Ok, de te hogy tapasztalod? Közben íztelen alkohol jön, a végén meg egy büdös, de aromás bomba? :))
Mert erre még senki nem válaszolt itt érdemben.
Az az igazság, hogy hittem ebben egy ideig, annak ellenére, hogy hiányos, mivel egy összetevőre koncentrál a végtelen helyett, viszont megváltozott a nézetem. Volt szerencsém egy egyetemi diplomamunkát kóstolni, egy sorozatot, ami minőségben az egyetlen kajszi, amire mint referencia tudok emlékezni, az 65-nél volt vágva, minden hókuszpókusz nélkül, szóval ilyen mértékben kizárt, hogy hiányzott volna belőle bármi. Ez egy cég marketingjének a része, nézz meg fellelhető tudományos anyagokat, hogy az aroma tartalom elemzésnél milyen összetett vizsgálatok készülnek, szó sincs arról, hogy egy összetevőre koncentrálnának és ebből vonnának le következtetést. Az is tanulságos, ha megkóstolod a Csalló kajsziját, ami elvileg így "optimalizálva" lett.
Több kísérletet csináltam, és merem állítani sokkal illatosabbak, ízesebbek, "élesebbek", "játékosabbak" azok a pálinkáim amiknél a KP 76-78 alkoholfokosak.
Egy értelemben tudom alkalmazni a pálinkáimra a "kiherélt" szót, nincsenek benne kellemetlen ízek, nem odavaló aromák. :)
Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki a magas deflegmációt.
..."Nekem HalMiki féle Pistorius tányérok vannak , remélem azokkal nincs probléma :)"...
Bocsáss meg, de erről had ne nyilatkozzak...ha van vele gond, arra nyilván rájössz...
..."körülbelül milyen hőmérsékleten tartod a felső tányér pára hőmérsékletét?"...
Én csak egyet használok, mert az is elég a kisüsti módszerhez...kb. 8-15-fokot erősít a kifolyó alszeszen...ezért is nevezik "erősítő" feltétnek...főleg gyenge, törkölycefréknél nagyon hasznos...(pl."Etesi-főzde")...
(ha 3-jól működőt használnék, akkor sem lenne belőle egymenetes főző, vagy jó pálinka... (csak kiherélt szesz)...
Az, hogy milyen hőfokon tartom, nem jól feltett kérdés...ez ugyanis nálam adódik, mert nem csorgatom rá a hűtőből kijövő, forró hűtővizet, hanem hagyom, hogy saját maga álljon be egy egyensúlyi helyzetbe...
Az üst nagyságához van méretezve a tányér feletti víztér és mivel csak a cefre főzéskor teszek rá vizet, az alatt a 2-2,5-óra alatt pont majdnem lepárolog róla, tehát nem töltök utána.
Egyébként pár fok mínusszal követi, a sisak mindenkori hőfokát...tehát adódik...
Illetve lehet, nem karcos inkább azt mondanám, hogy illatában nincs semmi szúrós, de kóstoláskor a nyelven van egy kis csípősség még akkor is, ha 43%-ra van higítva. Az asszony is azonnal megérzi...
Nincs semmi baj az álláspontoddal, csak a lényeg hogy különbözőképp tapasztaljuk a dolgokat. Sokszor mondhattam volna hogy bocs, de nálam ez nem így van, de mit érnénk vele, ha nem tudunk párhuzamosan vizsgálni, megvitatni egy dolgot?
Mostanában kevesebb időm van a fórumot olvasgatni, de ez amit a Suzukis barátunk említett azért felkeltette a figyelmemet...sajnos ezt már én is észrevettem, hogyan csapják be egyes kóklerek a kezdőket...
..."Már ha a pistoriuson belül megvan a terelő tölcsér is. Mostanság szokás a terelő tölcsér nélkül gyártani"...
Csakhogy az már nem Pistorius tényér, csak "annak látszó tárgy"...egyes "ügyes" barkácsolók, akik nem ismerik a szerkezetét belül, a kinézete után készített utánzatokat árulgatnak mindenhol, "jó pénzért"...
