Nem csodálom, hogy nem hiszed el a mások által betett adatokat a rendszerükről, mert ha ilyen hozzáértéssel telepítetted a tied akkor csoda ha üzemel, nemhogy megtérüljön bármikor is.
Arra azért figyelj hogy a zártszelvény közvetlenül ne érintkezzen a napelemmel, mert a panel kerete alumíniumból van, szétporlasztja a zártszelvény idővel.
Szoval csak lerakod szepen a napelemeket a foldre, mindenfele rogzites nelkuli 30cm-es allvanyra es EN vagyok a hulye hogy azt feltetelezem hogy esetleg elfujja a szel. Gratula, remelem sok ilyen rendszert eladsz, de en a helyedben menekulnek az orszagbol mielott megtalalnak :)
Ehhez kapcsolódóan kérdezném, egy földön konzolra szerelt szerkezetnél, új telepítés esetén mennyit lehet házibarkácsban csinálni és mennyit kell szakemberrel végeztetni ? Feltételezve a tájékozottabb hozzáállást.
Nekem szintén kihasználatlan kertem van kb. 50m x 10m területen, ahol konzolos telepítésen gondolkodom. A tudásom alapján magam meg tudnám építeni kis beton pilléreken, zártszelvény kereten, akár a paneleket bekötését is bevállalnám, kérdés meddig lehet a saját munkát beletenni ?
Magad is meg tudod csinálni a le-fel szerelést majd akkor amikor a tetőcsere lesz. Minden marad a régiben, max a tetőkampó kell új, a többit újra bírod hasznosítani.
Földre telepítésnél még a szél is fontos tényező, figyelni kell hova teszed. Azonkívül kell neki talapzat, tartószerkezet, onnan lég vagy földkábel, stb... Számolgasd ki, majd látod melyik a szimpatikusabb.
Nem kell kerülgetni, mert a házzal együtt kaptunk egy kb. 800 nm-es kertet, ami jelenleg be van szántva, de nemigazán tudjuk mit kezdjünk vele, nem vagyunk az a földművelő tipus :) . Itt bőven elférnének a napelemek. Ez mondjuk a háztól 20-25 méterre van, nem tudom hogy a kábelezés nem drágítaná-e meg a projektet ?!