1,5 M ajánlat is volt, de nem azt választottam, így korrekt, mert azt találtam drágának.
Ha kell helyesbítem az 1/3 -as légcserét, melyet valóban felülír a személyenkénti alap 30 m3 óránként, de ezzel kapcsolatban is voltak további finomításaim...
Közben megnéztem, nálam is több a légcsere 1/3-nál.
A H tarifa azért lett, mert a lakás teljesen át lett vezetékelve, és nem volt akkor a+ költség, a klímákat jellemzően hűtésre használjuk.
5 év alatt nem fogyott 400 KW áram a H tarifás mérőn.
Ha valakinek segítő hozzászólását arrogáns válaszom követte, Őt megkövetem elnézését kérem!
Viszont neked volt olyan HSZ-ed amiben szerepelt, hogy 70nm 4 éve 1millió volt. 2018-as ajánlat 1,5millió. Innen vehette a kolléga az árat. De ez nem is lényeges.
750ezer egy jól működő rendszerért tényleg nem sok. Főleg ha a tulaj 100%-ig elégedett is vele.
A reakciók viszont nem erről szóltak.
Többször leírtad az 1/3-os légcserét amitől nem tágítasz. Hiba.
Azóta leírtad, hogy neked a hővisszanyerés nem a spórolás miatt kell. ???
Említed a "H" tarifát a kondiskazán mellett. ???
Na ezek mellett a kijelentések mellett lehetne finomítani rengeteget. Többen próbáltak segíteni, elmagyarázni a lényegi alapokat. Azonban a kezdeti HSZ-eid hangvétele ezt kizárja.
Tipikus példája vagy az előbbi HSZemben körvonalazott usernek. Nincs ezzel gond százával láttunk már ilyeneket itt is és más topicokban.
Ha entalpiás és nincs kondenz gyüjtötálca kialakítva , akkor talán kondenz nem keletkezik . Elméletileg mindegy , hogy hogyan van beszerelve , amennyiben a gyártó az útmutatóban nem írja elö a kötelezö elhelyezést .
Úgy gondolom, ez a hsz. az én korábbi hsz.-ból fakad.
Az általad írt 1,5M + Ft. 50%-ba sem került, igaz nettóban.
Az anyagot tekintve, nagy vonalakban: Vent Axia S. K. B, Zehnder szűrődoboz előfűtővel, Paul univerzál termosztát, , több mint 30 m csőhéjszigetelés , + cső . 6 helyen beton átfúrás 80 mm átmérővel, villanyszerelés , kondenzvíz bekötése, szintén a pince szinten.
Mindezt már felújított lakásban, szinte pormentesen elvégezve.
Munkaórában közel 50 óra, mely tartalmazza a beméréseket,és a gép beállítási paramétereit.
Szerinted sok érte?
Számold össze , csak az anyagárat.
Őszinte véleményért soha nem sértődök meg, sőt köszönettel veszem!
Ezért az árért korrekt jól működő megoldást kaptam,( tudom , szerinted nem).
Lehetett volna műszakilag jobbat választanom, de az tényleg drága lett volna.
Azért ez jó nagy marhaság. Oké, ha nincs mit mérni, lehet egy irányelv, de köze nem lesz a valósághoz. Előnye, hogy egyszerű. Ez van egy 1,5M+ rendszerben? Durva.
Ezt én már régen nem akartam beírni,mert még nagyobb lett volna a besértődés. Ügyesen eladtak neki valami jó pénzért amit ő BOLDOGAN használ. Hogy van-e jobb, van-e olcsóbb nem érdekes, mert nem ért hozzá. Így működik a piac. És mint a mellékelt péld ais mutatja jó a rendszer. Mindenki boldog, sőt védi amit vásárolt, mert NEKI az a legjobb.
Valójában már gondolkodtam azon , hogy vagy ultrahangos párásítót beiktatni , vagy festékszóró pisztolyt finom vékony düznivel ellátni és idöközönként a szellözöben aktiválni , amikor a nagy szellöztetést csinálom . Ki kellene próbálni , hogy mennyire volna hatásos . :)
A PH tömörségi tesztje 50 Pascal túlnyomás mellett már 0,6 -os tényezöt elfogad . Magyarul , ha 50 Pascal túlnyomást csinálsz és a lakás légtérfogatának csak a 60%-a cserélödik ki a réseken , akkor már PH certifikátnak megfelel ez a rész . Számoljál , hogy akkor behorpad-e a ház .:) Természetesen a kiválasztáskor minden igényt figyelembe kell venni és úgy megválasztani a szellöztetöegységeket , hogy azok minél optimálisabban együtt dolgozzanak .
Laktál már ilyen házban , hogy levacakozod ? Nekem nagyon tetszett és jó levegö volt a házban . Az más kérdés , hogy kinek mi és mennyit ér . Normál gyártók 75%-os hövisszanyerést írnak , ami szerintem elérhetö a rendszerrel . Februárban igyekszem majd új adatokhoz jutni a kiállításon :)
Nem kezelem . Idáig még nem okozott gondot a szárazabb levegö . Most van 24,7°C bent és 39% a relatív páratartalom . Kint süt a Nap megy a fütésrásegítés a napkoliról.:)
Egy hővisszanyerős szellőzőberendezés nem feltétlen arról szól, hogy gazdaságos e , visszahozza e az árát.
