Keresés

Részletes keresés

lacci40 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153520

Köszönöm sokat segített mert igazából nem tudtam pontosan, hogy lenne jó nekikezdeni majd a főzésnek.

Előzmény: LacoP21 (153519)
LacoP21 Creative Commons License 2018.11.05 0 1 153519

 

Cefre főzéskor nem használom a deflegmátort, nem is érdekel a hőfok, annyira fűtök alá, hogy lassan csorogjon, de ne égjen oda.

Tisztázáskor alágyújtottam rendesen, és inkább a kezemre, meg a fülemre hagyatkozva vettem vissza a fűtést. A defin a hőmérő még 50C sem mutat, amikor már hallani lehetett a gőzképződést.

Azonnal takarékra véve, a hőfok 60 fölé kúszott, és szépen elkezdett csöpögni.

Amint elvettem az EP-t, picit emeltem a fűtést, és sűrűcsepegősen lejött a KP. Közben 80 fölé emelkedett. 

UP-nál 90 fölé, még bátrabban fűtve.

 

Hogy őszinte legyek nem annyira a hőfokra figyelve, mint iknább a tempóra.

 

Előzmény: lacci40 (153518)
lacci40 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153518

igazából az érdekelne, hogy a kupolában nincsen hőmérő de a defiben van annak is 75-80 fok körül kell lenni vagy valamivel alacsonyabb hőmérségleten?

 

Előzmény: LacoP21 (153517)
LacoP21 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153517

Ha tudok, segítek:)

Előzmény: lacci40 (153516)
lacci40 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153516

Főzéssel kapcsolatban kérhetek tanácsot?

Előzmény: LacoP21 (153515)
LacoP21 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153515

Hali!

 

Tavaj vettem, de nem a boltból, mert én is sokallottam az árát. Sikerült féláron szert tenni rá:))

 

Szóval lehet vele főzni, de igazából játékszer. Idén csak egy kevés körte termett a kertben, 30 liter cefrét adott. Namost a készséggel kétszerre főztem le, az kétszer 4 óra, vagyis ráment a nap.

Másnap tisztáztam, az már igaz gyorsan lement.

Keverője ugye nincs, ezért a cefre felfűtése alatt nyitva volt, hogy kevergessem, az amúgy igencsak sűrű anyagot. Utána ésszel fűtve, hogy ne égjen oda. 

Viszont kapható hozzá defi, azt megvettem.

 

A végeredményre nem panaszkodom, még nincs felhígítva, 1,5 liter...

 

Szóval kicsi cefre, kicsi pálesz, soksok idő.

 

Csapra kötve a hűtést, az elfolyó vizet vödörbe gyűjtöttem. A 15literes töltethez, kb. 30 liter hűtőviz fogyott.

Előzmény: remete004 (153510)
lacci40 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153514

Az ECO 50 literes főzőről mi a véleményed? Érdemes vele foglalkozni én pont azt néztem keverőt építenék bele rozsdamentes anyagból vörösréz lapáttal.

Előzmény: kopasz szuzukis (153512)
ksanyi52 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153513

Nagyon tévedsz, mert az 50 literesnek más alakú a kupolája. Szóval nekem ez van, a 17 literes. Nagyon megvagyok elégedve vele. Nekem egyszerre kevés cefrém van, 1-2 fa, 1 fajtából, úgy hogy ki sem tudnám használni a nagyobbat. Aki kóstolta még mindenki dicsérte a " főztömet". Én magam sem tartom rossznak. Egy konyhaasztalon elfér az egész, indukciós főzővel fűtöm, átfolyós a hűtője, egy 30 literes mű.a hordóból kút vízzel hűtöm, a közlekedő edények elvén, egy kis csappal szabályozva a mennyiséget. Nem kell hozzá semmi cicoma, én megvettem hozzá a " leégés gátló" kütyüt, mióta nem használom még inkább nem ragad le az alja. De szendvics fenekű és saválló lemezből van ha véletlen kicsit leragad ,könnyen letörölhető. 30-35 literes mű.a hordóban cefrézek, egy hordó két főzés, 1 tisztázás. Ha nem sok cefréd van egyszerre, és főleg kevés a helyed, akkor nem is kell nagyobb.

Előzmény: kopasz szuzukis (153512)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.11.05 0 1 153512

A fényképen nem a 17 literes ECO-főző van, hanem az 50literes. A 17literes üstje tulajdonképpen egy 17 literes kuktafazék, aminek a fedelét kifúrták, hogy a páracsövet bekössék. Szívem szerint még finomító berendezésnek sem venném meg. A nagyobb multibótok (szpár, madarasteszkó, tecsó, pukktiker) időnként akciózzák az ECO-főzőket. Azért én a 38-asba és az 50-esbe is beépítenék egy keverőt. 

Előzmény: remete004 (153510)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153511

Egy kérdés: Mennyi cefréd lesz egy évben, mennyi pálinkát szeretnél?

Előzmény: remete004 (153510)
remete004 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153510

Üdv.! Akinek van ismerete erről a típusról kérem mondjon véleményt. 17 L-es ECO pálinkafőző.

Üdv.! Ezt a 17 L-es pálinkafőzőt ECO-tip. Szeretném véleményeztetni a hozzáértőkkel.

