Fotózd le, töltsd fel! És a látottak alapján ha nem jössz rá magadtól, akkor majd itt többen fognak segíteni...
Nem kell, hogy értsél hozzá, de akkor ne csapjál be másokat!
Utána rámehetünk a sokkoló kérdésre is. Az is valós!
Mennyél be a kerületi rendőrkapitányságra és kérdezd meg, ha nekem nem hiszel, hogy mostanában milyen az autólopási trendi. Milyen eszközök vannak egy autótolvaj zsebében.
Amit Te leírtál, az egy modern gépjárművédelmi rendszer alapjai.
Ilyen rendszert egy hozzáértő készíthet otthon házilag,
VAGY
Akinek nincs ilyesmire ideje, vagy nem ért hozzá, az talál ilyet neten. Vannak cégek, akik ilyeneket gyártanak, forgalmaznak, szerelnek. EZT MONDOM. (konkrétan én a motortérzárást sem javaslom! Azt is lehet máshogy.)
DE nem vagyunk egyformák! Személyre kell tudni szabni.
A mocskolodast te kezted! Olvasd vissza! Nem vagyok szakmabeli, de nem fogok hazudozni. Ha egyszer ertelmesen leirnad, hogy miert szar a pajzs, azt megkoszonnem. Azt is megkoszonnem ha mondanal egy vedelmet ami szerinted jo! Koszi! A sertegetesert ,meg elnezesedet kerem, csak mar unom, h mindig megy a fikazas...
egyetértek veled. Egyébként , meg persze, hogy "fúrnak faragnak", de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy egy ácskapocs van a motortérben, meg egy szögvas. Valamit valamiért. Na de Papóka22 mindent felnagyít. Ő sokkolóval kinyír minden autóvédelmi rendszert. Valahogy úgy képzelem el ezt az embert, hogy egy fészerben veri egésznap a farkát csak soha nem tud elmenni és segélyből él.
Valamennyit biztos kell hozzá fúrni-faragni, mert másképp nem lehet elhelyezni, bekötni, elrejteni, megvédeni a védelmet, amit beépítenek.
Én nem félnék az utastéri beszereléstől, meg lehet azt csinálni kulturáltan is, zörgésmentesre is.
A dupla távirányító szerintem is hátrány. Viszont valami kell, ami több, mint a kulcs, amit ellopatnak, klónozhatnak, stb. Én a következő lehetőségeket látom az élesítés/bénításra:
Második távirányító, RFID, kártya, stb. ugyanazon a kulcskarikán. Nekem nem tetszik.
Valami zsebben/táskában elrejthető rádiókommunikációs eszköz. Ez nekem tetszik. Külön előnye, hogy rablásvédelemre is jó, mert ha egy piros lámpánál kirángatnak az autóból, akkor amint kikerül a hatókörből az autó, megáll. Hátránya, hogy kell még egy vacak, amit vinned kell. Én azt csináltam, hogy a forgalmiba tettem bele. Így hát ha reggel nem indul az autó, akkor a másik kabátomban felejtettem a forgalmit. (Azért érdemes tartalék elemet, egy másik kommunikációs eszközt eldugni az autóban, hogy ha elveszik/elromlik/elázik, akkor haza tudj menni.
Lehet azonosítani telefon alapján. Ha adott telefonok egyikét érzi közelben az autó, akkor hajlandó elindulni.
Lehet még azonosítani a jogosult használót "tudással". Ennek legegyszerűbb formája egy (vagy több) titkos kapcsoló. Csak Te tudod, hogy az ülés alján hol van a titkos kapcsoló. Eggyel bonyolultabb, amikor a standard kezelőszerveken kell szekvenciát lejátszani. De láttam már PIN-nel induló autót. (Viszont nem kényelmes.)
