Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154433

Ha növeled a cefre alkohol tartalmát aroma nélkül, az olyan, mintha cukrot raknál bele.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154428)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154432

Ezt gondolom a saját tapasztalatod alapján írod, de gondolom te nem olyan magasan vezeted a főzést, hogy 68%-nál vagy felette vágsz, szóval ez nem általános.

 

Előzmény: obsitos3 (154430)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154431

E szerint az ábra szerint minőségi párlat a 25. litertől kezdődően jön, addig nincs aroma. Ezt te saját tapasztalataiddal alátámasztod?

 

 

Előzmény: 1zsakkrumpli (154428)
obsitos3 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154430

Próbaképpen hígítsd vissza az UP-t 10 % környékére,és úgy finomítsd.Pálinkánál gyengébb,de hibátlan KP nyerhető ki,a tömény középpárlat hígítására alkalmas.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154426)
Laca_89 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154429

Befogok építeni a felső tányér után egy pára hőmérőt, és akkor látni fogom a kilépő hőmérsékletét , és látni fogom ezt milyen víz hőmérséklettel érem el, illetve ellenőrizhetem a deflegmáció nagyságát, mivel a belépő pára hőmérsékletet is látom. 

Ezután hátha tudom majd következtetést levonni, hogy milyen hőmérsékletű vizet érdemes tartani a felső tányérba

Előzmény: endrepp (154427)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.12.03 -1 0 154428

Az már egyértelműen beigazolódott, hogy a következő cefrébe visszatöltve az UP, aromásabb, jobb KP-t eredményez.

 

Ekkor a cefrének az alkoholtartalmát növelem meg, szerintem egy lépcsősnél a KP-végE picit kitolódik, de a vezér aromák nem.

Előzmény: endrepp (154427)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 1 154427

Ez az aroma az utópárlatban...sztem. a vicc kategóriáját sem éri el ilyen magasan vezetett főzésnél, de hangsúlyozom szerintem.

Lefinomítottam a 70%-os Up-okat, a tömény hányinger, semmire nem jó.

Elméletileg miért jönne máskor a visszaöntött eredetileg jól elválasztott up, mint az up frakciókban?

Alacsonyabban vezetett főzésnél, tányér nélküli kisüstin tudom elképzelni, némi up belekerül a kp-be, aroma marad az up-ban, mert kevésbé tökéletes az elválasztás, ezzel érdemes lehet foglalkozni, visszaönteni, újrafinomítani.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154426)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.12.03 -1 0 154426

Nem tudom, hogy az az utolsó 5 liter kell bele?

Kóstolással lehetne egyértelműen eldönteni.

 

Viszont itt arra lennék kíváncsi, hogy ha az UP-t újra lefinomítanak, állítólag pluszban 10-15 % kihozatalt lehet elérni, akkor vezéraromákból mennyi kerül át.

 

Az már egyértelműen beigazolódott, hogy a következő cefrébe visszatöltve az UP, aromásabb, jobb KP-t eredményez.

Előzmény: endrepp (154417)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.12.03 -1 0 154425

Én azt tapasztaltam, hogy az illat zöme a KP-nak az kb. első 1/4, 1/3 határán jön, akkor nálam kb: 80 alkfok van.

Előzmény: naivkezdo (154419)
macokk Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154424

Mármint hogy a túl sok előpárlat elvétellel (hogy minél lágyabb legyen) eltűnik/csökken az illat?

 

Előzmény: naivkezdo (154419)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154423

UP-ot kifőzted? Mennyi lett? A savanyút tudod késleltetni, ha emeled a deflegmációt a végén, hogy ne essen be, akkor lesz még valamennyi ilyen édeskés, "kellemes" halvány alma ízű párlatod, de nem egyértelmű, hogy azt bele kell tenni. Meggynél bevállaltam, intenzív marcipános irányba vitte el, pedig mag mentes cefre volt, +7decit jelentett.

Előzmény: Laca_89 (154422)
Laca_89 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154422

Savanyú íz, édes háttér ízzel

Előzmény: endrepp (154421)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154421

A magas deflegmáció miatt korábban jön, de az pont arról szól, hogy élesebb, pontosabb lesz az elválasztás, nem arról, hogy kevesebb.

Az UP-ot milyen íz jelezte?

Előzmény: Laca_89 (154420)
Laca_89 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154420

Egyébként aromája nagyon jó és intenzív, illatra és ízre is , száraz próbán pedig nagyon sokáig tudom illatozni a poharat, és a cefrézet alma illatát adja vissza abszolút. 

