A kombi megoldás akkor használható ha " kevesen" ( max2 fő ) laktok az ingatlanban. Ez 1 csap kiszolgálására alkalmas, ha két kifolyót használnál egyidejűleg akkor vagy lecsökken a vízmennyiség vagy a hőfoka . Érzékenyebb a vízminősségre ( vízkö ). Tároló több kifolyót is ki tud szolgálni azonos hőfokú vízzel, a tisztítása ?? mint a villanybojler, de a csőkígyóról hogy lehet leszedni a vízkövet????
700-800 körül hallottam mástól is. Ezen árban lehet akkor,de gondolom sok tényezőtől függ,ház mérete ect. Hát jövőre vagy utána mindképpen ki akarom váltani a fa fűtést.Munkatársamnál Turbós Kombi Kazánnal van megoldva és nagyon jókat mond róla.
Megértettem mit ecseteltél!Akkor az 5. ábra szerint kössem be még egy csövet a hideg felé.Igazad van valószínűleg a folyamatos vízelvételkor ellenőriztem a hőmérksékletét. Köszönöm segítséged!
„mivel pl az 58 fokoshoz nem a 12 fokos hideget keveri”
Zárt rendszer,ezért ,ha elárulod hová kerül az a 12 fokos többlet víz
akkor okosabb leszek.
A másik,hogy az átkötés azért is hasznos, mert csak a veszteséget pótolja meleg vízből.
Ebben a jelenlegi formában nem keverőszelepként működik az az eredetileg keverőszelep,
legalábbis cirkulációs üzemmódban.
„Nem ingadozik a hőfoka a Hmv-nek!”
A „cirkulációban” az a hőmérő átlagot mér (hő vezetés,hő tehetetlenség…………….)
„A gondom anyi hogy a cirkulációs vezeték ellenére is van olyan hogy sok vizet el kell engedni a lenti fürdő-konyhában hogy meleg víz jöhessen.Hogy tudnám szabályozottabbá tenni?”
Nemrég vásároltunk egy házat és mint kiderült az "olcsóbbik" fajta álpadlófűtés van benne, a visszatérő van betekerve a padlóba.Az előszobát és a konyhát egy kisebb 500 mm-es radiátor, a nappalit egy 1100 mm-es radiátorból visszatérő táplálja.A többi helyen sima radiátoros fűtés van.Az előző tulaj 60 fokra állította a kazánt, a nagyobbik radiátor szerintem lehúzta a vizet annyira hogy ne legyen gond, de a kicsi radiátor nem bírta, ennek a környékén kicsit kopog a csempe,de nem jött fel.
jelenleg picit hidegebb vízzel, 55 fokkal megyek és be van szabályozva a 2 radiátor hogy csak alig menjen át rajta víz (bár már úgyis mindegy).
2 kérdés:
-mennyire tudja lehúzni a nagyobbik 1100-as radiátro a bemenő kb 60 fokos vizet?
-hogyan tudnám megoldani hogy ez a 2 kör hidegebb előremenővel dolgozzon?Gondolkoztam hogy esetleg az osztó-gyűjtőnél lévő csöveket amin ez a 2 kör megy egy 3 járatúval visszakeverni,de nem tudom hogy a kazán szivattyúja bírná-e.A másik,hogy esetleg teszek be egy RTL-t, így viszont a kis radiátoros körön kicsi lenne az áramlás. Azt szeretném elérni,hogy a radiáorok ne legyenek melegek,hanem a padló legyen inkább langyos. (tudom, hogy álom,de ez van sajnos)
Ezt a rajzot hol tunám megnézni?Mert keresgéltem,de nem találtam csak használhatatlant.Akkor a teendőm a szivatyú nyomó ágát bekötni a hideg ágba? úgy ahogy a rajzon?
Ezt nem teljesen értem!De át tudom kötni!Azt még értem hogy a visszatérő ágat belekötöm a hideg bemenőbe és ez által kevesebb melegvizt használok el mivel pl az 58 fokoshoz nem a 12 fokos hideget keveri.De amit írsz azért nem teljesen igaz!Nem ingadozik a hőfoka a Hmv-nek! Az Esbe Vta szelep után be van téve egy manuális hőmérő és az beáll az adott hőfokra!Az első fürdőbe tudom biztosan,de ez közel van a tartályhoz max 8 m cső.
Akkor motorgumibelső, mert az jó széles. De egy ugyanolyan csőből egy darabot jó bő szilikonnal is ráragaszthatsz. Ha szivárog is egy kicsit, annyit elnyel a föld.
A cirkulációd így is működnik, ha a tárolóból kijövő víz hőfoka nem haladja meg a keverőszelepen beállított hőfokot. Amíg meg nem csinálod az átkötést megpróbálhatod ezzel javítani a helyzetet, de nyilván az átkötés lesz a megoldás.
A cirkulációs veszteség csökkentésére nálam két megoldás van
1. a riasztón van egy PVM kimenet, és ha be van kapcsolva a riasztás (teljes riasztás) akkor tiltja a cirkulációt, így ha nem vagyunk otthon, akkor legalább nem megy. Ez az időprogrammal való bűvészkedést csökkenti.
2. Van egy hőmérő a HMV előremenő ág végén, és ha meleg a víz (mert volt fogyasztás) akkor szintén leáll a cirkuláció. Ez kevésbé fontos.
Amíg ezek nem voltak, addig szűkre szabott időprogram mellé gombnyomással indítható volt a cirkuláció.
Régi építésű parasztházban lakunk és a következő években szeretnénk a fafűtést kiváltani esetleg gázzal. A csonk nincs bent az udvarban,de úgy tudom a behozás ingyenes már.Ezzel kapcsolatban lenne az első kérdésem! Van olyan,hogy a csonk behozatal után egy éven belül be kell kötni a gázt?Mások ezt mondták... Valamint az összköltség érdekelne még a bekötésre.75 nm a házunk.A teljes kiépítés ,terveztetés milyen összeg napjainkban? Fejér megye,Eon van nálunk,ha ól tudom.