Természetesen lehet ezeket kombinálni is. Lehet több védelmet beletenni és körülményektől függően aktiválni őket. (Például régen, amikor hajózni indultunk és Pireusban hagytam a Ladát, akkor a gyújtáselosztót kiszereltem és magammal vittem, biztos, ami biztos. Amikor autó nélkül mentünk nyaralni, akkor feltettem egy kerékbilicset.)
De ez csak egyik része a védelemnem, az élesítése/bénítása. Hogy a védelem mit akadályoz meg, az egy másik kérdés.
Az meg, hogy miként akadályozzuk meg, hogy a védelmet kiiktassák egy harmadik kérdés. Amire az egyik(!) válasz az, amit a Pajzs csinál, motortérbe szereli az egész cuccot és a motortért jól zárhatóvá teszi.
Az meg a negyedik kérdés, hogy milyen kiegészítő szolgáltatások vannak. Nekem kedvencem, ha értesít az autó, ha baj van. Sőt visszafelé is muxik, én is tudok üzenetet küldeni az autónak. (Ez különösen feledékenyeknek jó. Bezártam az autót? Felhúztam az ablakot? Biztos, ami biztos akkor most távolról bezárom!)
Egy Pajzs felhasználó vagyok, nem pedig a Pajzs munkatársa. A sokadik autómban van Pajzs és mindig hibátlanul működött. A következő autómban is ez a védelmi rendszer lesz. Hogy miért? Mert bevált! Könnyű használni és valóban körülményes ellponi. Ezt józan paraszti ésszel is fel lehet fogni. Nyilván van tréler, flex, emelő, furó, fogó ja meg sokkoló--- :D...ezeket mind lehet használni a nyílt utcán észrevétlenül, vagy egy visszhangos mélygarázsban ugye retardáltkám? Még cascot sem kötöttem lopásra , mert bízom a rendszerben. Semmit nem irattak velem alá. Ez nem a 4life direkt életbiztosítás nyugdíjasoknak. Ostobaságokat beszélsz. Ki vagy te, hogy bármilyen rendszert fikázz? Ja tudom .... te vagy Papoka22. :D :D :D Tőlem aztán bárki bármilyen védelmi rendszert beszerelhet az autójába. Idejött egy ember és kérdezte, hogy ki milyen védelmi rendszert javasol neki. Én a Pajzsot javasoltam. Valaki lehet a Blue16-ot, vagy a Cerberost stb. fogja. Te meg nem tudsz javasolni semmit csak lefikázod mindet. A trollok viccesek, de te csak egy krumpliárus suttyó vagy.
Kérdezd csak meg a vezéredet. Bár biztosan nem fog örülni, hogy a hülyeségeid miatt lát napvilágot az igazság. 20 éve még egész jó riasztó volt, de nem haladt a korral és a technikával, így mára már csak egy szánalmas, elavult használhatatlan szar lett.
Én olvasgatok kényelmesen és beszélgetek a családdal, te addig folyamatosan állj az ablakba, hogy meg van-e még a kocsid és keresd a távirányítót, mert mindjárt valamiért megint meg kell nyomni :-)
A google.hu valóban nem gépjárművédelem, de ha így rákeresel, fel fog dobni egy pár rendszert, ami talán még ér is valamit. Azok közül válaszd ki magadnak azt, amelyiket a szokásaidnak megfelelően tudsz is használni a mindennapokban.
Az itt reklámozott és az egekbe magasztalt "rendszerek" egytől egyig mind egy kalap szar, és a mindennapokban borzasztóan kényelmetlen a használata, a tolvaj pedig mosolyogva hatástalanítja másodpercek alatt.
Azért próbálják itt fényezni, hogy legalább egy pár szerencsétlent le tudjanak húzni, különben éhenhalnak.
Jó keresgélést!
Fiúk-lányok várom a felháborodott teljesen szakmaiatlan és gyakorlatiatlan támadásokat :-)
Egyáltalán tudod, hogy hogyan működik az a kalap szar amit agybafőbe reklámozol???
