Keresés

Részletes keresés

Beer Monster Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88087

A vastagszálú pamutvászon viszonylag rosszul éghető, ezért varrják belőle a munka- és laborköpenyeket. Viszont az égő pereméig nem vinnék szövetet.

bastardo Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88086

Ilyen -a többiek mellett- egy segíteni próbáló hozzászólás, törvényszerű hogy ez nem mindenkinek sikerül.

A terem falát halltex panelekkel borítom be, ezt nagyon sokan használják erre a célra a jó akusztikai jellemzői miatt. Erről van szó. Gondoltam arra is, hogy ezt teszem fel, de ez is d-s2-d0 besorolású anyag, így nem az igazi.

A gipszkarton A2, a beletöltött ásványgyapot A1, ezek nem jelenthetnek igazán gondot.

De ha már tűzvédelem, a te javaslatod sem az igazi annyira.

Így két lehetőség marad: befestem matt feketére (nem túl szép, nem a legjobb), illetve létezik lángmentes szövet is, ami erre a célra tökéletes. Megnézem ez mibe kerül, de mivel nem kell túl sok, lehet ez a megoldás marad.

Előzmény: Törölt nick (88084)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88085

Annyi a lényeg, hogy vezeték/lámpatest közelében és alatta lehetőleg ne legyen könnyen gyulladó éghető anyag. 

Mert egy zárlatos>>forró vezeték vagy ív/szikra tud gyújtó forrás lenni rossz esetben.

Előzmény: bastardo (88080)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88084

A nedves szövet száradáskor kifeszül... 

Kisímítani csak középről kifelé haladva tudod, óvatosan, hogy ne nyúljon meg közben, mert akkor kivehetetlen ráncot vet.

-----

Ha mozi terem akkor én alighanem kárpitoznék, hangfogónak és elegáns is.

3-4 mm-es farost lemez alapra

1 cm habszivacs ragasztás

szövet ráfeszítés és hátul letűzés a farost lemezhez (dísztő minta gyanánt előlről is lelehet tűzni)

a kárpitozott elemek felragasztása a gipszkartonra.

---------

A mini stúdióban egyébként anno vastag filcet ragasztottunk a falra.

A filcet gyári ragasztható hátoldallal a szőnyegpadló boltban lehet megvenni baráti áron :-)

Előzmény: bastardo (88067)
Beer Monster Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88083

Kínait majd gondolom tesznek bele a rokonaid, albérlőid, vagy aki épp azzal szembesül, hogy kéne bele egy új égő.

Előzmény: bastardo (88081)
Beer Monster Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88082

Igen, a textil része hangzik kevésbé meggyőzőnek.

Mivel én nem tudom, hogy kockázatos lesz-e vagy nem, ezért csak azt mondhatom, hogy te kevesebb szempontot tudsz figyelembe venni, mint a tervezők.

Előzmény: bastardo (88076)
bastardo Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88081

a 'kínai vacak' lámpákra muszáj volt reagálnom, mert fogalmam sincs honnan jött ez elő.

Előzmény: *Steve (88079)
bastardo Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88080

én meggyőzhető vagyok arról, hogy inkább lefessem matt Hérával, és kész, ez is egy megoldás, ezzel is számoltam.

De mondd el nekem légyszi, hogy milyen probléma van a bekötéssel, amire a soraimból következtetsz. Tényleg érdekel!

(amúgy az előbb is írtam, hogy nem műszál)

Előzmény: *Steve (88079)
*Steve Creative Commons License 2018.11.26 -1 0 88079

Tök mindegy milyen összegekkel dobálózol a műszál meg a hő nem barátok. A bekötést hagyjuk a leírtak alapján lövésed sincs az egészhez.

bastardo Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88078

a doboz belsejében -akusztikai okokból- pedig A1 osztályú (nem éghető) ásványgyapot kitöltés van, kb ennek a gyapotnak a közepén megy a kábelezés.

Előzmény: bastardo (88077)
bastardo Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88077
bastardo Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88076

Ezt most megint nem értem.

milyen kínai vackokról van szó?

3.5W-os Philips LED spotokat vettem, GU10 (230Vos) darabja 2800 ft.

A fali szabályzó pedig egy 12 ezer forintos, szintén minőségi cucc.

Szomszédom nincs, ez egy pince helyiség a házunkban.

De most komolyan nem értem, rengeteg lakásban található gipszkartonba épített halogén (!) 30-50W-os spotvilágítás.

