A 18650, 21700, 26650 akku nekem is tetszik. Hosszabb üzemidő, jóval erősebb lámpa. A 14500 -as akku ugyanolyan kapacitású mint az AA -s NiMh akku. A ZL SC5w gond nélkül tud 550 lm -t kihozni 1 db AA elemből, az Armytek Prime A2 PRO pedig folyamatosan, lelépés nélkül, 750 lm fényárammal világít. Nem kell nekik a 14500 -as akku. Üzemidőben úgy sem nyernének vele semmit. ;-)
1., Mint írtam, mérésekkel ellenőriztük, hogy a NiMh akkunak jobb a hőtűrése. Télen - az ezzel szerelt lámpák tudják a MAX fényerőt. (Nekem, télen, a hidegben, a szilikon, a PC műanyag markolatot, kényelmesebb markolászni.)
2., Nyáron a kánikulában - az autóban 60 - 70 °C is elképzelhető - a NiMh akku kevésbé tűzveszélyes, nem gyújtja fel az autót.
3., Már párszor írtam, hogy túrán, kiránduláson, de esetemben, munka közben (ügyfél szolgálatos kiszállás esetében), az akku lemerülhet (már megtörtént), AA elem meg bárhol kapható, még a benzinkúton is. De inkább bemásolnám topiktársunk esetét.
"Most, itt, ebben a szent pillanatban szívtam meg egy akkus elemlámpával Csak arra tudok gondolni, hogy a zsebemben bekapcsolt és ezért merült le. Hogy miért nem zártam le a gombot? Vagy miért nem tekertem le a zárókupakot? Egyszerű a válasz, mert csak fogtam és bedobtam a zsebembe reggel mikor rohantam, mert késésben voltam. Itt van tőlem egy köpésre tesco, praktiker, obi, penny, benzinkutak, vegyesboltok. De a problémám egyik sem tudja megoldani. Ha lenne nálam töltő sem lennék előrébb, hiszen most akarom a lámpát használni 2 perc múlva a korom sötét parkolóban.
Szerencsére rajtam nem lehet csak úgy kifogni, a kocsiban elemes lámpa van. Ha véletlenül lemerült (kizárt, mert évente cserélem az elemet az autó szervizekor,a benne lévőt elhasználjuk otthon) akkor besétálok a boltba és venni fogok egy csomag cerkaelemet és csinálom a dolgom az eredeti tervek szerint."
Karácsony előtt megyek pár napra Vihnyére, kicsit kikapcsolódni. 4 órakor már sötét van, ugye. Tél is van. Vihnye kb 1000 lakosú falucska, szóval, nem 5 csillagos szállodát kell elképzelni (viszont gyógyvízben lehet lubickolni). Jobb mindenre felkészülni (áram is elmehet, környező erdőségnem alapból nincs világítás, ki tudja még mit fogunk csinálni), ezért lesz nálam pár lámpa (AA -s is) is. ;-)
Jobb felkészültnek lenni, mint utólag káromkodni. ;-)
Pedig nem is rossz akku a Panasonic, de 8 - 10 A leadására képes INR akkut is használhatnál. Az sem fogja leadni a MAX A -t fagyban, de az Olightnak elég lesz.
Magam részéről 2 megoldást is találtam a fagyos időszakra, körülményekre.
1., 2AA -s, 4AA -s lámpáim vannak, az Olight S2A szilikon markolattal, a Nitecore EA42 PC markolattal, hogy hozzá ne fayjon a kezem a markolathoz. A NiMh akkuk pedig jobban bírják a hideget / meleget.
2., Az Armytek termékei -20 °C -ig kellene, hogy bírják. A Predtor PRO, eddig egészen jól teljesít. A biztonság kedvéért van Prime A2 PRO, Tiara A1 PRO lámpám is. Ha beválik, a Viking PRO is meglesz a Barracuda PRO mellett. 😉
Köszönöm a linket, nem igazán győzött meg az a Nitecore :)
Nem a fényerő csökkenés a problémám, hanem hogy magasabb fokozaton nem tudom használni erős hidegben a lámpákat. Kis fokozaton normálisan működik, nagyobb fokozatra vagy fel sem kapcsol, vagy pedig bejön a stroboszkóp effektus, ami az alacsony töltöttséget jelzi ezeknél a lámpáknál. Pedig még bőven lenne az akkuban kraft, tehát nem merültek. NCR18650B Panasonic cellákról van szó.