Szétfurkálják a zárhidatés a sárvédőperemet, hogy hozzó tudják szegecselni a motortérnyitó bowden védő csövét, ráhegesztenek a zárra egy takarót, hogy ne lehessen kívülről hozzáférni a zárnyitó nyelvhez. Mert a hozzáférhetetlenség a szlogen! Most akkor fúrnak, kalapálnak, hegesztenek? Vagy csak nagy kamu a hozzáférés megakadályozása? Szerinted?
Távirányítót kell nyomkodni nyitáskor, záráskor, elindulás után, ajtónytás után.... tehát éjjel nappal, DE nem szabad a távirányítót a kulcsra felfűzni, mert akkor 1 Forintot sem ér. Ezt alá is iratják veled!
Tehát "tisztelt" tomkrúzz! Miért akarsz becsapni, félrevezetni TUDATLANSÁGODDAL olyan embereket akik valami használhatót keresnek????
Elnezest a cinikus valaszert. A Pajzsot javaslom. Nem hegesztenek semmit es nem furnak szet semmit de taviranyito van hozza. Ez egy komoly vedelem. A google.hu nem vedelem. :)
Valóban a pajzs és a cerberos igen komoly átalakításokkal járnak és valóban elavultak (fúrnak faragnak hegesztenek stb) és az autószerelőd sem lesz boldog... TE meg többet fizetsz...
De ugyanakkor, ha valóban komoly és hatásos gépjárművédelmet keresel, azt nem ezen a fórumon fogod megtalálni. És nem a másikon :-)))))
Van olyan, amit kényelmesen lehet használni és a modern lopási technikák ellen is megnyugtató védelmet biztosít!
Ahhoz, hogy valami biztonságos legyen, meg kell bontani az autót, és megfelelően el kell relyteni, de nem kell átalakítani!!!
Olyan rendszert keressél, ahol csak olyan burkolatokat, alkatrészeket távolítanak el, amit a gyár a javítások érdekében így tervezett. Akkor a beszerelés után sem fognak zörögni, rezegni...
Szia! Valoban a pajzs elavult! Durva, hogy taviranyitot is adnak hozza...Kesz rohej. Ja es valoban furkalnak is, hogy a motorterzarat rogzitsek es nagyon bonyolult kezelni mert mielott kinyitod a kocsit ,a pajzs tavkapcsolojan meg kell nyomni egy gombot es akkor is miutan lezartad. Nagyon gaz. Barbar melo... Neked szerintem a Cerberos valo vagy a blue16 kene!
Olvasgatom a fórumot egy ideje, de igazság szerint csak elbizonytalanodtam, ahelyett, hogy egy végleges konklúzióra jutottam volna :(
Emiatt konkrét autótípusra kérdeznék rá, hogy összességében milyen megoldást javasoltok.
Az autóm, amit szeretnék védeni egy 2015-ös évjáratú VW Passat B8 6 sebességes DSG vel és 4 kerék meghajtással (4Motion).
Jelenleg gyári immobiliser van benne tudtommal és semmi más. (Szóval jelenleg nem igazán érzem azt, hogy biztos lehetek abban, hogy reggel is ott lesz az autó ...)
Gondolkodtam váltózárban, de sok rémtörténetet olvastam (talán itt is) a kivitelezés minőségéről (fontos számomra, hogy az autó ne sérüljön se esztétikailag, se műszakilag ...) és megbízhatóságáról.
Leginkább olyan megoldást keresek, amivel nem nagyon kell hozzányúlni semmihez beszerelés közben és a használata is kényelmes. (Nálam külön negatív pont, ha az utastérben kell valamit szétszedni, mert nem szeretném, hogy utána hallgassam a rezgő alkatrészeket egy ilyen autóban)
Cerberost néztem, de elbizonytalanodtam. Pajzs nekem elavultnak tűnik (nem akarok külön távirányítót) illetve sokat kell fúrni faragni, amit nem igazán szeretnék.
Mit javasolnátok ehhez a konkrét típushoz és miért?
