Egyre elterjedtebbé válnak a zárt égésterű kazánok körében a kondenzációs elven működő berendezések, ami számos kérdést vet fel egyrészről a 100% feletti hatásfokról, másrészről a hozzá tartozó legoptimálisabb rendszer tervezéséről, kiépítéséről, beállításáról…
Ezúton megkérek minden látogatót, hogy kerüljék a direkt vagy indirekt reklámozást – különös tekintettel gondolok itt forgalmazókra, kivitelezőkre.
Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat egy kondis oldalon. http://statisztikus.hu/kondis/
No nekem meg sajnos panelhiba, valami zárlat van, ezért hiába is próbálkoztam volna (és segíteni se tudtatok volna de kösz aki próbálta) Szerelő tök rendes volt, a 60ezres új plusz kiszállás csere helyett ajánlott egy fickót aki kifejezetten ezzel foglalkozik (jófogáson is hirdet), 20e lesz így egy javított... amit én fogok betenni... (igen, menni fog :D)
Ismerni kellene a rendszered. Ha megtalálod azt a legalacsonyabb előremenőt ami még éppen kifűti a házat és a kazán folyamatosan megy akkor jó a beállítás, sajnos ha nincs időjárás követő rendszered akkor ha kint hűl az idő feljebb kell majd tekerned.
Ha jól értelmezem akkor az a lényeg hogy a kazán ne kapcsoljon ki hanem állandóan menjen kis teljesítményen.akkor még vegyem lejjebb 40 alá a hőmérsékletet kijelzőn?
Nekem 30-45 között ingadozik az előremenő a külső hőmérséklet függvényében, most 33 fokkal megy, a visszatérőm 28 fok. Kondenzál rendesen és megvan a kívánt hőmérséklet is.
Az az optimális beállítás ahol a legkisebb előremenővel pont tartja a kívánt hőmérsékletet anélkül, hogy kapcsolgatna.
A kérdésem annyi lenne hogy van-e valami optimális vízhőmérséklet amit ajánlotok amivel fűteni kell.idáig 40 fokra volt állítva ezzel ment a kazán kb 40percet utánna állt 1 órát most hogy hidegebb van gondoltam feljebb állítom a hőmérsékletet egy kicsit.
Egy ismerősöm szerint neki baxi kazánja van azt mondta neki a szervizes hogy 50re állítsa az előremenőt úgy a leg optimálisabb.
Megkérte, egyetértett a mérésemmel azaz kb 24fok deltat 12 liter /perc mellett.
Azonban mivel az előremenő megvolt 85fok, és a visszeterő is meleg volt... Nem talált általa elhárító gondot.
Kezdhetek hétfőn veszekedni a márka képviselettel, de szerinte ezek ennyit tudnak. Nem vagyok elégedett, majd megírom mire jutottam az immergas központival.
Szia beállitottam az alacsony 0,8 as meredekséget de folyamatosan 45 fokos elöremenövel dolgozik, 1-2 fokott csökkent csak vissza, mitől van ez? Vagy kell neki egy kis idö még kitanulmányozza a beállitásokat? O eltolás 35min- 45max kompenzáció 15. 45 fokos elöremenö 35 visszatérö, 0.4.2-s menü idöjárásfüggö gomb nem aktivált : 0 ez jó? Az automata be van kapcsolva 2.2.4 menü 1 jelen van. És a kijelzön is irja hogy auto.
Szia beállitottam az alacsony 0,8 as meredekséget de folyamatosan 45 fokos elöremenövel dolgozik, 1-2 fokott csökkent csak vissza, mitől van ez? Vagy kell neki egy kis idö még kitanulmányozza a beállitásokat?
Szerintem a válasz abban keresendő, hogy melyik mennyi hideget hagy a tartály alján. Mivel az érzékelő középen van, így ha nagyon meleg a hőcserélő, akkor a felső fele a tartálynak hamar eléri a beállított hőfokot, míg az alja ennél hidegebb. Ha alacsonyabb az előremenő, akkor egyenletesebben tud átmelegedni.
Indulj el hideg tartállyal, fűttesd fel, majd kapcsold ki a kazánt, és mérd meg, hány liter melegvizet tudsz kivenni addig, míg a kifolyó víz hőmérséklete 5 fokkal nem lesz alacsonyabb.
Üdv. Szerintem nem néztem el...a kis kazán 1.6m3 /h ,a nagyobb 2.1m3/h órára jön ki. Viszont gondolkodtam,lehet ,hogy a kazán vezérlésben van az eltérés.....a Bosch lehet ,hogy belenyúlt az elektronikába,és az megfigyelhető ,hogy ha hmv hőigény van és bekapcsol akkor maxon kezdi tolni,míg a Buderus lassan nagyon lassan kezdi el tolni és kb 5-10 perc alatt éri el a maxot és 70 fok fölé nem megy az előremenője,míg a Bosch 85-87 fokra felmegy.
