen átszellőztet, hátrány, hogy ne, hővisszanyerős.

kingoftailor Creative Commons License 2019.01.13 0 0 15561

Köszönöm mindenkinek. Egyértelműen az egyedi bekötés nyer. 120m2 házba nem jó a központi utólag, mert túl sokba kerül. Az egyedi szellőztetőkkel meg tudom oldani amennyire kell.

Előzmény: peterch (15560)
peterch Creative Commons License 2019.01.13 0 0 15560

Szia !

Itt írtam tapasztalatot ilyen rendszerrel kapcsolatban : 15524 . Ott egy kicsit másképpen volt a vezérlés megoldva . Itt 4 darabot vezérel 3 módban .

Ha van rá pénzed és neked megéri , akkor gondolkozz el rajta és dönts !

Üdv , Péter .

Előzmény: kingoftailor (15551)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!