Igen, az Aqua Dome lett volna a csúcs és a szívem csücske, de úgy döntöttünk, hogy ilyen kis időre nem megyünk ilyen messzire, talán majd máskor... Kaprun lett a befutó, majd jövök az élménybeszámolóval.
Mi lenne, ha megfordítanánk a dolgot? Mit szólnál az AQUADOME-hoz, Langenfeldben Ötztalban? A hatalmas "forró leveses tányérokból" nézni a havas hegyeket, szerintem verhetetlen.
Ha ragaszkodsz, hogy a szállás és a fürdő egy létesítmény legyen az is megoldható, de szerintem jobban járnál egy jó szállással, meg egy termálfürdő bérlettel.
Köszi! Én azért reménykedek, hátha van itt valaki, aki lakott már olyan szálláson, amihez egy wellness központ (több szaunával) tartozik és nem csak egy beltéri medence, aminek kb. hideg a vize.
Nézz ki valami helyet, olvass utána és indulás. Olvadást jósolnak az ünnepekre, kb 1000m lesz a hóhatár, így kalkulálj. Konkrétumot azért nehéz mondani, mert millió jó hely van.
Erre nem fogsz választ kapni. Neked kell eldönteni mi a "kiemelkedő" és ez mennyit ér meg neked. Nyilván a szolgáltatások minőségével kb. egyenes arányban van az ár is.
Február közepén szeretnénk egy felejthetetlen szülinapot tölteni Ausztriában olyan szálláson, ahol kiemelkedően jó wellness (szauna) részleg van, és természetesen hegyek és hó síelési lehetőséggel. Tisztában vagyok vele, hogy nem olcsó, már a bookingon nézegettem. Kaprunnál messzebb nem nagyon mennénk.
Zillertal is jó lehet, a magasabban fekvő települések, nem a völgyre gondolok, pl. a facebookon most láttam Tux településről havas képet, vagy pl. a Krimml
ha végig pásztázod ott van Schwendberg, ott már hó van, és még jóval feljebb is vannak szállások, tavaly nyáron ott voltunk, ahogy látom ott igen csak van hó
Sziasztok! December 2-8 között egy 3 éjszakás nyaralást tervezünk. Az az elképzelés, hogy mivel itthon szinte sosincs hó töltsünk el pár napot igazi havas környezetben. Ahol mindig van hó a szállás körül is illetve a településen ahol vagyunk. Létetik egyáltalán ilyen? A havat nem csak a sípályán képzelnénk, mert nem a síelés miatt mennénk és az sajnos nem elég, hogy fel kell menni a sípályára a hegyekbe. A neten nagyon nehéz ebből a szempontból keresni, mert vagy egy halom reklám jön vagy a sípályákról szól az egész. 1-2 magasabban fekvő települést találtam ugyan de az időjárás előrejelzés szerint ott sem esik hó. Van valami ötletetek?
Egy bizonyos Veitsch n. faluban laktunk, meglehetősen jó ár-érték arányú szálláson. Nem a Hütte, vagy panzió kategória, de remek bérlakás volt viszonylag jó kilátással.
Bejártuk Semmeringet, felmentünk a Hirschenkogelre, onnan megcsináltuk a 4,5 km-es túrát a csúcsig, majd vissza. Csodás levegő, tüdőnk azóta is azt az oxigéndús levegőt hiányolja.
Másnap egy félnapos túra a Grüner See körül. A tó valóban kristálytiszta, viszont majdnem hogy át lehetett rajta gyalogolni, annyira kiapadt. a környéken tucatnyi könnyű és félkönnyű túraútvonal. A parkolóban csak magyar autót találtunk.
Délután át Mariazellbe, a templom és a főtér továbbra is csodálatos. Mindenhol magyarok szolgáltak fel minket, kiv. a török kebabosnál. Egy kicsit tovább Mariazell után leparkoltunk az Erlaufseenél. A kacsák annyira barátságosak, hogy kijönnek az emberhez és majdnem hogy a kezéből eszegettek. Egy kör sétát mindenképp megér a hely.
Másnap körbe látogattuk a Semmeringbahn összes látogatható hídját. Ez a Ghega azért tudott valamit, érdemes végigolvasni a viadultok alatt található leírásokat, ill végighallgatni a QR kódokat. 89 halálos áldozat az építkezések alatt, számtalan új kísérlet és nekifutás és alagút fúrások...