Egyébként minőségben én megvagyok vele elégedve, a kihozatal miatt érdeklődtem igazság szerint, mert egy kicsit keveslettem. 

Az UP megjelenésének idejét befolyásolhatja esetleg a deflegmáció erőssége?

Előzmény: naivkezdo (154419)
naivkezdo Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154419

az elején az illatot bukod el.

Előzmény: Jolida (154393)
naivkezdo Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154418

ha nem megy a keverő, előfordul ilyen, de ez nemrég volt téma azthiszem.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154387)
endrepp Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154417

4-6 alk% esés szokott lenni a mgindulástól

A 10% nem sok. (Ez pont Aromat, 10-et esik éppen.:)

Előzmény: 1zsakkrumpli (154415)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154416

Minimum 6 liter :) de inkább 7.

Előzmény: endrepp (154411)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.12.02 -1 0 154415

Nekem olyan érzésem van, hogy így ez a főző alkalmatkan egy lépcsős főzésre.

Ismerőseim akik így főznek, a KP tartomány 4-6 alk% esés szokott lenni a mgindulástól.

Valószinüleg a berendezés nem megfelelően dúsít.

Előzmény: endrepp (154409)
endrepp Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154414

Közben megmértem egy elég édes alma brixét, 15, az tényleg kizárt, hogy annyit adjon.

Előzmény: endrepp (154411)
endrepp Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154413

Köszi.

Előzmény: Green Corner (154412)
Green Corner Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154412

Én de. végeztem az egy hete cefrézett Vranjával, brixet nem mértem nála 6-6,5 lesz a vége, még nem kevertem be. Úgy tudom neked is a Vranja maradt.

Előzmény: endrepp (154411)
endrepp Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154411

Alma brix-nek az igen kevésnek tűnik, de nem tudom, ha az jó almánál, akkor ok, birset most mértem 17, ebből mennyi lesz /100kg?

Előzmény: Jocó0423 (154410)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154410

Én nem tudom de minden tapasztalatom azt mondja, hogy 100 liter cefréből minimum 6 liter pálesznek lekell jönnie! Cukor nélkül.

Előzmény: endrepp (154408)
endrepp Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154409

Tányért illetően hőmennyiségekben kéne gondolkodni, azt pedig mérni nem tudjuk. 70 fokos hőmérséklet a tányérban nem okoz akkora a hőelvonást közel sem, hogy olyan extra erősítés történjen (tisztaszesz), pont jó. A Pistoriust, mint egymenetest használni...de ugye meg kéne kóstolni. :)

Előzmény: kopasz szuzukis (154404)
endrepp Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154408

14-15brix. Olyan aromabomba lehetett ez az alma, hogy hígítani kéne? El lehet dönteni mi a cél, bele tenni még 1liter marcipán, gesztenye, édeskés ízű utópárlatot vagy maradni a tiszta alma íznél.

Előzmény: Jolida (154405)
vandox4 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154407

Nem is lehet 100kg almára vetíteni szerintem, 100 liter cefrére??(max.80-90l) lehet.

Előzmény: Jolida (154405)
vandox4 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154406

A "visszatérő" EP nálam is megvan, eddig azt hittem valami hibámból ered. De ezek szerint ezt te is tapasztaltad, akkor ebben lehet valami. A semleges sávot még nem érzékeltem, nem is tudtam róla. Majd a következő finomításnál megpróbálom "elkapni". A minimális EP nálam csak a leponál volt, a többi hozza az 1-1.5%-ot, persze a cefrézésemen még van mit javítani.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154388)
Jolida Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154405

"Így lesz kb 2,1-2,2L 70%-os középpárlatom 80L cefréből. "

Ezt azért ne fogjuk az almára. :-)

 

100kg-ra vetítve kb. 3.7l 50%-os nagyon karcsú.

Előzmény: endrepp (154403)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154404

Valahogy nem kerek nekem ez a főzés.

Ha 78 alk.fokon indult a főpárlat, és 2,2 liter jött le, akkor szerintem túl korai az utópárlat megjelenése. Főleg 68 alk.fokon, almánál. Ha a felső tányér vízhőmérséklete 71 Celsius fok, akkor ott, elvileg csak tiszta alkoholnak kellene átjönnie. Már ha a pistoriuson belül megvan a terelő tölcsér is. Mostanság szokás a terelő tölcsér nélkül gyártani.

Érzésem szerint sok szesz és sok aroma maradt még benne.

Szerintem, ezzel a berendezéssel ne nagyon erőltesd az egylépcsős főzést.

Előzmény: Laca_89 (154400)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!