Az a szerelő amelyik egy ilyen rendszerből kihagy egy kazánvédő szelepet, az nyugodtan tépje össze a papírját.
A legalapvető ökölszabályt nem tartotta be, ami szerintem még így is alulméretezi a kazánt. 50 liter /Kw. Tehát egy 2000 literes pufferhez kellene egy 40Kw-os kazán.
Nem tudom, hogy a kazánt te vetted vagy a fűtésszerelőd hozta, de ha ő hozta akkor biztos azt mondanám, vidd el, és min. egy 40Kw-ost hozz helyette. Természetesen garanciában. És beépíteni egy kazánvédőt. Garanciában.
Látom, elég komoly beruházás volt ez a vegyes rendszer. Én ha ennyit beleöltem volna, minimum egy faelgázosító kazánt tettem volna be.
Mondjuk szerintem a gázfűtés gazdaságosabb lett volna, és nem biztos, hogy többe került volna. Márha van a környéken gáz.
Három szintes a ház, most a pincét nem fűtjük igazából, a kazán melege befűti amennyire kell, de a tetőteret jövőre már szeretnénk használni. Ha az is megy majd és nem lesz valami megoldás, akkor tényleg kazánfűtőnek kell álljak.
Az a lakásköri vezérlés, az akár még rendben is lehet. Kellene viszont a kazán szivattyúját is. Az az egy darab csőtermosztát, ha a fűtés végén nem kapcsolod ki a szivattyút kézzel, addig fogja hűteni a kazánon keresztül a kéményhuzattal súlyosbítva az összes vizet, amíg nem megy 40 fok-hiszterézis alá. Van több megoldás, pl hőfokkülönbség kapcsoló. Én két hőmérőt használok. Az egyik a füstöt méri, ha begyújtok, 180 foknál elkezdi keringtetni a vizet, mikor kialszik a tűz, alámegy 180-nak, leáll. Meg van egy vízre, mert előfordul hogy marad parázs, ami már nem csinál 180 fokos füstöt, de még meg tudja forralni a vizet, az 95-re van állítva. Meg így egyből dupla biztonság.
Pontosabban a vezérlés úgy néz ki, hogy a szobatermosztátok szabályozzák a szivattyúkat. Ha eléri a beállított hőfokot akkor kikapcsolnak.Ezen kívül kéne még valami vezérlés?
Igen, a szivattyú és a puffer közé. Ilyen az én tákolmányom:
Akár el is hagyható a kerülő ág, és a visszacsapók, az a nyomorult tíz centis szelep csak befér valahova. Lehet azért hagyta ki a szerelő, nem volt hely xD
És igen, vérzik még pár seb, de gondoltam induljunk a kályhától. Vezérlés az nincs, a csőtermosztát az nem az. A pince körét, azt én konkrétan nem értem mi akar lenni, de nem vagyok fűtésszerelő. Szigetelésnek én húsz centi jó minőségű gyapotot tettem, arra azt merem mondani nekem elég, de ez a minimum. A bojler hőlépcsője nem ismert, de egy csőkígyóval simán el lehet bukni több tíz fokokat. Én inkább keringetném azt is, amikor van értelme, de azt is vezérelni kellene.
Szükséges lenne pedig, közepesnél jobban, hogy ne 12 órán keresztül told neki a 30 fokos vizet. Nem az első leszel a héten, aki kazánvédő nélkül próbál ezer liter vizeket megmelegíteni xD
Amúgy nem szerelt csúnyán a szerelőd, de ezek valamiért gyűlölik a keverőszelepet a puffer elé xD
Az életbe nem éri el a kazán, hogy optimális feltételek közt működjön. Nem ismerem a viadrust, de ha sikerülnek az alapvető dolgok, akkor se fog ekkora puffert szerintem négy óra alatt fölfűteni.
A kémény, a gázterv, a gázszerelés árával. Az elektromos kazánt csak felrakod és kész. A fűtőszálas megoldást nem kaptam javaslatként... De bizti olcsóbb az elektromos kazántól...