Az M22 napi használatban van, a többit alkalomszerűen, mikor melyikre van igény :)
2016 -ban vitatkoztunk erről már. Mármint az akkumulátor használatról. Akkor is említettem, hogy a hideget az ENELOOP akku jobban bírja. Ezt méréssel sikerült ellenőriznünk azóta. A nyári forróságban is jobb használni az autóban a NiMh akkuval a lámpákat.
A lényeg:
Tavaly kipróbáltuk, páran mi a helyzet a fagyban. Nem kell annyira berezelni. A Li-Ion -os lámpák kb 30 % -kal estek vissza a fényerő tekintetében. Szemre ezt nem annyira látni. A Li-Ion akku kapacitása szintén esik (de az autóakkumulátorok kapacitása is), a hőmérséklet függvényében, akár 20 - 30 % -ot is. Ha nagyon félsz, létezik direkt hidegbe való Nitecore akku is. Itt találsz róla írást:
Jelenleg NCR 18650-es akkukat használok a lámpáimban. A hideget, minuszokat nem szeretik. IMR akkuk használhatóbbak hidegben ? Esetleg inkább INR lenne jobb megoldás ? Nincs tapasztalatom ilyen téren.
-ami tettszik: töltöttségi szintjelző, lámpatest kidolgozása, minden led teljesen középen helyezkedik, gyönyörűen kidolgozott reflektor, tartozékok sokasága.
-ami nem tettszik: teljesen fölösleges az XHP35 led, amennyiben a ventillátor fel van szerelve a lámpára a lámpa bekapcsolása nagyon bonyolult, mindkét kezet kell használni.
Rendben van a lámpa de viszont: semmi esélye 1km-ig világítani, továbbá a gyár által közölt cd értéket sem tartom reálisnak... ettől eltekintve a lámpa probléma nélkül működik ventillátor nélkül is, sőt... lazán léphetne vissza akár 5 perc után is, 2.5 perc után csak 31 fokos a lámpa feje ventillátor használata nélkül.
Picit drága, picit nagy, picit nehéz, de brutális fényereje van, az alábbi fotókon láthatod mire képes:
Ott van az elektronika. Biztos, hogy melegedni fog. Lehetne tölteni 0,5 A -es töltővel is, lehet, sőt valószinű, hogy akkor kevésbé melegedne, de a töltés tovább tartana. Füstölni azért nem szabad. 40 - 50 °C -ra ha melegszik, az még nem gond. 😉
Ha 2 A -es töltőt használsz, a töltőkábel is vastagabb, vagy amit hozzáadtak legyen. Minnél nagyobb az áram, annál több teljesítmény megy fűtésre. Ezért is forrósodnak a lámpák is 1000+ lm fényáramnál.
Ez igen. Ti aztán meg tudjátok fogalmazni a lényeget. Én sajnos, sokszor nem tudom ennyire érthetően megfogalmazni, hogy mit látok, mik az érzéseim a lámpával kapcsolatban.
Megpróbálom pontokba, röviden összeszedni, mire is jó az igazi holdfény fokozat.
- Álomból felkelve, nem vakítja el az embert, de a tájékozódást mégis segíti
- Lekapcsolva a holdfény fokozatot, a csekély beszűrődő fényben továbbra is lehet látni
- Nem zavarja a többi lakótársat, háziállatot
Ezért jó ha holdfény fokozattal is rendelkezik a lámpa, de még jobb, ha van, azonnali hozzáférés is a holdfény fokozathoz.
Az emberi szem iszonyú érzékeny, szépen tud alkalmazkodni a sötéthez, és a legkevesebb fénynél is eligazodik a környezetében. Már ha a látását nem tompította el a város eltúlzott fénye. Ha mégis sikerülne olyan helyzetbe kerülni, ahol a szem a teljes sötéthez alkalmazkodott, és mégis kellene egy kis plusz fény megnézni valamit, akkor a fél lumennél erősebb fény pont elveszi az embertől a tájékozódás képességét. Hozzááll a szem a lámpa erős fényéhez, és amit addig szabad szemmel látott a környezetben, az egy pillanat alatt láthatatlanná válik. Ezért is király a holdfény üzemmód: segít látni, de nem veszi el a csekély környezeti fény érzékelésének képességét.