A hidakat egyébként egy remek túraútvonal köti össze, ha csak azt végig járja az ember, gyak. az egész építési történetet megismeri. Könnyű túra, gyerekekkel ajánlott, nagyi is bírta.
Hazafelé stop Puchbergben, elsétáltunk a Salamander vasút (Schneebergbahn) első megállójáig. 5-üknek a Schneeberg-túra 140 EUR lett volna. Mi 13:00 után értünk oda, ebben az időtájban már csak 1-1,5 óránként jár!
A Sebastian-vízesés innen 3 km-re van, semmiképp nem érdemes kihagyni. Remek, szintén könnyű túra. Vize sajnos alig van.
Ennyi fért bele a nettó 2,5 napba, ahogy Veszprémi kolléga mondta, itt van 4 órányi autózásra, kikapcsolódásra, alpesi élményszerzésre remek környék. Ezúton is köszönet neki a tippért.
Egy ekkora méretű hegy (de akár kisebb is) nem város, utcanév táblákkal, hanem egy viszonylag vad terület, s bár sokan nem veszik komolyan, de életveszélyes hely. (Bár azt mondják az egész élet életveszélyes - bele lehet halni :O)))) A táblák, túrista jelzések könnyítik az útvonal ellenőrzését, de alapvetően térkép alapján kellene tájékozódni, mert a táblák sérülhetnek, egy kőomlás, fakidőlés eltüntetheti, stb. Csak és kizárólag ezekre a jelzésekre és szóbeszédre, pláne mások magatartására támaszkodva dönteni, szerintem könnyelműség.
Ugyan ez vonatkozik az útidő megítélésére is. A táblákra kiírt menetidők a 2. Osztrák Hegyivadász századra és a nap, mint nap 10km+ túrázókra (meg a sherpákra, meg a zergékre) értelmezendő. A saját pillanatnyi erőnléted, teljesítőképességed és a szintvonalas térképen megtervezett útvonal ismeretében becsülhető a TE menetidőd... Ezt a menetidőt nyújthatja egy beütő hózápor, kőomlás, de egy egyszerű izomhúzódás is.
A babkocsis túrázóhoz meg ne hasonlítsd magad, ha kint ragadsz a hegyen éjszakára, gyenge vígasz, hogy volt aki ugyan így járt, csak babakocsival tolt gyerekkel együtt.
Pont segítő szándékból, más élettapasztalattal javaslom, akár 10 év után is, mérlegeld a térkép használatát, hidd el nem ördöngősség, könnyen megtanulható és még akkkor is érhet kellemetlen meglepetés a HEGYEN.
Egyebekben további sok örömet kívánok Neked a túrázáshoz!
Rutinosak vagyunk "Ausztriaban",szinte minden szegleteben voltunk,lattunk,turaztunk.. .es meg mennyi minden kimaradt,pedig szinte evente visszaterunk.
Evek ota itt vagyok a topikban is,10 eve biztosan,mert szeretem,hogy itt segitjuk egymast,jo tanacsokat,otleteket lehet kapni.
Szeretem Ausztriat meg ugy altalaban a nemet ajkuakat,mert bar kisse talan merevek,de megbizhatoak,pontosak,amit mondanak az ugy van.
Eddigi utjaink soran sosem volt problema a tajekozodas,egyedul most utoljara. Termeszetesen mindennek utanajarok,kerdezek,figyelem az idojarast,olvasom a forumokat,jegyzetelek. Ezzel a Reiteralmmal teny es valo valo meggyult a bajunk,de nem gondolom,hogy a felkeszuletlenseg miatt. Egyszeruen rosszul van kitablazva,nem egyertelmu mar maga a helyes utirany sem. Nem fotoztam le,de nincs semmi tabla,amin rajta lenne,hogy letezik konnyebb ill.nehezebb,igenyesebb ut. Ha erthetoen kitablaztak volna,nyilvan a babakocsis par se indul el a Spiegelseehez hegyet maszva babakocsival,hanem a masik utat valasztja. (Zarojelben jegyzem meg,az se babakocsis setaut egyebkent)
A 40 perc meg ugy hulyeseg ahogy van,inkabb ne irtak volna idot,mert megteveszto.
