Erre jó a koma rendszer, de elég lassan lehet bekerülni, ha már a papírok beadásánál jár valaki, késő lehet. Bár hátránya nincs, ha benne van az ember, érdemes megcsinálni. Aki tőlem kérdezett erről a hitelről, mindig a koma-t mondom első lépésnek.
nav-igazolás kell, de azt a legvégén gyűjtsd be, mert csak 30 napig érvényes. Mi addig sz.rakodtunk az összes papírral, hogy mire összeszedtük, újra kellett menni nav-igazolásért :)
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, nagyjából megerősítettétek, amiket gondoltam.
Csatolok még 1 képet, ez lesz szerintem a trükkös rész (persze aki ezzel foglalkozik, annak lehet, hogy egyszerű). A napelemek a felső tető túloldali részén lennének, az inverter a látható ablak helyiségében (kb a kémény mellett van egy födémáttörés az alsó tetőnél). A két tetőtérnek nincs összeköttetése. Hogy illene lekábelezni a DC buszt? Be a felső tető alá, ki vmelyik szarufa mellett, aztán a fal mellett le az alsó tető alá? Vagy máshogy? (nem zavar a külső csatorna, ez a ház hátsó része).
No ez jó kérdés milyen napelem, semmi konkrét még, a netről bogarászva "worst case" méreteket néztem, kb 1.7x1.05m-rel számolva. Határeset egyébként, lehet, hogy elférne több is.
Éves fogyasztásom kb 2,5-3kWh, de a jövőbeni felmerülő egyéb fogyasztók (és esetleges adó) miatt gondoltam, hogy a 4kW-os limit alá lövöm be valahova.
3F, mert... Jó kérdés. Fel se merült az 1F :). Bővíthetőség?
A 16 napelemmel is "túlnapozás" lenne, az nem segít? Nem tudom akkor, hogy az 1 vagy a 2 string lenne-e a jobb...
Árnyékolás nincs, maximum a DNY-i tető tudja a DK-it árnyékolni késő délután.
Inverter és elosztó között kb 5m lenne. Sajnos nem nagyon tudom közelebb tenni a napelemekhez az invertert, 2 szintes ház. Kötelező a DC leválasztó? (úgy tudom igen, de az egyik kivitelező szerint csak ajánlott...?!?)
Szia!
-A 2x8 panel a hagyományos méretű 60 cellás panelekből fér el?
-Mekkora éves fogyasztást szeretnél kiváltani napárammal?
- Miért 3 fázisban gondolkozol? Feltéve, hogy a szolgáltató engedélyezi, 1F 20A be belefér. A 3,6 kW osnak pedig elég a 16A. Az óra egybeszámolja a 3 F t.
- Hagyományos inverter - panel párosnál a különböző tájolást érdemes 2 külön stringre (MPTT -re) tenni.
A 8 db 60 cellás panel az inverter indulási szempontjából az éppen elmegy kategória. 1 stringre akkor pakolható, ha vmilyen optimalizáló megoldást ( pl. Maxim) van.
16 panel egy stringen előbb kezd és tovább termel, mint kettébontva.
- Árnyékolás milyen?
- mekkora a távolság az inverter és a főelosztó között?
Az invertert érdemes a panelek közelébe tenni mert kisebb lesz a DC oldali veszteség és érdemes elkerülni a tűzvédelmi leválasztó kapcsolót.
Tavasszal napelem projekt lesz, felkészüléseként kérdeznék párat, hátha kapok rá választ. A tetőm nem túl ideális, DK-DNY 30fok lejtéssel és kb 8-8 panel fér el. Nagyjából 4kW-os 3 fázisú rendszerben gondolkodom.
- Érdemes DK-DNY külön stringre venni? (Valamilyen jobb invertert szeretnék - Fronius egyelőre a favorit).
- Az inverter és az elosztóm közé ( kazánház-garázs) milyen keresztmetszetű vezetéket kellene behúzni? (meg akarom csinálni előre, ha elfér a meglévő csövezésben). Van erre valamilyen előírás, vagy a terhelés függvényében?
A kelő- nyugvó nap 1 -2 m- es különbségen a termelés mérhetetlenül kicsi hányadát adja. Környezetből adódó árnyékolás nincs. Szerintem nincs gond a teszteléssel, nem labor körülmények ( eltérő vezeték hosszok, fázis feszültségek), de elég korrekt összehasonlításra ad lehetőséget.
Nekem ez volt a véleményem ehhez az installhoz, nem mindenki ért vele egyet:
"Üdv, ebből a szerelésből csak a SE jöhet ki győztesen, mivel az van a legmagasabban, a kelő nap elsőként éri, és a nyugvó utoljára hagyja el. Ez ha jól látom 3% előnyt ad most a rövid idő alatt a másik kettőhöz képest. + azok két sorban optimalizáló nélkül vannak, így amig csak azok első sorát éri telibe a nap, a második sort nem, extra veszteség."