Elég drága az ára és nem szeretnék + költséget az esetleges átalakításra. Az észrevételeket előre köszönöm szépen!

Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153509
Előzmény: cloaked (153508)
cloaked Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153508

Nem. Azt írta, hogy Borpárlat lett volna a cél.” :)

A brandyszerűt úgy értettem, hogy hozza azt az elegáns jelleget, amit a brandytől minőségtől függetlenül elvárnak, pedig a borpárlat nemcsak olyan jelegű lehet. Egyszer már bővebben leírtam Ebben a hsz-ben.

Előzmény: Jocó0423 (153507)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153507

A fórumtárs azt írta egyébként, hogy brandyt akart készíteni.

Előzmény: cloaked (153505)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153506

Azt hogy érted, hogy brandy szerű? :)

Vagy brandyt csinál vagy pálinkát, nincs köztes út.

Előzmény: cloaked (153505)
cloaked Creative Commons License 2018.11.05 0 1 153505

Ha simán csak borpárlatot akar valaki, akkor úgy vágja el, ahogy ízlik neki. A szűkebb vágás az érett brandy utánzásához kell, hogy húszéves érlelés nélkül is „elegáns”, brandyszerű lehessen. (Ne pedig olyan, mint egy pisco, ami szintén borpárlat, de más műfaj, mint a megszokott brandy – sokkal pálinkásabb.)

Előzmény: Jocó0423 (153502)
ZalaiBetyár Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153504

Üdv!

Valaki nézte már a csipkebogyót? Érdemes lehet már szedni?

Green Corner Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153503

Én fordítva csinálnám!:)

Előzmény: !MARATHÓN (153501)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.05 -1 0 153502

Az a helyzet, hogyha borpárlatot akarsz csinálni, ott egész mások az elválasztások.

Különkell gyűjteni a fejét, kb 75°-ig, külön a közepét 50°-ig és külön a farkát. Ez a finomításra érvényes.

Csak a közepe használható brandynek.

Előzmény: Törölt nick (153500)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153501

Főzd újra, de előtte áztasd aktív szénbe. Diólikőrnek még jó lehet jövőre.  

Előzmény: Törölt nick (153498)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153500

Borpárlat lett volna a cél. 

Ellenőrizetlen alapanyag. 

A hordó sem lehetett túl tiszta. 

Előzmény: obsitos3 (153499)
obsitos3 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153499

Mi volt a terved vele?Mit jelent a cefrézés?A ledarált szőlő préselésével musthoz jutsz,ha az kiforr,bor lesz belőle.Ha lepárolod,borpárlatot kapsz,ami azért alulmarad egy szőlőpálinkával való összehasonlítás során.Az ízhiba lehet pl. penészes,részben rohadt szőlőtől.Cefréző edény nem lehetett szennyezett?

Előzmény: Törölt nick (153498)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153498

Kedves Csoport tagok !

 

Adott volt kb 100 liter szőlő vörös bor alapanyag amit kipréselve csak a levet hoztam haza.

Cefrézés , forrás majd főzés.

Illat semleges , borra picit emlékeztető lett.

Az íze viszont borzalmas.

Első érzésre egy semleges íz borra emlékeztető az nem gond , viszont olyan dohos utóíz mintha egy 1000 éves ruhásszekrénybe haraptam volna.

Még nincs hígítva kb. 65 fokos.

Mit lehet ezzel kezdeni ?

 

 

Figyelget Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153497

Nem kell aggódnod a hőmérséklet miatt , a következő időszakra nem ígértek erjedésállító hideget. 

Előzmény: Totya60 (153488)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153496

16-18 C fokon nagyon finom pálinkákat lehet erjeszteni. 6-7 C fok-tól  erjesztő fajélesztőket már lehet vásárolni, leginkább a fajtajelleges gyümölcsöknél  használható  eredményesen. Kezd elterjedni a borászatoknál, 7- 9 C fokon való erjesztés ( hidegen).  

Előzmény: Totya60 (153488)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153495

éjszakára.

Előzmény: vandox4 (153494)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153494

Alkoholképzés és aromaképzés szempontjából 12 - 20 Cfok között jó.

Egyenlőre nem kell aggódnod. Lehet az instant élesztő gyengébb(nem ismerem),

de összehasonlítási alapnak ott lesz a másik. Ha nagyon lehülne az idő, még mindíg betakarhatod a hordókat éjszaká

Előzmény: Totya60 (153493)
Totya60 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153493

2x200 literes hordorol van szo.

Az egyikben 2x20G UNIQEN bor eleszto van, a masikban, nemet etkezesi instant eleszto 2x7G . Egyenlore mindketto szepen teszi a dolgat. Ezzel nincs is baj, csak kerdes az, hogy mekkora tartomanyban mukodnek szepen. Vagyis meg mindig azon van a hangsuly, hogy nyugodtan maradhatnak -e kint, vagy az alacsony homerseklet befolyasolni fogja a cukor atalakitast alkoholla?

endrepp Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153492

Jó a 17oC, az ideális hőmérséklet mindenképpen 20alatt van.

Előzmény: Totya60 (153488)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153491

Milyen fajélesztőt használtál?

Előzmény: Totya60 (153488)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!