Sógor festő ,én hegesztő de sokat melóztam szigetelésen mert az esősulim kőműves volt csak abba hagytam aztán átmentem hegesztőnek.....
Első osztályú lesz mert a sajátom ,sokszor a vállalkozó emberei elnagyolják a dolgokat hisz nem az övék......ha az ember ért hozzá sokkal több idő ,de az a fal vízben lesz,meg a járólap is ,ha 3x annyi idő is.
Spórolni azzal lehet hogy amit tudtok a család csinálja pl egész ház új aljzat feltörés felásás 40 cm mélyre 90 nm2 -ert 5 nap alatt feltörtük felástuk ,összes válaszfal lebontva emésztőbe temetve,egy makita beton törőt béreltem 1 napra 8 ezer ft + minden nap pizza ,sör ,kávé ami kell ,már kész 5 nap.Vállalkozó erre 800 ezret mondott !
Tető,víz,gáz,villany kivételével mindent a család csinál vagy inkább én meg sógor .....
Így is mire kész lesz 10-15 milla lesz ,aztán jön a kert ami 800 nm2 ott garázs + térkő ne kelljen annyi füvet nyírni sem az + lóvé.
Festeni ,falazni,glett ,szigetelni,nem nagy dolog ,tetőtér gipszkarton falak ,nem nagy dolog csak szerszám kell hozzá meg mindenhez vízmérték csak az anyagot kell megvenni.
Munkadíj = anyagár már így dolgoznak szóval majd a felét megspóroltad,csak idődbe kerül jóval többe ,meg energiába ,de az ember magának csinálja ki lehet bírni.
Az új épület össze fog repedni, ha részben régi, részben új alapon van. Minél többet bontunk annál több a sitt ami veszélyes hulladék. Annak elhelyezéséért fizetni kell.
Nem egészen. Csak ha az alaprajz azonos marad és a teher sem lesz nagyobb. Ellenkező esetben el kell bontani az alapokat is és új alapozás kell. Egy vb. koszorú nem olyan nehéz mint gondolják sokan, egy 30 cm magas koszorú 7,5 dkg/cm2. Egy valamire való talaj 1,5-2 kg/cm2-t símán elvisel. Egy nagy tető hóval kb. 0,3 kg/cm2. Azonban hó és tető eddig is volt az alapozáson. A terhelésnövekedés új, nehezebb tetővel nem lesz olyan nagy. Ki kell számolni, erre való a statikus.
Az merül fel bennem ilyenkor, hogy mit történik a meglévő fallal, meg alappal, ha felkerül egy sok tonnás koszorú, meg egy új, a jelenleginél nyilván nehezebb tető?
A falak fölső szélét nyomja a tető, általában kifelé. Szélnyomás egyik oldalon kifelé, másik oldalon befelé. Ezeket az erőket a koszorúnak kéne fölvenni. Ha a koszorú keresztirányban nincs elég sűrűn megtámasztva (pl. merőleges koszorúval) akkor a két megfogás között nagyobb lesz a hossza, nagyobb hosszon nagyobb alakváltozás engedhető meg. A falnak is van ebből kifolyólag függőleges síkban alakváltozása, ami értelemszerűen megegyezik a koszorúéval. Itt számít a koszorú megtámasztás nélküli szakaszainak a hossza. VÍZSZINTES síkban!!! Na ezt a tulzott alakváltozást kell lecsökkenteni és a repedéseket összehúzni. Erre sokféle eljárás lehetséges. Ha a fedélszék rossz állapotban van, akkor cserélni kell és ilyenkor legegyszerűbb a hiányzó koszorú pótlása. Ha nem kell cserélni a tetőt akkor van más lehetőség is.
Egyébként azt tudjátok hogy kb. egy 100m2-es háznál mekkora költséggel kellene számolni egy ilyen tetőcserénél, vagy összességében amiket meg kellene csinálni ahhoz hogy ne repedezzenek a falak?