Ezek az okok amik miatt csalodas volt,mert ez nem jellemzo az osztrak precizitasra.
Arról nem is beszélve, hogy megkérdezel egy helyi öreg papát vagy mamát és azt mondja hogy nincs messze és nem nehéz felmenni, az sem jelent semmit, mert az átlag 70 éves mosolyogva megy 1000 m szintkülönbséget
Látom többször belefutsz ebbe a mennyi km, meredek, útközben kérdezgetni más túrázóktól milyen távol van még tájékozódási problémába.
Szerintem ekkora hegyre, pontos imeretek (túrista térkép és annak olvasási ismerete) nélkül elindulni elég kockázatos, főleg így őszidőben -bár nyáron is behavazhat.
1-2ezer forintot megérné beruházni vagy papír alapú, esetleg mobil applikációs térképre. Persze utóbbival probléma lehet, ha lemerül a telefonban az aksi út közben, így az igazi biztonság hosszú túráknál a papír...
Az idefele uton Hallstattban setaltunk. Tavasszal,nyaron mar tobbszor jartunk itt,az osz eddig kimaradt. Most is rengeteg a kinai turista,oket leszamitva kevesen voltak.
Obertraun fele indultunk tovabb Schladmingba,a GPS is ezt az utat ajanlotta elsokent. Viszont Obertraun utan le volt zarva az ut,csupan egy sorompo es behajtani tilos tabla jelezte,semmi felhivas,hogy merre tovabb. Igy visszamentunk Hallstattba,majd a varost elhagyva a navi mar mutatta a Tauplitz fele vezeto utat.
Tegnap reggel indultunk a gleccserhez. Az elso csoporttal fel tudtunk menni,a Sommercard jovoltabol a panoramaut es a felvono is ingyenes volt. Kb.ket orat toltottunk fent,ettunk egy tanyer gulyaslevest majd elindultunk lefele. Ekkor lattuk,hogy jol valasztottunk idopontot,mert a parkolo mar megtelt,tobb busz busz is erkezett,kigyozott a sor.
Delutan a Silberklammnal folytattuk a kirandulast. A szurdokba is ingyenes volt a belepes a kedvezmenykartyanak koszonhetoen. Jol kiepitett,Ausztria egyetlen magankezben levo szurdoka ez. A bejarattol a hutteig az ut kb.1 ora,setalva,fotoszunetekkel. Oktober kozepe leven azon a hutte mar zarva volt.
Mara a Steirischer Bodensee es a Worschachklamm volt a terv. A szallasadonk javaslatara valtoztattunk,es a Reiteralm-Spiegelsee fele indultunk reggel. Hiba volt. Sok idot vesztettunk mig megtalaltuk a helyes Reiteralmot....akarmennyi van belole. Mint kiderult,velunk egyutt az echte osztrakok is bolyongtak. Vegre megtalaltuk az iranyt,a panoramaut ingyenes volt ide is. Fent a tabla azt mutatta 40 perc a turaut a Spiegelseeig,de szinten elegge attekinthetetlenul van kitablazva . Van egy konnyebb meg egy nehezebb utvonal. Egy osztrak babakocsis parral eloszor a nehezebb uton indultunk,majd miutan mindannyian kidoltunk,egy szembejovo partol megtudtuk,hogy a konnyebb ut a masik. Na ekkor visszamentunk a kiindulasi pontra,es ujra eli dultunk a masik uton. Kb.3/4 oraja mentunk,ez is eleg kaptatos,mikor a szembejovo partol ismet megkerdeztuk milyen messze a to.....meg kb.50 perc,jott a valasz,hozzateve,hogy nem latni a viztukorben a csucsokat. Ezt hallva megfordultunk,el voltunk faradva. Kisse csalodott voltam,hogy igy megszivtuk,meg hogy mert nem lehet rendesen kitablazni.
Meg ettunk a hutteben a parkonal es 14 ora volt,hogy elindultunk a helyi Bodenseehez.
Az odavezeto panoramaut szinten ingyenes volt,a to korul nem voltak sokan,korbesetaltuk,gyonyorkodtunk.