Ezt gondolom a saját tapasztalatod alapján írod, de gondolom te nem olyan magasan vezeted a főzést, hogy 68%-nál vagy felette vágsz, szóval ez nem általános.
Befogok építeni a felső tányér után egy pára hőmérőt, és akkor látni fogom a kilépő hőmérsékletét , és látni fogom ezt milyen víz hőmérséklettel érem el, illetve ellenőrizhetem a deflegmáció nagyságát, mivel a belépő pára hőmérsékletet is látom.
Ezután hátha tudom majd következtetést levonni, hogy milyen hőmérsékletű vizet érdemes tartani a felső tányérba
Ez az aroma az utópárlatban...sztem. a vicc kategóriáját sem éri el ilyen magasan vezetett főzésnél, de hangsúlyozom szerintem.
Lefinomítottam a 70%-os Up-okat, a tömény hányinger, semmire nem jó.
Elméletileg miért jönne máskor a visszaöntött eredetileg jól elválasztott up, mint az up frakciókban?
Alacsonyabban vezetett főzésnél, tányér nélküli kisüstin tudom elképzelni, némi up belekerül a kp-be, aroma marad az up-ban, mert kevésbé tökéletes az elválasztás, ezzel érdemes lehet foglalkozni, visszaönteni, újrafinomítani.
Viszont itt arra lennék kíváncsi, hogy ha az UP-t újra lefinomítanak, állítólag pluszban 10-15 % kihozatalt lehet elérni, akkor vezéraromákból mennyi kerül át.
Az már egyértelműen beigazolódott, hogy a következő cefrébe visszatöltve az UP, aromásabb, jobb KP-t eredményez.
UP-ot kifőzted? Mennyi lett? A savanyút tudod késleltetni, ha emeled a deflegmációt a végén, hogy ne essen be, akkor lesz még valamennyi ilyen édeskés, "kellemes" halvány alma ízű párlatod, de nem egyértelmű, hogy azt bele kell tenni. Meggynél bevállaltam, intenzív marcipános irányba vitte el, pedig mag mentes cefre volt, +7decit jelentett.
Egyébként aromája nagyon jó és intenzív, illatra és ízre is , száraz próbán pedig nagyon sokáig tudom illatozni a poharat, és a cefrézet alma illatát adja vissza abszolút.
Egyébként minőségben én megvagyok vele elégedve, a kihozatal miatt érdeklődtem igazság szerint, mert egy kicsit keveslettem.
Az UP megjelenésének idejét befolyásolhatja esetleg a deflegmáció erőssége?
Tányért illetően hőmennyiségekben kéne gondolkodni, azt pedig mérni nem tudjuk. 70 fokos hőmérséklet a tányérban nem okoz akkora a hőelvonást közel sem, hogy olyan extra erősítés történjen (tisztaszesz), pont jó. A Pistoriust, mint egymenetest használni...de ugye meg kéne kóstolni. :)
14-15brix. Olyan aromabomba lehetett ez az alma, hogy hígítani kéne? El lehet dönteni mi a cél, bele tenni még 1liter marcipán, gesztenye, édeskés ízű utópárlatot vagy maradni a tiszta alma íznél.
A "visszatérő" EP nálam is megvan, eddig azt hittem valami hibámból ered. De ezek szerint ezt te is tapasztaltad, akkor ebben lehet valami. A semleges sávot még nem érzékeltem, nem is tudtam róla. Majd a következő finomításnál megpróbálom "elkapni". A minimális EP nálam csak a leponál volt, a többi hozza az 1-1.5%-ot, persze a cefrézésemen még van mit javítani.
Ha 78 alk.fokon indult a főpárlat, és 2,2 liter jött le, akkor szerintem túl korai az utópárlat megjelenése. Főleg 68 alk.fokon, almánál. Ha a felső tányér vízhőmérséklete 71 Celsius fok, akkor ott, elvileg csak tiszta alkoholnak kellene átjönnie. Már ha a pistoriuson belül megvan a terelő tölcsér is. Mostanság szokás a terelő tölcsér nélkül gyártani.
Érzésem szerint sok szesz és sok aroma maradt még benne.
Szerintem, ezzel a berendezéssel ne nagyon erőltesd az egylépcsős főzést.