Ehhez képest nehogy már egy felsőbb kategóriás minőségi 3.5W-os spotlámpa kritikus dolog legyen, nem gagyi bekötéssel.

Vagy most mi a gond, hogy akarok a dobozra egy szövet bevonatot?

Ennyi erővel az ikeás, lábkapcsolós hálószobai lámpa is lakástűz forrás...

Amúgy meg simán mellé tudok dobni egy mennyezeti füstérzékelőt.

De akkor te hogy csinálnál meg egy spotos világítást?

Előzmény: Beer Monster (88069)
Beer Monster Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88075

Kicsit jobb adatokkal volna értelme statisztikát számolni is, de a megugrás az számszerű tény ezen is. Több országot meg kell nézni, ha ott is megtalálható az emelkedés, és egybe esik a használati cikknek álcázott kínai tűzgyújtók érkezésével, akkor az összefüggés is ténykérdés.

Az adatsor nagyon úgy tűnik, hogy alátámasztja az eredeti szakértői nyilatkozatot (aminek a forrását nem tudnám felidézni).
Gondolom, ha fatüzelés okozta, akkor más országokban másképp alakult volna, és ebből a szakemberek nem arra a következtetésre jutottak volna, hogy a kínai lámpák okozzák. Én nem látok okot kételkedni a következtetésben, ennek a görbének a láttán pedig pláne nem.

Előzmény: Törölt nick (88074)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88074

Például annak hogy sokan átálltak vegyestüzelésre gázról, és megugrottak a kéménytüzek.
Persze nem tudom így van-e csak egy tipp.

Előzmény: Beer Monster (88073)
Beer Monster Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88073

Méghozzá jobban szemügyre véve egy évtizeden át 6000-7000 között volt. Azóta pedig csak az a kérdés, hogy mennyivel van 7000 felett: kicsivel - vagy őrült sokkal.

Ekkora kiugrásról nem tudtam én se, de hát ne menjünk el a számok mellett, csak abban az éveben sok ezer lakás leégett egy ilyen kicsi országban. Gyakorlatilag mindenkinek az ismeretségi körébe jutott egy lakástűz. 

De vajon minek tudható be ez a rengeteg tűz abban az egy (két) évben?

Beer Monster Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88072

Azért ez a diagram szemre is mutat valamit.  2000-es évekhez képest kiváltképp.

Beer Monster Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88071

Nem tudom, hogy ez az információ ledekre vonatkozott volna. A kínaiak tipikusan nem szigetelik el a pólusokat az izzóikban, ilyenkor a középső szál hozzáér a menethez. Lehet, hogy ez volt a kiugró év. Az adatsor kíváncsivá tett.

Előzmény: Törölt nick (88070)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88070

A lakástüzek száma egyébként épp a kínai fényforrások elterjedése óta ugrott meg.

http://www.langlovagok.hu/statisztika/1_tuzesetek-szama-es-helye-magyarorszagon-1991-2005-ig

http://www.langlovagok.hu/statisztika/10_tuzesetek-szama-es-helye-magyarorszagon-2006-2016-ig

1992-ben 7424
2016-ban 7449

Vannak 20%-os ingadozások és 2011 is kiugróan durva év volt, de a kínai ledekre meg telefontöltőkre ráfogni ezt sehogysem lehet.

Előzmény: Beer Monster (88069)
Beer Monster Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88069

A LED-ek eléggé kritikus határon működő diódák, pont a fényhasznosítás hatékonysága érdekében. A legsarkalatosabb problémájuk a hőleadás megoldása szokott lenni. Ehhez vegyük hozzá, hogy egy kínai telefontöltő önmagában sem egy lakásbiztosítás, hát még ha valaki a szőnyegre tenné. A lakástüzek száma egyébként épp a kínai fényforrások elterjedése óta ugrott meg. Közismert a kínai karácsonyfaégő is, amibe a 230V-os kábelt semmi sem rögzíti, hanem a forrasztáson lötyög.

Akárhogy is nézzük, ez az installáció első hallásra nem épp a biztonságot juttatja az ember eszébe. Rossz esetet feltételezve te még csak-csak vagy bennégsz, vagy kimenekülsz, de a szomszédaid lennének, akik füstmérgezésben szörnyet halhatnának, ha egy váratlan részletre, egy távolságra, egy átütő áramkörre, vagy más kínai meglepetésre épp nem gondoltál a tervezésnél.

