Csak annyi a különbség, hogy a szabályozható szivattyú fokozatosan szabályozza a fordulatszámot, míg a tied , meg enyém a fokozatokat kapcsolja, ami gyakorlatilag 3 fajta fordulatszámból áll.
Tehát a szabályozható szivattyú a jobb megoldás, kérdés, ér e annyit, amennyiért adják. Tudtommal a legutolsó ára, mikor néztem 114 ezer volt.
a Vigas nekem is 40-50 közé hűl, azért csak van benne 500Kg vas/víz/kerámia és szigetelve is van, na meg marad benne némi 80°C parázs ami még hőt termel
Érdeklődve figyelem Bumerang10 kolléga esetét, csak ezért kotyogtam bele..
Kíváncsi vagyok hogy alakul a pufi fűtése, lehet hogy érdemes lenne a lakáskör kizárásával egy teszt fűtést, mennyi idő alatt lesz tele a pufi, meg hány kiló fával sikerül ez.
(nekem 511-es 60 fokos VTC-m van, de 4 óra egy 800-as pufi feltöltése), ha közben fűtök is akkor 5 óra.
De saját tapasztalat alapján mondom csak ezeket amiket mondok.
Azért nem 311es esbe van a rendszerembe mert Kapocska kolléga azt mondta egyszer, hogy az kicsi lesz nekem..😁🤣
Sőt! Mondok neked még valamit. Ha a csőszerelő mester kicseréli neked a kazánvédőt majd egy 511es esbére mondjuk az 1" neked elég akkor tetess már be vele a szivattyú után egy 1" rugós visszacsapót is légyszives és akkor nem kell majd minden begyújtás után a csapokat zárogatnod mint most nekem!
Amikor a tűz kezd alább hagyni és visszahűl a kazánban lévő víz 55 fokig, akkor elméletileg az ESBE teljesen lezárja a pufferből jövő vizet nem? A puffer alja még ha melegebb is mint 55 fok és nyitva marad a szelep, akkor is a kazán elmenőn lévő érzékelő lekapcsolja a szivattyút. Akkor hogy hűti vissza a kazán a pufferban lévő vizet? Át tudja keringetni a lekapcsolt szivattyún keresztül?
Bocs ha hülyeséget kérdezek, de nagyon kezdő vagyok de úgy látszik jobb ha kicsit beleásom magam a témába ha nem akarok egy drága, de gyenge minőségű rendszert.
Köszi mindenkinek az eddigi segítséget, tanácsokat!
Légyszi, ha esetleg valaki ezek valamelyikére tudja a megfejtést, írjon:
- Tud valaki olyan zárt tágulási tartályt, ami esetleg szétszerelhető, cserélhető benne a membrán? Alakra, méretre olyan kellene, mint a kombikazánoké, nagy kerek, minél laposabb, és azért megvan 12-15 liter.
- vennék egy újabb vegyes vagy fagáz kazánt a régi orosz 25 kW-os helyett. Én csak annyit tudok, hogy jóóóó nagy ajtaja legyen - ezen kívül miről lehet még megállapítani, hogy jó vétel-e egy keveset használt kazán? Mit kell nézni vásárláskor? Mik az igazán jó (Mercedes-szintű) márkák kazánoknál? Pl. Atmos, Viadrus?
- kézi beálítású ferde szelep kellhet-e bárhova egy családi ház fűtésébe? Ha igen, hova és mi alapján kell méretet választani?
- kazán visszahűtőnél mik a beépítés konkrétabb feltételei: a kazán tetejétől milyen messze lehet (rögtön a kazán után, vagy megvan hogy melyik rendszerelemek előtt/mögött van a helye?), mi a minimum csőátmérő (mert gondolom áramszünet esetén is kell hogy legyen elegendő térfogatárama), hogy szokták a túlfolyót elvezetni (gondolom rézcső, van-e minimum távolság mielőtt becsatlakozik a pvc-csőbe)?
- A másik dolog, ami elviekben szintén egyszerű, mégis felvet pár kérdést, az a 2,5 bar-os biztonsági szelep:
* betehető-e több darab is, akár egy adott helyen egymás mellé 2? (adtak egy szatyorral, azért számolok vele ilyen nagyvonalúan) :D
* betehető-e egy adott rendszerbe, akár egymás mellé egy termikus elfolyóval?
* miből számolható ki az, hogy a rendszerbe 1/2"-os, vagy mondjuk 3/4"-os kell (akármelyik biztonsági cuccból)?
* Az a jelenség, hogy a kinyíló biztonsági szelep közvetlen közelében, nyomásesés hatására gőzzé váló és így befelé is táguló közeg durrantja szét a rendszert, az hogyan is kerülhető el? Pl. a 97 fokos, mondjuk 2,5 bar nyomású víz ha egyszer csak rést talál magának, ott pusztán a nyomás elvesztése miatt még nem kezd forrni, tehát mindegy milyen nyomáson csak végig 100 fok alatt maradjunk?