Ilyen -a többiek mellett- egy segíteni próbáló hozzászólás, törvényszerű hogy ez nem mindenkinek sikerül.
A terem falát halltex panelekkel borítom be, ezt nagyon sokan használják erre a célra a jó akusztikai jellemzői miatt. Erről van szó. Gondoltam arra is, hogy ezt teszem fel, de ez is d-s2-d0 besorolású anyag, így nem az igazi.
A gipszkarton A2, a beletöltött ásványgyapot A1, ezek nem jelenthetnek igazán gondot.
De ha már tűzvédelem, a te javaslatod sem az igazi annyira.
Így két lehetőség marad: befestem matt feketére (nem túl szép, nem a legjobb), illetve létezik lángmentes szövet is, ami erre a célra tökéletes. Megnézem ez mibe kerül, de mivel nem kell túl sok, lehet ez a megoldás marad.
Kicsit jobb adatokkal volna értelme statisztikát számolni is, de a megugrás az számszerű tény ezen is. Több országot meg kell nézni, ha ott is megtalálható az emelkedés, és egybe esik a használati cikknek álcázott kínai tűzgyújtók érkezésével, akkor az összefüggés is ténykérdés.
Az adatsor nagyon úgy tűnik, hogy alátámasztja az eredeti szakértői nyilatkozatot (aminek a forrását nem tudnám felidézni). Gondolom, ha fatüzelés okozta, akkor más országokban másképp alakult volna, és ebből a szakemberek nem arra a következtetésre jutottak volna, hogy a kínai lámpák okozzák. Én nem látok okot kételkedni a következtetésben, ennek a görbének a láttán pedig pláne nem.
Méghozzá jobban szemügyre véve egy évtizeden át 6000-7000 között volt. Azóta pedig csak az a kérdés, hogy mennyivel van 7000 felett: kicsivel - vagy őrült sokkal.
Ekkora kiugrásról nem tudtam én se, de hát ne menjünk el a számok mellett, csak abban az éveben sok ezer lakás leégett egy ilyen kicsi országban. Gyakorlatilag mindenkinek az ismeretségi körébe jutott egy lakástűz.
De vajon minek tudható be ez a rengeteg tűz abban az egy (két) évben?
Nem tudom, hogy ez az információ ledekre vonatkozott volna. A kínaiak tipikusan nem szigetelik el a pólusokat az izzóikban, ilyenkor a középső szál hozzáér a menethez. Lehet, hogy ez volt a kiugró év. Az adatsor kíváncsivá tett.
A LED-ek eléggé kritikus határon működő diódák, pont a fényhasznosítás hatékonysága érdekében. A legsarkalatosabb problémájuk a hőleadás megoldása szokott lenni. Ehhez vegyük hozzá, hogy egy kínai telefontöltő önmagában sem egy lakásbiztosítás, hát még ha valaki a szőnyegre tenné. A lakástüzek száma egyébként épp a kínai fényforrások elterjedése óta ugrott meg. Közismert a kínai karácsonyfaégő is, amibe a 230V-os kábelt semmi sem rögzíti, hanem a forrasztáson lötyög.
Akárhogy is nézzük, ez az installáció első hallásra nem épp a biztonságot juttatja az ember eszébe. Rossz esetet feltételezve te még csak-csak vagy bennégsz, vagy kimenekülsz, de a szomszédaid lennének, akik füstmérgezésben szörnyet halhatnának, ha egy váratlan részletre, egy távolságra, egy átütő áramkörre, vagy más kínai meglepetésre épp nem gondoltál a tervezésnél.
Az a helyzet, hogy az égőket és a lámpatesteket rendkívül alaposan megtervezik tűzbiztonsági szempontból, szabványok mentén, amit szakemberek hada állított össze rengeteg információ alapján. (Legalábbis a civilizált országokban gyártott termékek esetében.)
Egy dekorációs oldalon azt olvastam -ahol pont gipszkartont fedtek be- hogy mezei tapétaragasztó tökéletesen megteszi. Mármint ami textiles tapétákoz való.
Van egy Pattex Palmatex nevü ragasztó, ebből van 5 literes vedres kiszerelés.
Ezt úgy csinálnám, hogy 3mm vastag HDF lemezre ráragasztanam a szövetet Pattex-el, azt meg tudom oldalni egy munkaasztalon pontos méretre szabva a HDF-et (kartonsablon szerint, előzőleg kivágva a lámpák helyét is)- esetleg az éleken visszahajtva a szövetet, aztán azt ragasztanám fel egy Moment nevű (fa-beton) ragasztóval- de azt meg kell nyomtatni. A lámpákat kiszerelném, aztán vissza a helyükre a HDF felragasztása után.
Meg lehet probálni direkt a gipszkartonra is, de az illesztéseket nehéz lesz összevágni.
Olyan szövetet válassz ami nem nyúlik és sűrű szövésű.