Az a helyzet, hogy az égőket és a lámpatesteket rendkívül alaposan megtervezik tűzbiztonsági szempontból, szabványok mentén, amit szakemberek hada állított össze rengeteg információ alapján. (Legalábbis a civilizált országokban gyártott termékek esetében.)

Előzmény: bastardo (88068)
bastardo Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88068

ezt miért írod?

az anyag amúgy nem műszálas, szomszédom pedig nincs.

A spotok 3W-os LEDek, amik rövid üzemük alatt is jellemzően 50%-ra le lesznek szabályozva.

Nem ismerem a veszteségi adatokat, de legyen mondjuk 1W a veszteségi hőteljesítmény.

Erősen kétlem, hogy az bármire is képes lenne.

Előzmény: Beer Monster (88059)
bastardo Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88067

az egyszerű 'tervem' a következő (ezt is dekoratőr írta, csak ő teljes falfelületre):

- méretre vágom az anyagot úgy, hogy alul-felül 10-10cm-t túllóg

- anyag felső szélébe ilyen gombostűt szúrok

- gipszkartont tapétaragasztóval megkenem

- egyik gombostűt beszúrom a gipszkartonba, elsimítom, középső részét, majd a másik sarkát is beszúrom

- ezután kicsit feszítve rásimítom

- alján ugyanúgy gombostűk, beszúrom, etc.

- gombosítűket másnap kiszedem

- túllógó 10 centiket éles késsel levágom

ezt persze kipróbálom majd egy kis darabon, de nem látom egyelőre, hogy kivitelezhetetlen lenne..

Előzmény: *Steve (88066)
*Steve Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88066

Bonyolitsuk még egy picit....

Előzmény: sr1 (88060)
bastardo Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88065

köszönöm az ötleteket!

Egy dekorációs oldalon azt olvastam -ahol pont gipszkartont fedtek be- hogy mezei tapétaragasztó tökéletesen megteszi. Mármint ami textiles tapétákoz való.

bastardo Creative Commons License 2018.11.26 0 0 88064

pontosan az a célja, hogy elnyelje a fényt :) moziszoba lesz, nem kell visszavert fény.

tűzveszélyes? Nem tudom, nem hiszem. Ezek 3W-os LED spotlámpák.

Ha pedig egy esetleges meghibásodásra gondolsz, akkor nem hiszem hogy tűzveszélyesebb, mint egy szőnyegen fekvő hosszabbítóba bedugott telefontöltő..

Előzmény: Törölt nick (88061)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.25 0 0 88063

A szövet akár tűzveszélyes is lehet a spot lámpák körül.

Előzmény: bastardo (88057)
jcsapo Creative Commons License 2018.11.25 0 0 88062

Keress rá a flokkolásra. Ez szép bársonyos felületet ad és tartós. Az árakról viszont sajnos nincs információm.

Törölt nick Creative Commons License 2018.11.25 0 0 88061

Hát nem a szövet... szerintem.

Miért fekete?

A fekete elnyeli a fényt.

Rejtett világításnál általában az cél hogy minél több fény kijöjjön a résből, ezért alufólia kerül az fényforrás mögé. 

- átlátszatlan 

de

- fényvisszaverő

Vagy nem rejtett világításról van szó? 

sr1 Creative Commons License 2018.11.25 0 0 88060

Nem könnyű a kérdés. 

Van egy Pattex Palmatex nevü ragasztó, ebből van 5 literes vedres kiszerelés. 

Ezt úgy csinálnám, hogy 3mm vastag HDF lemezre ráragasztanam a szövetet Pattex-el, azt meg tudom oldalni  egy munkaasztalon pontos méretre szabva a HDF-et (kartonsablon szerint, előzőleg kivágva a lámpák helyét is)- esetleg az éleken visszahajtva a szövetet, aztán azt ragasztanám fel egy Moment nevű  (fa-beton) ragasztóval- de azt meg kell nyomtatni.  A lámpákat kiszerelném, aztán vissza a helyükre a HDF felragasztása után. 

Meg lehet probálni direkt a gipszkartonra is, de az illesztéseket nehéz lesz összevágni. 

Olyan szövetet válassz ami nem nyúlik és sűrű szövésű. 

Beer Monster Creative Commons License 2018.11.25 0 0 88059

Műszálat tartalmazó anyagok kizárva. Bár a szomszédaidnak így sem nagyon fog tetszeni.

blablalab Creative Commons License 2018.11.25 0 0 88058

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!