Amikor beépítettük, akkor kb. 30 évre számoltuk a megtérülését.
Addig nyilván nem fog elmenni a készülék, és közben is várhatók rendkívüli kiadások.
Jóval gazdaságosabb egy centralizált, szabályozott elszívó ( nem hővisszanyerős), az ablakokon páraszabályozott légbeeresztőkkel.
Nálam bevált a hővisszanyerős, szeretjük.
Teljes lakásfelújításkor áldoztam rá, szigetelés, ajtó, ablakok cseréje, H tarifa, kondenzációs kazán. Nekem itt nem illett volna be a sorba a hővisszanyerő nélküli megoldás.
Szerintem írd össze, mi mennyi lenne. Szellőztetés kell. Eddig oké. Nem biztos, hogy a hővisszanyerés megéri a felárat. Központilag, utólag kiépítve szinte biztos hogy nem, de lehet ezek a szétosztott cuccok sem. Kicsit fura nekem a működésük. Oké párban ill. párosan mehetnek felváltva, de ha egy vagy páratlan számú van, akkor felfújja a házát meg behorpasztja, amikor be- ill. kifújás van? Nyilván nem. Tehát lesz ott ventilátor szenvedés vagy fals levegő beszívás/kifújás. Min. 80eFt/db és kell a falat fúrni valamint ott fog zajongni ahol pihennél...
Nekem utólag a központi elszívás-elosztott bevezetés tűnik nyerőnek. Kérdés mire és hogyan szabályozzunk.
Azért ez jó nagy marhaság. Oké, ha nincs mit mérni, lehet egy irányelv, de köze nem lesz a valósághoz. Előnye, hogy egyszerű. Ez van egy 1,5M+ rendszerben? Durva.
Jelenleg a szellőzés nálam. Rosszul záródó ablakok és egy elszívó venti a fürdőben 24 órában, kis fordulattal. Ja van még egy kandalló, ami nappal rendesen átöblíti a házat, akkor megy, ha vannak otthon ébren emberek. Meg egy páraelszívó a konyhában, de annak külön nyitunk ablakot, ha megy (muszáj mert különben visszaszívja a füstöt:D). Ez nem egy tökéletes rendszer és nyílászáró csere esetén a kandallót külső levegőssé kellene tenni vagy a jól záró ablakokat párára nyitó résszellőzőkkel kellene ellátni. Lehet, hogy azt egyébként is. Vagy minden szobába egy CO2 vezérelt légbeejtő? Mi van ha mindenhol jó a levegő? A kandallónak akkor is kellhet betáp...
Nem tudom mennyi lenne ma, de nem 1-2 milla. Ez még belefér.
Azt gondolom én is ilyet építek majd, ha csinálok hőcserélőset és lesz helyem a padláson/pincében. A csövezés elkerülése miatt egyelőre a résszellőző-központi elszívás megoldás felé tendálok, mert valami biztosan kelleni fog ablakcsere után.
Pont erről van szó, hogy mi a tökért kell 1-2M-t kidobni a szellőztetésre? Egy CO2 szenzor 70+EUR, ami 22e+ HUF, ebből kell jó pár.
Nem azt írtam, hogy a párára szabályozás tökéletes, hanem azt, hogy ha már valamire szabályozni akarunk, akkor ez többé-kevésbé információt ad arról is, mennyire használt a levegő.
Fordítsuk meg a kérdést. Hogyan működnek a páraszabályzott résszellőzők, jók-e vagy az egész egy átverés? Másik kérdés: hogyan működnek a pár milliós hővisszanyerős szellőztető berendezések? Van minden szobában egy komplex levegő minőség ellenőrző modul (CO2 szenzor+egyebek)?
Mérem igen. Nalunk a sok párával van gond általában és nem a száraz levegővel. Nehezen tudjuk 60% alá vinni. Szerintem a száraz levegő probléma is kezelhető, bár még nem próbáltam ez igaz. A a cső a csőben hőcserélőd nem entalpiás. Hogyan kezeled ezt a problémát?
Nem tudom mennyire alszol mélyen , de mielött döntesz , hogy melyik gyártmányt vedd , hallgasd meg maximális fordulaton mindegyiket , föleg a váltásnál !
Van még másik megoldás, amelyik központi elszívó , beömlők az ablakokon a szobákban. Elszívás a konyha , fürdőszoba, wc. Ez általában páraszabályozott.
Kb. 350 e. Ft. Ismerősömnél van , jó. Kb. 10 %-it dob a fűtésszámlán, hideg időben. A lakást jól és teljesen átszellőzteti,. karbantartási igénye minimális.
Ez kis fúrás , faragást igényel, de nem vészes.
Előnye a decentralizáltal , hogy teljesen átszellőztet, hátrány, hogy ne, hővisszanyerős.
Köszönöm mindenkinek. Egyértelműen az egyedi bekötés nyer. 120m2 házba nem jó a központi utólag, mert túl sokba kerül. Az egyedi szellőztetőkkel meg tudom oldani amennyire kell.