A Fenix HL35 sem bír 1 órán keresztül 450 lm -t. Ennél BURST fokozatnak hívják ezt, és kb 30 mp után, 200 lm -ra visszavesz. Ettől független, ez sem rosz lámpa. 😉
Tényleg nem figyeltem! Értem most már, nekem nem tetszik ilyen formába a LL-lámpák működése, tudom hogy nagyon jó, prémium termékei vannak a Led lenser-nek, egyenlőre még kutakodok, de nagy valószínűséggel a Fenix HL- 35 lesz a nyerő, bár szerettem volna újabb fejlesztésű fejlámpába beruházni . Köszi még egyszer!
Hát nem figyeltél. Próbálom akkor még 1x. A LL MH8 600 lm -ja csak BOOST üzemmódban érhető el, kb 1 percig működik. A LL MH8 és LL MH5 esetében is, a 400 lm az ECO módra vonatkozik. Ez kb úgy működik, hogy pár perc 400 lm, utánna fokozatosan lecsökken, 15 % -ra, 60 lm -ra, ezt szokták megadni. Valós lehet, hogy kb 1 óra alatt a 400 lm -ról 60 lm -ra csökken és azt tartja még 3 órán keresztül, a 14500 -as LL MH5 esetében. A LL MH8 esetében is hasonló képpen jön ki a 7 órás üzemidő. Bármikor újra 400 lm -ra léptethetők, ezzel újra indul a folyamat, csökken az üzemidő. A stabil kimeneti fényáram a LL MH8 esetében érhető el. A 3 és fél órás, 220 lm, 2 db 14500 -as akkutól, már teljesen reális adat. Tehát a stabil módban nem változik a fényáram, de ez alapból kevesebb is. Vagyis, induló 400 lm csökkenő fényárammal ECO módban, 7 órán keresztül vagy a stabil mód, fele annyi üzemidővel, de azt stabil 220 lm, állandó, nem csökkenő, fényárammal. Ez a különbség a stabil és ECO mód között.
Így világos? A LL MT sorozat hasonlóképpen nyer üzemidőt. A LL MT6 600 lm fényárama, 8 órán keresztül, vagy a 200 lm fényáram 15 órán keresztül, 3AA akkuból, másképpen fizikai képtelenség lenne. 😉
A LL MH5 / MH8 20 lm -ja sétára elég. Ha körbe kellene lesnem, kellene pár percre a nagyobb fényerő, fényesség arra jó a LL MH5 / MH8 magasabb fokozata. Azért a 8000 - 10000 cd fényerő, fejlámpák esetében nem annyira elterjedt dolog. Számomra stabil kimeneti fényáramot biztosítanak a ZL H53W és az Armytek Prime A1 PRO, színes ledre nincs szükségem, ezért inkább a tömegre mentem rá, ezt pedig a LL MH5 biztosítja. Ráadásul, ezen van beépített klipsz is. 😉
Nekem a LL- Mh 10, nem igazán jön be a hátsó akkutartó miatt, nyilván ennek a megoldásnak is van előnye. A sorrend egyenlőre, LL-Mh 8, Fenix-HL-35, LL-Mh 5, ez utóbbi lehet hogy jobb választás mint a nagyobb testvére, az a kétszáz lumen nem eget verő különbség, és négy órán át tudja( 400 lum), míg az MH-8, a hatszáz lument három és fél óráig, két akkuval. Ha lemondok a vörös, (zöld) ledekről, akkor a LL-Mh5 jó választás lehet szerintem. Köszönöm a linket!
Ezt szépen megfogalmaztad, szerintem nem hagytál ki semmit. A fején találtad a szöget, a mi szobánkban még nincsenek szörnyek, vagy csak még nem tudunk róla, mivel még csak tizennégy hónaposak vagyunk. Vannak 220v os éjjeli fények, de az egyik túl erős, vagy nem világít rendesen a kiságyra, a másik túl gyenge, csinálják azok a dolgukat, de azt a speckó helyzetet csak az Olight H2r novával tudjuk megoldani. Ráfektessük a pelenkázóra a lámpát, a mennyezet felé fordítsuk a fényét, és ami visszaverődik a kiságyra fény, az pont tökéletes hogy éjjel lássuk a picit, és egy kicsit sem zavar senkit, még a feleségemet sem, pedig ő érzékeny pihenéskor a fényre. És tényleg, az a picike fényáram, ami éppen csak hogy van, megold egy ilyen életbevágó helyzetet, ami most nekünk a legfontosabb.