Nekem beleivott a takarítónő, amikor egyedül takarított a lakásomban. Pontosabban szerencsére nem nyelte le, amikor meghúzta az általam a hülye fejjel kólás üvegben tartott vaskloridba, kiköpte... A szőnyegpadlóra... Megpróbálta feltakarítani, de hát ugye nem kell magyaráznom, mennyi eredménnyel. Az első ijedtségem után kirúgtam. Milyen már a dolgozószobám szekrényében bezárt löttybe beleinni. Még jó, hogy nem a mellette lévő másik palackba ivott bele, amiben az előhívó, nátriumhidroxid volt. Igaz az azért feltűnően nem volt kóla színezetű.
Mondjuk azért gyanús lehetett volna, hogy egymás mellett két palack, mindkettőre ráírva hogy MÉREG! Igaz a zöldesbarna vasklorid miatt ezen kevésbé vagy inkább alig látszott. A másikon viszont ordított!
:-) Ezek szerint Te is vaskloriddal marattál. Iszonyat anyag. Nagyon nehezen eltávolítható, gusztustalan nyomot hagy. Másrészt Nagyon megindítja a rozsdásodást.
Ugye nem kevered a lötstop lakkozást, a forrasztások védelmére szolgáló lakkozással?
Miért kell védeni a forrasztásokat? Egyrészt korrózió miatt, másrészt kúszóáramutak(*) miatt. Mindkettő erősen környezetfüggő. Nyilván más van egy lakásban, egy autó utasterében, egy autó motorterében vagy egy mozdonyon. Más egy IP68-s tokozatban és más egy szabadon álló panelen. Függ a szabványoktól is, függ a tervezett élettartamtól, elérni kívánt RAM jellemzőktől.
Garázsban? Én a fürdőszobában marattam, mert az volt az egyetlen fejlett, zárt technológiai környezet nálunk. :) Anyám nem örült a mélysárga cseppmintáknak a falon, de azt hitte lejönnek majd vimmel. Aztán soha nem jöttek le.
Később vittem fel mellé pár csepp hívót is, az sötétebb, de ugyanolyan jól beivódott a csempébe.
Főleg ha értelmesebb helyeken simán tilos a kézzel készített dugózás, mert csak. Systimax vizsga legyen, mert jó, de akkor sem veszik át meg minek. Főleg ha még rázkódik is valami, sokkal nagyobb a szopolás. Az új vasak mondjuk pont tele vannak ethernettel, de ott is már sokkal több az optika. Messzebb lehet húzni, occsó, gyors. És ott sem fogadják el a ragasztott gyorskötést, pedig tök jól működik :-)
Csak ps.: Azért keress rá olyanra, pl. hogy "instrument cluster pcb" vagy "ABS pcb", BCM, vagy akármi. Előbbiből például igen keveset fogsz olyat találni, ahol a forrpontok - beleértve a csatlakozókat is - lakkozva lennének, nyilván tudod hogy miért. Utóbbiakból pedig vegyesen látsz majd műgyantás bevonatos és hegesztett kivezetékelésűt, műanyaggal részben nyakon öntöttet, lakkozottat és aztán rengeteg tök kommersz darabot, azaz lakkozott, de szabad forrpontos "olcsó" technológiást. ABS-t, BCM-et, bármit, csúcsautókban is.
A NYÁKoktól azért lehet eltekinteni, mert azok (beleértve a benne lévő csatlakozók is) nagyon-nagyon szigorú technológiával vannak készítve. tényleg fokra, másodperce pontos ónfürdővel. Mindenféle ellenőrzéssel, optika, tűágy, de akár röntgen. Klímakamrában öregítés. Majd gondos lakkozás. (Ez utóbbi kettő sorrendjében nem vagyok biztos.) Volt tapasztalatom "aranykezű" (tényleg nagyon ügyes) technikus által megforrasztott NYÁK-hoz, és ugyanannak a NYÁK-nak elektronika gyárban legyártott változatához. Mint a teológia és a geológia. Ég és föld!