De az egy tipikus "parasztvakítás", mert az semmire sem jó, csak maximum a rézfelületet növeli.
Azt viszont meg lehet csinálni ennél sokkal olcsóbban is. Megmutatom, hogyan néz ki egy "igazi" jól működő Pistórius-tányér belülről...
...ez persze most "fejjel lefelé" van, vagyis a kúposság, a felső
tényér alakját követi szorosan, hogy a páracső felé igyekvő párákat, a vízzel hűtött "plafon" alá kényszerítse...
Karcosnak találom. Egy hónap levegőztetés után is. Kationcserélős átfolyatás után is. Próbálkoztam a mikrohullámús lágyítással, az se vált be. Radiátoron kiszárított saját gyümölcs szeletkés ágyazással is (de attól mondjuk szebb lett a színe). Ami talán a legjobban bevált, az egy olyan 11 literes eperfahordós tárolás, ahol a hordó már öreg (sokat használt), nem ad hozzá faízeket nagyon, és 1 (max. 2) hétig van benne. Itt meg ugye az aromaveszteségtől félek, ezért rövid az idő.
De valóban lehet, hogy csinálhatok akármit, kell neki a kb. 1 év.
Ez így ebben a formában marhaság, ez alapján, a pálinka kp nagy részét kidobhatnád, nem tudom hova tenni, hogy tévedek az is lehet, de nem sikerült magyarázatot találni arra, hogy az EP után miért jön tömény barack aroma, ha ebbe a diagrammba nullához konvergál.
Ami a végén jön az a lekváros, édes háttér, ez tényleg megugrik, vagy az egylépcsős ilyet produkál, nekem nem sikerült.
Ezt a grafikont elnézve szerintem kétféle következtetés is adódhat (eltekintve attól, hogy nem tudjuk, hogy mennyi cefréből jön le a vízszintes tengely párlat mennyisége ... ).
1. A vezéraroma dúsulása akkor kezdődik, amikor a lepárlás vége felé közeledik az utópárlat megindulása
2. A vezéraroma dúsulása akkor kezdődik, amikor az alkoholfok belép 80% alá és úgy dúsul, ahogyan az alkoholfok csökken, azaz nem a lepárlás végével van összefüggésben
A kettő nem ugyan az, mert az alkoholfok 80% alá kerülése nem feltétlenük a lepárlás vége felé kell bekövetkezzen.
Ha a második eset igaz, akkor egy kontrollmérésnek azt kéne megvizsgálni, hogy a lepárlást alcsonyabb deflegmációval, végig 70 +- 5 %-on vezetve milyen a vezéraroma megjelenésének időbeli eloszlása ...
Nekem egyébként (igaz tornyosban) ez utóbbi a jobb tapasztalatom, én mindig végig ezen a bizonyos 70 +- 5 % - on vezetem a lepárlást és a torony tetején 90 Cfok körüli pillanatnyi gőz hőmérsékletnél ( ez 65%-os párlatot jelent ) utópárlat üzemmódra váltok.
Az autolízis során az élesztő elhalt sejtjeiből a fehérjék elbomlaanak.Kozmaolaj keletkezik, majd a kozmaolaj a cefre savaival észtereket képez. Kis mennyiségben kellemes, nagy mennyiségben hátrányos. Lehet ezt érzik ki?
Nem tudom mi lehet ez a bizonyos élesztő íz. Elsősorban pálinkahibára gondolok.
Ha jól emlékszem otifoti kolléga írt egyszer valamit, az elhalt élesztősejtek autolíziséről. Ez a jelenség egy hosszan tárolt cefrénél fordulhat elő. Talán ott, és akkor keletkezhetnek ezek a nemkívánatos ízek/illatok.
Nehéz megmondani...de nem véletlen ajánlottam az almaszőlőt, ez már okozott kellemes meglepetést. Mikor minden elfogyott, megtaláltam belőle 2 litert, én nagyon tudtam neki örülni:-), szóval egy próbát megérhet. Kicsit magasabban kell vágni, mert hamar jön az UP UP-ja.