Cefre főzéskor nem használom a deflegmátort, nem is érdekel a hőfok, annyira fűtök alá, hogy lassan csorogjon, de ne égjen oda.
Tisztázáskor alágyújtottam rendesen, és inkább a kezemre, meg a fülemre hagyatkozva vettem vissza a fűtést. A defin a hőmérő még 50C sem mutat, amikor már hallani lehetett a gőzképződést.
Azonnal takarékra véve, a hőfok 60 fölé kúszott, és szépen elkezdett csöpögni.
Amint elvettem az EP-t, picit emeltem a fűtést, és sűrűcsepegősen lejött a KP. Közben 80 fölé emelkedett.
UP-nál 90 fölé, még bátrabban fűtve.
Hogy őszinte legyek nem annyira a hőfokra figyelve, mint iknább a tempóra.
Tavaj vettem, de nem a boltból, mert én is sokallottam az árát. Sikerült féláron szert tenni rá:))
Szóval lehet vele főzni, de igazából játékszer. Idén csak egy kevés körte termett a kertben, 30 liter cefrét adott. Namost a készséggel kétszerre főztem le, az kétszer 4 óra, vagyis ráment a nap.
Másnap tisztáztam, az már igaz gyorsan lement.
Keverője ugye nincs, ezért a cefre felfűtése alatt nyitva volt, hogy kevergessem, az amúgy igencsak sűrű anyagot. Utána ésszel fűtve, hogy ne égjen oda.
Viszont kapható hozzá defi, azt megvettem.
A végeredményre nem panaszkodom, még nincs felhígítva, 1,5 liter...
Szóval kicsi cefre, kicsi pálesz, soksok idő.
Csapra kötve a hűtést, az elfolyó vizet vödörbe gyűjtöttem. A 15literes töltethez, kb. 30 liter hűtőviz fogyott.
Nagyon tévedsz, mert az 50 literesnek más alakú a kupolája. Szóval nekem ez van, a 17 literes. Nagyon megvagyok elégedve vele. Nekem egyszerre kevés cefrém van, 1-2 fa, 1 fajtából, úgy hogy ki sem tudnám használni a nagyobbat. Aki kóstolta még mindenki dicsérte a " főztömet". Én magam sem tartom rossznak. Egy konyhaasztalon elfér az egész, indukciós főzővel fűtöm, átfolyós a hűtője, egy 30 literes mű.a hordóból kút vízzel hűtöm, a közlekedő edények elvén, egy kis csappal szabályozva a mennyiséget. Nem kell hozzá semmi cicoma, én megvettem hozzá a " leégés gátló" kütyüt, mióta nem használom még inkább nem ragad le az alja. De szendvics fenekű és saválló lemezből van ha véletlen kicsit leragad ,könnyen letörölhető. 30-35 literes mű.a hordóban cefrézek, egy hordó két főzés, 1 tisztázás. Ha nem sok cefréd van egyszerre, és főleg kevés a helyed, akkor nem is kell nagyobb.
A fényképen nem a 17 literes ECO-főző van, hanem az 50literes. A 17literes üstje tulajdonképpen egy 17 literes kuktafazék, aminek a fedelét kifúrták, hogy a páracsövet bekössék. Szívem szerint még finomító berendezésnek sem venném meg. A nagyobb multibótok (szpár, madarasteszkó, tecsó, pukktiker) időnként akciózzák az ECO-főzőket. Azért én a 38-asba és az 50-esbe is beépítenék egy keverőt.
Nem. Azt írta, hogy „Borpárlat lett volna a cél.” :)
A brandyszerűt úgy értettem, hogy hozza azt az elegáns jelleget, amit a brandytől minőségtől függetlenül elvárnak, pedig a borpárlat nemcsak olyan jelegű lehet. Egyszer már bővebben leírtam Ebben a hsz-ben.
Ha simán csak borpárlatot akar valaki, akkor úgy vágja el, ahogy ízlik neki. A szűkebb vágás az érett brandy utánzásához kell, hogy húszéves érlelés nélkül is „elegáns”, brandyszerű lehessen. (Ne pedig olyan, mint egy pisco, ami szintén borpárlat, de más műfaj, mint a megszokott brandy – sokkal pálinkásabb.)
Mi volt a terved vele?Mit jelent a cefrézés?A ledarált szőlő préselésével musthoz jutsz,ha az kiforr,bor lesz belőle.Ha lepárolod,borpárlatot kapsz,ami azért alulmarad egy szőlőpálinkával való összehasonlítás során.Az ízhiba lehet pl. penészes,részben rohadt szőlőtől.Cefréző edény nem lehetett szennyezett?
16-18 C fokon nagyon finom pálinkákat lehet erjeszteni. 6-7 C fok-tól erjesztő fajélesztőket már lehet vásárolni, leginkább a fajtajelleges gyümölcsöknél használható eredményesen. Kezd elterjedni a borászatoknál, 7- 9 C fokon való erjesztés ( hidegen).
Az egyikben 2x20G UNIQEN bor eleszto van, a masikban, nemet etkezesi instant eleszto 2x7G . Egyenlore mindketto szepen teszi a dolgat. Ezzel nincs is baj, csak kerdes az, hogy mekkora tartomanyban mukodnek szepen. Vagyis meg mindig azon van a hangsuly, hogy nyugodtan maradhatnak -e kint, vagy az alacsony homerseklet befolyasolni fogja a cukor atalakitast alkoholla?