Igen, igazad van, sokkal kevesebb csatlakozó lenne, ha nem kéne szerelni az autót. De a tervezőnek a RAM-ra is gondolni kell. Könnyen oldható kötések kellenek. Az minőség kérdése, hogy milyenek azok az érintkezők, mivel bevontak, a motortérbe is betesznek védtelen kontaktusokat, vagy mindenütt gastight csatit használnak.
Ahogy én látom, a kapcsolóknál egyre inkább a kontaktus nélküli kapcsolókat kedvelik. Csak a szakmai kíváncsiság kedvéért szétszedtem a BMW indítógombját. Durva. Ott kezdődik, hogy duplikált. Két tök független áramkör, független táppal. Nagyon széles hőmérséklet tartományban működő alkatrészek és természetesen hall érzékelő, semmi kontaktus. Igen, én is emlékszem még a Zsiguli gyújtáskapcsolójára. :-)
:-) Igen, én is mindig rossz sorrendben kötöm az RJ45-öt. Szerencsére csak néha, otthon kötögetem.
Ahhoz, hogy egy autó jólegyen, mindennek jónak kell lennie. A forrasztásnak is, a szoftvernek is. A kábelnek is, az ECU-nak is. Ja és a motornak is. Például nem szabad kigyulladnia, még akkor sem ha BMW dízel...
A steer by wire még nem alapfelszerelés, ma még pár autó (pl. Infinity) kivételével *van* mechanikus kapcsolat a kormánykerék és a kormánymű között. Ez egyrészt lehetővé teszi, hogy az ember felülbírálhassa a gépet, ha én mégis a szakadékba akarok menni, akkor egy adott erő felett hagyja. Ami nagy könnyebbség ennek a tervezésénél, hogy ha bármi baj van, akkor az elektronika kikapcsol, tekerheted izomból a kormányt. A steer by wire rendszernél nem adhatja fel az elektronika. Hiába észlel hibát nem mondhatja, hogy kikapcs., az ember irányítsa tovább. Ilyenkor jönnek az olyan vészmegoldások, pl. a "steer by break". Brrr.
Igen, én is emlékszem, amikor 40éve kilukadt a Zsigulim padlója a rozsdától, a "garázs"műhelyében egy vaslemezből kivágtak egy darabot és behegesztették. Szépen lekenték és máris "olyan, mint az új". Szerintem a javítóív kb. 2000-ig gyártott autókig valid technológia. ('92-es és '97-es autómra nekem is tettek!) Utána nagyon eldurvultak a gyárak anyagfelhasználásban. Aminek előnye, hogy könnyű, nagyon erős és nem korrodeálló a karosszéria. A műanyag - nagyszilárdságú acél - könnyűfém karosszériájú autómat nem szeretném, ha így javítanának. De a karbonszálas karosszériájú autómnál sem örülnék, ha epokittel ráragasztanának javítóívet.
Én jobban szeretem az autót gyári technológiával javíttatni. Ha a gyári technológia valamire azt írja elő, hogy egyben cserélendő, akkor én szeretném, ha egyben cserélnék. Nem bírálom felül a gyárat azzal, hogy "biztos azért mondják csak, hogy jó drága tartalékalkatrészt el tudjanak adni." Bár, biztos vannak ilyen szempontok is.
A skodámnál még simán leszedtem, kipucoltam feltettem a kartellt olajcserekor. De a BMW-ben minden alkalommal új alumínium csavart kell betenni. Szerinted a magyar szerelő mit csinál?
* Visszateszi az egyszer használatos alucsavart.
* Betesz egy acélcsavart, pár évet kibír.
* Vesz egy gyári speckójú alucsavar készletet? (Saccra több tízezer forint.)
A régi autómban nagyon szarok voltak a vezetékek. Ezért aztán a teljes motortéri kábelköteget kicseréltem. Nem fogok azzal szórakozni, hogy elkezdek megfelelő specifikációjú, megfelelő színű vezetékeket behúzni.