Olyan mintha a Buderus a kondenzációs hmv fűtésre törekedne,míg a Bosch pedig a gyorsaságra(nem a kondenzációra) Szerintem érdekes lehet az is ,hogy a Buderusba még a hagyományos fix fordulatú szivattyú van míg a Boschba már az erp-s .Szerintem a Bosch játszadozik a szivattyú fordulattal is felfűtés közben( de ezt csak gondolom ,mert nem tudom megmérni sehogy) Azt is megfigyeltem,hogy a Bosch kb 65 fok előremenőig nagyon gyorsan felmegy,kb a tároló felfűtési idejének(19 perc hidegvízből kiindulva) 1/4-nél azaz kb 5 percnél már 65fok az előremenő, innentől viszont a maradék 14 percben éri el a 80-85 fokot az előremenőben. És ami az érdekes mindezt úgy ,hogy maximális teljesítményen megy ,nem modulál vissza semmit mert azt a szervízmenűben látom,ami kiírja a pillanatnyi teljesítményt. A 19 percet végigtolja 14 kw-al. És mégsem kapcsol ki egyszer sem!!!
Például az az értelme, hogy ha van egy 200-300 literes tárolód, és ketten vagytok otthon a nagymamával, akkor elég a felső 100-at fűteni, ha jönnek az onokák, akkor meg felnyomatod az egészet, hogy pacsálhassanak.
Ahogy néztem, a két csőkígyósoknál két érzékelőhüvelyt látok. Azt a poént szokták még eljátszani, hogy először a felső csőkígyót fűtik, aztán ha ott eléri a hőmérsékletet, akkor az alsót.
Azt látom, de engem a hőmérséklet érzékelők érdekelnek. Ha van egy alsó és egy felső, akkor kiürüléskor bekapcsolom a melegítést, ha megtelt akkor pedig ki.
Csak egy tipp! Nézd meg, hogy a kondenz szifon és a csövek nincsenek-e eldugulva! Az ilyen kazánnál ha eldugul megtalik vízzel az égőtér és a nedves elektróda blokkolja a gyújtást és fura hibakódokat produkál. Múltkor egy barátomnál amikor kinyitottuk az égőteret egy hasonló kazánnál egy vödör víz ömlött ki, gyakorlatilag félig volt vízzel. A hibakódok is a Tiedhez hasonlóak voltak csak ott más típus/gyártó volt.
Legyél óvatos mert ha igazam van és kinyitod az égőteret elöntheti a víz az elektronikát!
2m^2 a hőcserélő felülete, a kazán 26kW, a tároló 250l,a tároló hőfoka 45fok, a hőérzékelő az alsó harmadban van, az előremenőt fokozatosan emeli ahogy melegszik a víz, mire kész vagy a fürdéssel (kb.15perc) visszafűti amit kivettél úgy, hogy közben végig kondenzál. Ekkor a rétegződés okán a teteje 50 fokos a hőmérőnél pedig a beállított 45 fok van. Hetente egyszer csinál antilegionella programot olyankor 70 fokra fűti ami kb. 30 percig tart. (Nem mértem az időket de kb. stimmelnek)
Egy Immergas Victrix TT 24 kazánnal kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni.
Néhány hete az a tünet,hogy random módon,működés közben egy kattanás és egy "felzúgás" kíséretében elalszik a láng (fűtés és melegvíz előállítás esetén is).
20-25 másodperc után automatikusan megpróbálja begyújtani újra a lángot,ami általában sikerül is.
Ha háromszori próbálkozásra sem sikerül elindulnia,akkor 0.1 hibakóddal megáll (ez a hibakód csak
azt jelenti,hogy nem tudott elindulni).
Egy e78-as hibakód is kiolvasható,az azt jelenti,hogy "a vezérlőegység túl nagy áramlási sebességet
mér a gázszelepnél".
A szerviz előszőr elektródát cserélt,majd a ventillátort tisztították ki,tegnap pedig a gázszelepet cserélték ki,
egy teljes beszabályozással együtt (szerencsére garanciális a kazán).
Ma reggel ismét állt a kazán, 0.1-es hibakóddal.
Valakinek van ötlete vagy tapasztalata ami segíthet?
Neeem sajna nem. Mindkét kazán maxra van állítva, és ki be kapcsolás nélkül végigtolja amig fel nem fűti a tárolót.Nem kellett visszaszabályozni a kazán hmv körét mert direkt úgy választottunk hozzá tárolót ,hogy kb a kazán max telj-e 70% legyen a csökígyó max teljesítményéhez képest. A szervíz menüben látom,mert ugye van olyan opció hogy a digitális kijelzőn mutatja az aktuális kazán teljesítményt ez 99-100 % ot mutat végig.És a gázórán is figyeltem mértem az elfogyasztott gáz mennyiségét /idejét és az is azt mutatja hogy maxon megy a kisebbik kazán a nagyobb pedig kb 19-20 kw-on tolja (a 22helyett) de még így is hamarabb kéne felfűtsön