A vezetékeket egyre kevésbé forrasztják. Szerelted a BMW-met. Hány forrasztott vezetéket találtál benne?
0,1ppm hibás forrasztás? Bármelyik autógyár a seggét a földhöz verné, ha egy beszállító 0,1ppm hibaarányt tudna tartani. (OK csaltam, mert nem mondtad meg, hogy ez egy forrasztás, vagy egy munka hibaaránya.)
Félre ne értsd, tisztellek, becsüllek, okos embernek tartalak. Tényleg. De azért szeretném, ha látnád, hogy a mai gyári technológiák nagyon mások, mint amit egy műhelyben meg lehet csinálni. Pont Te írtad a javítóív kapcsán.
Ne haragudj, de ebben a kérdésben nem tudom és nem értem, hogyan és miért lehetne vagy kellene eltekinteni egy autóban a nyákoktól, de akár a generátortól, önindítótól, üa. pumpától, az összes relétől, akármitől ahol forrasztás van. Ne hülyéskedjünk már, mert akkor én meg eltekintek a vezetékektől. :) Pláne, hogy messze nincs mindegyik forrasztás védve, még a motortérben is találsz a pára szempontjából szabad forrpontokat, utastéren belül pedig még többet, hiszen pl. szinte valamennyi panelcsatlakozó nyákba történő bekötése ilyen.
Az teljesen oké, hogy bizonyos helyeken célszerűbb a préselt kábelvég szigetelt házban, de egy autóban a legtöbb esetben a tisztán mechanikus csatlakozó kizárólag azért van, mert A) az adott részegység beszereléséhez és javításához egyszerűen szükséges a csatlakozó, az oldható bekötés beiktatása és B) a csatlakozókból a mechanikus olcsóbb és gyorsabban szerelhető, mint a forrasztott. Magyarul oldható, védett, de egyben költséghatékony összekötésre van szükség. Ha nem lenne szükség oldható kötésre, akkor értelemszerűen be lenne forrasztva a madzag - ahogy minden egyes csatlakozó vagy csatlakozóból kiinduló madzag egyébként be is van forrasztva valahova. (Kormánykapcsolók, stb. ahol sokszor a csatlakozóból van kiképezve a kapcsolósín is, kivételek lehetnek; ne ugorj rá. :) )
Yep, RJ45-öt inkább ne is mondd, a hátam közepére vele. :) Krimpelgettem pár száz km madzagot és madzagvéget régebben, és hát minden építés után volt pár kábelvég, amit le kellett vágni az első üzemnapon, vagy két hét múlva, amikor kilazult a tüske vagy kicsúszott a drót. A fejből tudott színkódokról meg ne is beszéljünk, pl. amikor egy fél emelet lett crosslinkbe kötve a routerekkel, mert kollégának az a színsor ugrott be. Egyszerű, de elszúrni is az.
Értem a többit amit írsz, de hát ezek nem annyira forrasztástechnológiai kérdések, mint szoftveres hibák vagy tervezési hiányosságok. Egy forrasztást ugyanúgy el lehet tolni, mint egy csatlakozó bekötését, idővel pedig mindkettő tönkremehet. De nem ez fog dönteni akkor, ha magában a rendszerben van a hiba.
+1, a steer by wire, lassan alapfelszereltség lesz a sávtartó rendszer, a parkolóasszisztens, jó pár éve aktív szervók vannak az autókban és beleszólnak a kormányzásba ha pl. oldalszél van, elcseszi az ember a kanyart, stb. Szóval ami azt illeti, ma is bármelyik kitekerhetné a kezedből a kormányt, ha akarná. A mechanikai kapcsolat még megvan, felteszem, ennek pszichés oka is lehet, és nekem sem tetszene egy tisztán drótos irányítás, de végül is a repülésben bevált. És ott forrasztásokkal. ;)